Musím se přiznat, že jsem si stavbu ulehčil tím, že jsem si ze zahraničního modelářského webu stáhnul plány v dwg formátu, které jsou určeny pro stavbu letounu osazeného dvěma dmychadly průměru 70mm a model je bez funkčního podvozku. V Autocadu jsem si výkres trochu poupravil, abych docílil měřítka letadla zhruba 1:10 vzhledem k originálu, tím se mi ale současně zvětšily rozměry i pro zabudovaná dmychadla a to na průměr 108mm. Model však chci osadit dvěma dmychadly 90mm o dostatečném tahu vzhledem ke hmotnosti letadla, aby byla zachována potřebná rovnováha hmotnosti a výkonu.
Ještě jsem se nezmínil o plánovaných parametrech zamýšleného letadla. Délka modelu by měla být cca 1900mm, rozpětí asi 1400mm a odhadovaná hmotnost cirka 8kg. Hmotnost se nedá ale dost dobře odhadnout, záleží na samotné stavbě, ale hlavně pak na použitých dmychadlech, motorech a hlavně bateriích a ostatních komponentech. Letadlo bude konstrukční (překližka, balsa atd.), potažené již zmiňovanou balsou a zpevněné laminátem. Podvozek bude zatahovací, zřejmě elektro, pneumatický systém nejspíše vynechám. Již mám v hledáčku i určitý typ motorů, dmychadel, regulátorů a i další výbavy, vše připíšu později. RC souprava by měla být vzhledem k mnoha ovládaným prvkům minimálně 12-ti kanálová, nejlépe 14-ti. Nyní vlastním bohužel jen 8-mi kanálovou, takže budu muset pořídit i nové rádio.
K mým leteckým zkušenostem musím říci jen to, že létám zhruba 8 let s asi metrovou stíhačkou FA-18, dále létám asi dva roky s EXTROU 300 o rozpětí cca 1400mm, konstrukčním YAKem 55 a párkrát jsem okusil i řízení větroně. Vše samozřejmě na elektriku. Doufám tedy, že budu snad schopen nový model uřídit a při prvních záletech ho nerozložím na prvočinitele.
Toliko jsem chtěl napsat aspoň na úvod a nyní budu postupně přidávat příspěvky včetně fotografií, tak, aby i případným zájemcům byli inspirací, potažmo jistým návodem, jak na to. V současné době mám již vystříhané papírové šablony a nařezáno i trochu toho dřeva. Pro ilustraci přikládám několik fotografií stažených z netu.
Výhodou také je fakt, že kamarád začal stavět také nový model, MIG 29 zhruba ve stejném měřítku a podobným pohonem, naše stavební tempo bude asi také přibližně stejně pomalé, takže se můžeme společně doplňovat.
Původně jsem chtěl tento seriál prezentovat na RCGROUPS, ale tam by se to docela ztratilo v záplavě dalších příspěvků, tak si myslím, že na RCMANII to bude snad více transparentní.