První letadlo
-
danielhouda1
První letadlo
Ahoj chtěl bych si pořídit nějaké letadlo. Koukal jsem na youtube a nejvíce se mi líbí ty akrobatická nikdy jsem letadlo neřídil. zaujal mě jak 54. co by jste mi doporučily vy? díky
-
Michal Matějka
- Kontaktovat uživatele:
Re: první letadlo
Nejdrive zacni na simulatoru, pak uvazuj o letadlu.
Já bych začal s nějakým bublinkovým větroněm typu Alfa, Beta apod. Ono pokud jsi nikdy neřídil žádný model tak ten akrobat nebude to pravé ořechové. Zkus se poptat někde v okolí bydliště a určitě se najde někdo kdo poradí a pomůže. Dá se taky začít s někým na kabelu jako učitel-žák.
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.
Paráda, další modelář
Simulátor - Ámen, ušetří to to VELKOU hromadu prašulí a frustrace z přeoráváním zeměkoule.
Napište, kde plánujete chodit létat a ideálně rozhazuje sítě ve své lokalitě. Na letišti se dá hodně okoukal, odposlouchat, zorientovat se v technice a dnes žel bohu i nutné legislativě.
Nějaký derivát Jaku bude dobrá volba ale já osobně bych nepodceňoval přípravu s něčím školním. Mezi tím můžete v klidu připravoval nějaký brus
Letu zdar
Simulátor - Ámen, ušetří to to VELKOU hromadu prašulí a frustrace z přeoráváním zeměkoule.
Napište, kde plánujete chodit létat a ideálně rozhazuje sítě ve své lokalitě. Na letišti se dá hodně okoukal, odposlouchat, zorientovat se v technice a dnes žel bohu i nutné legislativě.
Nějaký derivát Jaku bude dobrá volba ale já osobně bych nepodceňoval přípravu s něčím školním. Mezi tím můžete v klidu připravoval nějaký brus
Letu zdar
Pořád se učím létat rovně akobatickou cochcárnu a nejpomalejší pylony.
-
danielhouda1
ok zkusím tedy simulator mohu poslat video? pak budu vedet jestli je to v pohode vy pak posoudíte
V první řadě bych ti doporučil si dopsat do profilu oblast, kde se vyskytuješ (město, obec), protože nejlépe se hledají rozumy v blízkosti bydliště. Za druhé ti poradím, aby ses podíval třeba na http://rcmapy.cz/cs/map/1 a tam si našel něco ve své blízkosti. O víkendu tam zajdi, už je lepší počasí, tak je předpoklad, že tam někoho potkáš, pokecej, podívej a svěř se se svým snem.
Kolegové ti radí jednak simulátor, tam kliknutím jedním prstem "opravíš" letadlo během vteřiny (na rozdíl od skutečného rozbitého modelu), jednak něco rozumně létajícího a hlavně relativně nerozbitného - Beta 1400, resp, nějaký její klon, vůbec není od věci. Mám určité zkušenosti s výukou omladiny v kroužku a věř, že zdaleka na plnokrevného akrobata ještě nikdo nemá. K akrobatovi se dopracuješ časem, až zvládneš opravdu létání bez škobrtnutí. Rozkřísnout akrobata není vůbec žádný problém, takže toho si nech až jako třeba 4 letadlo.
Kolegové ti radí jednak simulátor, tam kliknutím jedním prstem "opravíš" letadlo během vteřiny (na rozdíl od skutečného rozbitého modelu), jednak něco rozumně létajícího a hlavně relativně nerozbitného - Beta 1400, resp, nějaký její klon, vůbec není od věci. Mám určité zkušenosti s výukou omladiny v kroužku a věř, že zdaleka na plnokrevného akrobata ještě nikdo nemá. K akrobatovi se dopracuješ časem, až zvládneš opravdu létání bez škobrtnutí. Rozkřísnout akrobata není vůbec žádný problém, takže toho si nech až jako třeba 4 letadlo.
