Porovnání turnigy a turnigy nanotech

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
lucas

Porovnání turnigy a turnigy nanotech

#1 Příspěvek od lucas »

Ahoj,

v kopteru používám 2x 4000mAh 4S - jedna sada je takové to klasické modré turnigy 30C a druhá sada je turnigy nanotech - zbytek parametrů stejný - jen 35C.
pípák mám nastavený na 3,6V /článek. při použití nanotechů začne pípák řvát po nějaké době - sednu. dobíjím cca 2700-2900. při použití těch "obyčejných" turnigy akku to létá déle. pak zařve pípák a dobíjím cca 3400. platí to pro obě baterie v každé sadě. chová se to na chlup stejně.
všechny akku (jak nanotech tak i ty obyč turnigy) jsou při letu, po letu i při nabíjení maximálně vlažné a nenafouknuté.
když se na pípák vykašlu a ty nanotech lítám dál, tak do nich těch 3400 nacpu také. jen se divím, že na ty nanotechy ten pípák řve zbytečně brzo.
máte někdo s tím nějaké zkušenosti? chci teď kupovat další sady a netuším, pro kterou se teď rozhodnout - zda-li nanotech nebo ty obyč. turnigy.

děkuji

luc
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

Re: Porovnání turnigy a turnigy nanotech

#2 Příspěvek od L.Bily »

Nanotechy nebrat su mjeke proto ti to pipa skorej lebo pri zatazi klesne napetie a spusti pipak aj ked maju pisane viacej c tak maju o dost menej, teraz mam dost dobru skusenost s aku zippy compact skus tie
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
PetrD

#3 Příspěvek od PetrD »

Pokud trváš na baterce z HK tak ZIPPY, ale možná by stálo za úvahu trochu připlatit a koupit lepší baterku, vydrží víc a ve výsledku ušetříš :wink:
Např. zde: http://www.gensace.com/epages/genspow.s ... -4000-4S1P
silcom

#4 Příspěvek od silcom »

mihlit
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mihlit »

Mám Turnigy obyč, Turnigy Nano-tech a Turnigy nano-tech a-spec. Turnigy obyč jsou dobré. Nanotechy jsou hrůza. Nanotechy a-spec jsou taky dobré, ale stojí o hodně víc (vzal jsem je ze zvědavosti na zkoušku). Takže já osobně bych doporučil klasické Turnigy, ne nanotech.
Jinak jak někteří chválí gens ace baterie, tak pro mě to byly nejhorší baterky, které jsem kdy měl. Nafoukly se sakra brzo.
silcom

#6 Příspěvek od silcom »

mihlit píše:Mám Turnigy obyč, Turnigy Nano-tech a Turnigy nano-tech a-spec. Turnigy obyč jsou dobré. Nanotechy jsou hrůza. Nanotechy a-spec jsou taky dobré, ale stojí o hodně víc (vzal jsem je ze zvědavosti na zkoušku). Takže já osobně bych doporučil klasické Turnigy, ne nanotech.
Jinak jak někteří chválí gens ace baterie, tak pro mě to byly nejhorší baterky, které jsem kdy měl. Nafoukly se sakra brzo.

Pokiaľ sa batérie nafúknu "sakra brzo", tak je to vo väčšine prípadov chyba obsluhy.
Pepiks

#7 Příspěvek od Pepiks »

Jak se tady píše, Turnigy Nano-tech nebrat.
igorb

#8 Příspěvek od igorb »

Pepiks píše:Jak se tady píše, Turnigy Nano-tech nebrat.

Zalezi co s nimi robis, ja lietam a urobim 300-400 letov na pack :mrgreen: ... (do straty 20% kapacity)
Mar
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Mar »

Já létám Turnigy ve stíhačce a jsou jen vlažné, super. nyní jsem je koupil i do akrobata 3600 mAh 4S 30C, tak jsem zvědav.
Pokud nanotechy pípají dříve, jsou tedy měkčí a je u nich větší pokles napětí v zátěži. Jestli jsou baterky po létání teplé, zvolil bych vyšší C, aby nebyly tak namáhané.
Myslím že Turnigy za ty peníze nejsou zase tak špatné, záleží, jak je kdo náročný.
F/A-18 Hornet, Extra 300, AX-1, JAK 55 SP
silcom

#10 Příspěvek od silcom »

Mar píše:Já létám Turnigy ve stíhačce a jsou jen vlažné, super. nyní jsem je koupil i do akrobata 3600 mAh 4S 30C, tak jsem zvědav.
Pokud nanotechy pípají dříve, jsou tedy měkčí a je u nich větší pokles napětí v zátěži. Jestli jsou baterky po létání teplé, zvolil bych vyšší C, aby nebyly tak namáhané.
Myslím že Turnigy za ty peníze nejsou zase tak špatné, záleží, jak je kdo náročný.

