Ubuntu 12.04 a CNC
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Ubuntu 12.04 a CNC
Ahoj,
našel by se někdo, kdo by poradil s instalací EMC2 na 12.04?
Před pár dny jsem se poprvé pustil do Linuxu (nic jsem o něm nevěděl), doposud používám Mach 3 a Win XP a funguje perfektně.
Chtěl jsem zkusit něco nového a na CNC foru jsem četl, že na Linuxu je to o 30% rychlejší a naprosto bez problémů.
Nainstaloval jsem tedy Linux CNC (10.4), ale latence byla příšerná, protože nepodporoval Nvidia GT 610 PCI. S instalací opensource ovladače jsem si neporadil, proto jsem nainstaloval 12.04 LTS, kde už vše chodí skvěle.
Ovšem nyní zbývá doinstalovat CNC podle návodu zde http://www.anderswallin.net/2012/12/linuxcnc-on-ubuntu-12-04lts/
Problém mám v tom, že potřebuji návod "pro blbé" přesně krok za krokem, jelikož o Linuxu nic nevím. V tomto návodu píšou: stáhněte si kernel zde - a je tam milión souborů, nevím co mám stáhnout, kam to uložit, atd...
Hledal jsem na Wiki a CNC foru, ale všude předpokládají znalost Linuxu a hemží se to tam slovy "kompilovat" a podobně...
Díky za případnou pomoc.
našel by se někdo, kdo by poradil s instalací EMC2 na 12.04?
Před pár dny jsem se poprvé pustil do Linuxu (nic jsem o něm nevěděl), doposud používám Mach 3 a Win XP a funguje perfektně.
Chtěl jsem zkusit něco nového a na CNC foru jsem četl, že na Linuxu je to o 30% rychlejší a naprosto bez problémů.
Nainstaloval jsem tedy Linux CNC (10.4), ale latence byla příšerná, protože nepodporoval Nvidia GT 610 PCI. S instalací opensource ovladače jsem si neporadil, proto jsem nainstaloval 12.04 LTS, kde už vše chodí skvěle.
Ovšem nyní zbývá doinstalovat CNC podle návodu zde http://www.anderswallin.net/2012/12/linuxcnc-on-ubuntu-12-04lts/
Problém mám v tom, že potřebuji návod "pro blbé" přesně krok za krokem, jelikož o Linuxu nic nevím. V tomto návodu píšou: stáhněte si kernel zde - a je tam milión souborů, nevím co mám stáhnout, kam to uložit, atd...
Hledal jsem na Wiki a CNC foru, ale všude předpokládají znalost Linuxu a hemží se to tam slovy "kompilovat" a podobně...
Díky za případnou pomoc.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Re: Ubuntu 12.04 a CNC
Ahoj,
ja som toto riesil zhruba pred dvoma rokmi. Pamatam si, ze som stiahol kompletne instalacie s rozchodenym EMC. Nespominam si, ze som musel nieco doinstalovat. Mozem sa vsak mylit. Ked sa dostanem domov skusim to niekde vyhrabat. Bolo to uz davno. Jedno viem celkom iste a to, ze od kedy som to nainstaloval som nic nemusel riesit. Jednoducho sa z toho stala jednoucelova masina s ktorou nieje problem.
Lubos
ja som toto riesil zhruba pred dvoma rokmi. Pamatam si, ze som stiahol kompletne instalacie s rozchodenym EMC. Nespominam si, ze som musel nieco doinstalovat. Mozem sa vsak mylit. Ked sa dostanem domov skusim to niekde vyhrabat. Bolo to uz davno. Jedno viem celkom iste a to, ze od kedy som to nainstaloval som nic nemusel riesit. Jednoducho sa z toho stala jednoucelova masina s ktorou nieje problem.
Lubos
Dva roky zpětně je to Linux CNC 10.04, který mi nejde kvůli grafice, jak jsem psal.
