Centrování serv, subtrim, délka táhla
Centrování serv, subtrim, délka táhla
Přestavuju tady svého Quasara a přemýšlím, čemu dát přednost při nastavování délky táhla k servu tak, aby ovládaná plocha byla v neutrálu:
Pokud je páka serva kolmá k táhlu, dává to na obě strany stejný průběh výchylek. Jenže "tisícihran" serva má možnost nasadit páku jen v několika málo polohách, a pokud jsou subtrimy i trimy v neutrálu, nemusí být páka nasaditelná přesně v kolmé poloze k táhlu.
Pokud naopak táhlo seřídím na přesně kolmou polohu páky serva, musím těch zbylých několik (10-15) stupňů doladit subtrimem. V tom případě ale nemusím mít na obě strany stejný rozsah chodu serva.
Pak ještě můžu místo subtrimů použít trimy, což je víceméně totéž.
Anebo taky řeším nesmysly, a pokud nelítám mistrovství republiky na karbonovém modelu za desítky tisíc, ale lítám na louce s Quasarem za tisícovku včetně vybavení, nemám šanci poznat rozdíl.
Jak nastavujete délku táhla ovládané plochy? Vysílačku včetně subtrimů do neutrálu, a pak délku táhla tak, aby ovládaná plocha byla okometricky v neutrálu? Nebo naopak páku serva do kolmé polohy subtrimem? A po záletu upravujete délku táhla, anebo přenesete trimy do subtrimů?
Pokud je páka serva kolmá k táhlu, dává to na obě strany stejný průběh výchylek. Jenže "tisícihran" serva má možnost nasadit páku jen v několika málo polohách, a pokud jsou subtrimy i trimy v neutrálu, nemusí být páka nasaditelná přesně v kolmé poloze k táhlu.
Pokud naopak táhlo seřídím na přesně kolmou polohu páky serva, musím těch zbylých několik (10-15) stupňů doladit subtrimem. V tom případě ale nemusím mít na obě strany stejný rozsah chodu serva.
Pak ještě můžu místo subtrimů použít trimy, což je víceméně totéž.
Anebo taky řeším nesmysly, a pokud nelítám mistrovství republiky na karbonovém modelu za desítky tisíc, ale lítám na louce s Quasarem za tisícovku včetně vybavení, nemám šanci poznat rozdíl.
Jak nastavujete délku táhla ovládané plochy? Vysílačku včetně subtrimů do neutrálu, a pak délku táhla tak, aby ovládaná plocha byla okometricky v neutrálu? Nebo naopak páku serva do kolmé polohy subtrimem? A po záletu upravujete délku táhla, anebo přenesete trimy do subtrimů?
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Re: Centrování serv, subtrim, délka táhla
Přednostně nastavuju všechno mechanicky, páky na servu klidně šikmo (kvůli diferenciaci), stejně tak umístění táhel v otvorech pák jak na servu, tak na kormidlech. Ve většině případů pak nepotrebuju sahat do nastavení v Tx, tedy kromě expo, případně mix (většinou se na svých modelech bez nich obejdu).
Hitec Aurora 9X
Na začiatku mám všetko v neutráli, nasadím páku a ak sa nedá na tisíchran uložiť do polohy, ktorú vyžadujem (nie vždy je to poloha kolmá na plochu), dám ju do najbližšej možnej a doladím subtrimom.
Pokiaľ ide o diferencované výchylky, ak je to možné, v základe ich nastavím mechanicky, vzájomným umiestnením pák na kormidle a serve a doladím elektronicky vo vysielači.
Pokiaľ ide o diferencované výchylky, ak je to možné, v základe ich nastavím mechanicky, vzájomným umiestnením pák na kormidle a serve a doladím elektronicky vo vysielači.
Nejdřív musí (kinematicky) korektně fungovat mechanika, pak se může dolaďovat jinak (dnes softwarem). Bylo to tak od počátku létání a nikdy to nebude jinak. Na elevonech je to ještě důležitější než jinde.
Takže-serva do nuly, vyjasnit si, na kterou stranu bude případně nutná větší výchylka a/nebo větší síla, nasadit páku tak, aby žádaná nulová poloha páky serva znamenala co nejmenší subtrim a zároveň tak, aby úhel mezi spojnicí osa páky-závěs táhla a tětivou profilu byl na obou křídlech stejný. Ne vždy se to dá měřit od serva, pokud nejsou obě perfektně a stejně usazená. Mezi pákou serva a táhlem nemusí být 90°, pokud není požadavek na shodný průběh výchylky nahoru/dolů (což u elevonu asi bude). Subtrim patří na stranu menší požadované výchylky/síly. Pak délkou táhla srovnat řídící plochu do nuly.
