jyrry píše:Narazil jsem na to až dnes. Pěkné.
Ty
lineáry máš MGN9 nebo 15?
A na ose X je za tím horním Al příčníkem ještě jeden lineár?
Já chci stavět cosi podobného, ale mám trochu obavy z tuhosti - velké vysunutí té Y osy...
ahoj,
Na celé tiskárně jsou jenom mgn9.
Na ose X jsou dva lineáry (Je to viditelné z první a druhé fotky) a dlouhé vozíky. Na ose Y je jeden lineár a jeden dlouhý vozík. Na ose Z jsou 2x2 krátké vozíky. Konstrukce osy X je taková, že jsou vůči sobě lineáry posunuté. Dělá to "trojúhelník" a tím je to schopné absorbovat zatížení jak vertikální, tak horizontální -> rozložení síly na rameno. Tiskárna je v provozu a tiskne bez větších problémů.
Jednou jsem na zkoušku tiskl válcový díl, na kterém je závit M25x1,5. Výška vrstvy 0,1mm. Takto vytištěný závit byl natolik přesný, že jsem na něho dostal závitový kalibr.
O tuhosti můžeme diskutovat, ale pokud akcelerace a brždění bude nastaveno v souladu s konstrukcí, tak se to asi dá.
Na mém extrudéru je použit NEMA14 pro co nejnižší hmotnost a v pohodě stačí. Stalo se mi, že jsem měl překřížený návin filamentu. Motor vyhobloval do filamentu žlábek -> stále se točil. Po několika hodinovém tisku je motor teplý, ale nikoliv žhavý. Za mne naprosto v pohodě.
Michal