Při startu ze země jde model do výkrutu a do země

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

Při startu ze země jde model do výkrutu a do země

#1 Příspěvek od kocispavel »

Zdravím,

včera jsem byl na letišti a byl tam taky jeden mladý modelář, který zkoušel poprvé letět se setovým modelem. Byl to malý pěnový hornoplošník, řízená směrovka, výškovka, křidélka a motor.
Na mou radu, že pro první lety je zcela nevhodný nedbal. Při startu, po rozjetí a potažení se model okamžitě levým půlvýkrutem přetočil na záda a čumákem do zeměkoule. Kontroloval jsem mu těžiště - asi ve třetině křídla, souměrnost, zkřížení křídel, vyosení motoru, vše se zdálo v pořádku - byla to setovka. Při druhém startu se stalo to samé. Půlvýkrut na záda a rána. Neuměl jsem mu vysvětlit kde je chyba. Poradíte?
Díky
Pavel
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Při startu ze země jde model do výkrutu a do země

#2 Příspěvek od blesk »

Úplná blbost, ale chodili mu správně křidélka?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TomasC »

Moc velká výchylka na VOP. Drobné potažení hned po startu, tedy na pádovce a hned jde model na záda..

Tohle se stalo i mistrovi, ale protože měl velkou výchylku na potlačeno, tak to ustál.

https://www.facebook.com/reel/897356158033474
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Pádová rychlost s vysokou mírou pravděpodobnosti - nenechal to rozběhnout, jak napsali kolegové. Velké výchylky, nejspíš ano. Setkal jsem se s tím, že je začátečníci nastavuji co největší (mnohdy je k tomu nabádají i v návodech), aby ta kormidla měla přeci záběr. Takže kontrola velikosti a případné zmenšení bude na místě. Pokud má počítačové rádio, možná bude na místě zauvažovat o nastavení expa, aby to kolem středu "tahalo" málo. Až to zvládne držet v luftě, může to upravit. Teď jsem měl o víkendu delší rozhovor s jedním mladým zájemcem (doposud s ničím nelétal, jen s nějakou hračkou alá Cessna) a bavili jsme se o vhodném letadle. Přišla řeč na Step One a Step 2. On vytáhl z netu P-40, že by se mu to líbilo :lol:, no mně také. Tak jsem mu vysvětloval, že s tím poletí jednou, než tomu něco udělá.
Hitec Aurora 9X
MPml

#5 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: pon 28.04.2025 21:53 Moc velká výchylka na VOP. Drobné potažení hned po startu, tedy na pádovce a hned jde model na záda..

Tohle se stalo i mistrovi, ale protože měl velkou výchylku na potlačeno, tak to ustál.

https://www.facebook.com/reel/897356158033474
asi tak - tohle je nejspíš klasické přetažení a pád po křídle. Ještě bych se podíval, jak má udělanou diferenciaci (jestli náhodou není třeba obráceně) a jestli to nemá pozitivy či dokonce "křidélkové pozitivy" (křidélka v nule dolu).
Samozřejmě jsou to neuvěřitelné věci, ale možné bývá cokoli. To samé bych pro jistotu znova zkontroloval, jestli náhodou nemá obráceně výškovku (tu asi spíš ne - neb se to odlepilo), křidélka či směrovku - neb slovy klasika "to snad ani není možný, že to tak je" ;)
semo

#6 Příspěvek od semo »

Přesně to s tím výkrutem po startu se mi stalo s modelem TOM-8 při záletu. A to jsem už nebyl začátečník (nebo jsem si to myslel). Létal jsem ale hlavně větroně, tedy uplně jiný typ letadel. A chyba byla rozhodně v těch výchylkách. Hodně jsem musel ubrat a nastavil jsem expa (i když jsem jim do té doby nefandil). A stalo se z toho uplně jiné letadlo. Třeba takové, které odstartuje bez výkrutu :-).
http://semos333.rajce.idnes.cz/
minob

#7 Příspěvek od minob »

Mne sa to tiež stávalo,hlavne pri zálete, keď je pri štarte veľký plyn,veľké výchylky,malá rýchlosť a malé vyosenie motora.Keď sa tieto faktory stretnú,model určite pretočí do zeme.A pretočí ho do ľava.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“