Ano, dá se to všechno udělat hezky mechanicky postaru, s přepočítáním polohy závěsu táhla na řídící ploše vůči jejímu závěsu-ale je to velká drbačka, od které jsme dneska oproštěni právě subtrimy. (A díky tomu se dokážou dostat do vzduchu a dokonce i zpátky docela zpraseně postavené modely, které zdaleka nepřinášejí tolik radosti kolik by mohly, protože při řízení vznikají aerodynamické asymetrie a honí se to hrbatými křivkami na mixech->zbytečné odpory a momenty).
Když je mechanika vůči křídlu i sobě navzájem symetrická, pak jde za povelem každá strana stejně a nevzniká pocit, že je letadlo křivé a na jednu stranu chodí jinak než na druhou, případně "nejasné" pády po křídle a vůbec hnusné chování na hranici přetažení.
Takže-serva do nuly, vyjasnit si, na kterou stranu bude případně nutná větší výchylka a/nebo větší síla, nasadit páku tak, aby žádaná nulová poloha páky serva znamenala co nejmenší subtrim a zároveň tak, aby úhel mezi spojnicí osa páky-závěs táhla a tětivou profilu byl na obou křídlech stejný. Ne vždy se to dá měřit od serva, pokud nejsou obě perfektně a stejně usazená. Mezi pákou serva a táhlem nemusí být 90°, pokud není požadavek na shodný průběh výchylky nahoru/dolů (což u elevonu asi bude). Subtrim patří na stranu menší požadované výchylky/síly. Pak délkou táhla srovnat řídící plochu do nuly.
Ano, dá se to všechno udělat hezky mechanicky postaru, s přepočítáním polohy závěsu táhla na řídící ploše vůči jejímu závěsu-ale je to velká drbačka, od které jsme dneska oproštěni právě subtrimy. (A díky tomu se dokážou dostat do vzduchu a dokonce i zpátky docela zpraseně postavené modely, které zdaleka nepřinášejí tolik radosti kolik by mohly, protože při řízení vznikají aerodynamické asymetrie a honí se to hrbatými křivkami na mixech->zbytečné odpory a momenty).
Když je mechanika vůči křídlu i sobě navzájem symetrická, pak jde za povelem každá strana stejně a nevzniká pocit, že je letadlo křivé a na jednu stranu chodí jinak než na druhou, případně "nejasné" pády po křídle a vůbec hnusné chování na hranici přetažení.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Django F5J-100
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Je potřeba začít od výchylek na kormidle a tomu, společně s rozumným využitím dráhy serva vše přizpůsobit.
Jinak to mám na výškovce, kde je výchylka +3mm a -1mm a jinak na křidélku, kde mám +15mm a -2mm.
Někde je tu k dohledání můj Excel s makrem, kde se to dá celková mechanika napákování napočítat.
K tisíci hranu. Většina dvouramenných pák nebo čtyř-ramenných pák má zuby posunuté a použitím konkrétního ramena se dá najít lepší poloha. Já třeba když osazuji kridélka, tak páruji konkrétní páky a serva ještě na stole.

Něco se dá načíst zde: blog.php?u=8&b=95
Jinak to mám na výškovce, kde je výchylka +3mm a -1mm a jinak na křidélku, kde mám +15mm a -2mm.
Někde je tu k dohledání můj Excel s makrem, kde se to dá celková mechanika napákování napočítat.
K tisíci hranu. Většina dvouramenných pák nebo čtyř-ramenných pák má zuby posunuté a použitím konkrétního ramena se dá najít lepší poloha. Já třeba když osazuji kridélka, tak páruji konkrétní páky a serva ještě na stole.
