Moderní bojová loď

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Moderní bojová loď

#16 Příspěvek od dudaj »

sharkmouth píše:
Myslím, že loď 700 dlouhá a 77mm široká bude i ve vaně připomínat kachnu ve vlnobití, a ne moderní bojovou loď, ale už mlčím, nejsem lodičkář :D

Lodní šroub o průměru 1 cm není problém ani vytisknout, ani spájet.

Pusť si někdy videa obřích lodí ve velkých vlnách v oceánu. Jsou vlny i 25 m výšky. Jsou i bazeny pro lodní modeláře, kde se uměle dělají velké vlny.
Dokud jsem tyhle věci neviděl na živo, viděl jsem to podobně jako ty.
Jako pochopitejně tam není tolik pěny, ale i 3m model ve větších vlnách nebude působit jako skutečná loď.
To menší měřítko ty pohyby opticky zrychlí a nepůsobí to tak důstojně.
No a za bezvětří je to jedno.
sharkmouth

#17 Příspěvek od sharkmouth »

Ale jo, v pořádku. Jsem zvědavý a těším se na výsledek :wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od TomasC »

jyrry píše:Jo, láká mě třeba visby class ... možná časem na něco takovýho dozraju, loď jsem měl naposledy... už ani nevím

Visby mi přijde hranatá, ale běžná. Co třeba Zumwalt nebo Mogami.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

Jojo, taky možnost. Vidím Zumwalt na cults3D taky.
jyrry.webnode.cz
MPml

#20 Příspěvek od MPml »

sharkmouth píše:V takových rozměrech je to naprosto v pohodě. Akorát tedy měřítková šířka naprosto neodpovídá měřítkové délce. Jako nic proti, bude to stabilní, bude to vypadat jako moderní loď, v pořádku. Ale stavět 70cm moderní loď v měřítkovém poměru délka/šířka je prostě nesmysl. To už je lepší postavit ponorku :)

Tyhle modely se ti zdají dramaticky větší :lol: ?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JFy9ZbD-z0w[/youtube]
Můžu Tě ubezpečit, že za těch 40 let, co jsem každoročně jezdil Norimberk/Sinsheim/ Dortmund/Friedrichshafen/Paříž/Lipsko a další tak těch malých R/C maket lodí (klidně i 10 (!) cm délka) jsem viděl v provozu nepočítaně.
Problem s tím může mít akorát někdo, kdo to nikdy neviděl a netuší, že se to naprosto běžně staví.
sharkmouth

#21 Příspěvek od sharkmouth »

MPml píše:

Tyhle modely mají naprosto jiné poměry délka/šířka. O tom celou dobu píšu, Mlho! :wink: A moderní loď v tom bazénu nějak nevidím...
Jako malej jsem si postavil loďku 16cm, na šířku 6. Takovou pramičku. Prťavej motorek, dvě tužkovky, tenkrát bez ovládání. Jezdilo to, fungovalo. Fungovala mi i omotorovaná Wehrmacht ženijní loďka od Dragona 1:35. Viděl jsem remorkérky Petra Hájka. G5 v pětatřicetině má 54 cm na délku, 10 na šířku, je to nízký, funguje to. PT, Vosper, 1:35 cca 70 délka, 180 šířka, nízké nástavby...
Type 55 při 70cm délky bude mít 7,7 na šířku, vysoké nástavby=problém
Visby 1100/159mm už je trochu něco jiného, těch původně uváděných 296 by bylo ještě lepší :wink: Zumwalt a LBJ na tom bude ještě líp (Moonson o něco hůř) i při 70cm délky.

Já s tím problém nemám, ať si každý staví co chce. Třeba jako jiný kolega, který šel opačnou cestou, říční dělový člun podle publikace Lodní modely (mimochodem, originální plánek má značně širší trup, než by odpovídalo měřítku Bk 1124) si zvětšil na délku 1,8m...varoval jsem ho, nedbal, nikdy to pořádně nerozchodil... :mrgreen:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

sharkmouth píše:...
Já s tím problém nemám, ať si každý staví co chce. ...

