Neblahý príbeh mojho EasyStara II

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Maxo

Neblahý príbeh mojho EasyStara II

#1 Příspěvek od Maxo »

Tak konečne som si našiel čas na zalietnutie mojho prvého modelu - Easy Stara 2.
V sobotu som sa rozhodol, že to s kamošom skúsime. Vybrali sme sa teda na Divči hrady. Keď sme ale prišli na miesto, začalo pršať. Po chvíli síce prestalo, ale stále fúkal dosť silný vietor, tak sme to napokon vzdali. Vrátilisme sa tam ale ešte v ten deň večer, keď bolo počasie ako stvorené na lietanie. Moj prvý pokus o let vyzeral asi takto: po odhode z ruky na plný plyn - kolmý dopad do trávy :D Po asi piatom pokuse som skúsil vychýliť trim nahor - vtedy to konečne fungovalo...Let ale netrval dlho - len čo sa lietadlo ocitlo vo vzduchu, odletela z neho vrtuľa - prudký pád do trávy. Našťastie sa nám ju podarilo relatívne rýchlo nájsť a primontoval som ju naspať - tentokrát som si dal fakt záležať, aby tam bola pevne. Krátko na to zapadlo slnko, takže sme boli nútení naše letecké pokusy ukončiť.

Dnes sme sa rozhodli, že po práci to skúsime znova - po menších úpravách lietadla som sa tešil na lepšie výsledky - hlavne čo sa týka doladenia výchyliek krídeliek, aby to bolo lepšie ovládateľné vo vzduchu. Bol pekný podvečer, znova ako stvorený na lietanie s EasyStarom. Bohužiaľ, vtedy ma ešte ani len nenapadlo, čo to úbohé elaporové "stvorenie" čakalo...

Prvý let nedopadol znova najlepšie - znova veľmi rýchly pád do trávy (asi slabý hod z ruky). Rýchlo som ho vybral, narýychlo skontroloval, či je všetko OK a bol som pripravený to skúsiť znova. Vyskúšal som smerovku - fungovala, výškovku - fungovala, krídelka ale nejako nereagovali. Po pár sekundách ale znova naskočili, tak som predpokladal, že to bude OK a rozhodol som sa vypustiť lietadlo na štart. A to bola chyba...
Hod rukou úspešný - konečne úspech! Lietadlo bolo vo vzduchu, pekne nabralo výšku, konečne som mal pocit, že ho mám pod kontrolou.Urobil som niekoľko okruhov a pomaly som sa chcel priblížiť na pristátie. A vtedy sa to stalo: Ako sa easy Star približoval, zistil som, že krídelka nereagujú. Akonáhle som zistil, že nad lietadlom strácam kontrolu, okamžite som sa snažil nabrať výšku, aby som nás preletel a poprípade sa dotrmácal na pole ďalej za nami. Najprv vyzeralo, že to pojde. Stále predsa len letelo rovno, ako sa na Easy Stara patrí. Vyskúšal som lietadlo pootočiť v snahe vrátiť ho spať k nám. Nič, krídelka znova nereagovali. Keďže sa lietalo dosť vzďaľovalo, začínal osm panikáriť. V zúfalstve som potiahol kormidlom prudko doľava. Lietadlo sa otáča doľava. Vydýchol som si. No v tom som si všimol, ako sa kúsok od lietadla niečo zalesklo. Kým som si stihol uvedomiť, že je to krídlo mmojho Easy Stara, lietadlo sa prudko zdvihlo čumákom k nebu a začalo sa rútiť k zemi. Prvé, čo som urobil, bolo, že som s aho snažil vyrovnať výškovkami. Nešlo to. Tak som urobil to posledné, čo osm mohol - vypol som motor. Predtým než Easy Star nakoniec dopadol do poľa ďaleko pred nami, urobil vo vzduchu zopár veľkých okruhov. Keď dopadol, ulomené krídlo sa ešte stále vrtelo vo vzduchu a dopadlo podstatne ďalej od zvyšku trupu.

Zúfalo som v rýchlosti zbalil všetky veci a utekal som na to pole. skúšal som zo zapnutou vysielačkou opatrne z času načas trocha zapnuť a vypnúť motor, či neičo nezačujem, ale nič. Vobec nič. neostala po ňo mani stopa. S kamarátom sme celé pole prečesávali nasledujúce dve hodiny, ale nenašli sme ani polystyrenovu kuličku. Nechápal som, ako je to možné, veď som vizuálne presne videl kam dopadol, no nedokázali sme nájsť ani len to krídlo. Nakoniec začalo poprchávať začalo už zapadať slnko, tak sme to napokon vzdali...