Hitec Aurora 9X
danielhouda1 píše:Ahoj chtěl bych si pořídit nějaké letadlo. Koukal jsem na youtube a nejvíce se mi líbí ty akrobatická nikdy jsem letadlo neřídil. zaujal mě jak 54. co by jste mi doporučily vy? díky
odkud jsi?
-
BeneFitmodel
Doporučuji když už né celé vlákno prostudovat alespoň toto "rady jak se stát RC pilotem" a to včetně obsahu obsažených v odkazech
To vlákno není jediné na dané téma "modelářem (rc pilotem) snadno a rychle", ale bohužel rozumné odpovědi se srozumitelným návodem a informacemi jsou zde k nalezení pouze tu a tam i to pouze střípky a hůře dohledatelné...
Otázka stojí obecně takto, nestálo by dát společně ze strany zkušených borců a vedoucích kroužků, ale i čerstvých začátečníků (pro zpětnou vazbu) dohromady nějakou kuchařku jak na to?
Něco ve smyslu jako je tato série videi https://www.youtube.com/watch?v=dOziFzn ... HV&index=2
nebo táto knížka Manuál stavby RC modelů (Jiří BLABOL) která je volně šířitelná, ale zde není a musí se hledat... například https://www.google.cz/search?q=Manu%C3% ... %AD+BLABOL)
či další informace z modelářské literatury náznak třeba zde http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=21&t=44588 nebo zde https://www.lmkletnany.cz/download-knihy/20
Popravdě nějaká snaha zde je, ale téměř nic z těch info zdrojů už není funkční...
Pokud by něco takového třeba jako e-knižka vzniklo, mělo by to být trvale připnuté na každé zdejší stránce jako výrazná reklama na téma "Kuchařka jak se stát modelářem"
Ano, to máš pravdu, ale osobní kontakt a vysvětlení na místě, je nejlepší. Hodina kecání na modelem dá mnohdy víc, než dva měsíce čtení nějaké literatury. Můžu zde něco napsat a považovat to za zcela jasné, ale někdo s tím může mít problém, ale nebude mít problém s něčím dalším, s čím bude mít problém zase někdo jiný. Proto, nejen já, odkazujeme takové začátečníky na osobní kontakt na nějakém modelářském plácku. Jinak "kuchařku" ano, ale na co konkrétně? Na dřevěné modely - rozsypy, z prkna? Bubliny, a bubliny jaké? Hotové (jen sesadit)? Konstrukční (řezané z pěnových hmot - desky, bloky)? A když řezané, tak už koupené řezané, nebo řezané doma? Když doma, jak řezané, čím? Když si najdeš rajče mého kroužku, postupně tam dodělávám (otevřená) alba některých technologií. Kolega, který vede "konkurenční" kroužek, zase dělá videa - virtuální modelářský kroužek, na You Tube. Na začátek jsou opravdu vhodně ARF sety (RTF, BNP a nevím, jak se to všechno jmenuje), kde pouze nabije pohonný akumulátor, sesadí model a jde ven (nejlépe po simu). Po určitém čase na simulátoru může něco zkoušet sám, ale je dobré si vysvětlit princip řízení - zatáčet se nedá jen a pouze směrovkou (zatáčka se provádí ručním a nožním řízením). Dobré je mít pro začátek kabel (nebo bezdrát) a zkušenějšího kolegu na jeho druhé straně. Vedly se tu učené dišputace o používání či nepoužívání různých stabilizačních systémů a tak by se dalo pokračovat.
Hitec Aurora 9X
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj jestli můžu poradit. Ze všeho nejdříve bych ve svém okolí vyhledal někoho kdo již s letadlem létá a nebo nějakou akci, kde bych se mohl něco dozvědět. Jestli se pro modelařinu rozhodneš stejně budeš chodit létat na místa kde už se létá.
Mám za to , že jsi úplný nováček, modelařinou nepolíbený a nevíš o létání s modely skoro nic. Tam se také dozvíš kolik tě to všechno bude stát a co s létáním vše souvisí . No prostě jít někam a tam se dozvědět o čem to vše je
.
Když zjistíš, že by to mohlo být co hledáš, tak uvažovat o dalších krocích .
