Bruska na balzová prkna

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron

Bruska na balzová prkna

#1 Příspěvek od Celeron »

Kamarád, co měl bubnovou brusku na protahování balzových prkýnek ji už nemá. V truhlárně mě při třetí návštěvě vyhodili, že kvůli mě nebudou měnit pás na egalizační brusce. A tak řeším, na čem brousit balzu. Zkoušel jsem to růčo na desce s vodícíma lištama co dělají konečnou tloušťku a přes to se rajbluje šmirglem na prkýnku (samozřejmě na těch vodících lištách šmirgl na prkýnku už není). Je to pakárna, šmirgl se zanáší pilinama a stejně z toho prkýnko má nestejnou tloušťku o 2-3 desetiny. No a na tvrdší balzu to je na upadnutí rukou. A taky na každou tloušťku jiný vodící lišty.
Neexistuje něco hotovýho na principu egalizáku nebo bubnový brusky? Na netu pod 20 tisíc nic není. Asi by se to dalo vyrobit ale moc se mě do toho nechce, hlavně výroba toho bubnu je dost složitá.
Vibračky a excentry mě nezajímají, to je na měkkou balzu nepoužitelný.
automet

Re: Bruska na balzový prkna

#2 Příspěvek od automet »

Ideš stavať z balzy funkčné raketoplány pre živú posádku? :lol:

Kde konkrétne je potrebná taká vysoká presnosť vo veľkých dĺžkach/šírkach na 0,1-0,2mm?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Ona se ještě někde vyskytuje balza se stopami po pile, s lichoběžníkovým průřezem, s chlupatým povrchem apod. ? 8O
jyrry.webnode.cz
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

Co je za problém s výrobou? Kup si válec na hoblovku, dvě ložiska a řemenice s motorem.
Hlavně to chce odsávat.
blembondo

#5 Příspěvek od blembondo »

jyrry píše:Ona se ještě někde vyskytuje balza se stopami po pile, s lichoběžníkovým průřezem, s chlupatým povrchem apod. ? 8O

Ano vyskytuje.Za posledních xy let u nás skončila většina výrobců modelů.Jen v mém okolí dva velcí a když jsem viděl co všechno šlo do kontejneru tak to by nejedno oko slzelo.Balzy byly hromady jen to bylo chlupaté a s vadami.Bez brusky není šance.
Petr Budai

#6 Příspěvek od Petr Budai »

Staré balsy je dost a dost. U modelářů ve věku nad 70 let jsou velké zásoby, ale je problém, jak to zpracovat, z hranolů nařezat prkýnka a vybrousit.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše:Ona se ještě někde vyskytuje balza se stopami po pile, s lichoběžníkovým průřezem, s chlupatým povrchem apod. ? 8O

Představ si, že jo. Mám jí možná půl kubíku. :wink: Bohužel, asi třetina je přes 200g, tedy k nepoužití.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

dudaj píše:Co je za problém s výrobou? Kup si válec na hoblovku, dvě ložiska a řemenice s motorem.
Hlavně to chce odsávat.

Válec s pravítkem na přídrž šmirglu je zcela na 2 věci. Pořádná bruska na balzu má na válci pás vinutej spirálově a uchycenej jen za konce pásu na kraji válce. Kdo vyzkoušel, už se nikdy k pravítku nevrátí.
guchar

#9 Příspěvek od guchar »

● @Celeron Brusné válečky a Unašeče k nim jdou koupit. Je to stovková záležitost. Např.: Unášecí válečky pro brusku MM326 3 ks
— Brusné válečky G80 19 × 90 mm 5 ks. (S jednostranným uchycením, existují gumové unašeče pro brusné kroužky - prstýnky.) Chybí pak pohon, stůl, na něm asi stačí ruční posun prkýnka s laťovým rámečkem. Co jsi zmínil v úvodním příspěvku. A jak psal dudaj ODSÁVÁNÍ. I to bylo na RCMania popsáno - někde u řízeného frézování. Odtah vysavačem (snad levný typ na popel z kamen) s regulací tahu. Odvodní hadice přes zeď, do odlučovače se spirálovým zpomalením proudu vzduchu s odpadem barel - kýbl, s deklem
● Tchán jako včelař při výrobě rámků obrušoval laťky z lipového dřeva. Brusný papír byl napnutý kónickou obroučkou z plechu, na plastovém kotouči DIY. Ten byl za unašeč upnut do vrtačky. Před kterou byla plošina stolku, sloužící jako opora. Pro tyto účely se nebrousilo na rozměr. Ale jen na hladší povrch než jakou dávala při hoblování protahovačka.
___ Musel jsem až na stránky Kolman abych si převedl "asi třetina je přes 200g" na, pro mne srozumitelné Balsa střední 120 - 200 kg/m3. Tedy 200g/dm3 = Horní hranice "STŘEDNÍ" a je to i Měrná hmotnost cca 200 kg/m3 5 až 9 vrstvé balsové dýhy
● Balsa(alias Balza): lehká 70 - 120 kg/m3, střední 120 - 200 kg/m3 https://www.kolmanl.info/index.php?show=BALSA
● jyrry: základem je gumový brusný válec 19x115mm a příslušné návleky http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=15672&p=1531586
____ Po podrobnějším průzkumu to vypadá na závěr: Balsa psaná se "z" je dílem puristů ČJ, podle českého názvu stromu "Balzovník". Ne lidí, kteří s balsou pracují
● Dvakrát třídění Balsy (podle měrné hmotnosti) podrobněji:
http://ostarek.blogspot.com/2004/03/balza-jej-pouit.html /-/ https://balzovemodely.estranky.cz/clanky/material__balza/o-balze-vseobecne.html
Naposledy upravil(a) guchar dne pon 23.09.2024 17:09, celkem upraveno 1 x.
HONZIK 22

#10 Příspěvek od HONZIK 22 »

Celeron píše:Představ si, že jo. Mám jí možná půl kubíku. :wink: Bohužel, asi třetina je přes 200g, tedy k nepoužití.

