Zajišťování šroubů

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Zajišťování šroubů

#1 Příspěvek od Celeron »

Na motorákách je lepší všechny závitový spoje zajistit proti povolení. Pokud je někde matka, dávám samozřejmě s plastovou vložkou, pokud je to na "horko", tak kontramatku. Závitovky tyčky na ovládání do kulových čepů na jedný straně lepím vteřiňákem, pak už není boha aby se závitovka rozšroubovala a stále ji šlo přestavit. Vruty do dřeva (serva) nejistím, po proříznutí závitu je prosytím vteřiňákem a po uschnutí vrátím vrut. To se mi nikdy nepovolilo.
Ale M šrouby do slepý díry to je docela problém. Co je na modelech do cca 3m lepší? Pokud je vše, co se stahuje kov, tak je jasná pérovka. Jenže co když je některá vrstva měkčí než pérovka? A ani nemusí být pod hlavou šroubu. Třeba Al podvozek přes topolovku do železnýho kování. Dát ozubenou?
Protože se mi včera povolil M3 na servu s kovovým tisícihranem, tak mě prioritně zajímá tohle. :oops: Měl jsem tam k servům Hitec přiložený křížák, ozubenou podložku a origo černou velkou páku. Dotažený jako vždy a stejně se povolil. Tak jsem si řekl, zakápnout hlavu ale něčím, co bych ještě někdy povolil. Problém je, že k Hitec páce nedrží nitro, alkaprén, silikon, Uhupor. I když vím, že existuje Loctite vteřiňák na pojištění přímo závitů, mám obavu, zda bych M3 v tisícihranu serva ještě někdy povolil. Jaký s tím máte zkušenosti?
Druhej problém, příruba na výfuku. Motor Al, pak klingerit, pak příruba, šroub M5 imbus. Klingerit se časem smáčkne, pérovka tady nefunguje. Ale ozubená asi taky ne. Svorník tam nejde dát z montážních důvodů. Tak jak to udělat? Je to pod haubnou, kontrola je rozšroubovat 13 šroubů...
Některý povolení moc problémů nenadělá, ale ty v řízení je hned průser. Někam se řítící skoro 13 kg letadlo kvůli povolenýmu závitu bych nechtěl někdy zažít...
Díky za rady a názory.
Jirka
DaveLister

Re: Zajišťování šroubů

#2 Příspěvek od DaveLister »

Loctite 243 je na ten tisícihran serva ideální, nepovolí se a je to v pohodě rozebíratelné. Na motor ale fungovat nebude, protože za tepla povoluje.

Na vrtulníky je naprostá nutnost tímto lepit a používají to v podstatě všichni helináři.
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
JMalik

#3 Příspěvek od JMalik »

Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
Xenomorfus

#5 Příspěvek od Xenomorfus »

Nevim, jak na takto male srouby, obecne od nejakych M3-M4 se ale daji sehnat samojistici matice celokovove. Pouzivam je vsude tam, kde nelze pouzit lepidlo, cili vyfukova potrubi, priruby turbodmychadel apod. Je jich vice typu a provedeni, od ocelovych pres zinkove po nerez. Systemy jisteni jsou bud tvarem zavitu, ci kovovou planzetou (obdoba matice se silonem). Na vetsi srouby rad pouzivam system, ktery je obliben na sovetske technice a sice dratovani matic dohromady. Dalsi moznosti byva vejirova ci jina podlozka s obdobnou funkci (viz okaz od jyrryho).
Edit: Co se sroubu tyce, tam je situace obdobna, krome pouziti specialnich lepidel/tmelu, ktere odolavaji vysokym teplotam (resil sem to ve vlakne o lepeni vlozky svicky), lze sehnat i samojistici srouby, ktere maji cast zavitu z odlisneho materialu, pripadne sroub neni presne valcovity. Osobne sem parkrat resil zajisteni sroubu tak, ze sem do nej napric zavitem vyvrtal dirku a do ni vlozil valecek z jineho kovu (hlinik, bronz, med, mosaz), pripadne totez do frezovane drazky (u vetsich sroubu).
Edit2: Jeste sem si vzpomel (bez dlouhodobe osobni zkusenosti), ze sem se setkal se sroubem s narizlym zavitem a pak s jinym sroubem s dutinou, pomoci ktere byl zavit vyboulen ven.
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
Golfista

