Katana S 30E Sebart - problém s vyvážením
Katana S 30E Sebart - problém s vyvážením
Zdravím,
mám tuto konfiguraci:
Motor: Hacker A30-14L
Regulátor: X-40-SB-Pro
Vrtule:APC 14x7
Serva: 4x Hitec HS-82MG
Baterie: 3S Turnigy Nanotech váha=197g
Model váží s baterií 1560g
Musel jsem dát do motorového domku už 80g olova abych zajistil správné těžiště. Baterka je úplně vepředu. Vozit olovo v takovém letadle mi přijde nesmyslné a proto uvažuju jestli:
1. posunu servo směrovky dopředu a dám směrovku na lanka (trochu řezničina ale proveditelné)
2. koupím nové baterky 4S 2200 váha=314g
Prosím o radu, nejlépe někoho, kdo toto letadlo má.
Díky,
Pat
mám tuto konfiguraci:
Motor: Hacker A30-14L
Regulátor: X-40-SB-Pro
Vrtule:APC 14x7
Serva: 4x Hitec HS-82MG
Musel jsem dát do motorového domku už 80g olova abych zajistil správné těžiště. Baterka je úplně vepředu. Vozit olovo v takovém letadle mi přijde nesmyslné a proto uvažuju jestli:
1. posunu servo směrovky dopředu a dám směrovku na lanka (trochu řezničina ale proveditelné)
2. koupím nové baterky 4S 2200 váha=314g
Prosím o radu, nejlépe někoho, kdo toto letadlo má.
Díky,
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
- googie
- Kontaktovat uživatele:
Re: Katana S 30E Sebart - problém s vyvážením
Kamarát ju mal v podobnej konfigurácií a olovo nevozil, baterka bola úplne vpredu a myslím že mal potlačený trim výškovky, čo pri akrobate nie je tiež nič moc. Určite by som videl voziť olovo v pohode, oproti posúvaniu serva. Na čo do toho rýpať, tým servom si moc nepomôžeš.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Ahoj,
lietal som a katana este stale lieta v rovnakej konfiguracii ako tvoja, s tym, ze servo smerovky a vyskovky su v chvoste HS82MG+. Baterka je natlacena takmer az na motorovu prepazku a lieta to bez problemov a stabilne. Baterka 2200mAh 3s . Takze nejakych 230-250g (rozne znacky). S 1800mAh som to neskusal, nebola k dispozicii.Tych cca 30gr. rozdielu v hmotnosti by ti mohlo robit sarapatu, na druhej strane to nie je vela na dovazenie. Skus akumulator s vyssou kapacitou. Aspon dlhsie polietas a nebude to mrtva vaha
lietal som a katana este stale lieta v rovnakej konfiguracii ako tvoja, s tym, ze servo smerovky a vyskovky su v chvoste HS82MG+. Baterka je natlacena takmer az na motorovu prepazku a lieta to bez problemov a stabilne. Baterka 2200mAh 3s . Takze nejakych 230-250g (rozne znacky). S 1800mAh som to neskusal, nebola k dispozicii.Tych cca 30gr. rozdielu v hmotnosti by ti mohlo robit sarapatu, na druhej strane to nie je vela na dovazenie. Skus akumulator s vyssou kapacitou. Aspon dlhsie polietas a nebude to mrtva vaha
Díky za vaše zkušenosti. Dolétám asi ty současné baterky s olovem a na příští sezónu koupím těžší.
Létáte také 3S nebo máte 4S?
Pat
Létáte také 3S nebo máte 4S?
Pat
Futaba T14SG
Měl jsem to stejně, až na motor, ten můj měl Axi (151g), to ale asi bude stejné. Lítal jsem dokonce s tříčlánkem 1600 mAh a šlo to. Ještě není zřejmé, jestli se jedná jen o vyvážení na stojaně, nebo to ve vzduchu tak blbne. Jednou mi baterka ujela za letu dozadu, kam až to vodiče pustily, a pořád se to ještě dalo ukočírovat. Ona mi vlastně ujela ještě jednou, tentokrát ale ven z kabiny a od té doby tu Katanu nemám. Napadá mě ještě jedna věc, pokud si teda dobře pamatuju, že býval problém s materiálem ocasních ploch, tedy s hmotností. Možná je to stejný případ. Každopádně já jsem s tím letadlem spokojený nebyl.
steno1883 píše:Měl jsem to stejně, až na motor, ten můj měl Axi (151g), to ale asi bude stejné. Lítal jsem dokonce s tříčlánkem 1600 mAh a šlo to. Ještě není zřejmé, jestli se jedná jen o vyvážení na stojaně, nebo to ve vzduchu tak blbne. Jednou mi baterka ujela za letu dozadu, kam až to vodiče pustily, a pořád se to ještě dalo ukočírovat. Ona mi vlastně ujela ještě jednou, tentokrát ale ven z kabiny a od té doby tu Katanu nemám. Napadá mě ještě jedna věc, pokud si teda dobře pamatuju, že býval problém s materiálem ocasních ploch, tedy s hmotností. Možná je to stejný případ. Každopádně já jsem s tím letadlem spokojený nebyl.
