Řešení palubního zapojení, pro až 16 serv, využití 16k z tx
-
fs17oldstaj
Řešení palubního zapojení, pro až 16 serv, využití 16k z tx
Dobrý den všem, něco na úvod: lítám s vysílačem Radiomaster TX16S, verze 4v1. Lítám tedy s příjmači Flysky, těmi úplně nejlevnějšími, a teď tu mám i dva s IBusem a telemetrií. Jak je z označení patrné, vysílačka (dále jen Tx) má 16 kanálů, ale zatím jsem byl schopný najít jen přijímače s maximálně 12 fyzickými vývody pro serva, ale ty jsou čínské, přijdou za měsíc, a chybí 4 kanály. Ale i tak, pro moje stíhačky, už bych rád těch 14 nebo 16. Mám tady teď SU35 od Freewingu, v následující konfiguraci, na 8 kanálovém příjmači -
Ch1- křidélka přes Y kabel
Ch2 - výškovky přes Y kabel
Ch3 - regulátory přes Y kabel
Ch4 - 2 Y kabely a na nich - zatáčení příďového kola, směrovka,
ovládání trysek vektorování tahu doprava/doleva
Ch5 - podvozky nahoru/dolů
Ch6 - dveře příďového podvozku
Ch7 - tryska vektorování tahu 1 - nahoru/dolů
Ch8 - tryska vektorování tahu 2 -nahoru/dolů
Vyšlo to natěsno, aby se s letadlem dalo vůbec létat s tím vektorováním. Ale stejně, ideálně bych chtěl přidat přistávací padák, a zapojení poupravit takhle následovně - pro lepší mixy, vypínání směrovkové osy trysek:
Ch1 - P křidélko
Ch2 - P výškovka
Ch3 - Regulátory přes Y kabel
Ch4 - směrovka/ zatáčení příďového kola
Ch5 - podvozky
Ch7 - tryska 1 dolu/nahoru
Ch8 - tryska 2 dolu/nahoru
Ch9 - L křidélko
Ch10 - L výškovka
Ch11 - padák
( Případně ještě
Ch12 - odhoz bomb 1
Ch13 - odhoz bomb 2
Ch14 - světla
Berte jen jako příklad pro jiná letadla )
Takže mě napadlo: vzít příjmač s IBusem, propojit s arduinem, a nechat arduino rozebírat IBus na jednotlivé kanály, a posílat to na digital piny. Mám ale strach, aby BECy na regulatorech a hlavně Arduino zvládlo proudy potřebné pro serva (v tomto konkrétním letadle jsou to nejvíce 13.4g kovová MG90S, nebo původní FW) Ve stejný okamžik nebudou operovat všechny, to ne, ale jistota je jistota. Pokud by někdo viděl jakýkoli lepší způsob řešení zapojení, ale v podobné cenové relaci ( jsem ještě nezletilý, a z brigády už peníze docházejí, rodiče moc nechtějí přispívat) cca 600-700kč, za jeden set systém, prosím napište mi to.
Díky moc předem všem!
Ch1- křidélka přes Y kabel
Ch2 - výškovky přes Y kabel
Ch3 - regulátory přes Y kabel
Ch4 - 2 Y kabely a na nich - zatáčení příďového kola, směrovka,
ovládání trysek vektorování tahu doprava/doleva
Ch5 - podvozky nahoru/dolů
Ch7 - tryska vektorování tahu 1 - nahoru/dolů
Ch8 - tryska vektorování tahu 2 -nahoru/dolů
Vyšlo to natěsno, aby se s letadlem dalo vůbec létat s tím vektorováním. Ale stejně, ideálně bych chtěl přidat přistávací padák, a zapojení poupravit takhle následovně - pro lepší mixy, vypínání směrovkové osy trysek:
Ch1 - P křidélko
Ch2 - P výškovka
Ch3 - Regulátory přes Y kabel
Ch4 - směrovka/ zatáčení příďového kola
Ch5 - podvozky
Ch7 - tryska 1 dolu/nahoru
Ch8 - tryska 2 dolu/nahoru
Ch9 - L křidélko
Ch10 - L výškovka
Ch11 - padák
( Případně ještě
Ch12 - odhoz bomb 1
Ch13 - odhoz bomb 2
Ch14 - světla
Berte jen jako příklad pro jiná letadla )
Takže mě napadlo: vzít příjmač s IBusem, propojit s arduinem, a nechat arduino rozebírat IBus na jednotlivé kanály, a posílat to na digital piny. Mám ale strach, aby BECy na regulatorech a hlavně Arduino zvládlo proudy potřebné pro serva (v tomto konkrétním letadle jsou to nejvíce 13.4g kovová MG90S, nebo původní FW) Ve stejný okamžik nebudou operovat všechny, to ne, ale jistota je jistota. Pokud by někdo viděl jakýkoli lepší způsob řešení zapojení, ale v podobné cenové relaci ( jsem ještě nezletilý, a z brigády už peníze docházejí, rodiče moc nechtějí přispívat) cca 600-700kč, za jeden set systém, prosím napište mi to.
