Volantovka MP-02 aneb navrni si sám

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Volantovka MP-02 aneb navrni si sám

#1 Příspěvek od prikrylm »

Stručně: Diskuse kolem trochu ergonomičtějšího plynu u mě nastartovala proces tvorby (další) volantovky.
Primární myšlenky:
    - ergonomičtější plyn (viz odkaz nahoře)
    - D.A.S. volant, možná nějaké inovace typu tvar, ovládání na volantu i pod volantem....
    - nějaké rozumné ovládací prvky - možná něco analogového na palci na řízení jednou rukou (nejen dosáhnout na volant)
    - primárně jen něco jako "dokina" na RM Pocket, možn později i jako samostatný přístroj.

Nápady vítány.

Podrobněji:
Kdysi jsem spáchal předělávku FrSky X9-lite na volantovku. Celá vznikla v Blenderu (ne úplně vhodný SW, ale evidentně TO šlo). Postupem času jsem zjistil, co by se mi na volantovce líbilo. Taky jsem čichnul k CAD programům, takže jsem zjistil, že Blender je dobrý, ale ne na návrhy tohoto typu.

Takže touha po zdokonalování se v CADu a nastřádané myšlenky, jak by mohla taková volantovka fungovat vedly k praktickému CAD cvičení - stvořím další volantovku.

Chytil jsem se toho "ergonomického triggeru/plynu" (viz link nahoře) a principy začal přetavovat na něco, co by (snad) mohlo fungovat.

Primárně jako "dokina" na RM Pocket (či něco podobně skladného), tedy bude nutné mít uvnitř nějakou elektroniku, co se vůči připojenému rádiu bude tvářit jako "žákovská" vysílačka. Nejspíš něco, co vyhrabu z "bordelbedny" (BluePill). Napájet se bude z rádia, takže zatím baterky netřeba.

Někde pod palcem jsem uvažoval o potenciometru, jedna stránka mě navedla, že by TO mohl být i "celý" joystick. A když celý joystick, možná by nebylo úplně od věci, kdyby byl jakoby nahoře na páce, jak to mají std letadla (myšlenka ještě není na obrázcích).

Zatím tak, nechám myšlenky zrát, přimíchám k nim případné další nápady...

Takže zatím úplně primární myšlenka "trochu ergonomičtějšího plynu v podání Fusion360 (obr - je hýbací, rozkliknout)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm

Re: Volantovka MP-02 aneb navrni si sám

#2 Příspěvek od prikrylm »

Další myšlenka - přibyl volant - zatím neumí D.A.S. Uvažuju, že by byl naklopitelný (teď je 30°).
Místo horního krytu bude zatím ta zamýšlená "dokina", později možná přizpůsobení na něco hotového...
prikrylm

#3 Příspěvek od prikrylm »

...takhle nějak TO bylo myšleno - rádio je skoro jako Pocket.

Už teď je to divné, u volanotu nejspíš málo místa, i když rádio je "jako" otočné. Asi se přikloním buď ke spojení s "leteckým" rádiem drátem/bezdrátem nebo vlastní elektroika (jakože celé samostatné rádio).

Nechám TO uzrát, povymýšlím, jak spojit volantovou část s tou "modrou" (nastavitelný úhel?), nějaké ovládací prvky kolem palce, kam přepínače atd...

(Zkusil jsem si trošičku modelování podle fotky (Pocket - mohl by být k poznání :) ), práci s povrchy...)
dagx

#4 Příspěvek od dagx »

Jednou jsem ze zvědavosti nějakou dobu zkusil ovládat RC VOSU kde jsou potřeba jen dva kanály vop a sop, volantovou vysilačkou. Fungovalo to krásně a docela mě to bavilo.Navíc se dá tímhle způsobem řídit model jen jednou rukou :) . Pokud bych to měl mít natrvalo ,snad jen dořešit vůli prstu v ovladači plynu (to asi řešíš jak jsem pochopil)ale na tenhle typ modelu nebylo nutné. Jinak si moc neumím představit jak ovládat něco lítacího co potřebuje další analogový kanál.To už by chyběla třetí ruka.A druhý mozek :)