Vyvažoval jsem na stojanu a ještě přidával olovo po letu, takže teď je letadlo vyvážené dobře. Baterku mám přitaženou dvěmi pásky a drží polohu 100%. Pokud je konstrukce těžká na zadek tak to není dobrá zpráva. To by pomohlo jen přemístění toho serva.
Výkon toho setupu (vzorový setup Sebartu) je pro mne nedostatečný. O visu si můžu nechat zdát a pod půl plynu se to jen plácá na hranici pádovky. Kvůli zimě ale můžou mít baterky snížený výkon.
No asi to bude letadlo na dlouhé ladění.
Pat
Futaba T14SG
No u mna s doporucenym sebart setupom to lietalo doost dobre... visenie, nozaky, pomaly let na padovke pod tretinou plynu. Ako pisem, max 2200mAh. ale vrtulu som tusim daval 13x8.
Ak si dobre pamatam, tak v doporuceniach pisu pre 3D 1800mAh akumulator.
Skus to este s mensou vrtulou. 4s uz bude podla mna hmotnostne vela.
macetak píše:No u mna s doporucenym sebart setupom to lietalo doost dobre... visenie, nozaky, pomaly let na padovke pod tretinou plynu. Ako pisem, max 2200mAh. ale vrtulu som tusim daval 13x8.
Ahoj. Tu menší vrtuli zkusím, díky. Motor je trochu nabouchnutý (letadlo z druhé ruky), ale nemá vibrace a chová se normálně. Doufám, že to nebude motorem.
Pat
Futaba T14SG
Samozrejme prerobit servo sop do trupu uz som tak prerabal 3kusky,hodinka roboty a na sebarta treba 4s na vahu 1,4 kg je 3s malo
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
L.Bily píše:Samozrejme prerobit servo sop do trupu uz som tak prerabal 3kusky,hodinka roboty a na sebarta treba 4s na vahu 1,4 kg je 3s malo
Potvrdzujem pravdivost a asi jedinu cestu na ozajstne 3d.
4s baterka je len o cca 30g tazsia
Crack yak, SU 1,2m RCF, SU 29 30E +Katana 120 Sebart, yak1,4m GB, Addiction X PA, edge EF 1,5m
vlaaado píše:L.Bily píše:Samozrejme prerobit servo sop do trupu uz som tak prerabal 3kusky,hodinka roboty a na sebarta treba 4s na vahu 1,4 kg je 3s malo
Potvrdzujem pravdivost a asi jedinu cestu na ozajstne 3d.
4s baterka je len o cca 30g tazsia
Tak vrtuli už jsem koupil a večer budu kuchat. Původní majitel serva doslova zalil purexem takže nejdou vyndat. Tak mi držte palce:-)
Zatím dolítám ty 3S a nové koupím 4S.
Díky za rady,
Pat
Futaba T14SG
Neni na poriadne zaistene servo, magor 
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
Niekde bude asi velká chyba. Táto Katana by mala vážiť bez aku okolo 1100g. Nie 1360 - ak dobre počítam. Nieje dáko "brutálne" opravovaný trup od krídlovej trubky smerom dozadu?
...alebo si ju zle odvážil.
A ťažisko má byť na trubke - meriaš ho na správnom mieste?
Niekde bude asi velká chyba. Táto Katana by mala vážiť bez aku okolo 1100g. Nie 1360 - ak dobre počítam. Nieje dáko "brutálne" opravovaný trup od krídlovej trubky smerom dozadu?
...alebo si ju zle odvážil.
A ťažisko má byť na trubke - meriaš ho na správnom mieste?
Ještě jednou jsem to zvážil. Model bez olova a baterky váží 1200g. Baterka 200g, olovo 80g. To už se přibližuje tomu co uvádíš.
Před tím jsem to vážil s lyžemi, teď s koly. To mohl být ten rozdíl.
Doporučené těžiště pro zálet od výrobce mi vychází cca 1cm před trubkou.
Už jsem vykuchal serva z ocasu a určitě dám směrovku na lanka a možná i výškovku. Potom mi vyjde těžiště rozumně.
Pat
Už jsem vykuchal serva z ocasu a určitě dám směrovku na lanka a možná i výškovku. Potom mi vyjde těžiště rozumně.
Pat
Futaba T14SG
PatMat píše:Ještě jednou jsem to zvážil. Model bez olova a baterky váží 1200g. Baterka 200g, olovo 80g. To už se přibližuje tomu co uvádíš.
Pat
tak ťažisko kludne nastav na stred trubky - žiadny problém