Uzávěr vakuovacího pytle

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
roman71

Uzávěr vakuovacího pytle

#1 Příspěvek od roman71 »

bag clip.jpg
Zdravím,něvíte někdo kde se dá u nás sehnat tenhle uzávěr na vakuovací pytel?Popř.nejaká jiná alternativa.Uzavírání pytle tmelem či silikonem znám,to to mě připadne čistější práce.
I.N.C.
Kontaktovat uživatele:

Re: Uzávěr vakuovacího pytle

#2 Příspěvek od I.N.C. »

Tenhle system se jmenuje "Quick Lock Seals". Pouziva se v zahranici (treba zde: http://www.acpsales.com/Quick-Lock-Seals.html) - u nas jsem na nej nenarazil.
Kdyz jsem zacinal koketovat s vakuovanim, tak jsem taky uvazoval o necem podobnem - zkousel jsem to nahradit pomoci nasouvacich hrbetu. To ma ale jednu zasadni nevyhodu - daji se koupit jen hrbety na delsi stranu papiru velikosti A4 (297mm).
Dalsim omezenim je to, ze tyhle uzaviraci systemy jsou urcene pro uzavirani polorukavu.

Pro me je vyhodnejsi, kdyz mam pristup k cele plose igelitu - kridlo si tak daleko lip usadim do spravne pozice.
Tohle ma jeste jednu vyhodu - lip se da ustavit odsavaci system hadicek. Ja pouzivam Festo fitinky a hadice. Pro utesneni bohate postaci na konci saci hadice dat jednosmerny ventil - zadne sverky, zadne zatky - nic dalsiho.

Co se tyce utesneni tmelem/silikonem, tak jsem narazil na problem pri tesneni silikonem - nikdy mi to neudrzelo vakuum delsi cas (minuty) vzdy se to podfouklo. Jednak je to tim, ze mi silikon ten igelit jakoby sezral. Ne, ze by se udelala dira, ale v miste silikonove housenky se igelit zvarhankovatel a tim se obe pulky igelitu od sebe odchliply a do pytle se dostal vzduch.
Z tohohle duvodu ted pouzivam jen karosarsky tmel - ten mi udrzi vakuum klidne nekolik dnu (posledni vakuovani - 5! dnu) bez dodatecneho odsavani.

Tenhle muj zpusob ma spoustu vyhod oproti Quick Lock Seals, ale taky jednu nevyhodu - pokud bych chtel z kridla/trupu odsat pres strhavacku/monofil prebytecny epoxid, tak se musi ten pytel po odsati rozdelat a to je dost neprijemne. Ne, ze by ten tmel nesel rozlepit (a nasledne zase slepit) - ale je nebezpeci, ze se nekde neco umatla.

Nejake fotky z laminovani zde: http://inc.wz.cz/2014/12/2014-12-26-3-K ... ovani.html
a z odformavi jsou zde: http://inc.wz.cz/2014/12/2014-12-30-Kri ... ovani.html
igorb

#3 Příspěvek od igorb »

I.N.C. píše:v miste silikonove housenky se igelit zvarhankovatel a tim se obe pulky igelitu od sebe odchliply a do pytle se dostal vzduch

nikdy som taky problem nemal s najobycajnejsim akrylatovym tmelom .. aj mam pocit ze pomalsie schne v tube
I.N.C.
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od I.N.C. »

Ano - to je v poradku. Ja jsem psal o karosarskem tmelu a ten je akrylovy - zde: http://inc.wz.cz/2014/08/2014-08-01-Vak ... pusob.html. Igelit mi zral silikon a ten je acetatovy. Predposledni fotka zde: http://inc.wz.cz/2014/07/2014-07-09-Vak ... -test.html.

