Motorová koloběžka

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
varok

Motorová koloběžka

#1 Příspěvek od varok »

Dobrý večer, nesouvisí to moc s modelařinou, ale jsou tady šikovní lidé, tak jestli třeba někdo nebude vědět. Nedávno mi dovezl jeden klučina motokoloběžku. Původně byla na elektromotor. Nevím jestli ten co bývá přímo v kole nebo elektromotorek zvlášť. Koupil to někde na bazoši za pár korun jen jako torzo. Nevím co všechno k tomu bylo, mě přivezl jen samotné tělo koloběžky, zadní ohnutou vidlici a v předu není vidlice jen tyč s říditkami. Chce to předělat na spalovací motor z křovinořezu. Kola tam chce z nějakého minibiku. Tak jsem koukal různě po netu a něco málo jsem vymyslel. Zatím jsem vyrobil tohle:
https://varok.rajce.idnes.cz/Motokolobezka/
Poslal jsem fotky tomu klukovi a on mi volal že to nebude fungovat. Poradí prosím někdo? Jaký je na to váš názor?
Nebo bych musel udělat jakoby svislé pásy, dole otočně upevnit další, které budou zhruba kolmo na ty svislé, takové jakoby L?
Děkuji
pepin

Re: Motorová koloběžka

#2 Příspěvek od pepin »

varok píše: Chce to předělat na spalovací motor z křovinořezu. Kola tam chce z nějakého minibiku. Tak jsem koukal různě po netu a něco málo jsem vymyslel. Zatím jsem vyrobil tohle:
https://varok.rajce.idnes.cz/Motokolobezka/
Poslal jsem fotky tomu klukovi a on mi volal že to nebude fungovat. Poradí prosím někdo? Jaký je na to váš názor?

u koloběžky je veliký problém v geometrii uložení předního kola, aby to nebyla neukočírovatelná mrcha, postavíš dvě-podobné od ruzných výrobcu vedle sebe, uhly přední vidle se ti zdají stejné, ale jedna stopu vede a na druhé je jízda o život--aby měla samovolně tendenci držet směr vpřed moje rada, vzdej to, nemáš šanci a to vubec neřeším, že to budeš finálně zkoušet přesvědčit, aby to jezdilo na křovinořezový motor, v dnešní době totál nesmysl, tak maximálně kutilská zábava na doma v dílně pro volný čas, kdy je jasný, že jezdit na tom ve výsledku nikdo potřebovat nebude.

opravdu nesmysl se tomu věnovat, pokud má být výsledkem, že by to mělo někam ve výsledku pravidelně dojíždět a mělo by to být alespon tak nějak spolehlivé a použitelné---nebude, jen vytvoříš něco, co se nějak pohybovat bude.

smysluplnější je hlídat si třeba na bazoš cz e skutr

https://elektrokolobezky.heureka.cz/nit ... V6EALw_wcB

občas se to tam dá koupit když jsou kleklý baterky za docela slušný peníz, geometrie je tam vychytaná a dělá se to i ve verzi spalovák--tady už by nějaké kutění--kdy základ rámu je smysluplný smysl mělo---teda pokud pominu, že hlídat si na bazoš cz rovnou tady tu koloběžku ve verzi spalováku za levný peníz je opět rozumější, než elektro verzi překutávat na spalovák.

v každém případě, na ekonomické dojíždění třeba do práce podstatně lépe poslouží babeta.
varok

#3 Příspěvek od varok »

Tak samozřejmě od toho nemůže očekávat výsledky jako z fabriky. A jestli si to myslí tak....
Chci to alespoň zkusit a jen mě zajímal názor, jestli to bude fungovat, nebo jestli bude potřeba udělat jiný typ.
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

varok píše:Tak samozřejmě od toho nemůže očekávat výsledky jako z fabriky. A jestli si to myslí tak....
Chci to alespoň zkusit a jen mě zajímal názor, jestli to bude fungovat, nebo jestli bude potřeba udělat jiný typ.

Ty se pouštíš do nějaké konstrukce odpružení, dáš fotku polotovaru a čekáš nějaké odpovědi ?
Buď máš nějaké schopnosti a jseš schopnej to udělat a odladit, pak se tady nebudeš ptát. A nebo je nemáš a správná odpověď je, že to nedáš dohromady.