Mám za to , že jsi úplný nováček, modelařinou nepolíbený a nevíš o létání s modely skoro nic. Tam se také dozvíš kolik tě to všechno bude stát a co s létáním vše souvisí . No prostě jít někam a tam se dozvědět o čem to vše je
Když zjistíš, že by to mohlo být co hledáš, tak uvažovat o dalších krocích .
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
-
Petr Budai
to: danielhouda1
Tvoje zpráva začíná jako každá zpráva zájemců o řízení leteckých modelů. Jako všem Ti mohu poradit se spojit s nejbližším modelářem nebo modelářským klubem a tam se poradit. Záleží na Tvých schopnostech, finančních možnostech, dostupnost vhodné letové plochy, létat pouze za vhodného počasí pro daný model, ... .
Tvoje zpráva začíná jako každá zpráva zájemců o řízení leteckých modelů. Jako všem Ti mohu poradit se spojit s nejbližším modelářem nebo modelářským klubem a tam se poradit. Záleží na Tvých schopnostech, finančních možnostech, dostupnost vhodné letové plochy, létat pouze za vhodného počasí pro daný model, ... .
Když čtu reakce, stálo by skoro za to, aby na začátku této sekce bylo uzamčené vlákno s výše popsanými radami začátečníkovi.
1) vypsat si místo pobytu (pro možný osobní kontakt radícího pomocníka),
2) najít v okolí modelářský plac a získat tam kontakty a také rozumy,
3) zchladit hlavu při výběru začátečnického modelu (F-16 opravdu není nejvhodnější začatečnický model),
4) není od věci pořídit si simulátor, šetří peníze a čas.
1) vypsat si místo pobytu (pro možný osobní kontakt radícího pomocníka),
2) najít v okolí modelářský plac a získat tam kontakty a také rozumy,
3) zchladit hlavu při výběru začátečnického modelu (F-16 opravdu není nejvhodnější začatečnický model),
4) není od věci pořídit si simulátor, šetří peníze a čas.
Hitec Aurora 9X
-
BeneFitmodel
Mimochodem tazatel sem nakoukl, položil dotaz a zdá se mne, že tím to nejspíše skončilo. Zajímalo by mne, zda byl místní vstřícnosti už odrazen nadobro, nebo se sem ještě kdy vrátí...
Jak lze předpokládát, že si někdo novej rozklikne odkaz a přečte obsah z toho odkazu, když to nečtou ani ti, co se zde vyznaji...
A to jsem v tom příspěvku výše toto ještě zvýraznil...
Takže ty zásadni informace pěkně sepsané a zdůvodněné raději sem dám jako citaci, pokud by někdo předsi jenom s tím něco hodlal do budoucna udělat...
Před tím krok 0A nutné všem začátečníkům zdůraznit do čeho jdou a že to jsou pro ně úplně nové a přitom velice složité činnosti a to nikoliv proto aby je to odradilo, ale naopak proto aby k tomu nepřistupovali nějak takto pokud to přirovnám k jiným činnostem když začínali tam:
- osvojení si chůze - rodiče nikoho poté co se naučil plazit pak nedali rovnou do atletických startovních bloků aby běžel 100m na olympiádě
- osvojení si řeči - poté co někdo sotva vyžvatlal slovo máma či táta určitě nebyl postaven před plénum v přednáškovém sálu aby přednesl alespoň hodinovou řeč
- osvojení si bruslení, lyžování či snowboardu - nepředpokládám, žeby se někdo prvně na to postavil a zajel rovnou třeba na mistrovstvi světa
- osvojení si řízení auta (motorky) - nepředpokládám že by někoho vůbec napadlo činit tak rovnov v monopostu F1 a tím nemyslím přímo někde v MonteCarlu
- žádný pilot bojové stíhačky nezačínal rovnou v jejím kokpitu, že?
TAKŽE VŠICHNI ADEPTI RC LÉTÁNÍ, ZVAŽTE ZDA FAKT MÁ SMYSL ZAČÍNÁT TOU NEJNÁROČNĚJŠÍ DISCIPLÍNOU - AKROBATEM
odpovím - smysl to nemá, jenom to znechutí a odradí, tam se lze jenom propracovat pílí a vytrvalosti...