Jsem levák.Když jsem začínal s rc auty měl jsem pocit že bych potřeboval volant spíš na druhé straně vysilače a takový se standardně nedělá.Ale na tohle se dá zvyknout rychle.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Bayeux

#5 Příspěvek od Bayeux »

dagx píše:Jsem levák.Když jsem začínal s rc auty měl jsem pocit že bych potřeboval volant spíš na druhé straně vysilače a takový se standardně nedělá.Ale na tohle se dá zvyknout rychle.
JJ, my leváci jsme někdy za svoji genialitu trestáni, že nám věci dělají naopak :-)
Jako třeba kráááásnej exot od Hitecu co mám - NOEN, 3kanál (2 kanály na kříži a třetí šíbr z boku).
Právě i bastlíři Márovi jsem fotil pajšl a koukali jsme pod pokličku (pamatuješ?), že by jsme z toho vymýtili 72MHz - ale je mi to prd platný, když mi to no mé lepší ruky nepasuje :roll:
U (příležitostní) volantovky jsem si u zvykl...
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
prikrylm

#6 Příspěvek od prikrylm »

Volantovku tvořím kvůli autům. Že se na ni bude napojovat "lítací" rádio neznamená, že s volantovkou chci lítat, ale lítacím rádiem ovládat pozemní/vodní stroje.

Neon si vybavuju živě. :)

...a právě. Volantovka má jít primárně vytisknout a počítám s tím, že pro "opačněruké" se model k vytištění "jen" vytiskne zrcadlově.

Je vcelku pěkně, jdu lítat...

----
Edit: FlySky NB-4 levoruká být umí...
prikrylm

#7 Příspěvek od prikrylm »

Proč je vlastně volant na boku? Když uvolním ruce dostanou se do úhlů, kdy "přirozená" poloha volantu by měla být nahoře (obr). A uvolněné ruce znamenají menší namáhání, tedy delší doba, než začnu dělat chyby kvůli únavě.. Rádio se fakt nemusí držet svisle. :) I když oni to ti jezdci dělají, protože jinak by se blbě dostávali k volantu....

Je ten koncept opravdu tak dobrý, že přežil víc jak 50 let v prakticky nezměněné podobě (http://rchalloffame.org/Exhibits/Exhibit16/index.html) nebo jsou autaři takové "konzervy", že nedokáží vymyslet nic lepšího. :)
Bayeux

#8 Příspěvek od Bayeux »

Fandím - já mám obecně rád pověstné průkopníky slepých uliček J.C. a potomky Don Quijotů :lol:
Ale nezkusíš - nevíš...
Nícméně dokážu si to dobře představit, že držím vysílač s prstem na spoušti ve vodorovné poloze třebas i se spuštěnýma rukama, a druhou rukou kroutím volantem jako vodovodním kohoutkem na vrchu vysílače. Navíc bych při řízení, jak se znám, pomáhal celým tělem ! A ještě jeden aspekt by to mělo, viz problém výše - pokud nebudeš příliš tunit ergonomii rukojeti a bude to víceméně symetrické, bude to pro leváky i praváky !
Tak do toho, pionýre :wink:
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
prikrylm

#9 Příspěvek od prikrylm »

No, dneska nám v práci dost zlobil internet, takže se člověk poměrně fláká a jak tam mám "tu volantovku", tak jsem trochu zkoušel, jak že se TO drží... No a kdo někdy držel volantovku, tak ví, že ten volant nahoře je jako dost pitomost, žejo..

