Uchycení křídla hornoplošníka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

Uchycení křídla hornoplošníka

#1 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,

mám tu jeden starý trup na hornoplošníka, něco jako Canary http://www.modelarina.cz/rc-letadlo-can ... 42796.html , i v takových rozměrech. Kreslím si k němu křídlo a rád bych měl dělená křídla, které se nasouvají na AL trubku z boku ke trupu. U křídla bez vzepětí je to jasné, ale plánuji malé vzepětí ( 30 mm na konci křídla ), přece jenom by to měl být cvičný model.
Jak to provést v kořeni křídla - pouzdro trubky zalepit zešikma? Aby trubka byla rovná, ekluje se mě tu nosnou trubku ohýbat.
Nebo je nějaké jiné řešení? A co velikost té trubky - model by měl mít rozpětí 1550 mm, hloubku křídla 225 mm, lehce polosouměrný profil ( převzatý z modelu Graupner Maxi ). A hmotnost do 4 kg.
Díky za rady.

Pavel
AR1
Kontaktovat uživatele:

Re: Uchycení křídla hornoplošníka

#2 Příspěvek od AR1 »

Tak moc možností nemáš, pokud chceš rovnou trubku, tak jen tak dlouhou, jak se vejde pouzdro na délku do křídla (vlivem toho vzepětí). Nebo manžetu se vzepětím.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Osobně bych byl příznivcem zalepení vodící trubky do křídla po úhlem. Je to pakárna, hlavně pokud je křídlo konstrukční a musí se do každého žebra dělat o fous posunutá díra. Ale ohýbat trubku, bych nedělal. A mimochodem, ten model má necelých 1600, to není zas tolik, aby křídlo nebylo v celku. Osobně mám modely s rozpětím 1800 mm s neděleným křídlem (jeden dokonce s děleným, ale pro sestavení je lepší ho mít pořád spojené a přišroubovat kozlík, než ho furt rozdělávat). Co přimělo tě k takovému konstrukčnímu kroku?
P.S. A pak vepředu na bukový čep a vzadu na polyamidový šroub, nebo raději dva M6. Tenhle https://www.rcalbum.cz/model/375-maybug.html je podobných rozměrů a než jsem s ním plácnul, létal velmi dobře. Možná se někdy rozhoupu a dám ho ještě jednou.
Hitec Aurora 9X
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kocispavel »

No, radši z boku, když se to dává shora, tak je zas pakárna zapojit serva křidélek, potažmo klapek.
S tím pouzdrem zalepeným šikmo jsem smířený, kreslím si to v autocadu, tak snad se to řízne přesně. A taky už ám v hlavě takový přípravek na lepení pouzder a celého kořene křídla.
Díky.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od veka1 »

Skus system krakorcu , jako u skutecnych letadel ( pahyl nosniku je opreny do vybrani v korenovem zebru protilehle poloviny kridla,pricemz v pudorysu jsou nosniky navzajem posunute) .
U skutecnych masin se pahyly prakticky nedotykaji skorepiny trupu a jsou vzajemne propojeny pricnym cepem , ktery drzi pozici kridel vuci trupu.
Kridla jsou nasazeny na kulove ,nebo kuzelove cepy,ktere prenaseji pouze posouvajici sily a kroutici moment.
Ohybovy moment musi pobrat nosnik. Protoze se nedotyka trupu, nemuze do nej zavadet deformace vznikajici pri jeho pruhybu.

Lehky naznak jednodussiho reseni v modelovem provedeni ( material konstrukcnich prvku upravis dle svych moznosti):

polystalové spojky křídla_001.jpg

polystalové spojky křídla_002.jpg

polystalové spojky křídla_003.jpg

veka1
dudaj

#6 Příspěvek od dudaj »

pokud je to cvičný model s takovým to rozpětím, křídla bych udělal jednoznačně vcelku.
Připevnění gumou bych nedělal, ale polyamidové šrouby ochrání křídla při havárii.
Zapojení serv křidélek není žádná komplikace při dostatečné délce kabelů.
Navíc podstatně nižší pracnost a nižší váha,jednodušší upevnění křídla.

Jinak 4 Kg (115 g /dm) je dost na cvičný model. Osobně bych to viděl tak do 2,5 kg max !
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

Co se týče zapojení server, není problém si kabely trčící z křídla nějak označit. Do přijímače se dají přiměřeně dlouhé prodlužky, také pro zamezení záměny označené, a spojení je pak velmi jednoduché. Pokud jde o hmotnost, tak má dudaj pravdu, že na cvičňák je to při téhle velikosti dost. Dělené křídlo tomu ještě přidá.
Hitec Aurora 9X
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

veka1 píše:Skus system krakorcu , jako u skutecnych letadel........
...
Lehky naznak jednodussiho reseni v modelovem provedeni ( material konstrukcnich prvku upravis dle svych moznosti):

veka1

Teda Veko, to je parádní řešení. Četl jsem to jako detektivku, ten obrázek (+popis) je jedna velká technická lahůdka :-)
Díky za ten příspěvek!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od veka1 »

Woita píše:Teda Veko, to je parádní řešení. Četl jsem to jako detektivku, ten obrázek (+popis) je jedna velká technická lahůdka :-)
Díky za ten příspěvek!

