zahada s prikonem - kde jsem udelal chybu

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Genagen
Kontaktovat uživatele:

zahada s prikonem - kde jsem udelal chybu

#1 Příspěvek od Genagen »

Ahoj!

Potykam se s takovou zahadou. Koncipoval jsem pohon do MiniCorada. Motor byl dan, mel jsem ho ze zasob (sneu s prevodovkou - tusim 1107/2Y/6.7 - uz se priznam, ze jsem zapomnel presne, ktery to je, aktoalne to neni snadne zpetne zjistit bez totalni demontaze vybaveni. uz je to par let). V papirech ma napsano napajeni 3-4s/50A. V techto intencich jsem k nemu hledal baterku a vrtuli. Projel jsem to ecalcem - vyslo mi s vrtuli 13x10 cca 850W prikon s proudem max +/- 56A.

Nakoupil jsem vybaveni (castle ice 50, baterku 4s/1800 40C, vrtuli). Hodil jsem to na stand. promeril - vychazelo to temer naprosto shodne s vypoctem (+/- 2A) pri baterce nabite na storage (v ecalcu jsem pocital s 3.7V na clanek).

Tak stavim, stavim stavi. Coz u me trvalo v tomto pripade skoro rok a pul (mezitim jsem dokoncil i jina letadla :-) ). Dostavim a jdu na zalet (http://www.lmksedlec.cz/zalet-minicorada-1kw-v-sedlci/) Hodim a zahy zjistim ze v letu papa 72A, meteli to 35m/s a na plny plyn ochrana vypne regl (letadlo v pohodne, nejsem magor - elektronika ma samostatny BEC).

A ja nemam uplne jasno, kde je chyba:
- bud odesel verkl z HK, kterym merim na standu el parametry (nicmene zatim me nikdy nezklamal a jindy to odpovidalo).
- muze rozdil nabiti baterky storage vs full tak dramaticky pohnout proudem? Ze to pohne prikonem je jasne, ale ze z 55A to udela vice nez 72A (nevim o kolik vic, bo vypne regl)
- chci vsechno zopakovat, zmerit otacky, zkusit baterku na storage, na full, srovnat ten hk hebl s merenim duplexu. Nicmene chtel bych se zeptyat - nenapada vas neco, cim by to mohlo byt? Kde mam zacit?

Moc dekuji za komentare a pomoc
PCHe
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: zahada s prikonem - kde jsem udelal chybu

#2 Příspěvek od arda1 »

Pokud jsi to měřil s baterkou která měla nějakých 3,8V / čl a pak s plně nabitou tak ten rozdíl tam dle mě být může- Radek
ICQ 638556901
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Milan Nes »

mno a nemáš uložená data z reglu ? nezbyly ještě v historii ? to by mohl být základ se na to podívat ...

ten rozdíl se mi nezdá

+ i rovnou sem můžeš dát data z reglu při jaké situaci to vypínalo, jaká byla teplota atp ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Abu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Abu »

Nastav si ochranu v reglu na vyssi ampery, ona ta 50 snese 75A po dobu 5s. (ja taky poustel 130A pres Ice100).

Pokud byla baterka fungl nova, jeste nenabijena a nerozhybana, navic na storage napeti, tak bych tomu veril.
Me treba u akrobata vyskocil prikon z 900W na 1500W po vymene 3 roky pouzivane vymekle baterky za novou.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Tak me napada, ze neco jineho je merit vrtuli se stoupanim 10" ve standu (kdy jenom placa stojici vzduch) a neco jineho kdyz uz to fici na rychlosti a zabira lepe do nabihajiciho vzduchu. 10" stoupani uz je fakt dost. Mozna se pletu, ale tady bych asi hledal mozny problem.

Ze 4S 1800mAh se da nejak slusne tahat prikon 1kW? Jak dlouho to ta baterka vydrzi? Provozni teplota? Imho kdyz ma motor psan limit 50A, calc tvrdi ze bude zrat 56A, tak bych si tam jiste nekoupil 50A regulator. Ale zase na druhou stranu, aspon ti regulator ukazal ze tam je nekde chyba a nespalil si motor.