Jako jo, takových 45° jo, i těch 90°, co se TO normálně dělá je úplně v pohodě... prostě něco jako... "nebyl to právě Jára Cimrman, kdo řekl tudy ne, pánové, vypouštěním tabákového kouře do umyvadla zlato nevznikne"... :-D

Ale přístup k nějakým tlačítkům, přepínačům "kloboučkům" ala knipl letadla zkusím...
HLA

#10 Příspěvek od HLA »

https://www.banggood.com/HOTRC-DS-4A-2_ ... mds=search
Koncepce jednoručního vysílače na vyzkoušení existuje.
eddiex

#11 Příspěvek od eddiex »

prikrylm píše:Stručně: Diskuse kolem trochu ergonomičtějšího plynu u mě nastartovala proces tvorby (další) volantovky.
Primární myšlenky:
    - ergonomičtější plyn (viz odkaz nahoře)
    - D.A.S. volant, možná nějaké inovace typu tvar, ovládání na volantu i pod volantem....
    - nějaké rozumné ovládací prvky - možná něco analogového na palci na řízení jednou rukou (nejen dosáhnout na volant)
    - primárně jen něco jako "dokina" na RM Pocket, možn později i jako samostatný přístroj.

Nápady vítány.

Podrobněji:
Kdysi jsem spáchal předělávku FrSky X9-lite na volantovku. Celá vznikla v Blenderu (ne úplně vhodný SW, ale evidentně TO šlo). Postupem času jsem zjistil, co by se mi na volantovce líbilo. Taky jsem čichnul k CAD programům, takže jsem zjistil, že Blender je dobrý, ale ne na návrhy tohoto typu.

Takže touha po zdokonalování se v CADu a nastřádané myšlenky, jak by mohla taková volantovka fungovat vedly k praktickému CAD cvičení - stvořím další volantovku.

Chytil jsem se toho "ergonomického triggeru/plynu" (viz link nahoře) a principy začal přetavovat na něco, co by (snad) mohlo fungovat.

Primárně jako "dokina" na RM Pocket (či něco podobně skladného), tedy bude nutné mít uvnitř nějakou elektroniku, co se vůči připojenému rádiu bude tvářit jako "žákovská" vysílačka. Nejspíš něco, co vyhrabu z "bordelbedny" (BluePill). Napájet se bude z rádia, takže zatím baterky netřeba.

Někde pod palcem jsem uvažoval o potenciometru, jedna stránka mě navedla, že by TO mohl být i "celý" joystick. A když celý joystick, možná by nebylo úplně od věci, kdyby byl jakoby nahoře na páce, jak to mají std letadla (myšlenka ještě není na obrázcích).

Zatím tak, nechám myšlenky zrát, přimíchám k nim případné další nápady...

Takže zatím úplně primární myšlenka "trochu ergonomičtějšího plynu v podání Fusion360 (obr - je hýbací, rozkliknout)

Neslo by prece jen ten plynovy kohoutek udelat opacne tak, aby brzda nebyla "pinkanim", ale "pichanim" ?
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
eddiex

#12 Příspěvek od eddiex »

Sorry, chtel jsem "citovat" jen ten pohyblivy obrazek, ale nejak to neumim. Nechtel jsem to tu zasirat gigadlouhymi citacemi. Omlouvam se...
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
HLA

#13 Příspěvek od HLA »

Nejlepší by bylo použít jakýkoli vysílač - do batohu na záda, a do ruky vymyslet "knipl s arduinem" - propojený učitel-žák.

Už nad tím přemýšlím od doby FC-28, která byla těžká cihla.
Měl jsem prototyp z křížového ovladače na palec strčený v ruličce od toaleťáku - a řídil s tím pohodově loď (+FC28) už před cca 20ti roky, vše propojené kabelem.
prikrylm

#14 Příspěvek od prikrylm »

eddiex píše:Neslo by prece jen ten plynovy kohoutek udelat opacne tak, aby brzda nebyla "pinkanim", ale "pichanim" ?
Určitě šlo, ale nemyslím si, že by to bylo lepší. Vyzkouším napřed nakreslenou variantu.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“