Jak uchycujete bačkory

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
thsoft
Kontaktovat uživatele:

Jak uchycujete bačkory

#1 Příspěvek od thsoft »

Mám 2,4m éro a laminátové bačkory (či botičky). Jak je přiděláváte zby se při lítání neprotočili na ose kola
ale v případě nutnosti se nezničili a protočili se ?

Napadlo mě svrtat jeden polyamidový šroub M4, ale pochybuji že by se utrhl v případě
že se bačkora o něco zachytí. Dál mě napadá dát tam nějaký kolíček.

Tom
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
m-zima

Re: Jak uchycujete bačkory

#2 Příspěvek od m-zima »

Mam 1m vipera s balsovými bačkorami potažené folií a vždy je přilepím lepidlem na podvozkovou nohu. Drží tak akorát aby se při větším nárazu odlepily a také je sundávám přes zimu abych tam mohl hodit lyže. Není to nějaké elegantní řešení ale funguje dobře. Ale nevim jestli by to tak šlo i na větší éro. Už jen proto, že podvozková noha nebude tvořena ocelovým drátem podlepeným tvrdou balzou, na které je právě ta bačkora přilepena.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od thsoft »

Tak jsem to dnes svrtal, osička je 6mm (již po přechozím majiteli, stačila by i 5mm) a nad tím jsem svrtal plyamidový šroub 4mm, tak uvidíme.
Kdesi v RCrevue byl článek o zkušenostech s uchycením bačkor ale neměl jsem čas to hledat. Pokud si dobře pamatuji
tak tam psali že mají bačkoru jen na jediném šroubu, který se v případě potřeby protočí. To mě ale připadlo nešikovné
kvůli vibracím nebezpečí neustálého uvolňování.
Obrázek

Tom

m-zima píše:Mam 1m vipera s balsovými bačkorami potažené folií a vždy je přilepím lepidlem na podvozkovou nohu. Drží tak akorát aby se při větším nárazu odlepily a také je sundávám přes zimu abych tam mohl hodit lyže. Není to nějaké elegantní řešení ale funguje dobře. Ale nevim jestli by to tak šlo i na větší éro. Už jen proto, že podvozková noha nebude tvořena ocelovým drátem podlepeným tvrdou balzou, na které je právě ta bačkora přilepena.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

thsoft píše:Mám 2,4m éro a laminátové bačkory (či botičky). Jak je přiděláváte zby se při lítání neprotočili na ose kola
ale v případě nutnosti se nezničili a protočili se ?

Napadlo mě svrtat jeden polyamidový šroub M4, ale pochybuji že by se utrhl v případě
že se bačkora o něco zachytí. Dál mě napadá dát tam nějaký kolíček.

Tom

Tohle nevyřešíš.
V případě, že přistáváš na asfalt, beton, nebo krátce sestříhanou trávu je to bezproblémové a bačkory jsou standartně přišroubované ve dvou bodech, tak jak to máš.
V případě, že přistaneš do oranice, vysoké trávy ....., tak tomu nepomůže nic jiného než nemít bačkory.
Buď se to protočí a rozlámeš bačkoru o zem, nebo je to dostatečně napevno a rozlámeš to i ty drny, utrhneš to o vysokou trávu ....
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mad_Box »

U bačkor je také velmi výhodné mít osičku až na druhou stranu bačkory tak aby nebyla uchycena jen za podvozkovou nohu ale aby za osičku držela i na druhé straně, kde je nalepená kostička do které je osička zasunuta. Tím se zamezí kroucení a tím i rozlámání botičky když se sede do vysoké trávy.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od TomasC »

Ano, uchycení u na druhé straně. A mezi podvozkovou nohu a bačkoru oboustrannou pásku na zrcadla.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od thsoft »

Když tam dáš tu pásku tak pak stačí jen jeden šroub ?

Tomas

TomasC píše:Ano, uchycení u na druhé straně. A mezi podvozkovou nohu a bačkoru oboustrannou pásku na zrcadla.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasC »

thsoft píše:Když tam dáš tu pásku tak pak stačí jen jeden šroub ?

Mě to na F3Ačku fungovalo, ale záleží na tobě.
tibor

#9 Příspěvek od tibor »

Pokud si dobře pamatuji
tak tam psali že mají bačkoru jen na jediném šroubu, který se v případě potřeby protočí. To mě ale připadlo nešikovné

Na jednu šrúbu by som to nedával, lebo môžeš dopadúť takto https://www.youtube.com/watch?v=7kkBDm8uV5s , pilot to ale zvládol bravúrne.
JMalik

#10 Příspěvek od JMalik »

tibor píše:Pokud si dobře pamatujitam psali že mají bačkoru jen na jediném šroubu, který se v případě potřeby protočí.......

Když se ta bačkora protočí, tak jí rozlámeš.
Musí být uchycená tak, jak píše Mad_Box a TomasC = i na druhé straně osy.
V místě těch šroubů je nutné vyztužení zevnitř. Ideálně laminátem, stačí sklo, tak aby se to postuně ubíralo na vrstvách v přechodu do bačkory, aby se tam nevytvořil zub, kde to bude praskat. Často tam bývá vlepená aspoň překližka, místo pracnějšího laminování.
Ale je to jak píšu. Pokusů jsme udělali všichni moc, ale jak to bude přistání do trochu drsnějšího terénu, tak utrhneš bačkory. Když nepovolí bačkory (hlavně ty větší), tak vylomíš podvozek.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od thsoft »

Mám to tak přesně jak píšeš, osičku tvoří imbus šroub M6. Hlava šroubu končí v otvoru prům. 10 na druhé straně bačkory.
Někdo chytrý přede mnou už to takto vytvořil (model je z inzerátu).

Tom

Mad_Box píše:U bačkor je také velmi výhodné mít osičku až na druhou stranu bačkory tak aby nebyla uchycena jen za podvozkovou nohu ale aby za osičku držela i na druhé straně, kde je nalepená kostička do které je osička zasunuta. Tím se zamezí kroucení a tím i rozlámání botičky když se sede do vysoké trávy.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
MarthiR

#12 Příspěvek od MarthiR »

tibor píše:Pokud si dobře pamatuji

Na jednu šrúbu by som to nedával, lebo môžeš dopadúť takto https://www.youtube.com/watch?v=7kkBDm8uV5s , pilot to ale zvládol bravúrne.

Tak tohle se stalo i mě ale mě se ta bačkora po dosednutí otočila takže to jelo jako po lyži
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Viděl jsem jak po přejetí dráhy do pole, kdy došlo k vylomení podvozku, DOBŘE přišroubované bačkory projeli skrz kompozitové křídlo F3Ačka.
Je na každém, co chce riskovat...
marencak
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od marencak »

Ještě existuje tohle:
Obrázek
Mirek
http://rcfun.www3.cz/
JBP

botičky-laminování-foto

#15 Příspěvek od JBP »

Zdravím,
pročetl jsem si web ohledně laminování botiček a mám pár dotazů. Kde doporučujete koupit laminovací soupravu (OBI, nebo něco takového) a nemáte někdo fotky z uchycení osy kola na obou stranách botičky (jen pro představu).
Díky
Odpovědět

Zpět na „Dílna“