vrtulníky začínáme

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
z.zemanek

vrtulníky začínáme

#1 Příspěvek od z.zemanek »

Rád bych založil toto vlákno pro skoro úplné začátečníky.
Mám problémy s programováním RC soupravy,po 10vteřinách jsem s tím švihnul o zem,až z toho pérka lítaly.
Je na světě někdo, kdo by byl ochoten poradit s naprogramováním a popřípadě zalétáním COPTER X BA.
Děkuji podobně postiženým za případný zájem či odpověd na můj problém.
Dík Zbyněk
Penax

#2 Příspěvek od Penax »

Podle casu kdy jsi psal svuj prispevek,je videt,ze to s tim litanim budes myslet vazne a nemuzes z toho rozruseni ani usnout.
Mel jsem pred casem v rukach CopterX 450. Koupil si ho kamarad, ale nemel trpelivost si stim pohrat. Ten BA nevypada vubec spatne. Konec koncu je to prece kopie. Jak psal Psena i ta setova vysilacka jde nastavit a sestrojem v pohode zaviset a casem i neco zalitnout. Napis odkud jsi a uvidis, ze se ti nekdo na 100% ozve.
z.zemanek

soory

#3 Příspěvek od z.zemanek »

Z Liberce
Ještě chybí hlavní hřídel a dvě serva, a jde se na to
Po výměně jednoho serva začalo rachtat druhé,tak radši vyměním všechny tři
Moje blbost
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#4 Příspěvek od Bizon »

To Z.Zemanek: Ty máš Black Angela a nechceš se bavit s majiteli 3D-capable helin? Tak to se nebav sám se sebou, protože já lítám na zádech s o třídu horším CopterX strojem=) BA je výborný vrtulník, největší mínus je setová elektronika.
Motor, regl a serva by měly být do začátku bez problémů, gyro nevím... Největší problém budeš ale mít jako začátečník s vysílačkou. Zkušený vrtulníkář co nemá averzi k PC by to měl mít nastavené do hodiny, ale musí to být osobně, dost pochybuju že se to bude dát vyřešit přes fórum...

Jak píšou ostatní, dost debat se zvrhává v kecy typu "vyhoď to a kup si vrtulník", ale pořád je tady víc než dost lidí kteří jsou ochotní poradit i s low-cost strojem...
Mikelo

#5 Příspěvek od Mikelo »

Z Copterů sám lítám CX480 s vlastním osazením. Komplet elektroniku CopterX doporučuji po vlastních zkušenostech vyhodit bez zdržování ihned i s rádiem.
Vím co říkám a myslím to vážně. Opakuji - vyhodit než se stane příčinou zničení draku! Mechanicky je Black Angel, aspoň co já o něm vím, v pořádku, ale na dálku je kompletní seřízení vrtulníku skutečně nemožné, zvláště někomu, kda zatím neví skoro nic. Na dálku se dá bavit jen o věcech které obě strany znají a konzultuje se detailní problém. Doporučuji najít si někoho osobně a nezačínat urážkami, ale kouzelným slůvkem na "p"! Aby tazatel nebyl oprávněně poslán do jiného "p".
shake13

#6 Příspěvek od shake13 »

Ja CopteraX lietam tiez ale elektroniku som si kupoval zvlast. Ale ine som chcel: Mnoho usetris ak si riadenie RC heli najprv vyskusas na SIMULATORE alebo na nejakom stabilnom stvorkanale-trebarz aj dvojrotoraku. Uriadit heli totiz nieje az take jednoduche, ako sa na prvy pohlad zda. Ja som s tym zacinal tiez dost neskoro (mam 46) a preto viem o com hovorim.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
z.zemanek

#7 Příspěvek od z.zemanek »

shake13 píše:Ja CopteraX lietam tiez ale elektroniku som si kupoval zvlast. Ale ine som chcel: Mnoho usetris ak si riadenie RC heli najprv vyskusas na SIMULATORE alebo na nejakom stabilnom stvorkanale-trebarz aj dvojrotoraku. Uriadit heli totiz nieje az take jednoduche, ako sa na prvy pohlad zda. Ja som s tym zacinal tiez dost neskoro (mam 46) a preto viem o com hovorim.

