Ahoj všichni,
Nedávno jsem koupil nový model a na servech směrovky a výškovky měl serva HS-82 s kovovými převody. Na směrovce funguje bez problémů, ale na výškovce se po zapojení do přijmače vychýlí na jednu stranu a snaží se "dostat" ještě dál. Při vychýlení páky na vysílači do opačného směru se tam posune, ale jakmile vrátím páku do neutrálu, snaží se servo zase dostat na druhou stranu. Dělá tak na všech kanálech a vada je tedy přímo v servu.
Hádám, že je asi špatný poťák a má otázka tedy zní - vyplatí se servo opravovat? Pokud by to byla jednoduchá oprava a zvládl bych to i já, tak bych se o to pokusil. V letadle už je samozřejmě jiné servo (HXT900), ale kdyby po opravě bylo servo spolehlivé tak bych je pro klid na duši vyměnil. Přecejen si říkám, že ty kovové převody nejsou na výškovce k zahození.
Díky za všechny postřehy
Kuba
Výměna potenciometru u HS-82MG
Výměna potenciometru u HS-82MG
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
-
JardaRůžička
Re: Výměna potenciometru u HS-82MG
To by si zasloužilo zapojit na servotester, zřejmě je (hodně) ujetý neutrál.
Nevím jak vypadá uvnitř servo HS-82 ale je velmi pravděpodobné, že je špatně zajištěný zpětnovazební potenciometr. Klidně to otevři a zkus s ním pootočit tak aby páka serva byla ve střední poloze (při připojeném servu k přijímači a zapnutém vysílači s pákou v neutrálu
nebo připoj k servotesteru). Polohu potenciometru je potom třeba řádně zajistit (šroubky utáhnout). Taky by nebylo od věci prostříknout potenciometr (něčím na kontakty nebo alespoň lihem).
Dobře, zkusím a uvidím
Bohužel budu doma až za týden tak budu poté informovat jak to dopadlo 
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
Nevim co je to za letadlo ale dat misto HS-82 Hobbyking plastak....
Stoji ti to za tech 450kc se v tom.vrtat a zrovna servo na vyskovku?
Ja bych ho uz nikam nepouzil...
Stoji ti to za tech 450kc se v tom.vrtat a zrovna servo na vyskovku?
Ja bych ho uz nikam nepouzil...
Servo "neví, kde je" (opravitelnost?)
Ať nezakládám nové téma, tak třeba sem:
V paraglidu mám servo JX PDI HV-5523MG, něco takovéhoto: https://www.bighobby.cz/jx-servo-pdi-hv ... igitalni-/
Po pádu jsem vytiskl novou gondolu a předělal vybavení. Po zapojení jsem zjistil, že když pohnu kniplem, tak se servo pohne, ale nevrací se zpět, nebo se vrací pomalu a zůstane jinde, nebo se například točí furt dopředu. Podle zvukového projevu jsou převody v pořádku, nikde nic nepřeskakuje, nedrhne, ani nejde příliš volně. Jen to servo prostě skončí po každém pohybu a vrácení kniplu do normálu někde úplně jinde.
Má cenu se snažit tohle rozebírat a řešit, nebo prostě zahodit do koše a za pětikilo koupit nové?
Měl jsem za to, že v servu se poškodí spíš ty převody. Ale že by se poškodil potenciometr, který bývá na stejné ose? Stalo se vám to někdy? Opravujete svá poškozená serva?
V paraglidu mám servo JX PDI HV-5523MG, něco takovéhoto: https://www.bighobby.cz/jx-servo-pdi-hv ... igitalni-/
Po pádu jsem vytiskl novou gondolu a předělal vybavení. Po zapojení jsem zjistil, že když pohnu kniplem, tak se servo pohne, ale nevrací se zpět, nebo se vrací pomalu a zůstane jinde, nebo se například točí furt dopředu. Podle zvukového projevu jsou převody v pořádku, nikde nic nepřeskakuje, nedrhne, ani nejde příliš volně. Jen to servo prostě skončí po každém pohybu a vrácení kniplu do normálu někde úplně jinde.
Má cenu se snažit tohle rozebírat a řešit, nebo prostě zahodit do koše a za pětikilo koupit nové?
Měl jsem za to, že v servu se poškodí spíš ty převody. Ale že by se poškodil potenciometr, který bývá na stejné ose? Stalo se vám to někdy? Opravujete svá poškozená serva?
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6