Šrouby M2 na stranovej klíček

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Šrouby M2 na stranovej klíček

#1 Příspěvek od Celeron »

Hledám na netu, jestli existujou M2 šrouby s šestihranou hlavou a vypadá to že né. Materiál je vuřt. Zapuštěný nebo válcový s drážkou či křížákem a inbusy, to se dá koupit ale je mi to k prdu, protože nad hlavou šroubu je jen 10 mm, takže osově to utáhnout nejde. Já snad budu muset připájet na závitovku M2 matku a zabrousit čelo. Otázka je, zda to bude v pájení PbSn 60/40 dostatečně držet při utahování klíčkem. Mosazí či stříbrem by to drželo ale autogén to nejspíš odfoukne a nebo rovnou spálí. :cry:
Miro_V

Re: Šrouby M2 na stranovej klíček

#2 Příspěvek od Miro_V »

Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak jsem hledal u nesprávných spojmatů. :cry: Ale stejně, plast to nezvládne, prodejny Fabory už skončily v Česku před pár lety, tedy určitě ta, co byla v Hradci Králové. Takže jen jejich centála. Aspoň že ten Conrád. A koukám všude žádná láce.
Zkusil jsem si šrouby spájet z M2 závitovky a matky. Kupodivu se překroutí závitovka ale v pájení PbSn to drží. Jen se musí znova protáhnout závit očkem, protože se zaleje dost daleko od matky (při použití neutrální pájecí kapaliny, co mívali v GESu). Takže v podstatě vyřešíno.
Díky
tuareg

#4 Příspěvek od tuareg »

Jinak na mrňavý autogen: mám vyrobený malý hořák ze železa na kyslíko-vodíkovou směs. Je vyvrtaný 0,5mm vrtáčkem a žere to asi 3 litry směsi za minutu. To jen že to existuje, nic jsem s tím zatím nepájel ani nesvařoval.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Rosta2 »

https://www.kondik.cz/distancni-sloupek-m2-8mm-221/

Stačí upravit hlavičku na správnou výšku, a je hotovo.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

tuareg píše:Jinak na mrňavý autogen: mám vyrobený malý hořák ze železa na kyslíko-vodíkovou směs.

Jo, taky jsem někde viděl, hořáky z injekčních jehel, snad pro zlatnické práce. Já mám PB+kyslík s klasickejma velkejma hodinama a mám docela problém na nich nastavit hodně malý průtoky, hlavně na PB. Používám klempířskou pistoli a nejmenší acetylénovej hořák a na PB je docela problém ho seřídit. PB hořáky vypadaj jinak, mají kromě středový trysky ještě 3-5 malých postraních. Cena těhle hořáků je ale skoro o dva řády vyšší než jednoduchých na acetylén.
Kyslíkovodíkovku měl udělanou z Nifkových batérek kámoš. S čistým rozkladovým kyslíkovodíkem mu to řezalo/pálilo. Pokud chtěl svářet nebo pájet, musel přidat směšovač na redukci propanem. Máš to taky tak?
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od STROHUR »

Na ty sloupky bych si dal pozor , i když material udávají ocel běžně je ukroutím.
Petr Budai

#8 Příspěvek od Petr Budai »

miho

#9 Příspěvek od miho »

Celeron píše:Jo, taky ...taky tak?

Já používám tento https://www.nipo.cz/mini-autogen-horak-s-rukojeti-P3056/#top
Používán na PB+ kyslík. PB mám z malé 2 kg lahve s regulačním ventilem a kyslík z 8 kg s "klasickými hodinami". Nejvíc sestavu prodražila lahev na kyslík. Výhodou je, že zle koupit různé trysky. Používám to ale hlavně na tvrdé pájení mosazí.
tuareg

#10 Příspěvek od tuareg »

[/quote]
Máš to taky tak?[/quote]

