Provoz bezpilotních prostředků v ČR, legislativa
Provoz bezpilotních prostředků v ČR, legislativa
Ahoj,
teď jsem si to přečetl, tak pouze info, snad se to hodí všem, co lítají:
Je to aplikace do mobilu - informace o provozu dronů v České republice, včetně leteckých prostorů všem uživatelům, včetně amatérů, kteří si po nákupu drona netuší, co smí a co ne.
MAIA je prozatím k dispozici pro Android, na verzi pro iOS se pracuje. Nabízí evidenci létání, sdílení a zobrazená všech přihlášených aktivních dronů v Česku, automaticky upozorňuje na omezení ve vzdušeném prostoru v místě letu či na vyhledávaném místě, dělá automatické záznamy do zápisníků letů, spravuje letové údaje, usnadňuje předletovou přípravu, upozorňuje na ostatní provoz a nabízí také aktuální informace o legislativě.
Aplikace ke stažení zde:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ners&hl=cs
Zajímavý rozhovor zde:
http://www.lupa.cz/clanky/ceska-aplikac ... ni-letani/
teď jsem si to přečetl, tak pouze info, snad se to hodí všem, co lítají:
Je to aplikace do mobilu - informace o provozu dronů v České republice, včetně leteckých prostorů všem uživatelům, včetně amatérů, kteří si po nákupu drona netuší, co smí a co ne.
MAIA je prozatím k dispozici pro Android, na verzi pro iOS se pracuje. Nabízí evidenci létání, sdílení a zobrazená všech přihlášených aktivních dronů v Česku, automaticky upozorňuje na omezení ve vzdušeném prostoru v místě letu či na vyhledávaném místě, dělá automatické záznamy do zápisníků letů, spravuje letové údaje, usnadňuje předletovou přípravu, upozorňuje na ostatní provoz a nabízí také aktuální informace o legislativě.
Aplikace ke stažení zde:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ners&hl=cs
Zajímavý rozhovor zde:
http://www.lupa.cz/clanky/ceska-aplikac ... ni-letani/
Re: MAIA - provozu dronů v ČR, včetně leteckých prostorů
Doufám,že ta aplikace taky tajně posílá info o uživateli,popřípadě včetně selfi fotečky. Když už ty androidí pádla mají tu přední kameru,tak proč ji nevyužít

graup15 píše:Doufám,že ta aplikace taky tajně posílá info o uživateli,popřípadě včetně selfi fotečky. Když už ty androidí pádla mají tu přední kameru,tak proč ji nevyužít![]()
Musíš si přelepit čočku izolepou.
Tady je seznam prostorů:
Taky se mi to líbí, ale chybí mi tam jednoznačná informace "tady můžeš do 300m" nebo "tady to ani nezkoušej". Kdo se neorientuje v těch zkratkách, zase neví nic. Nebo jsem to jen nenašel?
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
Bohužel na 6.0.1 mi po povolení žádosti o GPS padá 
Asek píše:Taky se mi to líbí, ale chybí mi tam jednoznačná informace "tady můžeš do 300m" nebo "tady to ani nezkoušej". Kdo se neorientuje v těch zkratkách, zase neví nic. Nebo jsem to jen nenašel?
To tam právě je a velmi přehledně. Když kdekoliv klikneš tak napíše co je to za prostor a od jaké výšky platí. A když je od nula metrů tak tam nesmíš ani vyskočit.
To jo, ale když třeba nevím, co je CTR, tak sice vím, že sahá od země do 1500m, ale nevim, co si v něm můžu dovolit. I když tuto informaci nakonec najdu (kupodivu) ve filtrech prostorů.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
Hmmm na starem androidu 4.0.4 to nejede a na WP to ani neni a asi ani nebude.
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
Ještě doplním: pokud se nacházíte v prostoru kde létají "roury" ve 100 metrech (LKTSA), tak je potřeba zjistit aktivaci prostoru na http://aup.rlp.cz/ (a nebo se držet při zemi).
OK2BUH píše:Ještě doplním: pokud se nacházíte v prostoru kde létají "roury" ve 100 metrech (LKTSA), tak je potřeba zjistit aktivaci prostoru na http://aup.rlp.cz/ (a nebo se držet při zemi).
1) nejde jen o LKTSA ale i LKTRA
2)"a nebo se držet při zemi" je někdy dost zavádějící, protože si to občas armáda zabookuje i od GND a pak se nějaký modelář potká v 50m s pc 21 a podobně. Mkrnout na aisview snad nikoho nezabije. Vím o čem mluvím.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Ta věc ve vzduchu je AH 64 a mimochodem to ten den měli zabookovaný až od 300ft. Letos už to měli všechny dny od GND.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
...je to velká věda, co by modelář měl znát....jen mi nikdo neřekl, jak modelář zjistí výšku letu?...odhadem?....
Tak to bude asi pořádné hausnumero!...
Ale jen houšť...je vše potřeba omezovat, zakazovat, organizovat...až se z toho po.....
Tak to bude asi pořádné hausnumero!...
Ale jen houšť...je vše potřeba omezovat, zakazovat, organizovat...až se z toho po.....
Naposledy upravil(a) 2952 dne stř 16.03.2016 22:47, celkem upraveno 1 x.
- JosefSvejk
Myslím si, že tohle se běžného modeláře moc netýká.
Mimochodem, stále přemýšlím, co znamená ten nadpis tématu
.
Mimochodem, stále přemýšlím, co znamená ten nadpis tématu
2952 píše:...je to velká věda, co by modelář měl znát....jen mi nikdo neřekl, jak modelář zjistí výšku letu?...odhadem?....
Tak bude asi pořádné hausnumero!...
Stejně by mohl mluvit cyklista, ne? Nějaký omezení, povinný helmy pro děti, akorát další nařízení a komplikace. A ani si už jako cyklista nesmíš dát pivo, dvě a vyrazit na silnici. No to je fakt policejní stát tohleto.
Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
HonzaS píše:Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.
...nebo majitel DJI
Tom
Citace :
Stejně by mohl mluvit cyklista, ne? Nějaký omezení, povinný helmy pro děti, akorát další nařízení a komplikace. A ani si už jako cyklista nesmíš dát pivo, dvě a vyrazit na silnici. No to je fakt policejní stát tohleto.
Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.[/quote]
....máš pravdu...to vše mohu ovlivnit.....ale pořád mi nikdo neřekl, jak při největší snaze měřit výšku ?
...a od toho se vše odvíjí 
Vzpamatujte se, těch pravidel není tolik, to se naučí každej, kdo má aspoň trochu zájem a není úplně dementní nebo jinak vážně nemocnej.[/quote]
....máš pravdu...to vše mohu ovlivnit.....ale pořád mi nikdo neřekl, jak při největší snaze měřit výšku ?