Začal jsem s dvourotorem Free Spirit micro,potom Solo,dále Free Spirit, a nyní TOTO!
Vyhovovala mi souprava(stále od jednoho výrobce), možná ne nejlepší,ale asi se na ni dá zvyknou a nepřekvapí nějakým šokem
Ale X Copter překvapil
Ne snad že je to 6-tikanál, to jsem očekával, firemní nastavení bylo asi hlavním kamenem úrazu.
A taky nedočkavost,hračku si rychle vyzkoušet.
Caplik na levé straně ovladače,snad otáčky motoru,žádné otáčky nereguloval,avšak hýbal cyklikou dopředu a doprava.Vypínač motoru fungoval.Takže šel do vzduchu a dopadlo to,jak to dopadlo.Dobře,jsem vemeno nedočkavý,tak jsem to dal na notas a rozmrdal to úplně.
Jak se to dá vrátit?

PS: dodaný simulátor se chová jako mrtvej brouk,prý to chce jinej kabel,ale nevím jakej
PC ho nenajde(zkoušeny tři PC)
Naposledy upravil(a) z.zemanek dne ned 31.10.2010 1:45, celkem upraveno 1 x.
Howking
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Howking »

No když přijdeš na letiště a začneš tahat rady z lidí, co si urvali trochu času si zalítat a místo toho by se měli bavit s někým cizím a v oboru novým, tak se jim nediv. Přísahám ti, že za dva roky (pokud u toho zůstaneš) se zachováš úplně stejně. Nejlepší je se s někým domluvit třeba přes toto forum a možná jeho čas i nějak ohodnotit a vyhradit si čas. Každý trošku zkušený ti jistě rád vrtulník správně nastaví, zalítá a předvede a dá ti i spoustu dobrých rad. Nečekej ale že ve své troše volného času se ti bude věnovat pravidelně - každý z nás si to musel většinou projít sám.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
z.zemanek

#9 Příspěvek od z.zemanek »

Mechanicky je Black Angel, aspoň co já o něm vím, v pořádku, ale na dálku je kompletní seřízení vrtulníku skutečně nemožné, zvláště někomu, kda zatím neví skoro nic. Na dálku se dá bavit jen o věcech které obě strany znají a konzultuje se detailní problém. Doporučuji najít si někoho osobně a nezačínat urážkami, ale kouzelným slůvkem na "p"! Aby tazatel nebyl oprávněně poslán do jiného "p".[/quote]

Něco málo vím, ale nevím třeba jak naprogramovat otáčky motoru,furt se točí na plní kule a nevím jestli je to mnou,nebo???,chápu i pětibodovou křivku plynu a "S" charakteristiku. Zase až takový vemeno nejsem
Zbyněk
Penax

#10 Příspěvek od Penax »

Howking píše:No když přijdeš na letiště a začneš tahat rady z lidí, co si urvali trochu času si zalítat a místo toho by se měli bavit s někým cizím a v oboru novým, tak se jim nediv. Přísahám ti, že za dva roky (pokud u toho zůstaneš) se zachováš úplně stejně. Nejlepší je se s někým domluvit třeba přes toto forum a možná jeho čas i nějak ohodnotit a vyhradit si čas. Každý trošku zkušený ti jistě rád vrtulník správně nastaví, zalítá a předvede a dá ti i spoustu dobrých rad. Nečekej ale že ve své troše volného času se ti bude věnovat pravidelně - každý z nás si to musel většinou projít sám.

