Obtiskový papír

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Jenda_84

Obtiskový papír

#1 Příspěvek od Jenda_84 »

Při brouzdání po internetu jsem narazil na obtiskový papír (třeba u Pecky za 62Kč A4). A tak mě napadlo, jestli by se nedal použít k doladění povrchovky RC modelů. K tisku prý stačí laserová tiskárna.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od CharlitoCZ »

zajímavé, to příští týden vyzkouším :)
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
Surgical

#3 Příspěvek od Surgical »

Samozřejmě máme, i když to používáme převážně na plastikové modely :) Jinak u maket na drobné popisky a jiné detaily prakticky bezkonkurenční technika, pokud tedy umíš aplikovat obtisky včetně změkčovadel na členitém povrchu, vrchního sjednocovacího nástřiku atd. Jinak zjednodušeně, tahle metoda funguje :) jen A4 může být někdy zatraceně malá....
FlyBear

#4 Příspěvek od FlyBear »

Obtisky jsou skvělé. Jen je škoda, že jsem ještě nenašel bílý toner do tiskárny :D

Dostal jsem obtiskový arch A4, u kterého bylo uvedeno, že je vhodný i do inkoustové tiskárny. Tak nevím, jsem zvědavý, co udělá inkoust při nanášení obtisku. I když je fakt, že některé (pigmentové) inkousty do tiskáren mají deklarovánu po zaschnutí odolnost proti vlhkosti i kapkám...

Až bude čas, zkusím poexperimentovat.
Nebo nemáte s tím už někdo zkušenost?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od koulinek »

FlyBear píše:Obtisky jsou skvělé. Jen je škoda, že jsem ještě nenašel bílý toner do tiskárny :D

Dostal jsem obtiskový arch A4, u kterého bylo uvedeno, že je vhodný i do inkoustové tiskárny. Tak nevím, jsem zvědavý, co udělá inkoust při nanášení obtisku. I když je fakt, že některé (pigmentové) inkousty do tiskáren mají deklarovánu po zaschnutí odolnost proti vlhkosti i kapkám...

Až bude čas, zkusím poexperimentovat.
Nebo nemáte s tím už někdo zkušenost?

Spíš je otázka co by s tím inkoustem udělala plánovaná sjednocovací vrstva, protože když by to přežilo i tu tak by to i bylo použitelné.

Barevnej laser zas neposkytuje tak věrné odstíny, teda beru v dostupné cenové relaci, nevim jak na tom sou nějaké špičkové modely.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

koulinek píše:Spíš je otázka co by s tím inkoustem udělala plánovaná sjednocovací vrstva, protože když by to přežilo i tu tak by to i bylo použitelné.

Hmmm... Když chci na inkoustovce vytištěné fotky vystavit, tak je musím ošetřit ochranným lakem kvůli UV záření.

Ochranný lak se nanáší stříkáním (prodává se ve spreji) několika tenkých vrstev. S fotkou samotnou tento nástřik již nic neudělá.

Takže v nastříkání laku bych u dnešních kvalitních inkoustů problémy neviděl. Spíš se děsím namočení obtisku do vody a následné mechanické manipulace s ním při lepení na určené místo.
Surgical

#7 Příspěvek od Surgical »

Ano, existují vodostálé inkousty, např. originál náplně Epson, a UV fixativy samozřejmě taky.
JaL

#8 Příspěvek od JaL »

Tisk z kvalitní inkoustovky na kvalitním papíře vodou nerozmažeš, stačí vyzkoušet.
Kovboj

Re: Obtiskový papír

#9 Příspěvek od Kovboj »

Osobně si myslím že na RC letadlo (pokud to nemá být věrná soutěžní maketa) je z hlediska trvanlivosti lepší nechat si to vyříznout ze samolepící folie.
FlyBear

#10 Příspěvek od FlyBear »

To je sice pravda, ale jen dokud ti stačí jednoduchá grafika, kterou jsi schopen sestavit z fólií, například nápisy. Složitější vícebarevné znaky, některá loga a podobné věci už fólií zas tak lehce nepořešíš.

Samozřejmě špičkovou úpravou by byl paintbrush :)
Ale to už je jiná liga.

Výhodou obtisků je právě to, že si díky nim dnes můžeš sám připravit doma pomocí běžného PC a rozumné tiskárny velmi dobrou grafiku i kombinaci s texty různých fontů. Relativně rychle, pohodlně, levně... (teda aspoň tak to vidím já).
Jenda_84

#11 Příspěvek od Jenda_84 »

Z plastových modelů obtisky samozřejmě znám, spíš mě zajímalo, jestli by to šlo použít na model s potahem z vliesu a jestli takovej obtisk vydrží bez poškození třeba přistání do trávy.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od corsair »

když to pak přelakuješ vydrží
FlyBear

#13 Příspěvek od FlyBear »

Jak už napsal corsair:

pro praktické použití na funkčních modelech, které nejsou vystaveny jen ve vitrínce, musíš obtisky přelakovat/přestříkat ochrannou vrstvou - lakem. Jinak je velmi lehce seškrábneš už po pár přistáních...

Jak to ale drží na vliesu, to nevím.
brera
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od brera »

Nechal jsem si vytisknout na ten obtiskový papír ornamenty, který přijdou nalepit na loď a pak přelakovat. Malý obtisky nejsou až tak problém ale mám trochu obavy z velkých obtisků - asi 280 x 100 mm. Když se mě to nepodaří nalepit napoprvé a budu ho potřebovat posunout nebo vyrovnat aby jsem to neroztrhal. Potřeboval bych aby mě klouzal po povrchu. Nemáte nějaký rady nebo tipy jak je správně nalepit?
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od hoblik »

funguje to skvěle, po aplikaci pouze přestříkáš 2K autolakem :D
Přílohy
163.JPG
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Dílna“