Fly Baby 1600 mm
Re: Fly Baby 1600 mm
Tak zase jeden dílek skládačky, co můžu odložit do krabice s hotovými věcmi.
Pokud rodinka dovolí, o víkendu se vracím zase ke křídlům.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Křídla už by celkem byla. Chybí jenom doladit dekly serv, vlepit úchyty na lanka, celé to dobrousit a vyřezat křidélka.
Ted musím počkat na doručení balíčku s drobnostmi a budeme rychle přibývat na váze
- podvozek, haubna a další věci z materiálů, co mají k měrné hustotě balsy hóóódně daleko. Jinak komplet výdřeva zatím hmotí 730 g.
-
HONZIK 22
Kudla to je pekne. Je to presne ta kochaci faze stavby u nas, balzoidu.
Ted bych pockal az vyvinou pruhledny a prusvitny vlies.
Ted bych pockal az vyvinou pruhledny a prusvitny vlies.
Dík.
Ta správná kochací fáze bude až vybroušená kostra na podvozku, s haubnou a většinou doplňků. Něco takového: A jestli do té doby nevyvinou ten průhledný Vlies, tak ho tam prostě nedám.
Ta správná kochací fáze bude až vybroušená kostra na podvozku, s haubnou a většinou doplňků. Něco takového: A jestli do té doby nevyvinou ten průhledný Vlies, tak ho tam prostě nedám.
-
HONZIK 22
Jee Sopwith Triplane generator vztlaku ? Nadhera. Ten bych nepotahoval vubec. 
"Generátora" jsem někdy před 7 lety nakonec potáhl, pro jistotu barveným Vliesem, ať opravdu není nic vidět. 
Jedna z věcí, na které jsem čekal, bylo ostruhové kolečko. Balíček dorazil, tak zatím spáchána komplet ostruha. Moje v pořadí čtvrtá říditelná a teprve třetí systém ovládání.
Vypadá, že bude fungovat výborně, pružinky samozřejmě budou jiné, tohle bylo jenom cvičné sestavení.
Materiál dural, trošku mosazi, nějaký obyč hliník na páky a samozřejmě ocelový drát.
-
HONZIK 22
Fajny mechanismus.
Budes mit i silnejsi servo na smerovku?Pro pojezd asi treba bude. Pak uz ne.
K cemu je ta eloxovana kolma osicka?Ke smerovce ?
Budes mit i silnejsi servo na smerovku?Pro pojezd asi treba bude. Pak uz ne.
K cemu je ta eloxovana kolma osicka?Ke smerovce ?
Není to tady nějak moc natěsno?
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Mechanismus není nic nového, běžně používaný. Směrovka bude ovládaná klasicky pomocí samostatné páky. Na směrovce je pak zespodu našroubovaná ta páka ve tvaru "T" (pokud tím byla myšlena kolmá osička) a přes pružinky se bude pohyb směrovky přenášet na ostruhové kolo. Pokud budou pružinky jemné tak akorát, žádné extra kopance se na servo přenášet nebudou. Servo dávám s tahem 3 kg/cm při 4,8 V, samozřejmě kovové převody.
Woito, taky mě ta fotka zarazila
a ještě znovu tam koukal. Strašně to klame, mezi hlavou šroubku a tím výložníkem ostruhy je mezera 3 mm. 
Woito, taky mě ta fotka zarazila
S vývojem modelařiny jsem přešel z balsových táhel s přilepenými výpletovými dráty z kola na táhla v trubičkách (na menších modelech táhlo drátové, na větších třeba z uhlíkové tyčky). Na ostruhu dávám druhou trubičku s táhlem a připojuji to na servu o dírku blíže k ose. Ale dříve jsem to dělal podobně jako kuta33 a tomuto řešení se nijak nevyhýbám. Pokud si vzpomenu, udělám doma fotku a přihodím.
Hitec Aurora 9X
Jestli myslíš ostruhu tvého Cloud Cruisera, už jsi ji dal do vlákna "Nastavení podvozku". S dovolením zkopíruji.
Taky dobré řešení a jedna z možností, jenže zrovna u Fly Baby mi moc nesedělo. Osu ostruhového kola jsem potřeboval (chtěl) posunout zhruba 60 mm za osu pantů SOP, tam už by bylo táhlo hodně dlouhé "na volno". Vzhledem k pozici kola by měl Cloud pro změnu problém s pružinkami.
Jinak vlákno jsem si znovu pročetl a teď upravuji podvozek do nastavení dle článku v Modeláři 2/1986.
Jinak vlákno jsem si znovu pročetl a teď upravuji podvozek do nastavení dle článku v Modeláři 2/1986.
Jo, já věděl, že jsem to už někde dával
. Pro Fly Baby by se to muselo oměřit, jestli by to vyhovovalo. Vzhledem k "vystrčení" dozadu asi pružinková metoda bude vhodnější.
Jen pro info, už mám prakticky hotové spodní křídlo, podrobnosti uvedenu v příslušném vlákně a nejspíš udělám i nějaké foto.
Jen pro info, už mám prakticky hotové spodní křídlo, podrobnosti uvedenu v příslušném vlákně a nejspíš udělám i nějaké foto.
Hitec Aurora 9X
Mohl bys prosím vložit ten oskenovaný článek o dvoukolovém podvozku vložit ještě jednou v lepším rozlišení? Není to čitelné a docela by mě to zajímalo. Děkuju moc!Kuta33 píše: úte 27.01.2026 11:18 ...
...
...
dle článku v Modeláři 2/1986.
Screenshot_20260126-215716.png
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
Zkus si stáhnout tohle https://rcbookcase.com/details.php?publication_id=906.
Hitec Aurora 9X