Že sú baterky po dolietaní teplé (do cca 40°C), to im vôbec nevadí. Pracovný teplotný rozsah môže byť až do povrchovej teploty cca 60°C. Batérie sa začínajú intenzívne zahrievať až v okamihu, keď sa ich prevádzkové napätie pri záťaži blíži k nominálnemu napätiu článkov, t.j. 3,7V a nižšie. To sa obvykle deje v záverečných fázach letu. Pokiaľ má batéria dostatočnú kapacitu aj v tejto fáze a odber prúdu je v medziach deklarovaných C, batérii sa nič nestane a bude slúžit k spokojnosti majiteľa dlhú dobu. V opačnom prípade dojde pri záťaži k poklesu napätia pod prípustnú hodnotu a následkom prehriatia batérie sa v nej začnú tvoriť plyny - dochádza k nafúknutiu a v mnohých prípadoch k zmene charakteristiky batérií (zvýšenie iR).
tomashr

#11 Příspěvek od tomashr »

silcom píše:Pokiaľ sa batérie nafúknu "sakra brzo", tak je to vo väčšine prípadov chyba obsluhy.

Právě že tohle není ani náhodou pravda :-( U některých baterek prostě začne přifukování velmi brzy i bez jakékoli viny obsluhy. Pamětníci nástupu LiPOL si jistě vybaví "aféru Yuntong", ale stává se to i u některých nových. Mě se takto přifoukly právě některé NanoTech, ale i třeba jedny Dualsky. Naopak mám doma i některé vyloženě letité LiPOL, které šlapou zcela perfektně (třeba už s horším Ri, ale obecně jedou).
zdzd

#12 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše:Právě že tohle není ani náhodou pravda :-( U některých baterek prostě začne přifukování velmi brzy i bez jakékoli viny obsluhy. Pamětníci nástupu LiPOL si jistě vybaví "aféru Yuntong", ale stává se to i u některých nových. Mě se takto přifoukly právě některé NanoTech, ale i třeba jedny Dualsky. Naopak mám doma i některé vyloženě letité LiPOL, které šlapou zcela perfektně (třeba už s horším Ri, ale obecně jedou).

Souhlas. S helinou mi přišly nějaké Aligny, byly nafouknuté už když dorazily...

Naopak, neznám nafouknutou Kokamku. I když jsem kdysi omylem nabíjel 910mAh článek šesti ampéry.
mior
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mior »

Na lipolky všeobecne sa treba dívať z viacerých uhlov:
- v prvom rade ich vnútorný odpor hneď po zakúpení, teda ešte pred prvým nabitím
- vnútorný odpor po rozcyklovaní
- stabilita vnútorného odporu pri prevádzke v medziach skutočných Céčok

Treba povedať, že lipolky už niesú to, čo bývali pred pár rokmi, či sú to hyperiony alebo čína. Prečo? Neviem, veď technológie napredujú, takže by sa to malo zlepšovať, nie zhoršovať. Ale tlak na cenu je asi tou príčinou nekvality dnešných výrobkov...

Podrobnejšie (vrátane rozcyklovania baterky) je tu:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=541&n=stare-dobre-turnigy

Ani my nemáme s nanotechmi dobré skúsenosti, v podstate sú slabšie ako obyčajné Turnigy. V tom istom modeli sa nanotechy nafúkli ako prvé!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
silcom

#14 Příspěvek od silcom »

zdzd píše:
Souhlas. S helinou mi přišly nějaké Aligny, byly nafouknuté už když dorazily...

Naopak, neznám nafouknutou Kokamku. I když jsem kdysi omylem nabíjel 910mAh článek šesti ampéry.

Predpokladám, že to s tými Alignami bolo už pred nejakou dobou. U niektorých Lipoliek sa to stávalo s dôvodu, že obal článku bol nepriepustne uzavretý ešte pred jeho prvým nabitým vo fabrike. A práve pri prvom nabíjaní vzniká najväčší objem plynov. Preto sa neskôr začali články finalizovať spôsobom, že pri prvom nabití je článok ešte otvorený a finálne sa uzavrie až po prvom nabití.
tomashr

#15 Příspěvek od tomashr »

Mě nejvíc štve, že se nedá věřit ani tomu, že se budou chovat stejně stejně značené baterky :-(
Loni jsem pro RCEK "objevil" u Schweighofera baterky LIPOLICE Platinum 55C - naprosto fantastické, o kvalitě nejlépe svědčí to, že jsem si na MČR vykoledoval kontrolu pro podezřele velkou stoupavost :lol: A nejen výkonné, ale i drží parametry, po sezóně pořád dobré. Tak jsem si po té zkušenosti s 2s 1200 koupil ještě do F5J 3s1200 a pak pro jiný model 2s800. No a málem mě trefil šlak - ty 2s800 dejme tomu (i když jsem čekal trochu víc), ale 3s1200 mají podstatně větší Ri než teoreticky stejné 2s1200 (a ještě byly při prvním nabití pěkně rozbalancované) .
Sice se v tomto případě zdá, že po pár vybitích a nabitích se baterka srovnala perfektně a dokonce se poněkud zlepšilo i Ri, ale nic to nemění na tom, že pokud se nestane při delším provozu zázrak, tak jsou pořád znatelně horší než teoreticky stejné LiPOL koupená od stejného prodejce před cca rokem...
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“