Jinak muzes dat testovaci let s baterkou nabitou na storage. Na kratky let to staci a overis jestli to bylo baterkou a nebo metodikou mereni. Nak
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Jen bych podotknul, ze ten motor bude mit pravdepodobne psany 50A dlouhodobe . Takze 70A po dobu 5s a pak 2 minuty chlazeni nebude zadny problem, desitky lidi v Cechach to takhle provozuji.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Milan Nes »

castle 50 da v pulznim rezimu urcite 75A (overeno) ale nejak se mi nezda ze by takto mala baterka byla tak tvrda ze by dala takovy rozdil, ale mozne to je ...

stahni ty data z reglu :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od H1N1 »

Ja mam odpozorovany projev 14A vycuchla baterka, 38A nova baterka. A ja teda pohony pocitam vzdy na plne nabitou baterku.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

V úvodu odkazovaném popisu modelu je uveden motor S-Neu 1107/2Y. Pokud je to ten co je uveden na webu Castle Creations viz tento odkaz a tam v tabulce 1107 Series viz 1107/2Y tak ten má uvedeno trvale jen 300W a krátkodobě 600W a podle definovaného max. napětí je stavěn max. na 3S. Pro 4S by to zřejmě chtělo 1107H/2Y, ale ta watáž je i u něj stejně nízká na ty výše zmiňované hodnoty.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

Serie 1509 kterou, mam ja v hotlinerovi, ma papirove povoleno 750W a kratkodobe 1500. Provozuji ho na 2800W, uz nekolik sezon. Motor se behem tech 5-6s co bezi ani nestaci ohrat.
Drondys

#11 Příspěvek od Drondys »

Jen pro info na RC Albu viz tento odkaz je konfigurace MiniCorada s motorem S-Neu 1107/1,5Y/6,7S a s réglem CC 45A ovšem provozovaná na 3S. Jinak při tom přetěžování je otázkou nakolik víc pak bude záležet na štěstí či smůle na konkrétní kus motoru oproti stavu při používání v limitech definovaných výrobcem.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jindraj »

Abu píše:Serie 1509 kterou, mam ja v hotlinerovi, ma papirove povoleno 750W a kratkodobe 1500. Provozuji ho na 2800W, uz nekolik sezon. Motor se behem tech 5-6s co bezi ani nestaci ohrat.

leomotion stejné dimenze DTTO ... včera jsem se snažil před západem slunce rychle vylétat baterky. má zhruba stejné povolené parametry. Já skrz něj táhnu cca 2400W ... po rychlém dolétání baterky skoro co se dalo byl motor jemně vlažný. Ani horký, ani teplý - vlažný. tyhle motory snesou přetížení v klidu.
Naposledy upravil(a) jindraj dne pon 29.09.2014 23:07, celkem upraveno 1 x.
FilipV
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od FilipV »

Myslím, že je to tou baterkou, na storage už mi vypínal regl na EDF kvůli podpětí.
Zkusil bych vynout proudovou ochranu, hotliner styl by to měl vydržet v pohodě.
Tahal Jsem takto z CC100 160A...Jo a Gens Ace versus Zippy je 30% rozdíl ve výkonu.
Co jse to provedli tomu chudáčkovi Sbachovi s motorem 8O . Nešel dát hlavou dolů,
nebo bokem?? Sorry za OT, ale nedalo mi to :wink:
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Genagen »

z cc logy stahnu. Jinak znovu jsem koukal do logu z jetackyho mereni a regl vypnul v okamziku: 74.3A a 14.3V. 74A a 14.6V daval bez uzardeni.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jindraj »

jinak k tématu ... ten rozdíl je opravdu poměrně dost na to, aby to byl jen rozdíl STORE-FULL. Já takhle odměřil pohon s 3s na STORE a pak na FULL mi hodil asi jen o 15A více. Ale to bylo na cca 110A a pak nárůst na cca 125A - tedy cca 15% rozdíl. nicméně pohon to byl stavěný na 4s, takže ta 3s motorizace, u které jsem tohle odměřil byla v tomto případě tak nějak celkově vyzývaná .... ale nějakou relevanci pro porovnání by to mít mohlo.

Tak velký rozdíl jak píšeš to zkrátka v mém případě mezi STORE a FULL nedelalo.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“