Něco se dá načíst zde: blog.php?u=8&b=95
Obecně v dnešní době "chytrých" rádií, je to vše jednodušší. Mechanicky nastavit tak, aby to chodilo na cca 80-85% dráhy a zbytek doladit na rádiu. Ale současně se ztotožňuju s názorem že ideální varianta je vše co nejlépe mechanicky odladěné.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jednou jsem to potřeboval vysvětlit a tak jsem udělal dvě videa
Co se stane, když posunu páku na kormidle
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TXyX9BkdY-k[/youtube]
Konkrétní příklad pro křidélko větroně, kde potřebuji jen malou výchylku dolů
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=H4xe7Z68ucs[/youtube]
Děláno pomocí Sketchup fyzika 2009
Co se stane, když posunu páku na kormidle
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TXyX9BkdY-k[/youtube]
Konkrétní příklad pro křidélko větroně, kde potřebuji jen malou výchylku dolů
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=H4xe7Z68ucs[/youtube]
Děláno pomocí Sketchup fyzika 2009
Taky patřím k těm, co se snaží maximum řešit mechanicky. Přiznávám, párovat serva a páky na tisícihran, jak píše TomasC, mě zatím nenapadlo.
Zapisuji do paměti.
Hodí se to hlavně u křidélek na samostatná serva, kde jsem to dosud řešil v nastavení posunutím středu, pokud byl větší rozdíl, na každém servu kousek, abych zůstal co nejblíže původnímu středu a co nejmíň tak omezil rozsah.
Tomášova videa jsou pěkně názorná, osobně nemám problém si mechaniku pohybu na pákách představit a nastavit se solidním výsledkem od oka. Stejně, ale na modelu v kostře na sucho přepákování zkouším a dolaďuji. Případná úprava diferenciace křidélek na tisícihranu serva pootočením páky samozřejmostí.
Na tom prvním videu je pěkně vidět i diferenciace, rozdíl výchylky nahoru, dolů.
V dnešní době, pokud není zrovna z čeho stavět a měli bychom podle naší vlády sedět doma, není problém si na stole postavit malý model přepákování z kousků balsy a špendlíků a cvičně zkusit, jak budou vypadat výchylky pokud:
- změním délky pák,
- změním vzájemnou výšku středů pák,
- posunu upevnění táhla na páce ovládané plochy vpravo, vlevo,
- pootočím páku serva vpravo, vlevo,
- zkřížím táhlo (jako na druhém videu)
- další mě teď nenapadá.
Myslím, že taková chvilka hraní a zkoušení může dát někomu celkem slušnou dávku informací.
Tomášova videa jsou pěkně názorná, osobně nemám problém si mechaniku pohybu na pákách představit a nastavit se solidním výsledkem od oka. Stejně, ale na modelu v kostře na sucho přepákování zkouším a dolaďuji. Případná úprava diferenciace křidélek na tisícihranu serva pootočením páky samozřejmostí.
Na tom prvním videu je pěkně vidět i diferenciace, rozdíl výchylky nahoru, dolů.
V dnešní době, pokud není zrovna z čeho stavět a měli bychom podle naší vlády sedět doma, není problém si na stole postavit malý model přepákování z kousků balsy a špendlíků a cvičně zkusit, jak budou vypadat výchylky pokud:
- změním délky pák,
- změním vzájemnou výšku středů pák,
- posunu upevnění táhla na páce ovládané plochy vpravo, vlevo,
- pootočím páku serva vpravo, vlevo,
- zkřížím táhlo (jako na druhém videu)
- další mě teď nenapadá.
Myslím, že taková chvilka hraní a zkoušení může dát někomu celkem slušnou dávku informací.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Ještě poznámku, chod serva bývá na počítačových vysílačkách rozdělen na kroky, většinou na 1024. Omezením rozsahu chodu v nastavení se sníží počet kroků. Ono to asi člověk v běžné praxi nepozná, ale teoreticky je možné, pokud použiju opravdu dlouhou páku na servu a budu chtít krátký chod, že se dostanu třeba na deset kroků celého chodu. Vím, že to je ad absurdum a v praxi toho nejspíš nedosáhnu, ale TomasC píše, že používá třeba 1 mm, pokud by páka byla opravdu delší... Proto je dle mého názoru lepší začít mechanickým nastavením a teprve pak to jemně doladit ve vysílačce, nikoliv obráceně.
Hitec Aurora 9X
Ano, já si myslím taky umím docela dobře představit, jak se to chová a co se tam děje. I vím, že moje vysílačka má 4096 kroků na celý rozsah kanálu, takže omezením rozsahu případně posunem subtrimu o něco málo přicházím.