A ano, cos nafotil fungovat nebude. Nemluvě o technickém řešení kyvné vidlice s nespojenými rameny a bez rozumnýho ložiska ve výkyvu, odhadované páce, tak i kdyby tohle jsi udělal pořádně a správně, tak je 90% šance, že si rozbiješ papulu na první nerovnosti, do které vjedeš.
varok

#5 Příspěvek od varok »

Zkušenosti nemám, proto jsem se ptal. A je to jen polotovar, aby bylo vidět na jakém principu to chci udělat a ptal jsem se, jak už jste napsal, jestli to bude na tomhle principu pracovat. Píšete že ne. Spojit ty dvě ramena by nemusel být problém.

Tak nějaké návrhy jak by mohla vypadat fungující odpružená přední náprava?

Chtěl jsem to udělat na podobném principu jako tohle: https://www.google.com/search?client=fi ... VosXgoCNJM:
Fafa999

#6 Příspěvek od Fafa999 »

Nějaká teorie ke studiu, v podstatě jde o to jakou silou se budou chtít vrátit řiditka do přímého směru, v horším případě když je pustíš tak okamžitě zahnou na doraz, na motocyklu se dají změnou úhlu o 1 stupeň změnit podstatně jízdní vlastnosti, jak ochotně to zatáčí a jak je to potom stabilní v příměm směru a v mírných zatáčkách s naklopením (kmitání a vlnění stroje).

Tahle vidlice může mít osu předsazenou dopředu ? ..... nejlepší by asi bylo to okopírovat. Ten efekt je tam vysvětlen na servírovacím stolku, když na něj zatlačíš, kolečko se okamžitě otočí dozadu. Ale přiznám se že o tom nic moc nevím a pochybuju že někdo jo.

http://www.sinz.cz/archiv/docs/si-2004-06-303-311.pdf
varok

#7 Příspěvek od varok »

No viděl jsem více typů zavěšení předního kola u motokoloběžek. Nejčastější řešení je to co jsem dával odkaz. Potom jako u skutečným motorek a kol, tedy tlumiče větší, pístnice našroubované přímo na ten plocháč na řiditkové tyči a dole přímo na náboj kola. Podle mě to bylo tak i u téhle koloběžky. Nebo ještě typ, podobně jak jsem udělal ten prototyp, ale více zlomené, tedy spíše tvar písmena V, který se láme ve špici toho V a mezi rameny jsou tlumiče.
Jestli může být vidlice předsazená nevím, ale už jsem takové řešení viděl.
No asi budu muset experimentovat.
Naposledy upravil(a) varok dne ned 26.01.2020 17:17, celkem upraveno 1 x.
dudaj

#8 Příspěvek od dudaj »

Fafa999 píše:Nějaká teorie ke studiu,

Srovnávat koloběžku s motorkou je hodně mimo.

stačí blbě nastavit propružení tlumiče a místo toho aby utlumil nerovnost efekt zvětší.
Když k tomu přidám , že se jedná o koloběžku, která má velmi špatnou stabilitu s ohledem na velikost kol a těžiště, tak testování bude velmi zajímavé.
kluk si udělal na kole velmi komplikovanou zlomeninu předloktí pravděpodobně kvůli špatně nastavenému tlumiči na poměrně nenáročném kousku terénu. A to na kole s tlumiči jezdil hodně dlouho bez jakýchkoli pádů. Koupil dražší kolo s lepšími tlumiči a druhá jízda a hotovo.
Kolo osobně považuji za mnohem bezpečnější a stabilnější než koloběžku.
Já osobně bych na předek tlumič nedal bez znalosti věci. A tu tady nemá počítám nikdo.
Ona bude nebezpečná i bez tlumiče, ale méně, než se špatným propružením.
Ale udělal bych si vozítko, na kterém se bude výhradně sedět . Nastudoval těžiště a úhly a tlumič dal jenom pod zadek a hotovo. Balonový kola utluměj hodně samy o sobě.
Ale je standart, že se tady lidi zeptaj na názor ostatmích a potom je nakonec stejně nezajímá.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:... že se tady lidi zeptaj na názor ostatmích a potom je nakonec stejně nezajímá.

