Odděleno od ExpressLRS - Pepin nastavuje ELRS
Re: Odděleno od ExpressLRS - Pepin nastavuje ELRS
Pepine,
Takový dotaz jak často potřebuješ vypnout ARM. Respektive kdy jej vypínáš.
A druhý dotaz Pokud potřebuješ odjistit ARM, když nemáš volné přepínače co kdyby jsi odjištění ARM- prováděl nějakovu kombinací např naplno potlačeno plná levá směrovka a k tomu slider do jedné krajní polohy nebo kliknutí mžikovým spinačem. a při normálním letovém režimu by ti slider fungoval na co ho potřebuješ.
Podobnými mechanismy se spouští v některých šablonách kalibrační menu pro serva dalo by se to okopírovat pro ARM nebo dokonce spojit.
A druhý dotaz Pokud potřebuješ odjistit ARM, když nemáš volné přepínače co kdyby jsi odjištění ARM- prováděl nějakovu kombinací např naplno potlačeno plná levá směrovka a k tomu slider do jedné krajní polohy nebo kliknutí mžikovým spinačem. a při normálním letovém režimu by ti slider fungoval na co ho potřebuješ.
Podobnými mechanismy se spouští v některých šablonách kalibrační menu pro serva dalo by se to okopírovat pro ARM nebo dokonce spojit.
Absolutně netušim proč ho vubec musim u plošniku řešit a pokud ho skutečně nemusim řešit tak zase vubec nechápu proč by mi mělo ve verzi 3 vadit že arm je na kanálu č 5 a je šilený problem z meho pohledu tedy jen ten, že pro kanál 5 nastavuji ten pátý kanál v kanálu 9.Louda píše: úte 24.02.2026 17:46 Pepine,
Trochu z toho mam pocit jako když se před lety řešilo že vypálený cd nehraje tak kvalitně jako origo cd.
Dnes to ale moc řešit nechci, už tak trochu balim že pokud zitra rano nebude mlha, mizim na louku s letadylkama, bojim bojim abych na poslední chvíli radiomastera nerozmastil kladivem že uz toho mam fakt plný zuby.
Nejsem zpruzelej, nejsem nasratej, ale smysluplnost erm, disarm co se týče smysluplnosti pro letadla fakt nechápu a nikdy jsem nepochopil, jako chápu že bych měl mit arm pokud s modelem letim v určité pozici, ale proč bych ho měl mit v druhé pozici když s modelem přistanu nebo měním nastavení modelu to fakt nechápu, ale zatim to hold řešim zpusobem—- ero mi funguje a už fakt nemam silu řešit proč funguje když funguje.
Zatim smysluplnost arm, disarm chápu tak, že u copter ten 5 kanál arm disarm jen a pouze blokuje řídící jednotku coptery která ale není použivana v modelech letadel takže v modelech letadel jediný co arm disarm dělá ve verzi 3 na 5 kamálu je to, že změna velikosti rozsahu nemění jen klasický pulz pro servo tedy kolik servo doprava, kolik servo doleva ale na jedné straně komplet přestane dávat tomu servu ppm impulz bo dá od té polohy impulz řidici jednotce která komplet ovládá kopteru impulz bud uplně mrtvá což v případě serva u plošníka v podstatě zpusobí jen cosi jako kdybych vytáhnul ze třipolohovýho konektoru serva kablik který řídí servo.
Tvl...já fakt nevím, ale namáš v rodném listě..narozen na Marsu ???
Absolutně celá planeta uživatelů ELRS chápe co a jak s ARM funkcí...pouze Pepin ne.
To prostě nevymyslíš...to se musí zažít

PS..tvl přehraj si to na 4.0 a máš na kanálu 5 normální výstup...
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Absolutně celá planeta uživatelů ELRS chápe co a jak s ARM funkcí...pouze Pepin ne.
To prostě nevymyslíš...to se musí zažít
Ale já si nezoufám, až na to bude mit chorche čas, sejdeme se zase v mekáči, objednám ledovou kávu, vysvětlim mu co po tom já chci a než ji dopijeme on to bude mit hotový , nastavený a třeba zbyde i čas kdy mi vysvětlí jak už si od ted já sám rozpohybuji mnou další koupený elrs přijímač.
