Provoz bezpilotních prostředků v ČR, legislativa

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Zpráva
Autor
patf

Provoz bezpilotních prostředků v ČR, legislativa

#1 Příspěvek od patf »

Ahoj,
teď jsem si to přečetl, tak pouze info, snad se to hodí všem, co lítají:

Je to aplikace do mobilu - informace o provozu dronů v České republice, včetně leteckých prostorů všem uživatelům, včetně amatérů, kteří si po nákupu drona netuší, co smí a co ne.

MAIA je prozatím k dispozici pro Android, na verzi pro iOS se pracuje. Nabízí evidenci létání, sdílení a zobrazená všech přihlášených aktivních dronů v Česku, automaticky upozorňuje na omezení ve vzdušeném prostoru v místě letu či na vyhledávaném místě, dělá automatické záznamy do zápisníků letů, spravuje letové údaje, usnadňuje předletovou přípravu, upozorňuje na ostatní provoz a nabízí také aktuální informace o legislativě.

Aplikace ke stažení zde:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ners&hl=cs

Zajímavý rozhovor zde:
http://www.lupa.cz/clanky/ceska-aplikac ... ni-letani/
graup15

Re: MAIA - provozu dronů v ČR, včetně leteckých prostorů

#2 Příspěvek od graup15 »

Doufám,že ta aplikace taky tajně posílá info o uživateli,popřípadě včetně selfi fotečky. Když už ty androidí pádla mají tu přední kameru,tak proč ji nevyužít :-) :-)
OK2BUH

#3 Příspěvek od OK2BUH »

graup15 píše:Doufám,že ta aplikace taky tajně posílá info o uživateli,popřípadě včetně selfi fotečky. Když už ty androidí pádla mají tu přední kameru,tak proč ji nevyužít :-) :-)

Musíš si přelepit čočku izolepou. :) Jinak se mi to líbí, přehledná informace o prostorech, stačí kliknout na mapu a vypíše to všechno. Ještě by to šlo vylepšit ohledně prostorů LKTSA. Tam lítají stíhačky ve 100 m přes půl republiky na střelnici Libavá zrovna kolem mě. Do těch prostorů můžeme ale musíme si přečíst aktuální AUP jestli nejsou aktivní. Kdyby to ta aplikace sama načetla a prostory zafialověla tak by to bylo dokonalé.
Tady je seznam prostorů:
prostory.pdf
(134.66 KiB) Staženo 502 x
Asek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Asek »

Taky se mi to líbí, ale chybí mi tam jednoznačná informace "tady můžeš do 300m" nebo "tady to ani nezkoušej". Kdo se neorientuje v těch zkratkách, zase neví nic. Nebo jsem to jen nenašel?
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
holda29
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od holda29 »

Bohužel na 6.0.1 mi po povolení žádosti o GPS padá :(
OK2BUH

#6 Příspěvek od OK2BUH »

Asek píše:Taky se mi to líbí, ale chybí mi tam jednoznačná informace "tady můžeš do 300m" nebo "tady to ani nezkoušej". Kdo se neorientuje v těch zkratkách, zase neví nic. Nebo jsem to jen nenašel?

To tam právě je a velmi přehledně. Když kdekoliv klikneš tak napíše co je to za prostor a od jaké výšky platí. A když je od nula metrů tak tam nesmíš ani vyskočit. :wink:
Asek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Asek »

To jo, ale když třeba nevím, co je CTR, tak sice vím, že sahá od země do 1500m, ale nevim, co si v něm můžu dovolit. I když tuto informaci nakonec najdu (kupodivu) ve filtrech prostorů.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Blurcak »

Hmmm na starem androidu 4.0.4 to nejede a na WP to ani neni a asi ani nebude.
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
OK2BUH

#9 Příspěvek od OK2BUH »

Ještě doplním: pokud se nacházíte v prostoru kde létají "roury" ve 100 metrech (LKTSA), tak je potřeba zjistit aktivaci prostoru na http://aup.rlp.cz/ (a nebo se držet při zemi).
HonzaS

#10 Příspěvek od HonzaS »

OK2BUH píše:Ještě doplním: pokud se nacházíte v prostoru kde létají "roury" ve 100 metrech (LKTSA), tak je potřeba zjistit aktivaci prostoru na http://aup.rlp.cz/ (a nebo se držet při zemi).

1) nejde jen o LKTSA ale i LKTRA
2)"a nebo se držet při zemi" je někdy dost zavádějící, protože si to občas armáda zabookuje i od GND a pak se nějaký modelář potká v 50m s pc 21 a podobně. Mkrnout na aisview snad nikoho nezabije. Vím o čem mluvím.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Ta věc ve vzduchu je AH 64 a mimochodem to ten den měli zabookovaný až od 300ft. Letos už to měli všechny dny od GND.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
2952

#11 Příspěvek od 2952 »

...je to velká věda, co by modelář měl znát....jen mi nikdo neřekl, jak modelář zjistí výšku letu?...odhadem?....
Tak to bude asi pořádné hausnumero!...
Ale jen houšť...je vše potřeba omezovat, zakazovat, organizovat...až se z toho po.....
Naposledy upravil(a) 2952 dne stř 16.03.2016 22:47, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#12 Příspěvek od JosefSvejk »

Myslím si, že tohle se běžného modeláře moc netýká.
Mimochodem, stále přemýšlím, co znamená ten nadpis tématu :? .
HonzaS

#13 Příspěvek od HonzaS »

2952 píše:...je to velká věda, co by modelář měl znát....jen mi nikdo neřekl, jak modelář zjistí výšku letu?...odhadem?....
Tak bude asi pořádné hausnumero!...
Ale jen houšť...je vše potřeba omezovat, zakazovat, organizovat...až se z toho po.....

Stejně by mohl mluvit cyklista, ne? Nějaký omezení, povinný helmy pro děti, akorát další nařízení a komplikace. A ani si už jako cyklista nesmíš dát pivo, dvě a vyrazit na silnici. No to je fakt policejní stát tohleto.

Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
baui

#14 Příspěvek od baui »

HonzaS píše:Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.

...nebo majitel DJI :D
Tom
2952

#15 Příspěvek od 2952 »

Citace :
Stejně by mohl mluvit cyklista, ne? Nějaký omezení, povinný helmy pro děti, akorát další nařízení a komplikace. A ani si už jako cyklista nesmíš dát pivo, dvě a vyrazit na silnici. No to je fakt policejní stát tohleto.

Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.[/quote]

....máš pravdu...to vše mohu ovlivnit.....ale pořád mi nikdo neřekl, jak při největší snaze měřit výšku ? :-)...a od toho se vše odvíjí :-)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“