Pozor - v tom poslednim clanku pisu, ze nejsou vhodne Festo fitinky, ale to neni pravda. To podfouknuti ma na svedomi jen ten acetatovy silikon.
bolekkrutor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bolekkrutor »

Přiznám se, že jsem ve svých začátcích viděl v technologii vakuování úplně stejnou vědu, kdy míra složitosti ve mne mylně vyvolával pocit profesionality...
Naštěstí to tak stejně jako v mnoha jiných oborech není. Momentálně mám za sebou 17 let zkušeností s laminováním a cca 10 s vakuováním. Pokud se nevakuuje na děličku, ale v pytli není nic lepšího a jednoduššího, než pytel zavařit horkovzdušnou pistolí. Zde je jen dobré si udělat pomocné "nůžky", které rukáv přitlačí a odizolují zbytek rukávu od zavařovaného konce. Používám běžné opletené zahradní hadice, které se sice vakuem bortí, ale nikdy ne zcela fatálně, aby neprošel vzduch. Do hadice pak na jeden konec kus plastové seřízlé trubky, kterou pytel propíchnu a utěsním plastelínou. Po odvakuování je dobré ještě oba zavařené konce přefouknout pistolí, kdy folie na sebe podtlakem perfektně přilne. Plastelína ideálně žlutá s včelím voskem pelikán.
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

Moc jsem toho zatím nedělal, ale používám jednosložkový tmel na bázi polybutenu a nikdy jsem s těsností neměl problém. Pravda je, že je s tím trochu patlání, ale funguje na jedničku. Používám taky igelitový rukáv, který někdy kvůli lepší manipulaci rozříznu, a klidně ho použiju znova. Ale když skončím, tak ho jednoduše vyhodím a na příště uříznu nový kus. Igelit zase není tak drahý, abych to musel řešit.
Přílohy
BUTYRUB.JPG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

roman71 píše:...o kde se dá u nás sehnat tenhle uzávěr ....

Musí to být u nás? Začal bych v kuchyňských potřebách... :-)
Jinak třeba http://www.ebay.com/itm/8PCS-Seal-Lock- ... 1181725515 ... Objednáš a za 2-4 týdny vyjmeš z kaslíku...
jyrry.webnode.cz
igorb

#8 Příspěvek od igorb »

bolekkrutor píše:není nic lepšího a jednoduššího, než pytel zavařit horkovzdušnou pistolí.

tak nam este prezrad ako jednucho zatavis ten pytel okolo hadice
roman71

#9 Příspěvek od roman71 »

Pruchod hadice do pytle mám řešený takhle
Přílohy
EZ VAC.JPG
igorb

#10 Příspěvek od igorb »

takze nie je to jednoduchsie predsa len obist tym tmelom ? ako vytabat rozne nastroje teplovzducky a priechodky? :- ))))
ingwarr

#11 Příspěvek od ingwarr »

roman71 píše:Pruchod hadice do pytle mám řešený takhle

podobní princíp ako sa používa na tých vakuových vreciach, žiaden tmel nemusí íst okolo, ešte ak by tie vrecia maly rýchlo uzaver ako tie male sáčky bolo by to super :wink:
Přílohy
vykupto_vakuove_pytle_text1.jpg
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
bolekkrutor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od bolekkrutor »

igorb píše:
tak nam este prezrad ako jednucho zatavis ten pytel okolo hadice

Víc číst míň "moderovat" :)
igorb

#13 Příspěvek od igorb »

bolekkrutor píše:

Víc číst míň "moderovat" :)

zda sa ti ze moc moderujem? ... alebo cim som si tu poznamku zasluzil?

otazka bola ja myslim jasna, ako zatavis okolo hadice ... a kedze vidim nepochopenie otazky, doplnim ... ktora sa sa podla mna NAJJEDNODUCHSIE zavedie prave tam kde sa to uzatvara (ako to robi I.M.C.), to ze si komplikujes zivot lepenim plastelinou, voskom a ja neviem cim mimo spoja som blahovo a neuvazene (lebo som myslel ze to za zjednodosenie nepovazujes .. ale asi to bol moj omyl) za tebou avizovane zjednodusenie nepovazoval, ale ak to tak vidis, tak OK :- ))) ... kazdy je strojcom svojho stastia, ak je to pre teba jednoduchsie, nikto ti to neberie, ja myslim ze kazdy si uz vyberie z ponuknutych moznosti

... nie ani teraz som nemoderoval :mrgreen:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od JirkaA »

Igore Bolek se laminováním živí, za ty roky to má pravděpodobně vychytaný tak, jak mu to vyhovuje ;)
OK2WY
igorb

#15 Příspěvek od igorb »

ja mu to nebiem ako vidis
Odpovědět

Zpět na „Dílna“