PICAXE ovládání fotoaparátu CANON

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jova
Kontaktovat uživatele:

PICAXE ovládání fotoaparátu CANON

#1 Příspěvek od jova »

Kolega potřeboval dálkově ovládat spoušť fotoaparátu CANON Power Shot G11 pomocí modelářského vysílače a originálního Jacku 2,5mm. Narychlo jsem mu ubastlil toto a zdá se že to bude funkční. Třeba se to bude někomu taky hodit.
Procesor PICAXE 08M2 na vstupu C.3 zpracovává servopulsy. Pokud jsou delší než 1,5ms sepne se nejprve spínač pro zaostření a po 50ms se sepne spoušť. Více napoví jednoduchý program. Spínání obstarává NPN tranzistor KC238 (BC238). Kondenzátor 100nF blokuje napájecí napětí před rušením a rezistor 10k zajišťuje, že vstup Seriál IN bude mít napětí blízké zemi.
Přílohy
tištěný spoj.png
program.png
foto.jpg
Naposledy upravil(a) jova dne stř 25.06.2014 9:54, celkem upraveno 3 x.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: PICAXE ovládání fotoaparátu CANON

#2 Příspěvek od JirkaA »

Ještě jsi zapomněl blokovací kondenzátor cca 100nF na napájení procesoru.
OK2WY
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Ten v řadě případů nemá na funkci zootechnika vliv :-D

Já bych spíš lehounce upravil program - zavést malou hysterezi, tedy sepnutí 155, rozepnutí 145. Ale ono to nejspíš maká i bez toho :-)
jyrry.webnode.cz
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

jyrry píše:Ten v řadě případů nemá na funkci zootechnika vliv :-D

Já bych spíš lehounce upravil program - zavést malou hysterezi, tedy sepnutí 155, rozepnutí 145. Ale ono to nejspíš maká i bez toho :-)

S hysterezí souhlasím. Ale výrok o zbytečnosti blokovacího kondu na napájení je skoro na ránu ;) . Ta halířová součástka tam prostě patří, co nejblíž napájecímu pinu procesoru. Až bude přemýšlet proč to dělá psí kusy, proč mu to ruší ostatní obvody nebo to je samo háklivý na VF pole, prodrbe na tom čas, jehož hodnota mnohořádově převýší cenu toho kondíku. A to vůbec nemluvím o tom, že by to neprošlo EMC testy ať už na vyzařování, nebo odolnost.
OK2WY
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

Pěkné, užitečné. :)
Já si udělal maličký univerzální modul s arduinem mini, velikostně je to tak stejné, mám tam několik vstupů a výstupů vyvedených na cecíkatý kabel a celé zasmrštěné ve smršťovačce. Měl jsem to na spínání koncového světýlka na větroně pro daleké lety (neosvědčilo se, ta výkonový LEDka na ocase stejně nebyla za jasného dne vidět), a pak na ovládání chechotu čarodějnice (stejně nelítala). Když něco aktuálně potřebuju, napíšu kousek programu a už to maká. Ale je to o něco dražší řešení než s tím PICem. Jako jednoúčelovka k tomu Canonu asi nic lepšího než jsi udělal vymyslet nejde. Vlákno si znamenám!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jova
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jova »

S tím blokovacím kondenzátorem máte samozřejmě pravdu. Na zkušební desce ho mám zapojený stabilně, tady jsem ho při kreslení spoje opomněl :oops: Už jsem to opravil.
S hysterezí jsem se nezabýval, protože to bude připojené na výstupu ovládaném dvoupolohovým spínačem, takže se s nějakými mezi stavy nepočítá. Pokud by to někdo dával na potenciometr, byla by samozřejmě vhodná.
Je mi jasné, že to celé není nic světoborného, chtěl jsem zde jenom ukázat, jak lze pomocí PICAXE takovéto jednoduché aplikace tvořit. Když se ty tranzistory například nahradí výkonovými mosfety, upraví pár řádků v programu, může z toho být rázem výkonový spínač na světla i s blikajícím majáčkem...
Toho zootechnika jsem nějak nepochopil :(
Naposledy upravil(a) jova dne stř 25.06.2014 9:16, celkem upraveno 1 x.
EPP samokřídla
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od thsoft »

Pěkný, určitě šikovný řešení. Myslíte že má smysl u takového řešení řešit ještě ochranu cpu proti chvilkovému překročení napětí nad 6V ?

jova píše:Kolega potřeboval dálkově ovládat spoušť fotoaparátu CANON Power Shot G11 ..
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše:Ten v řadě případů nemá na funkci zootechnika vliv :-D

(myšlen kondík v napájení)

JirkaA píše:... skoro na ránu ;) ...

Nono...