No kdyby jsi furt nedelal ty svoje samokridla ,tak by byla alespon na trupy. :mrgreen:
dudaj

#11 Příspěvek od dudaj »

Celeron píše:Válec s pravítkem na přídrž šmirglu je zcela na 2 věci. Pořádná bruska na balzu má na válci pás vinutej spirálově a uchycenej jen za konce pásu na kraji válce. Kdo vyzkoušel, už se nikdy k pravítku nevrátí.

A to jako nejde na válec od hoblovky navinout?
Já si kdysi pásovej smirg dělal sám. Chodí bez problémů 30 let. Smirgl klouže po skle a je slepený vteřiňákem. Hnací kolo je z osoustruženého gumového granátu přímo na ektromotoru. Napínací válec je z nerezové trubky s ložisky osazenými ve dřevěných špalcích.
Pracovní plocha 15/ 90 cm. brousil jsem na tom převážně dub a buk. Ty tady řešíš kraviny, jak udělat válec a jak ho vyvážit.
Buď si kup válec do hoblovky a doplň dřevem a namotej smirgl. Nebo si kup ocelovou trubku a osaď ložisky. Nalepený smirgl při broušení balsy vydrží 100 let, když to budeš pořádně odsávat.
Jseš jak dnešní mládež, co stále něco řeší, než aby se pustila do práce a produkt vyrobila.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Prostě jsi to nepochopil. Válec od hoblovky je na balzu naprosto k ničemu, protože drážky pro kudly mlátí balzu úplně stejně jako mezera na válci pro napínací klín pro šmirgl. Pokud to nemá automatickej posuv pod úhlem aspoň 25 stupňů, tak je to k ničemu. To že ses živil truhlařinou ještě neznamená, že truhlářský mašiny a postupy jsou do puntíku přenositelný na práci s měkkou a slabou balzou.
Jak má vypadat ideální bruska na balzu ať prkna, nebo plachty naštěstí vím, je to odzkoušený ale bohužel kamarád, co ji zkonstruoval a provozoval už není. Ale že bych chtěl dělat kopii jeho mašinky velikosti malý ledničky ve svým věku, kdy už toho moc lítacího nepostavím, na to se můžu...
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

● @Celeron: "Jak má vypadat ideální bruska na balzu ať prkna, nebo plachty naštěstí vím, je to odzkoušený ale bohužel kamarád, co ji zkonstruoval a provozoval už není." A nešly podmínky "vím" sem heslovitě napsat? Nebo pro začátek sepsat důvody "k ničemu", ze zde posledního bodu?
● Mohl (při dostatečně odsávání) místo rotačního pohybu, být použit kmitavý pohyb válce s kroužkem (prstýnkem) brusného plátna?
● @Celeron: "Pokud to nemá automatickej posuv pod úhlem aspoň 25 stupňů, tak je to k ničemu." Dobře. 1) Jaký je důsledek(-y) neautomatického (ručního) posuvu? 2) Co nastane (jak se projevuje) posun pod (výrazně) odlišným úhlem od 25°? 3) Jaké rozměry bruska na balzové: Prkna, nebo plachty by stroj pro tvé potřeby měl zvládat?

● Je požadavkem dosahovat kvality Balsa MICRO = MICRO balsa je vybírána a broušena na tloušťku daného prkénka (maximální tolerance je 0,05mm) MICRObalsa 50x500mm Vyberte si sortiment ?
MPml

#14 Příspěvek od MPml »

automet píše:Ideš stavať z balzy funkčné raketoplány pre živú posádku? :lol:

Kde konkrétne je potrebná taká vysoká presnosť vo veľkých dĺžkach/šírkach na 0,1-0,2mm?

Všude, kdo se chce aby model byl model a ne květináč.
Docela dobře si pamatuju na intenzivní diskuzi o broušení "placek" na křídla pro F3B po závodě v hospodě v Klíčanech, kdy poměrně lakonicky to tehdy rozseknul Honza Hořava památnou větou: "nevim co tu řešíte, mě úplně stačí, když to mám bezpečně do desetiny :lol: v tý celé ploše (cca 240x 1200 mm a víc).
Samozřejmě tehdy to byla jiná :lol: doba a hlavně jiní Modeláři.
Stalo se dávno před 89.
MPml

#15 Příspěvek od MPml »

Nejmenší, co by asi jako polotovar nejspíš šlo možná použít je ta malá 16" Laguna
https://lagunatools.com/wp-content/uplo ... 120622.pdf
Ovšem jestli je to na balsu dostatečně tuhé a přesné, to si nejsem jistý - to by se muselo zkusit - najít někoho kdo to má a ukecat ho, aby se to u něj zkusilo.
Další vyšší dívčí bude odtah - to taky bude čistý masakr.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“