Prečo to vlastne píšem? Napaldo mi, že možno niekto z Vás tam chodí občas lietať a možno raz sa stratený Easy Star nájde. Alebo možno nejaký FPV nadšenec to prijíme ako výzvu a začne zo vzduchu prečesávať to pole :D (zo vzduchu by sa asi našlo oveľa rýchlejšie). Mrzí ma hlavne tá elektronika. Telo lietadla by som si kľudne kúpil nové. Ak by ste šli niekedy okolo a nudili sa, prikladám tu mapku približného dopadu. Ak by sa skutočne niekto rozhodol mi ho pomocť nájsť, tak symbolická odmena by bola samozrejmosť.

A ja momentálne som s z toho dosť zničený. Vedel osm, že na začiaktu budú havárie, ale nečakal som, že stratím komplet celý stroj.Mrzí ma aj to, že som si s ním poriadne nezalietal, ale z tých pár minút, čo osm mal možnosť byť vo vzduchu, možem povedať, že je to skutočne nádherný pocit. No teraz je to preč a ja neviem, či mám skúsiť nanovo s niečim iným alebo či si kúpiť nového Easy Stara... :/ Jedno je isté: lietať chcem, chcem sa to naučiť!

P.S.: Lietadlo som chcel pomenovať Maxim Gorkij - aké ironické, dopadol podobne - s ulomeným krídlom.
Přílohy
Možné miesto dopadu vraku
Možné miesto dopadu vraku
EasyStar II
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

Re: Neblahý príbeh mojho EasyStara II

#2 Příspěvek od ondra1402 »

Taky jsem si byl mockrát takhle jistej. Jednou jsem věděl, že v okruhu 10m kolem mě je 1400mm SkyCat, která si mezitím ryla v poli o 300m dál. Jindy jsem ztratil 120mm kolo, kabinu z dvoumetrovky, i laděný výfuk, stane se:) Společný jmenovatel - všechno bylo úplně jinde, než se mně a kamarádům zdálo.

Neměli jste vzdávat hledání, zvuk serva je slyšet daleko. Teď už je asi baterka po smrti, takže jedině vizuálně. Vraťte se na místo a hledejte ve směru letu, ale klidně o půl kilometru dál. V tomhle zkrátka není odhad, oko máš 170cm nad zemí a není to zrovna nejdokonalejší orgán:)

Přeji hodně štěstí s hledáním. Každopádně se nenech odradit prvním nešťastným neúspěchem. Přinejmenším máš důležitou zkušenost, nikdy nehaž směr vzduch letadlo, který správně nefunguje ani na zemi!

Ondra
Vaillante

#3 Příspěvek od Vaillante »

s ondrou 1402 plně souhlasím.já jsem jednou takhle ztratil málem maxiswifta.a protože jsme věděli kam se cca řítil.běželi jsme za ním.našli jsme ho asi o 2km dál. a asi o 1km dál,než jsme si všichni mysleli.u takového letadla je 1km žádná míra,mám ho taky doma.šel bych znovu hledat určitě.nevzdával bych to.možná se někdo najde,kdo pomůže,přeju ti to.každopádně bych příště chodil lítat tam,kde už někdo lítá a nespoléhal na to,že tam MOŽNÁ NĚKDO NĚKDY CHODÍ.tam se snáž něco najde.
každopádně si budeš pamatovat,že předletová kontrola se NEDĚLÁ JE TAK PRO SRANDU KRÁLÍKŮM.a pokud možno,tak ji udělat doma,než vyjdu a ZNOVU na placu,jestli jsem něco neopomenul.
PS:první pády,první zkušenosti a první rozhořčení.neháž flintu hned do žita.a pokud se učít,nevymýšlel bych jiný model.koupil bych ESII znovu.
Jardátor

#4 Příspěvek od Jardátor »

Napsal jsi to pěkně,tak nás začínalo hodně,já ty pády ani nepočítal.Taky jsem to chtěl vzdát,ale i přes neůspěchy jsem vytrval a dnes je to můj největší koníček.Tebe to určitě taky moc baví,tak zkus koupit na nějakém bazaru starší zalítnutý model a s někým zkušenějším vyraz na letiště.Neboj,zvládneš to,držíme palce! :D
kozlik327

#5 Příspěvek od kozlik327 »