Jako krok 0B bych doplnil, že by bylo dobré u nového adepta si ujasnit zda to bude pouze létač, nebo také modelář a pěkně to rozvést v čem je rozdíl a také zdůvodnit, proč se modelaření začátečník nevyhne, pokud tedy nebude mít na ty třísky po haváriích nějakého servismana - modeláře který mu to opět vráti v letuschopném stavu
Teď už ta slíbená moudra pro začátečníky, která jsou odsud:
viewtopic.php?f=16&t=50448&start=15#p843286
VTjr píše:Opakovat samostatně kterokoli radu jak se stát modelářem (nebo spíš pilotem modelů), které tu již od různých diskutérů zazněly, by bylo nošení dříví do lesa. Ale stejně s to zaslouží shrnutí, ja bych se o to pokusil asi takhle.
Krok 1.
Kup si USB ovladačovou konzoli k PC simulátoru. Osobně bych doporučil třeba tenhle: http://www.rcm.cz/e-shop/simulatory-kam ... :725.eshop,
V balení je i instalační CD s volně šířitelným programem FMS, který sice nevyniká detailní grafikou, ale pro získáni základních návyků ovládání modelu postačí. Začátečník se totiž musí naučit ovládat model ve všech polohách, kdy se často mění smysl chování modelu vůči pohybu modelu (kupř při letu od sebe pohyb páky směrovky vpravo zatočí model na pravou stranu, ale při letu proti sobě - na levou, obdobně je to i s křidélky, nebo reakce výškovky v letu na zádech je obrácená a pod). Začátečník ma s tím problémy a pokud vůbec odstartuje, a nabere výšku, tak většinou nezvládne let hned po první zatáčce, kterou pochopitelně dát musí, protože letět pořád od sebe nemůže.
Nácvik rízení v tomhle režimu bych doporučil minimálně 1 až 2 týdny tak půl až hodinku denně.
Krok 2.
Zakoupil bych model - elektrovětroň o rozpětí kolem 1,4 až 2m. Doporučovaný set Beta 1400 RTF je vhodný. Ale klidně se může koupit i něco většího.
Já bych rozhodně upřednostnil modely s křidélky, čili ovládané všechny 4 funkce (K,V,M,S). Modely ovládané jen směrovkou a výškovkou a motorem pokládám za zbytečnou slepou uličku. Z uvedeného důvodu ja osobně preferuji Betu před EasyStarem, který ty křidélka nemá.
A NEKUPUJ SVŮJ PRVNÍ MODEL PŘES E-SHOP!!!
I když tady na fóru Ti všichni dávají linky na modely v e-šopech, Ty si ale najdi si nejakou dobrou modelářskou kamennou prodejnu a kup to tam!
Pár % ceny navíc se vrátí v tom, že solidní prodavač Ti poradí, někdy dokonce pomůže model sestavit. Dokonce znám prodejce, kteří chodí s nováčky modely zalétávat, nebo je učí létat na kabelu. A nic za to nechtějí, protože vědí, že si tak vychovají nové věrné zákazníky.
Krok 3.
Doporučuji najít nejakého zkušeného poradce, který zkontroluje sestavení modelu, poradí s problémy a případně i ten model zalétá (zkontroluje a doladí těžiště, výchylky serv, a za letu vytrimuje nulové polohy atd.), aby model ve stavu když se pustí všechny páky alespoň letěl rovně. Tohle není zvlášť pro začátečníka tak snadné jak by se zdálo a čím je model menší tím je zalétávaní záludnější.
Ideální by bylo kdyby se našel někdo, kdo by s Tebou absolvoval první lety s 2 vysílači propojenými kabelem v režimu učitel-žák. I když propojení se setovými vysílači může narazit na technické problémy. Ale na tuhle možnost bych se minimálně poinformoval (třeba i v té prodejně).
Krok 4 - Samostatné létání.
V téhle fázi se budou pravidelně střídat úspěchy a pokroky s neúspěchy a deziluzemi. Říkám to rovnou, s tím se u modelů letadel prostě musí počítat.