Tak proč do toho vrtáš? :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
sharkmouth

#23 Příspěvek od sharkmouth »

jyrry píše:Tak proč do toho vrtáš? :mrgreen:

Pokud se někdo chystá stavět evidentní nesmysl, tak považuji za kolegiální povinnost na nesmysl upozornit. Pokud si to někdo přesto postaví, opravdu s tím nemám problém. :wink:
Ale už fakt mlčím. Jen poprosím o pozvánku na slavnostní křest a první plavbu makety moderní lodi o rozměrech 700/77 mm s maketovým trupem pod čarou ponoru a maketovou výškou nástaveb :mrgreen:
dudaj

#24 Příspěvek od dudaj »

sharkmouth píše:
Pokud se někdo chystá stavět evidentní nesmysl, tak považuji za kolegiální povinnost na nesmysl upozornit. Pokud si to někdo přesto postaví, opravdu s tím nemám problém. :wink:
Ale už fakt mlčím. Jen poprosím o pozvánku na slavnostní křest a první plavbu makety moderní lodi o rozměrech 700/77 mm s maketovým trupem pod čarou ponoru a maketovou výškou nástaveb :mrgreen:

Musí být vše nad ponorem lehoučké, ale to fakt není problém. Odhaduji výtlak do ponoru cca 300g
a loď může vážit do 80g. RC výbava pak klidně 60 g. Takže na další zátěž při dně můžeš mít k dispozici dalších 160g.
I velkou loď mám dováženou 2kg písku s epoxidem.

Smiř se s tím, že tomu nerozumíš, jak to udělat a tudíž tvé rady jsou o ničem.

Správně rada zní - bacha na těžiště. Udělěj lehoučkou konstrukci, ať můžeš dovážit dno.

A moje rada je, popřemýšlej kde s tím budeš jezdit. Na rybník je to malé když bude foukat a do bazénu na zahradě velké.
Na rybník bych šel do metru a víc a do bazenu tak na 50 cm max.
Čím větší vodní plocha, tím větší vlny.
sharkmouth

#25 Příspěvek od sharkmouth »

"Smiř se s tím, že tomu nerozumíš, jak to udělat a tudíž tvé rady jsou o ničem." :lol:

Jasně, samozřejmě, nerozumím tomu. Těším se na pozvánku na předváděčku takové loďky :mrgreen: :lol:
dudaj

#26 Příspěvek od dudaj »

sharkmouth píše:"Smiř se s tím, že tomu nerozumíš, jak to udělat a tudíž tvé rady jsou o ničem." :lol:

Jasně, samozřejmě, nerozumím tomu. Těším se na pozvánku na předváděčku takové loďky :mrgreen: :lol:

Tak já ji stavět kvůli tobě fakt nebudu, mám své projekty mnohem náročnější.

V roce 2021 jsi napsal jako začínající lodičkář....

Takže za tři roky odborník ? Co jsi za tu dobu navrhnul a postavil?
Máš 3d tiskárnu? Co jsi namodeloval a vytisknul?
Pokud ne, tak co tady pořád řešíš za pitomosti?
sharkmouth

#27 Příspěvek od sharkmouth »

Těším se na předvedení makety lodě type 055 700/77mm.

Dokud to nepředvedeš, jen blbě kecáš :wink:
SHU

#28 Příspěvek od SHU »

Tak se zase uklidníme, ano?...

Lze postavit model 700/70mm... ale musí se to umět...
Lze vyrobit 10mm šroub tak aby vypadal jako šroub a taky i fungoval.... ale musí se to umět...
atd., atd. ...

Krátce řečeno jde to, ale ne jako první model lodě, s představami "koupím" nebo "z laminátu nebo depronu". Podle tohoto alonzo vůbec netuší do čeho se chce pustit. Těžiště je jen jeden z řady problémů k řešení - zmínil bych vstup do trupu (prsty se nám s měřítkem nezmenší :) ), jeho zatěsnění, pohon, malý výtlak a tedy stálý boj s hmotností,....