Díky moc předem všem!
Freewing SU35, L39, TX16S, stavba F15
Re: Řešení palubního zapojení, pro až 16 serv, využití 16k z
fs17oldstaj píše:... a hlavně Arduino zvládlo proudy potřebné pro serva ...
Arduino bude posílat jen PWM signál pro serva, řádově zlomky mA. "Silové" napájení serv musí samozřejmě jít jinudy.
Ad BECy - záleží na tom, jaké v tom jsou; pokud lineární, je možné, že je usmaží proud více serv.
jyrry.webnode.cz
než arduino nevzít převodník SBUS-PWM?
https://emotors.cz/cs/prislusenstvi/678 ... koder.html
stačil by ti 1x 6-ti kanál + 2x převodník 5-10 a 11-16 akorát ho nikde nevidím v CZ skladem
dražší varianta je Frsky dekodér, ale pozor potřebuješ přikoupit cofgurátor a tak není skladem
https://emotors.cz/cs/prislusenstvi/498 ... koder.html
K arduinu jsou hotové servo moduly za hubičku 16 kanálů 12bit PWM, používají se pro robotizaci, spolehlivost do letadla za více jak 12 tisíc netuším.
https://dratek.cz/arduino/1686-iic-i2c- ... t-pwm.html
https://www.laskakit.cz/16-kanalovy-12- ... c-pca9685/
https://emotors.cz/cs/prislusenstvi/678 ... koder.html
stačil by ti 1x 6-ti kanál + 2x převodník 5-10 a 11-16 akorát ho nikde nevidím v CZ skladem
dražší varianta je Frsky dekodér, ale pozor potřebuješ přikoupit cofgurátor a tak není skladem
https://emotors.cz/cs/prislusenstvi/498 ... koder.html
K arduinu jsou hotové servo moduly za hubičku 16 kanálů 12bit PWM, používají se pro robotizaci, spolehlivost do letadla za více jak 12 tisíc netuším.
https://dratek.cz/arduino/1686-iic-i2c- ... t-pwm.html
https://www.laskakit.cz/16-kanalovy-12- ... c-pca9685/
Nejsem si úplně jistý, jestli FlySky s.bus/ibus vysílá 16 kanálů (skoro tipnu, že ne, jestli nezapomenu - jako že nejspíš jo - vyzkouším v pátek, dneska mám jiný večerní program). Tvořit vlastní převodník je zábavné, ale bude výsledek spolehlivý? Pokud se přidá nějaký watch dog, asi jo. Přesnější PWM výstupy (rozlišení 1ms) taky není úplně "jen použít knihovny", ale jak povídám, zábava to je. Docela jistě se dá s.bus-PWM převodník na 16ch koupit - třeba toto.
Určitě se dá jako 16ch s.bus přijímač použít i jiný přijímač, co by rádio zvládlo. (HiTec, Multiplex, FrSky,... netuším kolik z nich umí 16ch)
Kdysi jsem podobné úvahy zkoušel (na stole) realizovat. Zkoušel jsem 16 PWM výstupů realizovat jako 2 8ch přijímače FrSky (X8R), jeden při párování nastavený jako ch1-8 druhý jako ch9-16. Ovládané jedním vysílacím modulem - není TO nejlevnější, ale fungovalo to. Zmíněné rádio FrSky protokol umí. Pravděpodobně bude fungovat i s RadioMaster R168. Pokud by se použily dvě RX8R, tak se můžou ještě navzájem zálohovat. Ale dva FrSky přijímače už nejsou úplně levná věc.
Pak je varianta další vysílací modul a napárovat dva prakticky libovolné přijímače (třeba FlySky), obdobně jako příklad výš, jen mapování kanálů by se nastavilo u vysílacího zařízení (interní, externí), místo určení, které kanály se objeví na PWM výstupech přijímačů FrSKy při párování. Na stole taky vyzkoušeno.
Dva přijímače můžou být napájeny extra, takže i proudy se můžou rozdělit. Ale proudy je potřeba malinko propočítat (utáhne - neutáhne) a podle toho zvolit řešení (nějaká "rozvodna"). S tím už jsem si ale nehrál, TO musí poradit jiní.
Určitě se dá jako 16ch s.bus přijímač použít i jiný přijímač, co by rádio zvládlo. (HiTec, Multiplex, FrSky,... netuším kolik z nich umí 16ch)
Kdysi jsem podobné úvahy zkoušel (na stole) realizovat. Zkoušel jsem 16 PWM výstupů realizovat jako 2 8ch přijímače FrSky (X8R), jeden při párování nastavený jako ch1-8 druhý jako ch9-16. Ovládané jedním vysílacím modulem - není TO nejlevnější, ale fungovalo to. Zmíněné rádio FrSky protokol umí. Pravděpodobně bude fungovat i s RadioMaster R168. Pokud by se použily dvě RX8R, tak se můžou ještě navzájem zálohovat. Ale dva FrSky přijímače už nejsou úplně levná věc.