To já mám opačnou zkušenost,také jsem havaroval před lety na poli s větroněm elektro 2m a vydal jsem se jej hledat.Samozřejmě jsem jej nemohl najít v nepřehledném terénu blízko vesnice a žel.trati.Můj kamarád z klubu tehdy pracoval v nedalekém kravíně a celé to viděl z jiného úhlu a začal hledat úplně jinde než já.Ten den jsme hledali až do večera ale výsledek žádný. Druhý den ráno jsem pro něj jel do vedlejší vesnice abychom pokračovali v pátrání a cestou kolem náspu žel.trati si kolega všimnul něčeho žlutého nahoře blízko kolejí,samozřejmě byl to můj model.Nepoškozený přistál asi 3m od kolejí.Když jsme to potom probírali tak výsledek byl ten,že jsme oba určili dobře směr,ale každý špatně odhad vzdálenosti asi o polovinu.Potvrdilo se mi to později při hledání dalších havarovaných eroplánů.Podle mně ten model určitě nebude moc daleko,pokud kolega viděl padat křídlo.Na vzdálenost 1km by neviděl ani ten model.Takže jít na pole a hledat v tom směru od místa startu,přeji úspěch!
niky79

#6 Příspěvek od niky79 »

Přesně tak, určování vzdálenosti je problém. Já na poli schválně přistál s koptérou, asi 100-120 metrů ode mě. Kéž bych to nikdy neudělal! :lol: Hledal jsem ji 10 minut a našel jen kvuli tomu, že jsem občas na ní pouštěl zvukový signál. Byla vzdálená cca 230 metrů a asi 7 metru od souvisle rady keru...
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Dejfak »

Každému to někdy spadlo a hledal to.
Nechci být nějaký rýpavý, ale můžeš si za to sám.
Dovršilo to to, že když ti nešla křidélka, tak po naskočení si šel do vzduchu. Při takové události bys měl létání ukončit a projít celou elektroinstalaci.
Když se to letadlo správně postaví a vyváží, tak ho musíš hodit a letí.
Z trochou nadsázky bych si dovolil říct že tyto letadla se nezalétávají, prostě letí.
To co popisuješ není v pořádku. Někde si něco podcenil.....
Jinak tyto éra se startují na půl plynu, při plném plynu a malé rychlosti to má klopivý moment na čumák.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Marena
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Marena »

Ta vzdálenost vždycky mate. Každej si pro éro občas musí a vždy se mi to zdá jako kousek a vždy sem se dobře prošel. Takže hledejte mnohem dál než jste si mysleli. Vzdálenost mate klidně 3X.

Druhá pomoc i když už je teď pozdě. Pokud éro padne a není viditelné, upři se na místo dopadu, najdi si vztytčný bod, vytáhni telefon a ten směr dopadu si vyfoť do telefonu. Po pár minutách hledání už nevíš směr a pátráš zbytečně mimo. Takto se vždy můžeš vrátit na výchozí bod a jít opět tím stejným směrem.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Woita
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Woita »

K éru si rozhodně pořiď takovýto pípák nebo tento
Je to za pár korun a může ti to zachránit celý model. Určitě se to dá koupit i v ČR, třeba i na Aukru.
Zapojíš to do cesty před kterékoliv servo, a když s ním nějaký čas (cca minutu) nehýbáš, začne to hodně nahlas pípat. Je to slyšet na stovky metrů (pokud je ticho; maximálně počkáš do večera, vydrží to pípat dlouho), spolehlivá záchrana! Tedy podmínka je, aby se ti při případném pádu neurvala baterka z konektoru. Opravdu se vyplatí to pořídit, po bitvě ja pak každý generálem a co bys za to dal, kdybys takovou záchranu měl, už ten pocit znáš...

Je zajímavé, jak se dokáže letadlo krásně schovat v trávě. Hledali jsme už hodněkrát, a vím že polystyrenové samokřídlo cca metr velké se strašně těžko hledá když přistaneš ve 100m vzdálenosti. Kdo nezažil neuvěří.

Přeju ti úspěch při hledání. Pokud nebyla baterka moc vybitá,mhla by v ní být ještě šťáva na nějaký projev, který bys mohl slyšet. Nepamatuješ se, jestli třeba motor nezapípá (záleží podle tvého konkrétního vybavení), když zapneš vysílačku? Nebo hýbat servy, roztočit motor...
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
niky79

#10 Příspěvek od niky79 »

Woita: trochu OT. Tuto funkci nemají všechny řidicí jednotky? Já když na KK desce pro koptéru držím páčku pro rotaci úplně vlevo (současně také odarmovává motory), tak deska docela hlasitě pípe a když držím páčku napravo, pak získám nepřerušovaný tón.
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Tyrano-cz »

Já nechci nějak moralizovat a nebo blbě rejpat, ale nechápu, proč začínáš zrovna takhle. Nic o tom nevíš, nemáš zkušenosti a prostě hodíš letadlo do vzduchu a čekáš, že to nějak dopadne.
Já jsem začínal tak, že jsem si sehnal někoho kdo už to umí, na kabel jsme spojily dvě vysílačky a za hodinku jsem byl schopen lítat sám. Ze začátku si prostě myslím, že ty záchranný kolečka v podobě někoho, kdo to letadlo v případě potřeby zachrání, jsou nutný. Protože jinak je na ten začátek celkem velká spotřeba letadel.
Jinak samozřejmě přeji, ať ho najdete.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
Woita
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Woita »

niky79 píše:Woita: trochu OT. Tuto funkci nemají všechny řidicí jednotky? Já když na KK desce pro koptéru ....