.... to Roga vymyslel vetsi silenost , viz fotky c: 54,61, 75,76,78,80,81 v tomo odkazu: http://rodzr.rajce.idnes.cz/Andel_opet_ ... roku_1947/ ... :D

veka1
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,

díky za rady. To dělené křídlo jsem chtěl kvůli lepší přepravě. Ale zase udělat to v kuse je jednodušší a asi to budu šroubovat.
Tento model by měl být první "větší" motorák, na kterém bych chtěl vyzkoušet i klapky a osadit ho benzínem Evolution. Stejně bych časem rád i něco ještě většího a tam je půlka křídla jako toto v celku.
A tu hmotnost jsem střelil a vyloženě přestřelil. Takže křídlo bude vcelku a je to.
Díky.
Pavel
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

Ahoj, samozřejmě přeprava je důležitý prvek, ovlivňující velikost modelu. Nevím, co máš za přibližovadlo. Já mám kombajna (tím se nechci vytahovat). V něm je možné přepravit křídlo v celku až do cca 2,0m plus možná nějaký centimetr. Pokud máš hachtbacka, tedy dveře vzadu, nebývá problém s přepravou křídla do těch dvou metrů, nebo něco málo pod (tak 1,8). Pokud máš klasického sedana, tak je to v háji, tam se to blbě strká a ještě hůř vytahuje. Jinak (pro mou zvědavost) bych se rád dověděl později nějaké zkušenosti s motory Evolution na benzín. Zatím to je daleko, motorů mám habakuk, dokonce se najde i kousek, který jsem koupil a ještě neběžel :( . Ovšem třeba jednou přijde doba benzínová a něco budu shánět.
A pokud budeš tedy křídlo nakonec opravdu šroubovat, tak kdybys dělal závity do dřeva, mám na to vyzkoušenou a ověřenou technologii, už jsem jí zde kdysi popisoval. Klasicky se vyřízne závit, ovšem bez vratipohybu jako u kovu, běžnými závitníky (1 - 3) a pak se proleje řídkým vteřiňákem. Po zaschnutí se závit kalibruje (trojkou, nebo šroubem) a znovu se vyleje. Pro dobrý a trvanlivý závit stačí proces kalibrace a vylití opakovat 2 - 3x. Nemusí se shánět nějaké zapichovací, zalepovací a jiné matice. Jde to i na relativně malé modely, kde není tolik prostoru a je třeba i šetřit hmotnost.
Hitec Aurora 9X
CalebIII

#12 Příspěvek od CalebIII »

Zdravím a přeji hezkou neděli.
Tady v tématu se zeptám.
Uchycení křídla hornoplošníku ,rozpětí 2m a letová váha okolo 3kg.
Motor měl být původně ASP 46(7,5),ale chtěl bych použít RCGF 20ccm
Podle plánku je uchycení 4x polyamid 5x40.
Je velikost M5 polyamid dostatečná při čtyřech šroubech?
Už mám matky M5 zalepené,ale asi by se to dalo předělat na M6,s obtížemi,ale.
A nebo použít ocelové M5.
Poradíte?
Děkuji Boban
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

Tak předně jsi tuhle otázku měl položit v době, kdy jsi matice ještě neměl zalepené. Lze předpokládat, že konstruktér to odzkoušel a ví, co "poslal do světa", myslím tím plán. Nepíšeš, co to je to model, jestli pohoďák typu Piper, stíhačka, nebo akrobat. Podle popisu soudím spíš typ Piper.
Já třeba "matice" na uchycení křídla vytvářím sám. Řežu zaviti do patřičně silné překližky. Pro info, klasický vývrtka otvor, při řezání závitníkem, ale bez vratipohybu. Závit proleju řídkým CA. Po vytvrzení zkalibruju, znovu proleju a znovu zkalibruju. Takto lze vyrobit závity třeba i do balsy.
Hitec Aurora 9X
CalebIII

#14 Příspěvek od CalebIII »

Super,to někdy vyzkouším.
Děkuji,jinak ano,je to model typu piper,takže do pohody.
Mě spíše zajímá,pevnost toho polyamidu M5.
Plan modelu je z roku 1989.
A vyzkoušené to asi konstruktér má.
Jinak,budou tam stačit ty čtyři M5 polyamid?
Děkuji Boban
DAF
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od DAF »

Na modelu 2,3 kg mám tyhle šrouby 2 a čep ze 6 bukové kulatiny a drží to (cvičný model takže je možná i trocha akrobacie). Ale teď jsem si všiml, že tam chceš dát dvacítku benzín, místo 7,5 metyláka. Proč? Ta dvacítka je víc jak 2x těžká a také podstatně větší. Budeš muset předělat uchycení motoru a celou palivovu soustavu, budeš muset někam schovat zapalování a baterku k němu. To bude dost zásadních zásahů do konstrukce. Vzhledem k hmotnosti tebou uvažovaného motoru budeš mít totálně rozhozené těžiště, takže buď celou RC instalaci dostat co nejvíc dozadu (nevím, jak to uvnitř vypadá a asi budeš stejně dovaźovat), nebo takových cca 120 - 150 g něčeho dozadu (spíš těch 150 g).
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“