Hlídač pádové rychlosti

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Maverick
Kontaktovat uživatele:

Hlídač pádové rychlosti

#1 Příspěvek od Maverick »

Ahoj. Pohrávám si s myšlenkou hlídače minimální rychlosti. Přemýšlel nad tím už někdy někdo?

Myslel jsem přidělat na trup/křídlo nějakou záklopku která sepne při malé rychlosti vlivem pružinky, anebo nějak jinak... Pak by stačila 2wLed na čumáku a blikač... Není to blbost? Ležím v posteli s horečkou tak mě možná napadají hlouposti. Díky za reakce
Díky za toto fórum.
SKAY
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlídač pádové rychlosti

#2 Příspěvek od SKAY »

myslenka zajimava jak v 737jo
spis litat litat a litat za jakeho koliv pocasi a pakto uz nejak tak poznas zeto uz uz spadne......

to muže byt dalsi ,,kurvitko,, na palube ktere zapricini katastrofuuuu :lol:
jinak teda brzke uzdraveni
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Maverick »

Poznám poznám.... Jen mě zajímá jestli to někdo někdy řešil anebo zkoušel.... Asi to bude teda ultra blbost ;-D co?
Díky za toto fórum.
Kamikaze591

#4 Příspěvek od Kamikaze591 »

Frsky má pitotku, takže by ji stačilo použít a na vysílačce nastavit alarm na určitou hodnotu. Takže není potřeba nic moc složitého vymýšlet.
Amper

#5 Příspěvek od Amper »

Pitotku ma každá telemetrie a da se koupit i samostatná ale musí se kalibrovat.

Ja jsem spis uvazoval o tom zda by mel význam meric uhlu nabehu
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Cessny mají takovou píšťalku (čistě mechanicko-akustická záležitost, žádná elektronika), při určitém úhlu náběhu vzduchu na náběžku to začne normálně pískat jako píšťalka. Ukazoval mi to v reálu pilot František, když pak éro padá, tak se holt musí chvilku letět střemhlav, nejlépe pod plynem, a pak to elegantně srovnat. Ta píšťalka varuje docela dost dlouho před tím, než to začne padat. Nejde jen o rychlost (jak by to řešila ta pipotka, ale i o úhel, pod jakým letadlo letí.
Bohužel Františk zahynul hodinu po tom, co mi tu píšťalku ukazoval :( :
viewtopic.php?f=22&t=49786
http://www.uzpln.cz/pdf/incident_c2ksVYat.pdf

Takže frajeřina by byla asi zkombinovt údaj o rychlost a o úhlu. A asi ne LEDku, ale pořádnej klakson (třeba i z vysílačky, na základě telemetrie?). Akustické hlášení je tak nějak důraznější...
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Amper

#7 Příspěvek od Amper »

Pitotka problem neni
A koukam ze uhel nabehu taky ne - http://www.akaflieg.tugraz.at/wp-conten ... sor_v1.pdf

pouziva to malou halovku, skoro by me neprekvapilo kdyby nejaka podobna mrcha byla v DC-16 a spol...

Todle by nebyl problem poslat na zem ale nevim jak by se urcovali ty minima uhlu vs rychlosti.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Maverick »

Zkouškou;)
Díky za toto fórum.
radek munzar

#9 Příspěvek od radek munzar »

Ahoj všem
Já osobně zastávám názor, že bychom měli umět lítat bez těchto udělátek a pomůcek. Samozřejmě nám to dnešní technologie umožňují, a v určitých ohledech zjednodušují a zpříjemňují poletování s našimi výtvory. Jenže pokud si na to člověk zvykne, začne se na to spoléhat a pak bude čumět až mu éro žuchne a niž by blikalo nebo pískalo.
Takže bych doporučil vyzkoušet si pádové vlastnosti každého éra se kterým lítáte. V bezpečné výšce to pomalu přivést do pádu v horizontálním letu a sledovat jak se to chová. Prosedá se, nebo padá někam po křídle apod. To samé zopakovat v zatáčce. Myslím že znalost letových (pádových) vlastností našich modelů a určitá pilotní dovednost je stokrát lepší, než jakýkoli zařízení instalovaný do modelu.
Sorry je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuju.
Ať vám to lítá

Raďas
Lark

#10 Příspěvek od Lark »

Už jsme to kdysi probírali tady, ale taky jsme došli k závěru, že je to spíš nereálné, protože by se to muselo pomocí spousty testovacích letů nakalibrovat pro konkrétní model. A je hóódně pravděpodobné, že by dřív došlo k rozsekání modelu. :lol:
tratonah

#11 Příspěvek od tratonah »

radek munzar píše:Ahoj všem
Já osobně zastávám názor, že bychom měli umět lítat bez těchto udělátek a pomůcek. Samozřejmě nám to dnešní technologie umožňují, a v určitých ohledech zjednodušují a zpříjemňují poletování s našimi výtvory. Jenže pokud si na to člověk zvykne, začne se na to spoléhat a pak bude čumět až mu éro žuchne a niž by blikalo nebo pískalo.
Takže bych doporučil vyzkoušet si pádové vlastnosti každého éra se kterým lítáte. V bezpečné výšce to pomalu přivést do pádu v horizontálním letu a sledovat jak se to chová. Prosedá se, nebo padá někam po křídle apod. To samé zopakovat v zatáčce. Myslím že znalost letových (pádových) vlastností našich modelů a určitá pilotní dovednost je stokrát lepší, než jakýkoli zařízení instalovaný do modelu.
Sorry je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuju.
Ať vám to lítá

Raďas

Slova jak z mramoru,pod to se rád podepíšu
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Maverick »

Jasně že znám svoje letadla a vím co od nich čekat, jen mě zajímal názor a zda to je reálné anebo ne. Každý ví že stačí blbý poryv a z cestovky je pádovka a nestihneš se ani nadat a máš na mále. Tím bych to asi uzavřel :D
Díky za toto fórum.
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od xpetr »

Zkoušel jsem pitotku na větroni a reakce nebyly nepoužitelné, nicméně v dohledu alarm přišel pár desetin sekund po té ,co mi mozek hlásil přetaženo.....
Použitelné to je ve velkých výškách, kde nejen malá rychlost může být problém... Rychlé vytrácení výšky už spoustu křídel nevydrželo.....
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od aviatik666 »

Maverick píše:Ahoj. Pohrávám si s myšlenkou hlídače minimální rychlosti. Přemýšlel nad tím už někdy někdo?
Ležím v posteli s horečkou tak mě možná napadají hlouposti. Díky za reakce

To neřeš, přejde horečka, přejdou blbosti... :wink:
zz
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od zz »

Odtrhnutí proudnic není nic příjemného, osobně se snažím létat co nejplynulejší linie a při udržení rychlosti. Prostě jen méně hrabat do řízení, nebo s rozmyslem a je to v pohodě ...

Důležité je i nastavení modelu, použití diferenciace křidélek, exponenciální výchylky, rozumně nastavené mixy, nevydojit přitažením model až do nulové rychlosti atd...
www.rckozmodrom.com
Odpovědět

Zpět na „Dílna“