Pak je varianta další vysílací modul a napárovat dva prakticky libovolné přijímače (třeba FlySky), obdobně jako příklad výš, jen mapování kanálů by se nastavilo u vysílacího zařízení (interní, externí), místo určení, které kanály se objeví na PWM výstupech přijímačů FrSKy při párování. Na stole taky vyzkoušeno.
Dva přijímače můžou být napájeny extra, takže i proudy se můžou rozdělit. Ale proudy je potřeba malinko propočítat (utáhne - neutáhne) a podle toho zvolit řešení (nějaká "rozvodna"). S tím už jsem si ale nehrál, TO musí poradit jiní.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Vysílač FS-i6x vysílá 16 kanálů na PWM,SBUS16 nastavení protokolu v OpenTX
Přijímač FS-iA6B zpracuje 14 SBUS kanálů (DG1/DG2 jsou OFF)
Přijímač FS-iA10B zpracuje plných 16 SBUS kanálů, (DG1 je ON)
Měřeno přes ToolkitRC který umí těch 16 kanálů zobrazit z přijímače a hlásí u DG1DG2 OFF
Radiomaster 4in1 se může chovat jinak, i když těch 16 SBUS vysílá dnes kdejaké rádio za 900kč
Přijímač FS-iA6B zpracuje 14 SBUS kanálů (DG1/DG2 jsou OFF)
Přijímač FS-iA10B zpracuje plných 16 SBUS kanálů, (DG1 je ON)
Měřeno přes ToolkitRC který umí těch 16 kanálů zobrazit z přijímače a hlásí u DG1DG2 OFF
Radiomaster 4in1 se může chovat jinak, i když těch 16 SBUS vysílá dnes kdejaké rádio za 900kč
Nevím jak flysky, ale já u taranisu používám přijímače dva. Je to nejjednodušší a nejbezpečnější řešení.
sem i vždy líbí, jak se tazatel zeptá a my si pak sami bez něj pokecáme 
..zas je to lepší jak osamělý alkoholismus. I když...
Podle kódů, co vidím, tak RM (resp FW v multimodulu) pro AFHDS2A vysílá 16ch + na 17-tém RX_LQI (ať to znamená cokoli
)
bahora píše:Radiomaster 4in1 se může chovat jinak, i když těch 16 SBUS vysílá dnes kdejaké rádio za 900kč
Podle kódů, co vidím, tak RM (resp FW v multimodulu) pro AFHDS2A vysílá 16ch + na 17-tém RX_LQI (ať to znamená cokoli
prikrylm píše:Podle kódů, co vidím, tak RM (resp FW v multimodulu) pro AFHDS2A vysílá 16ch + na 17-tém RX_LQI (ať to znamená cokoli)
Link Quality Indication (LQI)
-
fs17oldstaj
Narozdíl od toho jak někdo psal, čtu všechny příspěvky, a moc díky za ně. Rozhodnutí zní nechat v takovýchhle modelech levnější 8-10ch, a do dražších 2 přijímače (X8R) nebo podobně. Ale to je spíš do turbín, nebo modelů celých mnou stavěných, ode ti funkce budou integrované od začátku. Díky všem ještě jednou!
-
fs17oldstaj
Tak nakonec jsem až teď pár dní zpátky objevil levné a spolehlivé řešení využití všech 16k které TX16 má, případně i 32 s externím modulem. Celé řešení spočívá v přijímačích RM R88, kdy se dva nabindují najednou, jeden s telemetrií na kanály 1-8 druhý bez na kanály 9-16... Tyhle 2 režimy se dají zvolit při párování přímo v bind menu. Jen kdyby někdo náhodou taky pátral. Kdyby také někdo chtěl kanálů 32, byl by potřeba externí modul (4v1 jako má vysílačka) a tam se dá udělat to samé. Aa hele, člověk má 32 kanálů....
No, to je spíš zpřístupnění.fs17oldstaj píše:... využití všech 16k ...
A co to využití, na co by se teda dalo využít těch 16 kanálů?
jyrry.webnode.cz
Pokud člověk potřebuje ovládat "spoustu" prvků, tak je ještě možné z jednoho kanálu udělat více kanálů s menším rozlišením, což na světla nevadí vůbec na nějaké ty podvozky a střílny taky ne. Takže se nemusí použít externí vysílací modul a vyždímat desítky kanálů i z interního vysílacího modulu. Viz http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=93046" onclick="window.open(this.href);return false;fs17oldstaj píše:Tak nakonec jsem až teď pár dní zpátky objevil levné a spolehlivé řešení využití všech 16k které TX16 má, případně i 32 s externím modulem. Celé řešení spočívá v přijímačích RM R88, kdy se dva nabindují najednou, jeden s telemetrií na kanály 1-8 druhý bez na kanály 9-16... Tyhle 2 režimy se dají zvolit při párování přímo v bind menu. Jen kdyby někdo náhodou taky pátral. Kdyby také někdo chtěl kanálů 32, byl by potřeba externí modul (4v1 jako má vysílačka) a tam se dá udělat to samé. Aa hele, člověk má 32 kanálů....