Průhledná kabina po domácku

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
MarthiR

Průhledná kabina po domácku

#1 Příspěvek od MarthiR »

Zdravím

Chodím a hledám pet-lahev bez vzoru a stále se mi nedaří nic najít, vždy je tam vzor nebo drážka.
Stavím Mini Funtanu a chtěl bych z dostupného a levného materialu kabinku, máte někdo něaký tip či radu? Díky
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
seltino

Re: Průhledná kabina po domácku

#2 Příspěvek od seltino »

ahoj, kup durofol, nebo vivak tohle u nás celkem v pohodě seženeš.
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
diosko

#3 Příspěvek od diosko »

Skús sa pozrieť na návod od RiMr. Je tam veľmi pekne a prehladne popísané ako si kabínku vyrobiť doma.
Mimochodom, na SK sú PET fľaše bez akéhokoľvek vzoru alebo prúžkov niektoré minerálne vody. Ide o 2-litrové PET fľaše (možno aj iné).
Floater AXN, SkyFun
MarthiR

#4 Příspěvek od MarthiR »

Že bych zajel na slovensko mám to kousek :-)

Dík za návod
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
diosko

#5 Příspěvek od diosko »

MarthiR píše:Že bych zajel na slovensko mám to kousek :-)
Dík za návod

Za málo. Vďaka patrí RiMr-ovi. Ešte doporučujem prečítať aj diskusiu pod tým RiMr-ovým článkom. Aj tam som zachytil nejaké vylepšenia.
Na SK asi chodiť nemusíš (ale môžeš :) ). Predpokladám, že sa nejaké podobné PET fľaše nájdu aj v CZ.
Floater AXN, SkyFun
zero_ozero

#6 Příspěvek od zero_ozero »

RiMr je prostě fífák. Všechna čest :)
Nahoru nepoletím, dole mě najdou!
Rád opravuju to, co ostatní vyhazujou. Nevyhazuj to - prodej mi to
Ticcino

#7 Příspěvek od Ticcino »

http://inc.wz.cz/rubriky/04-Guppy-v1-5/

Taka kabiny z pet flašek... a jsou fakt parádní.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Zba »

Nechci dělat reklamu, ale flaška od LIFTU je zcela(skoro) hladká.Stačí dojít do samošky, vytáhnou z kapsy 20kč, nebo radši 40kč(první se mi vždy nepovede, pouze někdy), prohlédnout flašky a koupit..Já jsem to dělal z flašek se vzorem( s takovými rýhami) a ty se zatáhly a nejdou vidět.Tak nevím.Ale z durofolu to bude určitě čistější.
Zba
Zba
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Zba »

Když už jsme u toho.Jaký materiál používáte na výrobu kopyta kabiny?Já jsem jí zatím dělal ze dřeva + tmel.Ale je to dost pracné.Ale myslím si, že třeba okytovaný polystyren by se při spuštěí horkovzdušné pistole hned zdeformoval.Taže ta otázka:Z čeho lehce vyrobit kopyto?
Ticcino

#10 Příspěvek od Ticcino »

Zba píše:...Taže ta otázka:Z čeho lehce vyrobit kopyto?

Opět http://inc.wz.cz/rubriky/04-Guppy-v1-5/
Článek o výrobě kopyta. Kolega to dělal z nějaké tvárnice.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kocour »

Zba píše:Když už jsme u toho.Jaký materiál používáte na výrobu kopyta kabiny?Já jsem jí zatím dělal ze dřeva + tmel.Ale je to dost pracné.Ale myslím si, že třeba okytovaný polystyren by se při spuštěí horkovzdušné pistole hned zdeformoval.Taže ta otázka:Z čeho lehce vyrobit kopyto?

Já jsem první kabinu lisoval asi v r. 1972.z plexi 2 mm. Kopyto z balzy, plexi se ohřívalo v troubě a při lisování se přitlačovalo na kopyto hadrem s přitlačováním maximálním počtem rukou (zde 4). Nedávno jsem prodělal neúspěšný pokus o kabinu na ASW 28, délky asi 40 cm. Kopyto jsem udělal z polystyrenu a potáhl kousky balzy tl. tak 5-7 mm. Lepeno Purexem. Jako materiál jsem použil kanystr od 5l kojenecké vody, ten byl bohužel poněkud vzorovaný. Uříznout hrdlo, kopyto nacpat dovnitř, maximálně docpat kousky dřeva. S výsledkem jsem moc spokojený nebyl, ale po určitém tréninku by to asi šlo. Já se na to vykašlal, prože jsem nakonec sehnal originál.Kabin na menší modely 2-2,5 m jsem vylisoval víc. Pro elektrolet 2,2 m se mi nejlíp hodila flaška od Magnézie. Hladká, jen to přiškrcení uprostřed je problém, ale kopyto se mi dovniř vešlo. Takže u menšího modelu by asi stačil balzový odpad. pořádně a čistě vybrousit, tmelení bych nedělal. Jinak o tom napsal taky náš náčelník tady: http://www.modelgliderklub.xf.cz/Akce%2 ... kabiny.htm - poněkud jiný postup, vyžadující ale dřevorubecké vybavení.
Naposledy upravil(a) kocour dne stř 15.02.2012 9:19, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
1mulen1

#12 Příspěvek od 1mulen1 »

Zba píše:Když už jsme u toho.Jaký materiál používáte na výrobu kopyta kabiny?Já jsem jí zatím dělal ze dřeva + tmel.Ale je to dost pracné.Ale myslím si, že třeba okytovaný polystyren by se při spuštěí horkovzdušné pistole hned zdeformoval.Taže ta otázka:Z čeho lehce vyrobit kopyto?

Ja robim kopyto zo sadry, je to pohodka akurat ten prach je strašný :x ale vyhoda je ze ked niečo na sadrovom kopyte potrebujem tmelit tak to ide zasa sadrou :)
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od StanleyT28 »

Já vlepím do polyst. hranolu 1-2 přepážky z překližky a vybrousm přesný tvar, dotmelím. Do vhodné bedýnky nasypu jemný bílý písek a do něj kopyto vtlačím. Potom optrně vytáhnu, nejlépe za připravené háčky a vyliju sádrou. Po vybroušení vznikne celkem slušné kopyto.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Zba »

StanleyT28 píše:

Já vlepím do polyst. hranolu 1-2 přepážky z překližky a vybrousm přesný tvar, dotmelím. Do vhodné bedýnky nasypu jemný bílý písek a do něj kopyto vtlačím. Potom optrně vytáhnu, nejlépe za připravené háčky a vyliju sádrou. Po vybroušení vznikne celkem slušné kopyto.

Takže teda sádra, sádra, sádra.Taky mi to příde jako nejlepší nápad.Lisování zdar.
Zba
bohdan0000
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od bohdan0000 »

podobne sádra sa mi javí ako najrýchlejšia varianta.
výroba motorového krytu:
https://picasaweb.google.com/100807155641375623183/Pet?feat=flashslideshow#5367325868857332450
Odpovědět

Zpět na „Dílna“