Ale to já vim že tady to mam na kanálu 5 ale právě tady to přepíná arm/ disarm, od určitého rozsahu to přestane posilat do serva ppm signál ačkoli na monitoru to vypadá jako korektní plus 100/minus 100 ppm.graup15 píše: úte 24.02.2026 18:48 Tvl...já fakt nevím, ale namáš v rodném listě..narozen na Marsu ???
To prostě nevymyslíš...to se musí zažít![]()
![]()
Teda v té verzi 3.
Tvl, ted se na nějaký přehrávání jen kuli tomu abych se v tom mohl hrabat když chci jet zitra litat z vysoka
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 24.02.2026 20:11, celkem upraveno 1 x.
Nic to nepřepíná....to video si prohlídni od začátku..máš tam jako definici ARM pro rádio Switch SB ..žádný output kanál to již neovlivňuje...natož 5 channel !!!!
Ale já to Dalibore chápu, ale probuh pokus se alespon ty pochopit že ve výsledku mě je to uplně jedno jestli mám druhé křidélko přímo na kanálu 5 ve verzi 4 nebo na 9 kanálu ve verzi 3 kdy je z toho 9 beztak přeposlané mixem do pinu pátého kanálu.graup15 píše: úte 24.02.2026 20:11 Nic to nepřepíná....to video si prohlídni od začátku..máš tam jako definici ARM pro rádio Switch SB ..žádný output kanál to již neovlivňuje...natož 5 channel !!!!
Jooo je to jako by debilní,servo křidélka nastavené na kanálu 9 a mixem přeposlané do kanálu 5, ale je to uplně a naprosto jedno.
https://youtube.com/shorts/ONEWdBg_ndc? ... Sr2cN6gBD7
Jinak to přehrání na 4ku je absolutně triviální. Měl jsem to za 2 hodinky i se študováním jak na to. A to jsem si s tím skoro 2 roky nehrál, neupgradoval a věk už taky nějaký mám.
Kdo vymyslel to připojení Rx přes WiFi by měl dostat metál. Mám jich 5, šlo to jako po másle. Serva můžou zůstat zapojený, jen otravně řve regl, protože není svázaný rx a čekáš 60 sec na wifi a pak s tím pracuješ také v nesvázaném stavu. Regl jsem tedy odpojil a nahradil napájení Nimh packem s vypínačem.
Pokud ještě nemáš, tak si i všude můžeš rovnou i nastavit párovací heslo, třeba oblíbený PIN. Všechny rx s tx jsou pak svázané, netřeba cokoliv řešit.
Jen jsem to raději dělal s noťasem, telefon mi na tyhle akce nevyhovuje.
Kdo vymyslel to připojení Rx přes WiFi by měl dostat metál. Mám jich 5, šlo to jako po másle. Serva můžou zůstat zapojený, jen otravně řve regl, protože není svázaný rx a čekáš 60 sec na wifi a pak s tím pracuješ také v nesvázaném stavu. Regl jsem tedy odpojil a nahradil napájení Nimh packem s vypínačem.
Pokud ještě nemáš, tak si i všude můžeš rovnou i nastavit párovací heslo, třeba oblíbený PIN. Všechny rx s tx jsou pak svázané, netřeba cokoliv řešit.
LMK Říčany
RadioMaster TX16S MkII ELRS
Graupner MZ12 PRO
Graupner MZ12 PRO
Tak to už vubec nechápu, proč teda řešíš ten 5 kanál...když ti je jedno kde co máš.....pepin píše: úte 24.02.2026 20:30 Ale já to Dalibore chápu, ale probuh pokus se alespon ty pochopit že ve výsledku mě je to uplně jedno jestli mám druhé křidélko přímo na kanálu 5 ve verzi 4 nebo na 9 kanálu ve verzi 3 kdy je z toho 9 beztak přeposlané mixem do pinu pátého kanálu.
