Něco jako praskání jiskry při připojení baterky

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OndraBM

Něco jako praskání jiskry při připojení baterky

#1 Příspěvek od OndraBM »

Ahoj, po výměně motoru za střídavý Hobbywing Fusion 1800 se mi ozývá zvuk podobný prasknutí jiskry pokaždé, když připojuju baterku. Jiskra teda vidět není, ani necítím ten typický smrádek, ale zní to tak. Trochu mě to zneklidňuje, nerad bych nějakou lapálii v podobě odpáleného motoru nebo nedej Bůh hašení 7600 mAh baterky, to taky není sranda. Je tedy ten zvuk normální? Nebo je něco nedobře? O co tam vlastně jde? Původní stejnosměrný motor 550 mi to nedělal.
zdzd

Re: Něco jako praskání jiskry při připojení baterky

#2 Příspěvek od zdzd »

OndraBM píše: pon 31.03.2025 10:07 Ahoj, po výměně motoru za střídavý Hobbywing Fusion 1800 se mi ozývá zvuk podobný prasknutí jiskry pokaždé, když připojuju baterku. Jiskra teda vidět není, ani necítím ten typický smrádek, ale zní to tak. Trochu mě to zneklidňuje, nerad bych nějakou lapálii v podobě odpáleného motoru nebo nedej Bůh hašení 7600 mAh baterky, to taky není sranda. Je tedy ten zvuk normální? Nebo je něco nedobře? O co tam vlastně jde? Původní stejnosměrný motor 550 mi to nedělal.
Je to normální, není to motorem, ale regulátorem. Nabíjejí se v něm kondenzátory.

Ničemu to nevadí, kromě postupného opalování konektorů. Existují i speciální konektory s ochrannými odpory proti jiskření.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

OndraBM píše: pon 31.03.2025 10:07 ... Původní stejnosměrný motor 550 mi to nedělal.
Ne, ten to opravdu nedělal a nedělá to ani ten nový BLDC ("střídavý").
Dělá to nový regl, zřejmě jeho kondíky jsou kvalitnější než ty v tom starém DC (klidně i "vyhnilé"), mají menší "vnitřní odpor" a při připojení se nabíjejí větším proudem.
Neřešil jsem to až do napětí baterie 6s, jen se mírně opalovaly body prvního doteku konektoru.
jyrry.webnode.cz
OndraBM

#4 Příspěvek od OndraBM »

Tak dobře, děkuju 🙂. Ten původní motor není nijak starý, měl jsem ho v RTR sadě koupené loni v srpnu, ale je to tovární motor opravdu kdovíjaké kvality - pro srovnání: tovární servo řízení mi odešlo po dvou měsících provozu, s následným SRT jezdím od října doteď, už má najeto víc než to tovární a furt dobrý.
Takže budu hlídat konektory a podle toho, jak se to bude vyvíjet, třeba pořídím ty spešl s ochranou. Díky 👍
jirkacbx
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jirkacbx »

OndraBM

#6 Příspěvek od OndraBM »

Páni jo, Jirko dobrý, děkuju moc! To si udělám, co nejdřív. Podle návodu 20 Ohm, páč používám 2S Li-Pol baterky 7,4 V, nějaký konektory i vodiče tady mám, bužírek taky plno, tak to bude opravdu jen o tom odporu. Bezva, děkuju! 👍
Jen ještě: zapojení je jasné. Ale: při jízdě nechám zapojené obě cesty? Nebo po připojení silových konektorů ten ochranný odpojím? A předpokládám, že pořadí rozpojování kabelů po jízdě je lhostejné, protože ty kondezátory budou nabité?
Možná hloupé otázky, ale chtěl bych jistotu 🙂
jirkacbx
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jirkacbx »

Spíš napiš důvod,proč bys měl ochranný kabely rozpojovat.
V týhle otázce logiku nevidim.
igorb

#8 Příspěvek od igorb »

1/ u dvoch clankov by som si hlavu iskrenim nelamal, to ma zmysel u vyssich poctov clankov

2/ pri jazde a lietani to nechas ZAPOJENE, inat ti budu v modely pobehovat nezapojene konektory pod napetim, to je listok do pekla (minimalne pre tie konektory ak sa nechtiac skrtnu)

3/ pri rozpajani je to teoreticky jedno, pokial mas istotu ze ti nieco nepotiahne nejaky prud, potom ak rozpojis najprv silove, ten odpor ti zhori, ale to by sa stat nemalo. Logicke je (pozri bod 2) je rozpojit najprv celu jednu vetvu a potom celu druhu, nie najprv male a potom hlavne alebo naopak.

4/ to oko vlastne nepotrebujes, staci ak mas niekde na konektore ten odpor dostupny pred zapichnutim, napriklad paralelne priletovany odpor na jednom z konektorov a len onho skrtnes pri zapojovani, tym sa kondenzatory nabiju a zapichnes napriamo, staci to mat na jednej vetve, alebo si kupis konektory uz s tymi odpormi - Jeti, XT
OndraBM

#9 Příspěvek od OndraBM »

No teda... teď vidím, že jsem se zeptal opravdu hloupě. Pravdu měla maminka moje, když mi říkala, když spěcháš, neřeš nic jiného, než proč spěcháš :D
Náhodně jsem se ale potom potkal s kamarádem elektronikem, který mi řekl v podstatě to samé co igorb, tedy že v případě 2S baterky se s tím nemám zalamovat, ale kdybych moc chtěl ten klid, tak ať si tu úpravu udělám. Tak uvidím. Každopádně děkuju za vysvětlení i návod ;)
Odpovědět

Zpět na „Auta“