Řídicí jednotky pro koptéry rozpípat jde, ale tady to je letadlo a žádná ŘJ tam není. Takže tomuto nešťastníkovi zbývá možnost, že zapípají motory po navázání spojení Tx-Rx, ale to je věc spíš použitých reglů, jestli se nějak ozvou - je tam tahle možnost, nevím jak v tomto konkrétním případě. Ten malý dodatečný pípáček je však o hodně hlasitější a začne pípat sám od sebe. Pro hledání v trávě super. Mám ho v Jetu Skyfun, s tím se občas přistává do trávy dál od sebe, tak je to povinnost tam mít.

Koptera pípá dle možností ŘJ, nejen motorama ale když máš tak i beeperem (ten je taky užitečný, mimo jiné i pro hlídání nízkého napětí baterek apod.). U kopter je další možnost nalezení dle GPS (to je opravdu super, prostě si pro ní jdeš najisto s přesností metr-dva). U letadel je ten pípák k nezaplacení, a fakt zvažuju, že si ho dám i na helikopteru - před týdnem jsem nouzově přistál s helikoptérou (vel. 450) do trávy (do středně vysoké) a hledali jsme jí s kámošem čtvrt hodiny, už jsem chtěl jet pro člověka co má minohledačku. Kámoš jí našel, až když se vracel, daleko blíže místu vzletu než jsme hledali.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od veka1 »

.... mnozi z vas se mozna postavi do opozice, ale ukazuje se, ze neni rozumne preskakovat urcite etapy vyvoje modelarskych dovednosti.

Odhady vzdalenosti a techniku hledani modelu v terenu velice dobre zvladaji ti, kteri letaji s volnymi modely.Tuto cinnost totiz praktizuji po kazdem vypusteni modelu do vzduchu. Pokud jsou nahodou nuceni jit hledat RC model (na duvodu nezalezi) obvykle jdou najisto. :)

I kdyz se volnasky dnes moc nenosi , myslim ze jednoduche,prumerne vykonne hazedlo, nebo vystrelovatko (cca 300-600mm rozpeti) cloveka jednak trosku prinuti k pohybu a soucasne vycvici na dobreho hledace. Pokud se nezadari, tak to tolik nemrzi.

K litani s vetsimi volnymi modely (rozpeti cca 1-2m) nebudu nabadat uz vzhledm k jejich relativne vysoke vykonnosti .
Pro model se chodi radove stovky metru, klidne i par km. Z toho vyplyva potreba dobre telesne kondice a nutnost modely provozovat na vhodnych plochach , kterych je v soucasnosti relativni nedostatek.

PS. ze je pomoc zkusenejsich v zacatcich velikou vyhodou,o tom nema cenu polemizovat. Ale mnozi to zvladli celkem uspesne i v solo provedeni,tj. cesty k cili muzou byt opravdu ruzne.

veka1
Vaillante

#14 Příspěvek od Vaillante »

trošku OT pro Kozlík327:ten Maxiswift už také dlouho nebyl vidět,když jsme se za ním vydali,ale prostě doplachtil tak daleko.Byl u toho i Miťo a Pekáček77 a vzpomínám si,že to tenkrát zkoušel dávat do map a vzdušnou čarou to bylo tak 1,7kmto už si přesně nepamatuju).já ho považoval za ztracený,ale vytrvalost Pekáčka77 byla obrovská,takže DÍKY JEHO ZÁSLUZE se Maxiswift tenkrát našel.mockrát jsem mu děkoval a děkuji znovu a znovu.tak ještě jednou díky.
Proto jsem psal,že vzdálenost je hodně subjektivní dojem a určitě bych hledal dál a mnohem dál.dnes už bych to taky jen tak nevzdal.Hledej dál,snad se najde(přeju ti to).
Woita
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Woita »

Vrtulník co nouzově přistál byl odhadem 200 metrů, přesně u polní cesty. Zřetelně jsem ho tam viděl přistávat. Nakonec byl o hodně BLÍŽE. Takže nejenom dále, ale i blíže je třeba hledat, jedině co je zhruba jasné, je směr (osa hledání).

Ale nápad: Nemáš v okolí kamaráda třeba s větroněm? Na něj pověsit kameru (nebo mobil s kamerou) a chvíli křižovat nad polem. Nemusí to být zrovna koptera s FPV. Doma se pak na velkém monitoru podívat, vrak by tam měl být vidět.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“