Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pokus o test lepidel na balzu
PříspěvekNapsal: stř 10.05.2023 19:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 15
Pod to se taky podepíšu! :P

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 18.09.2023 19:42 
Mazák
Mazák

Čím by jste lepily balzu pro výrobu balzové překližky? Vždy jsem používal na takovéto velkoplošné spoje pouze epoxyd. Ale teď mi jde o hmotnost a pevnost taky. Bude to překližka silná 3mm.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 6:39 
Mazák
Mazák

Za mňa purex v tenučkej vrstve.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 10:32 
Mazák
Mazák

Obrázky: 8
@Golfista Máš-li doma, pak uvedený Purex (standard). Pokud budeš pořizovat tak i jiná polyuretanová lepidla. Protože balsa není PE nebo PP tak např. i Soudal 66 A (nebo 45P). Pole návodu jemnou zubovou stěrkou cca 150 ml/m2 (cca 1.1 krát 150 g/m2), na jednu plochu. Následně stačit na 3 hodiny (u Soudal Pro 45P min. 1/2 h). Síla stlačení cca 1 kg/cm2.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 11:42 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
Golfista píše:
Čím by jste lepily balzu pro výrobu balzové překližky?

Profíci lepěj vrstvy překližky na sebe za horka močovino-formaldehydovým lepidlem. Proto jsou ty vrstvy probarvený do hněda až rezata.

Jo, když už jsme u těch překližek, nezkoušel jste někdo potah z Roliflexu?

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 12:04 
Mazák
Mazák

Žádné podobné lepidlo doma nemám. Proto se taky ptám, abych nekoupil něco zbytečně. Takže když ten Purex, který? Viděl jsem několik druhů a tohle jsem popravdě v ruce nikdy neměl. A ještě dotaz, nebude to těžší než epoxyd? Ptám se protože to skutečně neznám.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 12:20 
Mazák
Mazák

Jsou to lepidla na bazi polyuteranu Purex,Soudal,UHU ,takze mirne peni v zavislosti na vlhkosti prostredi.
Proto jak psal kolega ,je treba aplikovat opravdu tenkou vrstvu.
Vyhodne je i jednu plochu mirne zvlhcit a i velice tenka vrstva mirne napeni, tak naleze i do poru materialu a vyleze z boku. Tu odriznes nebo obrousis.
Vysledek je slepen naveky.
Co se hmotnosti tyka ,jiste mensi nez u epoxidu.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 12:51 
Mazák
Mazák

Obrázky: 9
Purex je (znám) Standart a Rapid. Standart schne pomaleji, ale délka není tragická (neměřil jsem ovšem), Rapid je rychlejší, vhodný na menší díly, které nebudu ustavovat dlouho. Rychleji se pak dá pokračovat ve stavbě. Větší plochy - např. tuhý potah na PS jádru křídla, je lepší lepit standartem. Natáhne se plát balsy, vhodné jsou pro tento účel staré bankovní karty. Protější plocha se může lehce orosit postřikovačem. Stejně člověk musí pracovat maximálně rychle, ale pořád přesně. Samozřejmě se takto potahované křídlo stáhne mezi desky, ale tím, že lepidlo napění, není třeba mít až takové zatížení (stahovací síla). Tím, že lepidlo trochu dopění, plochy spojí. Používal jsem i Soudal, ten mi tolik nepěnil, ale lepilo se s ním v podstatě podobně.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 12:58 
Administrátor serveru
Administrátor serveru

Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
Golfista píše:
Čím by jste lepily balzu pro výrobu balzové překližky? Vždy jsem používal na takovéto velkoplošné spoje pouze epoxyd. Ale teď mi jde o hmotnost a pevnost taky. Bude to překližka silná 3mm.

A kolik toho chceš dělat? Pokud málo a na hmotnosti záleží, tak bych nalakoval acetonovým lakem a pak slepil epoxy.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 16:02 
Mazák
Mazák

Obrázky: 8
● Spíš možná ještě na co ta 3mm balsová překližka bude? (?3 vrstvá, kladení? léta vnější kolmo na střední) Jaké jsou očekávané vlastnosti. Případně návrh jednoduchého testu jedné (více) žádaných klíčových vlastností vyrobené překližky.
● Pokud vrstva epoxy lepidla s dalšími prvky nebude tvořit laminát (sendvič) min 2 vrstvy. spíš 3 jádro a 2 krycí nemá smysl honit se za extra vysokou pevností lepidla (v patřičné spáře). Balsa (nebo jiné) dřevo se vytrhne snadněji dříve než dojde k rozpojení lepeného spoje, u lepidla ve spáře. U lepených spojů se hodnotí pevnosti ve smyku a odlupu.
● Je otázkou zda by nebyl vyhovující (a pro něco možná i lepší) spoj disperzním lepidlem (PVCa) třídy D3. Jak hned na str. 1 uvádí kocispavel (aktualizovaný odkaz): Lepidlo disperzní na dřevo Lignofix D3 500 g "pro (montážní a) plošné lepení dřeva, na bázi disperzní hmoty, krátkodobě odolává působení tekoucí vody kategorie D3, ~160 g/m2" (Pozn. Lignofix D4 je už PUR lepidlo.)

● TomasC: profi Disperze od kámoše truhláře KLEIBERIT - MONTAGE LEIM 305, V tabulce =Slabé (pouze spoje Purex měly hodocení =Dobré)
● TomasC: "Náročnost odlomení byla pocitová. A hodně se shodovala s tím, kolik se vytrhalo povrchových vláken z balzy." Dle mého úsudku to souvisí s tím jak (u koutového spoje natupo) hluboko prosáklo lepidlo a zpevnilo tak povrchovou vrstvu balzy proti vytržení.
● Pseudo sendvič TomasC:1+, Hodnocení SUPER "... odlomený dílek z testu Kyanakrylátem přilepil nově otevřeným řidkým a to je dole označené jako 1+. Dokonalý, ale opravdu těžký spoj."

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 17:55 
Mazák
Mazák

TomasC píše:
A kolik toho chceš dělat? Pokud málo a na hmotnosti záleží, tak bych nalakoval acetonovým lakem a pak slepil epoxy.

To lakování pomůže pevnějšímu spoji? Protože lepení balzy ve velkých plochách, při zachování rozumné, ne však bohužel nízké váhy, moc nedrží. Vsákne se a spoj je opravdu nic moc. Dělal jsem to hodně krát a nikdy jsem nebyl spokojený. Jedině použít velké množství epoxydu ale hmotnost jde do kopru.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 19:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
To lakování pomůže proti nasákavosti balzy. Penetrace.

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 20:25 
Mazák
Mazák

Tohle vědí i děti v kroužku. Ale nelakovaná balza se lepí jinak než lakovaná. No a já nikdy plachty z balzy dopředu nelakoval. Tak nevím jak bude držet lepení. Bez laku moc nedrží. Ani laminát na balze lepený ve vakuu nedrží zrovna dobře. Stačí se blbě podívat a sloupává se. Pokud se teda neprolije větším množstvím epoxydu. To ale nechci.

PříspěvekNapsal: stř 20.09.2023 1:15 
Administrátor serveru
Administrátor serveru

Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
Golfista píše:
No a já nikdy plachty z balzy dopředu nelakoval.
Doporučuji zkusit. Je to otrava, to souhlas, ale výsledkem je následná opravdu malé spotřeba lepidla a dobrá hmotnost.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7