Jooo je to jako by debilní,servo křidélka nastavené na kanálu 9 a mixem přeposlané do kanálu 5, ale je to uplně a naprosto jedno.
https://youtube.com/shorts/ONEWdBg_ndc? ... Sr2cN6gBD7
Tvl..to je bizár ...
Přesně tak...já si změnil ten čas vytvoření hotspotu na 30s...koko píše: úte 24.02.2026 23:03 Jinak to přehrání na 4ku je absolutně triviální. Měl jsem to za 2 hodinky i se študováním jak na to. A to jsem si s tím skoro 2 roky nehrál, neupgradoval a věk už taky nějaký mám.
A díky, že jsi potvrdil, že je to i pro nás s malinko vyšším věkem
Ty párovací hesla nastavený mám,,jen si nejsem jistej jestli jsem si je někam zapsal, nebo to zná jen chorche.
Sám to ale přenastavovat opravdu nebudu ani náhodou.
99% šance že se třeba jen omylem ukliknu a tady jsem si naprosto jistý na 100% že pokud pokusem o přeflešnutí erls z verze 3 na jinou verzi uvedu funkčí vysílač do stavu nefunkčního, vyřeším to kladivem včetně všech ostatních vysílaček co doma mám a opravdu definitivně končím.
Ono já jsem ten radiomaster ohledně nastavování nakonec vcelku dal, ale stejně z něj necítim takovou pohodu jako jsem cítil z graup 19. To byla taková ta modelařina důležitý je jen. postavit model
Ted už je to spíš takový, duležitý je prvně rozpohybovat vysílač a teprve potom má smysl zvažovat jestli vubec někdy bude čas jit i litat s modelem tak otázka jestli to má vubec smysl si k vysílačce pořídit i model.
Ono je to v pohodě když tě to hraní s vysílačem baví, ale to mě nikdy nebavilo, vždy mi vadilo že se i u toho graup 19 musim naučit jak ho nastavit, ale když jsem ho pochopil tak už jsem okolo něj nic neřešil, jako že už mi pak nikdy ničim nenasral, on prostě uměl jen něco a to když jsem se naučil tak už nikdy nebylo žádný, no a ted tam zkus tady to a příště něco jiného.
Sám to ale přenastavovat opravdu nebudu ani náhodou.
99% šance že se třeba jen omylem ukliknu a tady jsem si naprosto jistý na 100% že pokud pokusem o přeflešnutí erls z verze 3 na jinou verzi uvedu funkčí vysílač do stavu nefunkčního, vyřeším to kladivem včetně všech ostatních vysílaček co doma mám a opravdu definitivně končím.
Ono já jsem ten radiomaster ohledně nastavování nakonec vcelku dal, ale stejně z něj necítim takovou pohodu jako jsem cítil z graup 19. To byla taková ta modelařina důležitý je jen. postavit model
Ted už je to spíš takový, duležitý je prvně rozpohybovat vysílač a teprve potom má smysl zvažovat jestli vubec někdy bude čas jit i litat s modelem tak otázka jestli to má vubec smysl si k vysílačce pořídit i model.
Ono je to v pohodě když tě to hraní s vysílačem baví, ale to mě nikdy nebavilo, vždy mi vadilo že se i u toho graup 19 musim naučit jak ho nastavit, ale když jsem ho pochopil tak už jsem okolo něj nic neřešil, jako že už mi pak nikdy ničim nenasral, on prostě uměl jen něco a to když jsem se naučil tak už nikdy nebylo žádný, no a ted tam zkus tady to a příště něco jiného.
Protože jsem chtěl pochopit jestli to pro mě má opravdu nějaký smysluplný význam mit možnost druhé křidélko přesunout z 9 kanálu na 5 kanál. —- Ted hned.graup15 píše: úte 24.02.2026 23:54 Tak to už vubec nechápu, proč teda řešíš ten 5 kanál...když ti je jedno kde co máš.....
Tvl..to je bizár ...![]()
![]()
Páč to doposud ve trojce nešlo tak jsem si s tim hlavu nelámal, to samé s tim o čem a proč je arm, disarm
A hlavně jsem se pokoušel pochopit když doposud všichni s elrs létali s verzí 3 proč najednou všichni tak šílej tam ted hned okamžitě napchat čtverku.