Píšu "v řadě případů"... Co si kdo do té řady (ne)zařadí, to už je jeho věc. A spínátko foťáku neponesu na ČTÚ k testování... :-D
Například blbé je, že celkem mnooogo elektroupoutanců bez toho nezbytného blokovacího kondíku v PICovském časovači celkem spokojeně létá... ;-)
Pravda, těch cca 120 U-timerů co jen ode mně šlo lidem ten kondík má (elyt), ale doplněn byl až kvůlivá verylowcost chinareglům, které svými obvody produkují nejen napájení ale také slušný bordel do něj...
Ale jsme OT, necháme toho a do dr.ky si dáme někde na akci :-)

Co se týká ošetření napájení, mám za to že záleží na tom čím to bude napájené... pokud třeba 4s NiXX nebo 1s LiXx, tak bych to drze abstrouhal...
jyrry.webnode.cz
jova
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jova »

Ještě jsem na tišťák doplnil doporučené blokování vstupu Seriál IN na zem. Co se týká napájení, v návodu se píše, že při zvýšeném napětí nad 5,5V by mohlo dojít k vymazání programu. Ten můj obvod bude napájen z přijímače a ten ze stabilizovaných 5V, takže jsem na něm tuto otázku neřešil.
Jinak pan Ing. Černý, doporučuje ještě k tomu kondenzátoru 100nF paralelně připojit kondenzátor 1nF typu NPO pro odrušení na vyšších kmitočtech. :wink:
Naposledy upravil(a) jova dne stř 25.06.2014 12:43, celkem upraveno 1 x.
EPP samokřídla
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od JirkaA »

jova píše:Jinak pan Ing. Černý, doporučuje ještě k tomu kondenzátoru 100nF paralelně připojit kondenzátor 1nF typu NPO pro odrušení na vyšších kmitočtech. :wink:
U starych keramik s dratovymi vyvody ano, u SMD multilayeru je to zbytecne, vlastni rezonance kondenzatoru je dostatecne vysoko.
OK2WY
Jhradek

#11 Příspěvek od Jhradek »

jova píše:Kolega potřeboval dálkově ovládat spoušť fotoaparátu CANON Power Shot G11 pomocí modelářského vysílače a originálního Jacku 2,5mm. Narychlo jsem mu ubastlil toto a zdá se že to bude funkční. Třeba se to bude někomu taky hodit.
Procesor PICAXE 08M2 na vstupu C.3 zpracovává servopulsy. Pokud jsou delší než 1,5ms sepne se nejprve spínač pro zaostření a po 50ms se sepne spoušť. Více napoví jednoduchý program. Spínání obstarává NPN tranzistor KC238 (BC238). Kondenzátor 100nF blokuje napájecí napětí před rušením a rezistor 10k zajišťuje, že vstup Seriál IN bude mít napětí blízké zemi.

Já bych doporučil použít CHDK - Canon Hack Developer Kit.

Člověk to nahraje na SD kartu, foták z toho nabootuje a je vše v jeho rukou. Je tam výchozí prográmek na časosběr, takže dá fotit co sekundu a co foták zvládá, tak fotí automaticky. Jen je pak hodně fotek a musí se to protřídit. G11tka už má hodně možných firmwarů :-)

http://chdk.wikia.com/wiki/G11
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

jova píše:... rezistor 10k zajišťuje, že vstup Seriál IN bude mít napětí blízké zemi.

Tak mně napadá, nestačí ty nezapojené IO piny nastavit jako vstupní a zapnout jim pull-up odpory (jde to u PICAXE?)? Nebo je nastavit jako výstupní a nechat být (takhle to dělám)?
jyrry.webnode.cz
jova
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jova »

Jhradek píše:
Já bych doporučil použít CHDK - Canon Hack Developer Kit.

Člověk to nahraje na SD kartu, foták z toho nabootuje a je vše v jeho rukou. Je tam výchozí prográmek na časosběr, takže dá fotit co sekundu a co foták zvládá, tak fotí automaticky. Jen je pak hodně fotek a musí se to protřídit. G11tka už má hodně možných firmwarů :-)

http://chdk.wikia.com/wiki/G11

Nic proti programu CHDK nemám, ale nejsem si zrovna jistý k čemu by mi v tomto případě byl? Ovládat fotoaparát by mi pomocí výstupu z přijímače neumožnil a ještě by mi obsadilo ovládání fotoaparátu Mini USB konektor který využívám na přenos videa.
EPP samokřídla
jova
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jova »

jyrry píše:Tak mně napadá, nestačí ty nezapojené IO piny nastavit jako vstupní a zapnout jim pull-up odpory (jde to u PICAXE?)? Nebo je nastavit jako výstupní a nechat být (takhle to dělám)?

Picaxe to umí také (dokonce se toho dá i vtipně využít: http://robodoupe.cz/2014/pouziti-vstupu-jako-vystupu-u-mikrokontroleru-picaxe/), ale konkrétně 08M2 puze pro C.0 - C.4 Vstup Serial IN (C.5) slouží na programování. Logicky předpokládám, že to u něho není možné aby nedošlo k zablokování programování a musí se to provést externím rezistorem.
EPP samokřídla
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“