Řezání lupínkovkou - technika

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Ticcino

Řezání lupínkovkou - technika

#1 Příspěvek od Ticcino »

Čau,

mám elektrickou lupínkovku, ale nějak se mi nedaří technika řezu.
Nikdy nic neuříznu rovně. List se po pár milimetrech stočí a řeže to křivě.
Rovně bych byl schopen řezat leda tak tenkou balzu. Jakýkoliv jiný materiál je trága. Zkoušel jsem dřevo tl.5mm, pertinax 2mm, překližku 2mm - křivule.
Na to, abych jel jakštakš rovně, musím řez natočit dobře o 45°.

Pilový list je napnutý jak špagát, řežu pomalinku, netlačím. Co dělám špatně?

A druhý dotaz - uplně o něčem jiném - řetězová pila - mám doma pár řetězů, které bych chtěl využít. Odešla mi stará elektrická řetězovka, tak bych koupil novou. Ale nevím, jakou délku lišty. Ze staré pily mi zbyla jen ta lišta a několik řetězů. Jak určím její délku? Odkaď kam se to měří?
Pokud je lišta například 35cm, tak kde naměřím těch 35cm?
Dík
ferulik
Kontaktovat uživatele:

Re: Řezání lupínkovkou - technika

#2 Příspěvek od ferulik »

Ticcino píše:
A druhý dotaz - uplně o něčem jiném - řetězová pila - mám doma pár řetězů, které bych chtěl využít. Odešla mi stará elektrická řetězovka, tak bych koupil novou. Ale nevím, jakou délku lišty. Ze staré pily mi zbyla jen ta lišta a několik řetězů. Jak určím její délku? Odkaď kam se to měří?
Pokud je lišta například 35cm, tak kde naměřím těch 35cm?
Dík

Nemusíš poznať dlžku lišty stačí Ti vedieť počet článkov reťaze.
Ticcino

#3 Příspěvek od Ticcino »

Ok, tomu technicky rozumím, ale co s tou informací. Můj řetěz má třeba 74 článků. Jak mám k němu vybrat pilu v obchodě? Počítat zuby?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Nakadah »

S retezovkou neporadim. Ale kdyz chci s el.lupinkou rezat rovne tak si proste na rezany material upevnim ocelove pravitko a rezu podle nej (tlacim to platkem k pravitku). Zkousel sem pouzit i sirsi plastek (5-6mm) a nemel sem moc uspech. Nak
Lark

#5 Příspěvek od Lark »

Co používáš za plátky? Nemáš vzájemně pootočené konce závěsů? Běhá plátek při zdvihu v jedné stopě? Nekmitá do boku? Zatím ještě používám plátky z baumaxu s kolíčky v koncích. Je pravda, že taky někdy musím jet trochu šikmo, ale není to až tak hrozné a podle čáry se dá řezat. Nejvíc jsem zatím řezal 6mm (dvě slepené 3mm bukové překližky se sklem uvnitř) a taky 3mm dural (plátkem na kov). Zkoušel jsem i plátky do ručního rámu, ale s těma kamenama na upnutí je hrozná manipulace, a právě problém, aby konce závěsů byly v rovině.
stas

#6 Příspěvek od stas »

Ticcino píše:Ok, tomu technicky rozumím, ale co s tou informací. Můj řetěz má třeba 74 článků. Jak mám k němu vybrat pilu v obchodě? Počítat zuby?

.... mám iba benzínové píly, ale dôležitý ja aj rozostup /pitch/ aby ti to sedelo v reťazovom aj vodiacom koliesku
a hlavne vedieť hrúbku vodiaceho článku /musí to zapadnúť do vodiacej drážky na lište/, no hovorím o benzínovej píle,
pri tej elektrike neviem či sú tam nejaké rozdiely
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od xpetr »

Máš to přešponovaný........, povol.. Po plechu, textitu atd. je plátek obvykle na vyhození. Možná zuby nechybí ,ale rastr ve v pr.....
Taky používám Bauhaus/Proxxon s kolíčky ne pro kvalitu ,ale dostupnost....
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
Ticcino

#8 Příspěvek od Ticcino »

Nakadah píše:...na rezany material upevnim ocelove pravitko a rezu podle nej

:idea: Dík, zajímavej tip.
Ticcino

#9 Příspěvek od Ticcino »

Lark píše:Co používáš za plátky? Nemáš vzájemně pootočené konce závěsů? Běhá plátek při zdvihu v jedné stopě? Nekmitá do boku? Zatím ještě používám plátky z baumaxu s kolíčky v koncích.