Řešením by bylo koupit starou PCI kartu 64 Mb (ATI), ale stejně podpora 10.04 desktop už bude končit. Navíc na tom počítači chci nechat Nvidii kvůli Phoenixu, a Mach 3 chodí taky bez problémů, když se na to nesahá:-)
Řešením by bylo koupit starou PCI kartu 64 Mb (ATI), ale stejně podpora 10.04 desktop už bude končit. Navíc na tom počítači chci nechat Nvidii kvůli Phoenixu, a Mach 3 chodí taky bez problémů, když se na to nesahá:-)
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
návod mi přijde jednoduchý..alespon začátek
..... 32 bitů verzi ubuntu snad máš a v bodě 2 je zkompilovat jádro nebo použít ty deb balíky z té adresy . Mělo by stačit řádky které začínají sudo vkládat do konzole a jádro a synaptic ( správce balíků) tam postupně nalezou sami . V synapticu najít a doinstalovat ty balíky build-essential
autoconf
libpth-dev
libglib2.0-dev
libgtk2.0-dev
tcl-dev
tk-dev
bwidget
libreadline-dev
python-tk
python-dev
libgl1-mesa-dev
libglu1-mesa-dev
libxmu-dev
a pak zkusit pokračovat v konzoli bodem 3 git clone git://gi atd ..... ten program neznám ale návod je slušně napsaný tak snad bude fungovat
autoconf
libpth-dev
libglib2.0-dev
libgtk2.0-dev
tcl-dev
tk-dev
bwidget
libreadline-dev
python-tk
python-dev
libgl1-mesa-dev
libglu1-mesa-dev
libxmu-dev
a pak zkusit pokračovat v konzoli bodem 3 git clone git://gi atd ..... ten program neznám ale návod je slušně napsaný tak snad bude fungovat
Díky za snahu, tak jsem to předpokládal, ale ještě jsem to nezkoušel, abych něco nezkazil. Raději se napřed zeptám.
Když jsem například zapnul ovladač grafiky, u kterého bylo RECOMENDED, tak se systém zhroutil a už nenaskočil. Musel jsem ho instalovat celý znovu.
Ještě mi není jasné, kde mám pak vzít a jak nainstalovat EMC2.
Když jsem například zapnul ovladač grafiky, u kterého bylo RECOMENDED, tak se systém zhroutil a už nenaskočil. Musel jsem ho instalovat celý znovu.
Ještě mi není jasné, kde mám pak vzít a jak nainstalovat EMC2.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Tak to dopadlo podle předpokladu:-)
Stáhnul jsem pro jistotu všechny soubory a hned první řádek v terminálu vyhodil chybu:
No such as file or directory
Ach jo, nemáte někdo znalý chvilku mi napsat postup přesně krok za krokem?
co stáhnout, kam to uložit, co přesně napsat do terminálu. atd...
Chci používat CNC a ne se učit Linux z webových stránek, na to bohužel nemám už kapacitu.
Ale bavilo by mě to.
Díky
Stáhnul jsem pro jistotu všechny soubory a hned první řádek v terminálu vyhodil chybu:
No such as file or directory
Ach jo, nemáte někdo znalý chvilku mi napsat postup přesně krok za krokem?
co stáhnout, kam to uložit, co přesně napsat do terminálu. atd...
Chci používat CNC a ne se učit Linux z webových stránek, na to bohužel nemám už kapacitu.
Ale bavilo by mě to.
Díky
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
prvý riadok vidím sudo dpkg .... a ten nemá čo uvedenú chybu hlásiť, to je úplný základ systému, tak neviem - možno si začal nejak inak? Prvá vec je asi nahodiť ten upravený kernel čo je na stiahnutie na uvedenom linku.
Ak existujú súbory .deb čo máš nainštalovať, môžeš ich aj niekam normálne stiahnuť a odklikať myšou - on sa "ubuntu software center" spúšťa strašne dlho lebo zakaždým kontroluje nejaké tisíce riadkov balíčkov, ale mal by sa spustiť s popisom a ponukou "Install" toho odkliknutého balíčka. Potiaľ by to malo byť úplne v pohode aj keď linux vidíš prvý raz v živote..
