3S Li-Po 4900 mAh - info

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
rydlas

3S Li-Po 4900 mAh - info

#1 Příspěvek od rydlas »

Ahoj,
zjišťuju, že když se celý léta věnuju spalovákům a baterkám se záměrně vyhýbám, tak že když pak kompletně přejdu na elektro, tak jsem jak Alenka v říši divů...

Mám 3s Li-Po 4900 mAh (Ray, od Pelikána). Nabíječku mám slabší (jen 45W, maximálně lze nastavit nabíjení 4,5, tedy ani ne 1C... Baterie je nabitá za cca 1,3 - 1,5 hodiny, což by odpovídalo, ale pak mi nabíječka ukáže, že do baterky nacpala jen něco mezi 1500-1900mAh... Zde končím s vědomostma. Měla by nabíječka natlačit celou kapacitu nebo je to v pořádku? A existuje battery tester, který ukáže po připojení baterky její aktuální hodnotu v mAh?

Díky a prosím aby odpověděli jen ti, co mají trpělivost na tyto dotazy. Vysmívat se mi můžete třeba přes PM :-)
Zba
Kontaktovat uživatele:

Re: 3S Li-Po 4900 mAh - info

#2 Příspěvek od Zba »

S testerem ti neporadím, ale to, že do ní nedobíjíš celých 4900mAh, je v pořádku. Baterku jsi nevybil úplně, proto nabiješ jenom 1900mAh. Se stářím lipolky také klesá její kapacita, takže do ní nacpeš méňe a méňe.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Marena »

Ano, je to možné, pokud nabíjíš s balancováním.
Slabé nabíječky mají většinou jen 300mA balancer, což může způsobovat u "velkých" baterií při balancování celkem dlouhé balancování.
Zkus např. zkusit nabíjet jednou bez balancování, jaký bude čas a kolik dobiješ.

Nyní je pravděpodobné, že baterka byla vybita třebas na 50%. Polovinu času jsi ji nabíjel rychle do 98% a ty zbylé 2% se balancovali proudem 300mA druhou polovinu času.

Edit: batery tester kolik má mAh není, ale dá se zjistit pomocí napětí její stav nabití v "%"
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
niky79

#4 Příspěvek od niky79 »

Ja bych zkusil jinou nabíječku. Pokud to bude stejné a do vybité baterie (tj. 3.6V na článek) se natlačí jen 1900 mAH, pak je špatná baterie. Nebo je dobrá, ale má špatný štítek o kapacitě :lol:

Nicméně jsi nenapsal, zdali ta baterie byla vybita, nebo ne? Pokud nebyla a bylo zapnuté balancování, pak klidně mohlo trvat tu hodinu a pul dotlačení těch 1900 mAH.
rydlas

#5 Příspěvek od rydlas »

Baterka byla vybitá "provozem" (hexa - DJI550 - při slabé baterii mi rozbliká diodu a já přistávám, ale právě díky chybějícimu testeru nedokážu říct, kolik v ní zbylo...
Jde o tyto baterky: http://www.rcking.eu/cs/letecke/71128-g ... -plug.html
a tento nabíječ: http://www.rcking.eu/cs/nabijece/30901- ... 30102.html

Jinak ano - nabíjím zároveň s balancérem... Bojim se nabíjet bez něj :-)

Pošlete mi prosím link na spolehlivý battery tester s intuitivním ovládáním a ukazováním... Moc dík
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Ale stále nechápu jaký tester chceš? Pak jedině dát do koptery nějaký logger a změřit odebranou kapacitu . Co se týče proudu co je schopná dát- tak když beru nějakých 12,6V baterky a 45W výkon tak dá něco kolem 3,5A - Radek
Kolik V ty články když jsi je odpojil z nabíječky a chvíli nechal měly?
ICQ 638556901
rydlas

#7 Příspěvek od rydlas »

arda1 píše:Kolik V ty články když jsi je odpojil z nabíječky a chvíli nechal měly?

Právě na toto ten tester potřebuju..abych si změřil, kolik v nich zbylo po odpojení od copteru...
Marena
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Marena »

Možností je více, záleží na ceně.

http://www.jino.cz/raytronic-m8-tester-baterii-3034.html
http://www.jino.cz/battery-master-light-idikator-6s-li-po-9068.html

Ale jen abychom si rozuměli. Zjistíš napětí baterie a z toho se dá usoudit, jak moc je vybitá, ale určitě nezjistíš mA.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

rydlas: žádný tester ti neodhadne kolik zbývá mAh. Můžeš po letu nanejvýš změřit napětí na sadě (a na jednotlivých článcích, případně vnitřní odpor, pokud budeš umět z něj něco usoudit). Nabíječka ti pak řekne jen kolik mAh dobila a na jaké ukončovací napětí.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

rydlas píše:... při slabé baterii mi rozbliká diodu a já přistávám, ...

no a pocitově - je opravdu slabá? Dalo by se ještě letět?
Pokud má ještě "šťávu", pak je špatně nastavené to blikátko (signalizuje zbytečně brzy, při ještě dost vysokémnapětí aku)
Pokud již vadne, je baterka "měkká" - při zatížení jí klesne napětí a blikátko oprávněně signalizuje vybití***. Takovou baterku bys lépe (co se týká mAh) využil při menších odběrech, kdy napětí tolik nepoklesne.

edit: *** tedy ne vybití ale pokles napětí pod nastavenou mez
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Přesně jak píše jyrry - a na měření je nejlepší nějaký multimetr protože ho využiješ i jinak. Radek
ICQ 638556901
Woita
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Woita »

Měl bys mít nějaký základní multimetr, abys dokázal změřit napětí, stačí nějaký levný typ.
Bez něj ani nevíš, jaké napětí měla tvoje baterka před začátkem nabíjení.

A tento přípravek co zde už byl odkaz je skoro povinnost na letiště, pro rychlé ověření jestli baterka kterou právě roubuješ do stroje je nabitá.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
rydlas

#13 Příspěvek od rydlas »

jyrry píše:no a pocitově - je opravdu slabá? Dalo by se ještě letět?
Pokud má ještě "šťávu", pak je špatně nastavené to blikátko (signalizuje zbytečně brzy, při ještě dost vysokémnapětí aku)
Pokud již vadne, je baterka "měkká" - při zatížení jí klesne napětí a blikátko oprávněně signalizuje vybití***. Takovou baterku bys lépe (co se týká mAh) využil při menších odběrech, kdy napětí tolik nepoklesne.

edit: *** tedy ne vybití ale pokles napětí pod nastavenou mez

Ne, je tam interní ochrana proti podpětí a pak už to ani nedovolí roztočit motory na zemi... (Ta hodnota se dá nastavit přes aplikaci na PC, ale všem vyhovuje default...)

Jinak letový čas (visení, pár rychlých obratů, stoupání do cca 40metrů, prudký zastavení nad zemí) je okolo 10-12 minut... příště to změřím přesně...
Ještě jednou všem díky za super rady, koupím si multimetr, ten opravdu využiju i jinde a ten malej měřák napětí taky...

A taky si koupim učebnici fyziky pro 7. třídu, protože jsem fakt hoodně slabej slaboproudař :-D
MarthiR

#14 Příspěvek od MarthiR »

Chlapy neznám tu nabíječku ale ta nabíječka neukazuje kolik má na článcích při nabíjeni?
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

MarthiR píše:Chlapy neznám tu nabíječku ale ta nabíječka neukazuje kolik má na článcích při nabíjeni?

A k čemu to (v tomto případě) bude?
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“