Pokud chce něco válečného, tak bych doporučil začít kitem. Taková "New Jersey" BB62 se prodává ve variantě z konce služby a je to tedy taková stará-nová loď. Pokud je požadavek na něco echt moderního, tak jsou kity ruských lodí - myslím Sovreměnnyj, jezdí, jsou konverze na RC model.

Prostě najít si něco kolem 70cm a větší, hodit tu odkaz a zkusíme zhodnotit jestli to půjde nebo ne.
sharkmouth

#29 Příspěvek od sharkmouth »

SHU: Já su klidný :lol:

Jinak s tebou naprosto souhlasím, a bez dalších řečí:

Vytoužená 055 http://www.trumpeter-china.com/index.ph ... =3788&l=en Je to ale trochu větší...
U nás zde, + pár dalších kousků v rozumném měřítku https://www.mn-modelar.cz/1200-26

Pokud by Alonzo netrval na křižňasu, tak CB-90 https://www.mn-modelar.cz/143205 V ne moc obvyklém zbarvení pro lodě bude určitě středem pozornosti. A US verze jsou ještě "barevnější" Dělá se k tomu tenhle pohon https://www.youtube.com/watch?v=lYAEIMIAuAs Jo, je to zas malé, pod půl metru, ale zvětšit to těch 700, a kašlat na přesnou maketovost a splácat to jako obyčejné necky, tak se s tím užije spousta srandy i na rybníku.

Tohle zas tak moderní není, ale třeba taky zaujme https://www.mn-modelar.cz/143204 Akorát ta cena :roll:

A nebo si prostě vzít něco moderního jako volnou předlohu, trup tak 700/120-150, nějaká ta nástavba alá černobylský sarkofág, jezdit to bude dobře, a každému bude jedno, že je to širší, než by byla hypotetická předloha.

Takže hezké odpoledne všem, těm s tiskárnou i těm bez ní :wink:
petrxp

#30 Příspěvek od petrxp »

Jako stavitel toho kitu křižníku Pola z odkazu na Monako mohu z vlastní zkušenosti prohlásit, že podobné malé lodičky jako RC postavit lze, ovšem má to svá úskalí a potřeba jisté zkušenosti. Vesměs souhlas se SHU. Předtím jsem stavěl jiný podobný kit ve stejném měřítku (1:350), křižník USS San Francisco a v jeho případě jsem narazil na problémy se stabilitou a musel je řešit přídavným balastem pod kýlem. Tyto modely pro mě byly poněkud na hraně. Postavil jsem však také ještě menší lodičky, ovšem s výhodnějšími proporcemi, kdy stabilita nebyla problémem. Naopak jako první podobný model jsem si kdysi pro jistotu vybral jeden z největších kitů 1:350, bitevní Musaši. Tam bylo uvnitř trupu prostoru luxusně, rezerva výtlaku pro dovážení veliká a proporce trupu zaručovaly dobrou stabilitu. Spíše bych tedy pro začátečníka doporučoval nějaký podobný model. Jinak jistě lze úspěšně zrealizovat ještě menší modely, než ty moje, ale musí se to umět a mimo jiné použít nějaké mikro RC vybavení. Takové mikro lodičky jsou potom vhodné především do vany, bazénku apod. Zatímco ty moje mini lodě se mohou úspěšně odvážit na volnou vodu, ale vyžadují klidnou hladinu a nemohou se příliš vzdalovat od břehu (už proto, že z větší dálky nejsou pořádně vidět). Kdo chce model, který je schopný bezpečného provozu za horších povětrnostních podmínek a snese nějaké ty vlnky, musí volit lodě poněkud větších rozměrů. V případě kitů to znamená spíše něco bitevního 1:200, případně oblíbenou korvetu 1:72. Ovšem to jsou starší vojenská plavidla. V těch moderních se nevyznám, to už je mimo můj obor.

Jinak tématicky podobný dotaz se před časem objevil na jiném DF, na závěr vlákna jsem tam také něco přispěl.
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1583592
Nějaké přestavby kitů na RC se v minulosti objevily rovněž zde v lodích.
Odpovědět

Zpět na „Lodě“