Ovšem možno sa mýlim a treba to spustiť presne tak ako to píšu.
Takže spustiť terminál (klávesa "Windows" plus T ), nastaviť sa do adresára kam si to ukladal (príkaz cd bez parametrov Ťa dá do domovského adresára čo býva /home/menoužívateľa/)
zmena adresára sa robí príkazom cd,
na výpis čo v ňom je je príkaz ls (prípadne s parametrom -l akože detaily)
sudo znamená že si vypýta heslo a povolí administrátorké práva.
Takže ak to uložíš do nejakého Downloads/emc priečinku, je to vlastne v /home/_menousera_/Downloads/emc
a dostaneš sa tam cez cd /home/_menousera_/Downloads/emc
Podstatný rozdiel oproti dos/windows je, že veľké a malé písmenká berie smrteľne vážne takže ak sa preklepneš a dáš malé tam kde malo byť veľké, akoby tam nič neexistovalo.. a to rovnako v príkazoch ako v adresároch.
To vidím ako jediný dôvod pre "No such as file or directory..".
Nemusíš všetko pracne vypisovať, kláves Tab (tabulátor) za Teba dopíše ak je jasné pokračovanie, druhé stlačenie ponúkne zoznam možností.
Myslím že zvládnuť by si to mohol.
Otázne je, či by nebolo schodnejšie rozbehnúť NVidia driver ručne stiahnutý z webu, v správne starej verzii, v tej hotovej predpripravenej inštalácii.
Ak existujú súbory .deb čo máš nainštalovať, môžeš ich aj niekam normálne stiahnuť a odklikať myšou - on sa "ubuntu software center" spúšťa strašne dlho lebo zakaždým kontroluje nejaké tisíce riadkov balíčkov, ale mal by sa spustiť s popisom a ponukou "Install" toho odkliknutého balíčka. Potiaľ by to malo byť úplne v pohode aj keď linux vidíš prvý raz v živote..
Ovšem možno sa mýlim a treba to spustiť presne tak ako to píšu.
Takže spustiť terminál (klávesa "Windows" plus T ), nastaviť sa do adresára kam si to ukladal (príkaz cd bez parametrov Ťa dá do domovského adresára čo býva /home/menoužívateľa/)
zmena adresára sa robí príkazom cd,
na výpis čo v ňom je je príkaz ls (prípadne s parametrom -l akože detaily)
sudo znamená že si vypýta heslo a povolí administrátorké práva.
Takže ak to uložíš do nejakého Downloads/emc priečinku, je to vlastne v /home/_menousera_/Downloads/emc
a dostaneš sa tam cez cd /home/_menousera_/Downloads/emc
Podstatný rozdiel oproti dos/windows je, že veľké a malé písmenká berie smrteľne vážne takže ak sa preklepneš a dáš malé tam kde malo byť veľké, akoby tam nič neexistovalo.. a to rovnako v príkazoch ako v adresároch.
To vidím ako jediný dôvod pre "No such as file or directory..".
Nemusíš všetko pracne vypisovať, kláves Tab (tabulátor) za Teba dopíše ak je jasné pokračovanie, druhé stlačenie ponúkne zoznam možností.
Myslím že zvládnuť by si to mohol.
Otázne je, či by nebolo schodnejšie rozbehnúť NVidia driver ručne stiahnutý z webu, v správne starej verzii, v tej hotovej predpripravenej inštalácii.
Možno by stálo za pokus ešte skúsiť http://lazydroid.com/2013/04/nvidia-gt- ... ntu-10-04/ na tom predpripravenom 10.04 emc2 iso obraze, len si myslím že na "liveCD" t.j. bez nainštalovania, to nebude môcť meniť súbory a nenainštaluje.
Ono by sa to malo ale vedieť nainštalovať aj na usb kľúč, keď si nechceš pobabrať čo máš na disku (a pc Ti vie z usb nabootovať), čo síce asi potrvá dlhšie ale ničomu neublíži - ja teda mám vo zvyku odpojiť hdd pred takýmito pokusmi.