Můj dotaz byl spíš na doporučovanou praxi ve smyslu jak moc který přístup u reálného levného pěnového modelu vadí, jestli je to reálně "cítit", když páka bude třeba o 5 ° od kolmice a budu mít výchylky (třeba směrovky, ať do toho nepleteme ještě diferenciaci křidélek) na obě strany téměř stejné, ale s trochu jiným průběhem. Anebo použiju subtrim, a pak budu mít buďto nesymetrické výchylky se stejným průběhem, anebo holt jednu stranu budu omezit ve vysílačce, čímž přijdu o část rozsahu chodu serva.
Vím jak se to chová, dotaz je na to, jak moc co z toho vadí a jestli je to vůbec poznat.
Můj dotaz byl spíš na doporučovanou praxi ve smyslu jak moc který přístup u reálného levného pěnového modelu vadí, jestli je to reálně "cítit", když páka bude třeba o 5 ° od kolmice a budu mít výchylky (třeba směrovky, ať do toho nepleteme ještě diferenciaci křidélek) na obě strany téměř stejné, ale s trochu jiným průběhem. Anebo použiju subtrim, a pak budu mít buďto nesymetrické výchylky se stejným průběhem, anebo holt jednu stranu budu omezit ve vysílačce, čímž přijdu o část rozsahu chodu serva.
Vím jak se to chová, dotaz je na to, jak moc co z toho vadí a jestli je to vůbec poznat.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Osobně si myslím, že se dostáváš do roviny běžným pohledem nepoznatelné. Pokud rozdil v chodu není opravdu markantní, nejspíš ho v běžném provozu nepoznáš, možná jen u nějakých speciálů, jako pyloňák, soutěžní akrobat apod., ne u běžných rekreačních modelů.
Otázkou také bude, jestli jsi schopen změřit pár stupňů na páce, která je dlouhá třeba centimetr.
Otázkou také bude, jestli jsi schopen změřit pár stupňů na páce, která je dlouhá třeba centimetr.
Hitec Aurora 9X
To si buď naprosto jistý, že 5° na centimetrové páce poznáš od oka. Na konci je to asi 0,7 mm. Při pohledu z boku rozdíl jak... A na rozdílu ovládání taky.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Django F5J-100
YenyaKas píše:... jestli je to reálně "cítit", když páka bude třeba o 5 ° od kolmice ...
Netýká se to zrovna těch 5°, ale jsou tu 2 drobné problémy. Jednak, což asi víš, ne vždy jde páka nasadit tak, aby byla kolmá proti servu, když je servo v neutrálu. Zuby to nedovolí. A další, když si nasadíš páku tak, aby vypadala kolmo a servo není připojené na přijímač nebo tester a je jak jsi ho vybalil z krabičky, tak když se nejdřív servo zalepí a teprve pak se připojí na přijímač, tak může páka v neutrálu uletět třeba na 45°. A při tom bude podle rádia v nule. Ne vždy jde pak servo jednoduše vyndat a minimálně to je zbytečná práce.
Jinak těch 5° na krátké páce je podle mě skoro jedno. Důležitá je pozice páky kormidla vůči ose otáčení a poměr velikosti pák serva a kormidla.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
YenyaKas píše:doporučovanou praxi
Za sebe vždy postupuji tak, že servo napojím na servotester. Používám JETI box, kde je vidět v ms výchylka. (doporučuji nový, černý, chodí na jednu Lipolku a je dobře vidět). Hodí se i Ykabel, když řeším křidélka.
Před definitivním zalepením vždy vyzkoušet. Protože kolem středu to chodí docela dobře, ale v krajních výchylkách rozdíly naskakují.
V pákování nejde ani tak o rozlišení přenosu, ale o vůle v převodech, otvorech pák a tak. To má mnohem dominantnější vliv.
Mě třeba překvapilo, jak se deformuje výchylka kormidla, když je různý směr otáčení serva a kormidla.
A za mě doporučovaná praxe: vždy dát a vložit do modelu maximum. Ono se to vrátí...
RC_FB píše:To si buď naprosto jistý, že 5° na centimetrové páce poznáš od oka. Na konci je to asi 0,7 mm. Při pohledu z boku rozdíl jak... A na rozdílu ovládání taky.
Toho úhlu bych si sám zřejmě všimnul (a osobně bych to tak nejspíš nenamontoval), ale pokud bude vyosená jen páka a kormidlo bude v neutrálu, tak to doladíš trimem, spousta zdejších to odladí nastavením v menu a nebude to dál řešit. Pokud to namontuju křivě a nechám křivě i kormidlo, tak si piš, že i to na ovládání poznám
Hitec Aurora 9X