No... oni jen chtějí potvrdit svoji volbu, že je správná ;-)
jyrry.webnode.cz
pepin

#10 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:No... oni jen chtějí potvrdit svoji volbu, že je správná ;-)

takhle bych to neviděl, něco se snažíš vyřešit, nějaké řešení tě napadne, ale raději ho konzultuješ před realizací třeba právě zde na RC mánii--jestli to tvé řešení není opravdu nevhodné, nevidím duvod někoho za podobný dotaz urážet a nějakým zpusobem se mu vysmívat.

chci poradit---poradim, nechci poradit---neradim, samozřejmě ideál je, když s tím jsou nějaké konkrétní zkušenosti--- jsou i renomovaní výrobci, který to nastavení podělali a i na jejich drahé koloběžce jsou pak jízdní vlastnosti problematické.
varok

#11 Příspěvek od varok »

Chlapi, to zase ne, rád si nechám poradit. Taky bych radši dal tlumiče jen na zadek a předek nechal bez odpružení. Majitel chce tlumiče i dopředu. No zatím jsem předek stopnul a dělám zadní část.
dudaj

#12 Příspěvek od dudaj »

varok píše:. Majitel chce tlumiče i dopředu. No zatím jsem předek stopnul a dělám zadní část.

jestli to máš pro někoho jinýho, tak o to je to horší. Taky jsem se dostal do situace, že jsem nasliboval a pak se člověk snaží a vše je na hraně.
Stojí to peníze a zákazníkovi se to špatně vysvětluje.
já používám balsový lišty a připínáčky na hrubý odhad pákových mechanismů. Ty musíš udělat vidlici vcelku. Do kývání dát kuličkový ložisko. Může být i jiný, ale musí snadno chodit bez rizika přidření. Volně musej chodit i další čepy. A tlumič musí umožnit nastavení různých poloh uložení, aby se dal testovat a seřizovat . Budeš potřebovat přístup k fréze a asi i soustruhu. Pružit to musí svisle a dozadu. Tak jak to máš na fotce, to propruží jen dozadu a svisle nepatrně. To je jako kdyby tam žádný tlumič nebyl. Ten návrh nebude jednoduchej a musíš zohlednit své možnosti výroby. Ty to děláš jako svařenec. Bude to těžký. Já bych to frézoval z duralu a šrouboval z dílů k sobě. Cenově to nakonec vyjde 10x dráž, než koupená odladěná seriovka.
varok

#13 Příspěvek od varok »

Aha, já měl v plánu aby šla ta přední vidlice jen trošku dopředu(tedy propružení dozadu?)
Tak já to potomještě zkusím nějak vykutit. Děkuji.
varok

#14 Příspěvek od varok »

Dobrý den, tak nakonec přišlo na vaše slova a projekt jsem ukončil. Né že bych to nechtěl udělat, ale majitel měl neustále blbé pindy. Nějak bych to možná zvládl, ale majitel si vše představoval jak hurvínek válku, jak se říká. Takže všem děkuji za ochotu pomoci a ukončuji tohle téma.
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

varok píše:Dobrý den, tak nakonec přišlo na vaše slova a projekt jsem ukončil. Né že bych to nechtěl udělat, ale majitel měl neustále blbé pindy. Nějak bych to možná zvládl, ale majitel si vše představoval jak hurvínek válku, jak se říká. Takže všem děkuji za ochotu pomoci a ukončuji tohle téma.

vubec nebreč, já ted zase dělám jednu kostku na elektro--už se k tomu stavím jednoznačně---prostě bude to takto, to mám odzkoušený, že to takto funguje---chceš to jinak---sníš o nesmyslech ? --tak si to pak po mě předělej a vytun do bezvědomí dle libosti.

v reálu ty lidi nejsou schopný po nějaké době ani utáhnout šroubek na rámu pro držák baterie, aby je do očí nebouchlo, že ten držák doutahováním ve třech bodech překroutili tak, že do něj ta baterie nemuže plynule zajet. ještě dodělám tady tu kolobrndu , co jsem slíbil a prdim na to---udělej to prosím zadarmo, ale podepiš, že to budeš do konce života servisovat :D

dělám to jen pro kámoše, ale i tak je to fakt opruz---jako že--Pepine, nesmíš umřít dřív než my, jinak jsme v prdeli, ach jooo, ach joo, mě to přitom přijde, že nic složitýho, ale asi jo, v servisu, abych se s tím nesral jsem si nechal zaplést dva motory a nakonec je oba přeplejtal, bo jim nedošlo, že dráty tlustý jak na motorce se fakt přez sebe nekřížej jak na klasickém výpletu u kola, samozřejmě ten překřížený výplet pak praskal .ach joo, ach joo.

když je to tvoje, tak to nějak pořešíš a vyřešíš, ale když to máš pak jen řešit s někým přez telefon--jako že jemu něco nefunguje---proč jít takovým problémum naproti?
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“