Ono by sa to malo ale vedieť nainštalovať aj na usb kľúč, keď si nechceš pobabrať čo máš na disku (a pc Ti vie z usb nabootovať), čo síce asi potrvá dlhšie ale ničomu neublíži - ja teda mám vo zvyku odpojiť hdd pred takýmito pokusmi.
Tak na tom pracuji, díky za rady, vážím si toho.
Balíky jsem to nainstaloval myší s použitím instalátora balíčků, software center mi nic nenabízí (jen se otevře a ukáže milion aplikací)
dále v terminálu vše ok, (o malých a velkých písmenech jsem věděl) a příkazy neopisuji, ale kopíruji z toho návodu.
Dostal jsem se až k "reboot. uname -r"
což nefunguje s chybou:
No command 'reboot.' found, did you mean:
Command 'reboot' from package 'upstart' (main)
Command 'reboot' from package 'molly-guard' (universe)
Balíky jsem to nainstaloval myší s použitím instalátora balíčků, software center mi nic nenabízí (jen se otevře a ukáže milion aplikací)
dále v terminálu vše ok, (o malých a velkých písmenech jsem věděl) a příkazy neopisuji, ale kopíruji z toho návodu.
Dostal jsem se až k "reboot. uname -r"
což nefunguje s chybou:
No command 'reboot.' found, did you mean:
Command 'reboot' from package 'upstart' (main)
Command 'reboot' from package 'molly-guard' (universe)
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Tak chyba byla v nepochopení u mne.
Už mám první část hotovou, odpoledne budu pokračovat.
Děkuji
Už mám první část hotovou, odpoledne budu pokračovat.
Děkuji
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Takže vše proběhlo úspěšně až k:
./configure --with-threads=xenomai-user --enable-run-in-place
make
sudo make setuid
Test:
. ./scripts/rip-environment
latency-test
Tomu nerozumím, co s tím mám dělat. V terminálu to hodí chyby že není soubor nebo adresář...
./configure --with-threads=xenomai-user --enable-run-in-place
make
sudo make setuid
Test:
. ./scripts/rip-environment
latency-test
Tomu nerozumím, co s tím mám dělat. V terminálu to hodí chyby že není soubor nebo adresář...
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Napadá ma, že ak tam (v adresári src kam to mal git stiahnuť) je script "configure", nemusí byť označený ako spustiteľný a teda ho to nespustí..
Skús pred tým ako dáš ./configure,....
spustiť: sudo chmod +x configure
Nie som si istý..
Prípadne sem prilep výpis toho adresára src, s detailami, čiže daj
ls -l
- že či to tam vôbec je stiahnuté.
ďalší nápad ešte je, že či tam nechýba niečo nainštalovať čo ten čo písal návod bral ako samozrejmosť a Ty to tam nemáš..
Skús pred tým ako dáš ./configure,....
spustiť: sudo chmod +x configure
Nie som si istý..
Prípadne sem prilep výpis toho adresára src, s detailami, čiže daj
ls -l
- že či to tam vôbec je stiahnuté.
ďalší nápad ešte je, že či tam nechýba niečo nainštalovať čo ten čo písal návod bral ako samozrejmosť a Ty to tam nemáš..
Tak sudo chmod +x configure pomohlo.
Configure už běží, ale po chvíli se zasekne - chybí Python.
V příloze na konci je ta chyba.
Díky zkušeným za rady.
Configure už běží, ale po chvíli se zasekne - chybí Python.
V příloze na konci je ta chyba.
Díky zkušeným za rady.
- Přílohy
-
- linux.txt
- (9.26 KiB) Staženo 42 x
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Zkusil jsem do 10.0.4 s EMC2 doinstalovat grafiku podle návodu od CORO, instalace se zdařila, ale latence se nezlepšila.
Chtěl bych to ale stejně zkusit rozchodit na 12.0.4.
Díky
Chtěl bych to ale stejně zkusit rozchodit na 12.0.4.
Díky
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com