Já jsem to trochu blbě napsal.
Teď to mam mimo provoz, protože jsem měl malý nerezový elektrolyzér se třema neutrálníma deskama, a ten dával na 12V právě tak ty 3 litry směsi což akorát stačilo na ten hořáček. Nešlo to tedy regulovat ani přidávat plyn kvůli svařování. Jenže jsem ty elektrody měl kolem dokola olaminovaný z papíru, a to byl špatný nápad, protože ten louh z elektrolytu mi ten papír vevnitř toho laminátu pomalu sežral a rozpadlo se to. Prakticky jsem to nikdy nevyužil.
Někde na netu je ale chlapík, který má také tu kapalinovou Ni-Cd baterku o které píšeš. Řeže s tím plechy. Když chce řezat, připojí na ni usměrněnou svářečku, a řeže. Už to prý takhle používá 20 let. :wink:
Použít jehlu jako hořáček jsem zkoušel taky, ale mě to nešlo. Ona se mi rozpálila do červena a následovala havárie. Uspěl jsem až z hořáčkem z pořádnýho kusu železa který tu teplotu vydržel. :wink:
novfra

#11 Příspěvek od novfra »

tuareg píše:Někde na netu je ale chlapík, který má také tu kapalinovou Ni-Cd baterku o které píšeš.

Jen malé upřesnění. Mám dojem, že Celeron píše o NiFe akumulátoru.

Celeron píše:Kyslíkovodíkovku měl udělanou z Nifkových batérek kámoš.

Na podobnou práci je ale zaplavený NiCd akumulátor lepší. Je to prostě nesmrtelný akumulátor.
Co mám informaci, tak nejstarší akumulátor NiCd o kterém vím, že je stále funkční, je z roku 1943.
Vojenský "materiál".
Co vydrží zaplavený NiCd je neuvěřitelné. A nevyžaduje zacházení v rukavičkách.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

novfra píše:Na podobnou práci je ale zaplavený NiCd akumulátor lepší.

Já jsem tím myslel hornický světla, těm se říkalo Nifky. Hlava se žárovkou, otočným vypínačem, metr kabelu a škatule na opasku. V ní byly (už nevím přesně) 2 nebo 3 kovový články, škatule rozměru asi 120 x 70 x 25. Nahoře z toho čuměly dva vývodní šrouby asi M5 a uprostřed byla plnící díra s zvláštním dutým šroubem, na kterým byl jednosměrnej ventil z gumový hadičky, něco jako starý ventilky na kolo. Lilo se do toho KOH. Ty baterky se dělaly už za (možná už před) 2WW, viděl jsem je s nápisem Wermacht. Ještě v 80-tých letech je používala Tesla Liberec jako zálohu pro ústředny požární signalizace.
Ty asi myslíš trochu větší plastový šedivý škatule s uchem z plastovýho pásku, asi dvojčlánky. Ty byly NiCd.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

miho píše:Já používám tento https://www.nipo.cz/mini-autogen-horak-s-rukojeti-P3056/#top
Používán na PB+ kyslík. PB mám z malé 2 kg lahve s regulačním ventilem a kyslík z 8 kg s "klasickými hodinami". Nejvíc sestavu prodražila lahev na kyslík.

S tou Kemper pistolí to asi musíš mít na hadicích různě průměrově redukovaný, Kemper má přeci slabší hadice než klasickej autogén. Já jsem pistoli, hořáky, kyslíkovej redukčák a dva protišlehy kromě hadic dostal od jednoho penzisty za tekutou měnu, včetně 25l kyslíkovky. PB mám v desetilitrovce se stavitelným redukčákem od hořáku PB/vzduch na lepenku. Bohužel má moc velkej průtok a blbě se reguluje. Taky jsem chtěl nejdřív nastavitelnej redukčák našroubovatelnej na dvoukilovku ale ten jsem ve svářecích potřebách nesehnal.
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

Když se vrátim k původní otazce, tak já bych na M2 šroubek s třeba válcovou hlavou našrouboval M2 matičku až k samotné hlavě a ten styk propájel SnPb pájkou. Matky jsou větši než běžné válcové hlavy, takže vysledkem bude 6-hran a měkké spájeni ne velke ploše se hned tak neuvolní.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
novfra

#15 Příspěvek od novfra »

Celeron píše:Já jsem tím myslel hornický světla, těm se říkalo Nifky.....
Lilo se do toho KOH.

Nifka je hovorový název pro snad většinu alkalických akumulátorů a nic neříká o chemickém složení. Tento název vznikl podle výrobních závodů firmy SAFT, kde jejich továrny byly pojmenované jako SAFT Nife. A toto označení se u NiCd zaplavených akumulátorů firmy SAFT používá dodnes.

V NiFe (Edisonův akumulátor) se používá jako elektrolyt roztok hydroxidu sodného NaOH a v NiCd je to roztok hydroxidu draselného KOH.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“