![]()
Důležité je však vytrvat a nenechat se neůspěchy odradit. Postupně se budeš zdokonalovat a havárií bude ubývat.
![]()
A navzdory různým hlasům, které tady odzněly, že neuznávají simulátory, ja bych tuhle fázi neustále prokládal i tréninky na simulátoru.
Při výuce létáni je rozhodující systematičnost a pravidelnost. Je třeba si stanovit nejaký cíl a ten plnit (pro začátek plynulost a přesnost přistání, později precizní zvládnutí nejakého akrobatického obratu). Důležité je přidávat na obtížnosti postupně a taky zbytečně nepřeceňovat síly. Pokud se třeba rozfouká silný vítr, nebo se večer už zešeří, tak to radši zabalím a jdu domů létát na simulátoru. Zrovna tak při výskytu nejaké i docela banální poruchy na modelu, nebo RC soupravě, případně když jsou pochyby o stavu akumulátoru ve vysílači a pod. Letadla na rozdíl od lodiček a autíček nic neodpouštějí!
Já bohužel začínal v době, kdy se nám o domácích PC a už vůbec ne o simulátorech, ani nesnilo. Každá jedna havárie znamenala poškození skutečného modelu, které jsme nekupovali, ale vlastnoručně stavěli.
![]()
V podstatě totiž platí:
"Čím víc rozbitých virtuálních modelů v PC simulátoru, tím míň bude havárií skutečných!"
Rozbitý virtuální model nic nestojí, proto já PC simulátory nezatracuji, spíš naopak.
FMS Ti samozřejmě už po nějakém čase stačit nebude. Tak bych investoval do lepšího, třeba do programu Phoenix (cca 2000Kč i s USB adaptérem) nebo RealFlight a pod. Peníze za ně rozhodně nejsou vyhozené a ušetří mnohem větší částky za opravy a nové modely. A hlavně nervy a zklamání z neúspěchů. A to nehovořím o kategorii vrtulníků - tam to bez simulátoru prostě nejde. Nakonec i piloti velkých letadel začínají na simulátorech, stejně jako řidiči v autoškolách.
I tak ale počítej, že svůj model budeš muset neustále udržovat a opravovat a ten čas létání bude proti tomu v dílně v poměru tak 1:3 (v lepším případě).
![]()
Krok 5.
Po nejaké době Ti už nebude Tvůj první model (Beta) stačit. Tak bych koupil něco akrobatičtějšího. Ja bych například doporučil akrobatický elektrovětroň Fox1800 od Pelikána. S takovým modelem se dá dokonale nacvičit ovládání kolem všech 3 os a zvládnout většinu základních akrobatických prvků (snad kromě stoupavých výkrutů a nožového letu)
Krok 6, 7, 8 ... další lepší a výkonnější modely
a samozřejmě hodně času a peněz.
![]()
Protože to nejdůležitější nemohu zamlčet:
"Koupi prvního modelu výdaje nekončí ale teprve začínají!"
Soupis to není nejmladšího data a tak pokud by se s tím mělo něco dále dít (ve smyslu dávát odkaz na každou zdejší stránku na nějaký návod jak se stát RC pilotem) doporučuji ho nějak oprášit a občerstvit adekvátně dnešní době.
Třeba výběr konkrétních simulátorů, modelů či RC soupravy bych pozměnil ale nejenom toto, třeba info že první model by měl být v tlačném uspořádání pohonu a lépe bez podvozku by tam mělo být zmíněno a rozvedeno, obdobně proč jít do pěnových materiálů místo dřevěných konstrukcí, také zkušenosti jiných začátečníku určitě nebudou marné třeba něco jako je zde viewtopic.php?f=16&t=77631 či zde viewtopic.php?f=16&t=77683&start=17 atd. atp...
Téma docela pobaví.....Už jsem zažil, první letadlo stihačka TIŠTĚNÁ + podvozek
. Lidem se to nedá rozmluvit....
... aktuálně K 4 -- FMS už jsem na nových OS nedokázal rozchodit (možná jsem jen nešikovný?) a Phoenix už je "abandonware" a je zadarmo... (viewtopic.php?f=17&t=6953&start=1545)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)