#6 Příspěvek od Golfista »

Pokud chcete, můžu několik desítek, celokovových samojistných M3 postrádat. Mám jich dost a zas tak často se to nepoužívá.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#7 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:http://uvp3d.cz/drtic/wp-content/uploads/2014/07/UvP_STROJ_ST22_002_001.jpg

Tento způsob zajištění šroubových spojů se nedoporučuje na materiál M3-M5 na který byl dotaz!
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

DaveLister píše:Loctite 243 je na ten tisícihran serva ideální, nepovolí se a je to v pohodě rozebíratelné. Na motor ale fungovat nebude, protože za tepla povoluje.
Na vrtulníky je naprostá nutnost tímto lepit a používají to v podstatě všichni helináři.

L243? To je střední pevnost, malý závity. Není lepší na křížák M3 nízkopevnostní L221 nebo L222? Já jsem odzkoušel před časem L290, ten je taky na malý závity střední pevnosti ale navíc kapilární. Závit do díry M4 (nerez imbus šroub do ní) a bez ohřátí to nešlo povolit. Možná že to bylo tím, že navzlínal po celý dýlce závitu a pak to opravdu za studena nešlo. Na servu za víc než dva tausen ohřátí nepřipadá v úvahu.
Jinak ostatní, přečtěte si prosím co píšu. Na zajištovací matice jsem se neptal, v tom žádnej problém nemám, mě zajímá zajištění hlav šroubů v tisícihranu Hitec serv a imbus šroubů příruby výfuku, kde je teplo a klingerit, kterej se po čase mírně splácne. Tam se šestihran nevejde, takže "drtič" v podobě přiklepnutý podložky dát nejde. Jedině snad imbusy provrtat a zadrátovat. Zatím jsem tam dal vějířovky s vnitřním ozubením, klasický s venkovním ozubením jsou moc měkký a splácnou se.
Jirka
arkudo

#9 Příspěvek od arkudo »

Pouzivam modrou zajistovaci kapalinu, kterou kupuju v auto kelly. Dava se to treba i na srouby do brzd a taky to vydrzi. Povolit to jde tedy rozebiratelne.
Boro

#10 Příspěvek od Boro »

..k tomu zaisteniu kolena vyfuku.Trapil som sa s tym dost dlho.Dal som tam svorniky (je na Tebe ako to vymyslis),klingerit,matka,kontramatka a mam pokoj s vyfukom,kolenom.
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Já vím, že na svorníky to je nejlepší ale na přírubu se prostě matky nevejdou takže jen hlavy imbusových šroubů. Možná by fungovalo dát delší a pomocí distanc trubičky se dostat dál od kolena aby se protočila matka vedle trubky. Ale to taky nejde, nad zadním je ohyb kolena... Ach jo. Čím jsi ten svorník zajistil v bloku válce? Tam se všechno časem vypálí.

to Arkudo: Dík, tu modrou zajišťovačku u nás mají 10ml asi 70,- Ale je na výběr, na aktivní a neaktivní povrchy. Co to znamená? 8O
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Ahoj - http://www.cyberbond.de/uploads/media/AN_Popis.pdf - druhá stránka dole -Radek
ICQ 638556901
Golfista

#13 Příspěvek od Golfista »

Pokud někdo chcete takovéto matičky M3 (jiné nemám) tak dejte vědět.
Přílohy
IMG_0517.jpg
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

Celeron píše:.............L243? To je střední pevnost, malý závity. Není lepší na křížák M3 nízkopevnostní L221 nebo L222?..............

Všechno je v těch tabulkách jak jsem dával odkaz.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

Jo to je, ale není tam napsáno, který z nich povolím za studena na M3. :( Takže koupím a zkusím. Tuto fázi jsem chtěl obejít.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Dílna“