Halové a parkové samokřídlo s EDF 30mm

Všechno co se týká lehkých modelů, slow a parkflyerů.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Halové a parkové samokřídlo s EDF 30mm

#1 Příspěvek od jyrry »

Nejdřív jsem na objevení Arese reagoval nakreslením obrysů Delfína do haly, ale samozřejmě s dmychadlem. Pamatuju ještě úděsné pokusy s vrtulí a spalovákem poháněnými jakopolomaketami proudových stíhaček :mrgreen:
Pak jsem přešaltoval na moji klasiku, ale s tím že do haly opráším starší technologie. Ze dvou důvodů. Aerodynamika chlupatého povrchu drátem řezaného EPP je v hale neocenitelná a jinak nedosažitelná. Pak také odolnost pružných bublin je přece jen řádově vyšší než klasická balzová konstrukce (i když konstrukční modýlky, F8F Bearcata a samobrko s EDF30 mám, ale v hale zatím nic moc).

Začal jsem dlouho nepoužívanou pomůckou - drátovou odporovou pilou, o které jsem si myslel že ji už nechám v propadlišti dějin.
Po nakrájení bloků následoval nácvik diváckého sledování ping-pongového utkání. Kdo to někdy dělal (řez lichoběžníkového křídla), ví o čem píšu :mrgreen:
RQ-170 30mm EPP 02.jpg
.
Výsledek je zase silně podobný mým předchozím samokřídlům bez svislých ploch. Ale když je něco osvědčené a funguje to (geometrie křídla), proč to měnit, zvlášť v takovém případě. Bratři Hortenové a Jack Northrop by mohli vyprávět :lol:
RQ-170 30mm EPP 01.jpg
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

Re: Halové a parkové samokřídlo s EDF 30mm

#2 Příspěvek od mior »

Čakal som, kedy s tým prídeš! (myslené úprimne v dobrom!).

Prosto segment "hala" u Teba chýbala...

Tak nech sa darí!

No ja si ale počkám na ten druhý mantinel - XXXXXL. :)
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Dík ;)
Uvidím jak to dopadne; předchozí pokusy skončily v jiných fórech, protože ta původně halová křídla byla na halu (a hlavně na mně v hale) moc rychlá a nezbedná (přece jen hladší povrch Vliesu). Na ven to je dobré, ale v tom malém prostoru to nebylo ono...

No a to XXL, to uvidím; už vím, že na dvě 64mm EDF mi létá 1962mm křídlo a stačí mu jen 3s. V šuplíku jsou dvě EDF 80mm na 6s... ;)
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše: ned 01.02.2026 18:55 ...
Po nakrájení bloků následoval nácvik diváckého sledování ping-pongového utkání. Kdo to někdy dělal (řez lichoběžníkového křídla), ví o čem píšu :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
Vím přesně.

+1 za barvu. Ty si taky jeden z pamětníků, kdo ví, jak vznikla moje přezdívka.
http://www.fotozona.net/modelweb/hangar/warhawk.htm
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jyrry »

Škoda, že ta Poldovka už neexistuje, když jí dělám skoro s každým modelem reklamu :mrgreen:
Výřez "pantů". Ještě to přijde potunit žehličkou - otočit klapku naruby a spoj lehce přežehlit. Na rozdíl od rad v některých návodech (přebrousit a tím zeslabit a vytvořit tak podmínky pro snazší utržení) to přežehlení materiál jen zeslabí a EPP tam zůstane všechno, jen trochu stavené do tenké ohebné vrstvy.
RQ-170 30mm EPP 03.jpg
RQ-170 30mm EPP 04.jpg
jyrry.webnode.cz
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

Jyrry, máš zvážený ty výřezy ?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

Dík za připomenutí, to jsem včera zapomněl.
No, nic moc, 97g. Je to dost hutné EPP (bylo doma); to lehké 20g/dm³ bych musel dovézt z Práglu.
jyrry.webnode.cz
pepin

#8 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pon 02.02.2026 23:57 Dík za připomenutí, to jsem včera zapomněl.
No, nic moc, 97g. Je to dost hutné EPP (bylo doma); to lehké 20g/dm³ bych musel dovézt z Práglu.
Na ven to bude v pohodě, jen je otázka jestli to má přímo pro tebe na ven smysl když máš na letiště větší.

