Na motorákách je lepší všechny závitový spoje zajistit proti povolení. Pokud je někde matka, dávám samozřejmě s plastovou vložkou, pokud je to na "horko", tak kontramatku. Závitovky tyčky na ovládání do kulových čepů na jedný straně lepím vteřiňákem, pak už není boha aby se závitovka rozšroubovala a stále ji šlo přestavit. Vruty do dřeva (serva) nejistím, po proříznutí závitu je prosytím vteřiňákem a po uschnutí vrátím vrut. To se mi nikdy nepovolilo.
Ale M šrouby do slepý díry to je docela problém. Co je na modelech do cca 3m lepší? Pokud je vše, co se stahuje kov, tak je jasná pérovka. Jenže co když je některá vrstva měkčí než pérovka? A ani nemusí být pod hlavou šroubu. Třeba Al podvozek přes topolovku do železnýho kování. Dát ozubenou?
Protože se mi včera povolil M3 na servu s kovovým tisícihranem, tak mě prioritně zajímá tohle.

Měl jsem tam k servům Hitec přiložený křížák, ozubenou podložku a origo černou velkou páku. Dotažený jako vždy a stejně se povolil. Tak jsem si řekl, zakápnout hlavu ale něčím, co bych ještě někdy povolil. Problém je, že k Hitec páce nedrží nitro, alkaprén, silikon, Uhupor. I když vím, že existuje Loctite vteřiňák na pojištění přímo závitů, mám obavu, zda bych M3 v tisícihranu serva ještě někdy povolil. Jaký s tím máte zkušenosti?
Druhej problém, příruba na výfuku. Motor Al, pak klingerit, pak příruba, šroub M5 imbus. Klingerit se časem smáčkne, pérovka tady nefunguje. Ale ozubená asi taky ne. Svorník tam nejde dát z montážních důvodů. Tak jak to udělat? Je to pod haubnou, kontrola je rozšroubovat 13 šroubů...
Některý povolení moc problémů nenadělá, ale ty v řízení je hned průser. Někam se řítící skoro 13 kg letadlo kvůli povolenýmu závitu bych nechtěl někdy zažít...
Díky za rady a názory.
Jirka