Jako chápu že smysl to má, jen jsem prostě nepochopil to vánoční šílenctví jako kdybych si nemohl koupit ponožky třeba i v červenci a vždy musel s děravou ponožkou vydržet do dalších vánoc.
Ale z mého pohledu na tom že já sám si nechci nastavit elrs nic špatného nevidim, jen je blbý že třeba nejde to odnést k peckovi a zaplatit si to nastavení s pocitem že jsem to svěřil odbornému servisu, já s tim musím otravovat právě třeba chorcheho ale já pak diky tomu pocitu že mi to nastavil odborník tomu vysílači důvěřuji a to je pak pro mě uplně jiný pocit při tom létání ale kdybych si to nastavil sám tak mu nikdy nebudu důvěřovat i když bude fungovat.
Prostě já když mám cokoli nastavovat, stahovat, aktualizovat třeba na mobilu, počítači, jako jo, nějak něco dám ale vždy s pocitem sereš se do něčeho do čeho bys ty vubec neměl hrabat, prostě každej jsme jinej, dnes mi třeba volal kámoš, pepine zachan mě, chtěl jsem si pustit gramofon a on nehraje. Řešili jsme to po telefonu a fakt to trvalo docela dlouho než se našel zdroj problému.
Manželka při utírání prachu urvala jehlu. Ale páč ji urvala uplně tak nepoznal že tomu gramofonu něco chybí.
Prostě já když mám cokoli nastavovat, stahovat, aktualizovat třeba na mobilu, počítači, jako jo, nějak něco dám ale vždy s pocitem sereš se do něčeho do čeho bys ty vubec neměl hrabat, prostě každej jsme jinej, dnes mi třeba volal kámoš, pepine zachan mě, chtěl jsem si pustit gramofon a on nehraje. Řešili jsme to po telefonu a fakt to trvalo docela dlouho než se našel zdroj problému.
Manželka při utírání prachu urvala jehlu. Ale páč ji urvala uplně tak nepoznal že tomu gramofonu něco chybí.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 25.02.2026 0:49, celkem upraveno 1 x.
K těm heslům atd. Píšu si k Edge a ELRS od začátku takový deník. Když udělám nebo zjistím něco důležitýho, tak to stručně zapíšu. Který rx jsem už upgradoval a z čeho a na jakou verzi a kolikátýho zrovna bylo... Nebo poznatky typu: změním model a musím taky v model menu zapnout CRFS, smazat lze model jen který není aktivní, jaký číslo ID mám u kterýho modelu a rx atd.
Hodně mi to pomáhá.
Hodně mi to pomáhá.
LMK Říčany
Graupner MZ12 PRO
Graupner MZ12 PRO
Joo, já si takto píšu návod k nastavení radiomastera, dvakrát, jeden návod mám doma a druhý v obytnáku.
Ale ty věci okolo nastavení systému k tomu mám složku u chorcheho něco jako složku u obvodačky.
A musim teda říct, že vidět chorcheho jak mu to nastavení jde, jak mu to odsejpá, jak přesně ví co dělá, hodně dobrej pocit, hodně dobrej.
Z trochu jinýho soudku, synek opravuje mobily, páč jsem pár videí jak něco dělá zkouknul na jeho instagramu, abych se já sám pokoušel vyměnit třeba prasklý display na toolkit nabiječce, no ani náhodou, to prostě neni boha abych něco takovýho zvládnul tak čistě jako on.
Ale ty věci okolo nastavení systému k tomu mám složku u chorcheho něco jako složku u obvodačky.
A musim teda říct, že vidět chorcheho jak mu to nastavení jde, jak mu to odsejpá, jak přesně ví co dělá, hodně dobrej pocit, hodně dobrej.
Z trochu jinýho soudku, synek opravuje mobily, páč jsem pár videí jak něco dělá zkouknul na jeho instagramu, abych se já sám pokoušel vyměnit třeba prasklý display na toolkit nabiječce, no ani náhodou, to prostě neni boha abych něco takovýho zvládnul tak čistě jako on.