Plátky mám origo, co byly k pile. (je to pila z Lidlu - prosím, nekamenovat mě; popelem se posypu sám)
Ne, konce závěsů proti sobě nejsou pootočené.
Ano, plátek již běhá v jedné stopě. (musel jsem upravit klikový mechanismus)
Ne, plátek nekmitá do boku.

Právě že všechno vypadá, že je v pořádku. Ale jak zajedu do matroše, tak řežu zatáčku.
Ticcino

#10 Příspěvek od Ticcino »

stas píše:.... mám iba benzínové píly, ale dôležitý ja aj rozostup /pitch/ aby ti to sedelo v reťazovom aj vodiacom koliesku
a hlavne vedieť hrúbku vodiaceho článku /musí to zapadnúť do vodiacej drážky na lište/, no hovorím o benzínovej píle,
pri tej elektrike neviem či sú tam nejaké rozdiely

Hmm, hmm, takže se to v podstatě může lišit i mezi výrobci. Čert aby to spral.
OK, každopádně díky.
Ticcino

#11 Příspěvek od Ticcino »

xpetr píše:Máš to přešponovaný........, povol.. Po plechu, textitu atd. je plátek obvykle na vyhození. Možná zuby nechybí ,ale rastr ve v pr.....
Taky používám Bauhaus/Proxxon s kolíčky ne pro kvalitu ,ale dostupnost....

OK, zkusím povolit.
Plátek vypadá, že je zatím ok - je stále ostrej, ale můžu ho zkusit vyměnit.
Nicméně, mám dojem, že to do zatáčky řezalo i když byl plátek novej.
Drondys

#12 Příspěvek od Drondys »

Ticcino píše:mám elektrickou lupínkovku, ale nějak se mi nedaří technika řezu. Nikdy nic neuříznu rovně. List se po pár milimetrech stočí a řeže to křivě. Rovně bych byl schopen řezat leda tak tenkou balzu. Jakýkoliv jiný materiál je trága. Zkoušel jsem dřevo tl.5mm, pertinax 2mm, překližku 2mm - křivule. Na to, abych jel jakštakš rovně, musím řez natočit dobře o 45°. Pilový list je napnutý jak špagát, řežu pomalinku, netlačím. Co dělám špatně?

Chtělo by to nějaký příložník jak už tady zmínil Nakadah a případně pro list opěrné ramínko s vodícím kolečkem, které by mělo být tešně nad řezaným materiálem což by mělo lépe držet list v rovině. Já mám PROXXON DS230E a ta má kovový příložník pro řezaní rovných ploch a také posuvný úhelník pro řezání zkosených ploch a navíc má i to opěrné ramínko s vodícím kolečkem pro list. Mrkni na video.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YfcBRv4XGsI[/youtube]
steno1883

CNC - technika

#13 Příspěvek od steno1883 »

Ono to je nakonec asi jedno, protože brousit se i tak musí. Já si to fiknu s přesahem, jedno, jestli rovným nebo ne a pak dobrousím.
Lakason

#14 Příspěvek od Lakason »

Mě to s tim proxxonem na videu taky s jakýmkoliv plátkem vždycky řeže do zatáčky. Ne nijak výrazně, ale podle těch zarážek řezat nemůžu. Vždycky musim korigovat ručně. Už mi to přijde nějak normální. Dá se to nějak seřídit?
jio

#15 Příspěvek od jio »

Nedá. Podle mě podvědomě tlačíš jedním směrem a proto ti to uhýbá.

Jsem pravák a i když si to neuvědomuji, tak mám všechny pilové listy zkroucené na jednu stranu. Stejně tak byly zkroucené u ruční lupénkové pily. A myslím si, že to je způsobeno právě tím, že pravou rukou tlačím na list zboku aniž bych si to uvědomil.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“