Nestálo by za to než budeš pokračovat zkusit to udělat konstrukčně, třeba prvně jen ty vnější krovky.

Z obyč polyše si fiknout několik 1cm žeber a potáhnout to 5 mm deskou epp. Kormidlo — křidelko klapka by bylo jen ta vrchní epp deska. Třeba to zase nabere váhu tim lepidlem, ale do haly je to opravdu o gramech a se obávám že pokud se to váhově nevleze do max 200 g letovka bude to zase na halu rychlý.

Já měl z těch polyš žeber kdysi udělaný samokřídlo na svah, měl jsem je teda s nosníkem, přepáskovaný balsou a potažený křidlo folii ale žebra z xps polyše 1cm a bylo to pevnostně v pohodě.

Nebo prvně zkusit ty vnější krovky udělat jen z 1cm epp desky a na profil se zkusit vyprdnout.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

Když to v hale uřídím, bude to do haly. Když ne, a i mimo halu to bude do stísněných prostor, třeba předváděčky na menším hřišti, dovolená a pod.
Víc bych to neřešil.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Můj děda, celý život truhlář, říkával "Člověk může bejt blbej, ale musí si umět poradit." :mrgreen:
RQ-170 30mm EPP 05.jpg
.
Futrálek na dmychadýlko. 3D tisk z PLA-LW, cca 4g.
RQ-170 30mm EPP 06.jpg
jyrry.webnode.cz
HONZIK 22

#11 Příspěvek od HONZIK 22 »

Na neco podobneho mam uz ,,malou frekvenci,, prenosu vnimani. :D Na trase oko-ruka.
https://www.facebook.com/share/v/1ADwjDFQLe/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

No jo, to je pro mladý kluky a pro ty co potřebujou závodit :mrgreen:
Já tam budu mít setup pro dědky :lol:
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Když jsem to létal, tak jsem si na staženým plynem přepínal větší výchylky. Dokud se dařilo, tak stačí malé, ale když se nedaří, tak to chce pro vyletění z rohu velké. To nestihnu přepnout, ale všiml jsem si že instinktivně stáhnu plyn.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

Hm, zajímavé, to sepnutí plynem. Já v rohu, vlastně v koutě, podle hloubky vniknutí přidávám plyn abych se z něj "vytáhnul" a mám velké EXPO, dvojí výchylky prakticky nikde. Ale už dlouho jsem v hale pořádně nelítal, naposled jsem jen zkusil jestli tam povodím medvědokocoura (podařilo se, žije) a asi bych se časem rozlítal. Zuby nehty jsem se bránil čemukoli bublinatému, ale v tý hale to asi jinak moc nejde, mimo létajících "bačkor" které letí krokem a skoro samy.
Přílohy
F8F 720mm indoor 1.jpg
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše: ned 01.02.2026 18:55 Začal jsem dlouho nepoužívanou pomůckou - drátovou odporovou pilou, o které jsem si myslel že ji už nechám v propadlišti dějin.
Zrovna ty a neznáš metodu řezání lichoběžníkovýho křídla pilou na otočným čepu? Pak žádnej pimpong nemusíš provozovat. :mrgreen:
A že vím, co to je za škatuli pod stolem? AC zdroj 1 až X voltů nastavitelnej přepínačema po 1 voltu. Já mám podobnej s pouze pěti vinutíma na sekundáru a jde s ním po jednom voltu nastavit 1 až 121 voltů. Ale musí to mít zdířky, s přepínačema to nejde. ;)
Odpovědět

Zpět na „Pomalu a v hale“