Tak to tam u vas nebudete asi nejaka extra parta. Mohu rici z vlastni zkusenosti, ze u nas mi zatim kazdy ochotne poradil a taky urcite chteli misto rozdavani rad a serizovani,radeji litat. Co si pamatuji, tak s tou mou 550-satkou zratili Psena a Peko na letisti mrak casu.Tady treba Psena serizuje 500-stovku http://www.helimaniacs.cz/?page_id=13&a ... =1&pid=184
Jasne vsechno jde naucit jak a co se serizuje atd. Ale kdyz mi to vysvetli nekdo zkuseny tzv. po lopate, lepe to pochopim.
Je to hlavne o tom si zalitat, ale dovedes si predstavit, ze bys prijel na letiste jen tak z druhyma pokecat aniz bys mel na krku vysilac a kufr plnej baterek?
Nekdy si to tam vyzkousejte. :lol:
shake13

#11 Příspěvek od shake13 »

z.zemanek píše:Vyhovovala mi souprava(stále od jednoho výrobce), možná ne nejlepší,ale asi se na ni dá zvyknou a nepřekvapí nějakým šokem
Ale X Copter překvapil
Ne snad že je to 6-tikanál, to jsem očekával, firemní nastavení bylo asi hlavním kamenem úrazu.
A taky nedočkavost,hračku si rychle vyzkoušet.
Caplik na levé straně ovladače,snad otáčky motoru,žádné otáčky nereguloval,avšak hýbal cyklikou dopředu a doprava.Vypínač motoru fungoval.Takže šel do vzduchu a dopadlo to,jak to dopadlo.Dobře,jsem vemeno nedočkavý,tak jsem to dal na notas a rozmrdal to úplně.
Jak se to dá vrátit?

PS: dodaný simulátor se chová jako mrtvej brouk,prý to chce jinej kabel,ale nevím jakej
PC ho nenajde(zkoušeny tři PC)

Toto vsetko je potreba zmenit. A zacni tym simulatorom. Ten co mas mozes kompletne vyhodit. Asi najpouzivanejsi je sim Phoenix. Na nom sa naozaj da nieco naucit. Dalsia vec je trpezlivost. 21.12.2012 sa sice blizi :( ale to je este stale dost casu aby si to zvladol. A najdolezitejsia vec na heli je znalost problematiky okolo heli. Treba naozaj vela studovat na internete, ale aj tu na RCmanii. Ja som tiez samouk a mozem potvrdit, ze to dokaze clovek aj sam, bez cudzej pomoci.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
modelfun
Kontaktovat uživatele:

Návod CopterX 450

#12 Příspěvek od modelfun »

Připravujeme opravdu detailní návod na tento vrtulník, ať si začátečník nasosá aspoň nějaké základní informace, jak nastavit vysílačku aby to lítalo či gyro. Jen to dá chvíli zabrat, ať to k něčemu vypadá, ale pracuje se na tom.. ;)

Co se týká elektroniky, tak jako prodejce můžu doporučit ihned vyměnit před prvním letem ocasní servo, stejně se časem rozbije. Navíc to je obyčejný analog. Jen při výměně za digitální nezapomeňte přenastavit gyro na jinej typ serva.

Jinak super vrtulník, pro každýho kdo chce zkusit něco většiho. Kdo se o to zajímá si s tím poradí, ale potkal jsem i lidi co to koupili hned po Lamě V3 či jiným koaxiálu a pak se divili... :D

Jinak mě tu třeba ukamenujte, za to že jsem se jako prodejce zapojil do diskuse.... :)
Naposledy upravil(a) modelfun dne ned 31.10.2010 20:07, celkem upraveno 1 x.
zdzd

Re: Návod CopterX 450

#13 Příspěvek od zdzd »

modelfun píše:Jen při výměně za digitální nezapomeňte přenastavit gyro na jinej typ serva, pár odkouřených digitálů jsem už viděl.

Není to omyl? Digitál musí zvládnout to co analog, naopak to všem neplatí.
pzn16

#14 Příspěvek od pzn16 »

Pokud bych měl reagovat na neochotu vrtulníkářů bavit se a poradit, tak já jsem se pouze setkal s opakem. Ač věčný začátečník, jsem oslovil dle mého špičku českého vrtulníkového nebe (Zdeněk Dráždil, Zdeněk Zvědelík, Martin Bednář, Pavel Kefurt, Marek Blahutka, Karel Páník a další) vždy byli ochatní a vstřícní k jakému koli i debilnímu dotazu. Proto jim za vše zatím moc dík.

PS šlo o létání v Jihlavské hale a v modelcity Znojmo
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

pzn16 píše:Pokud bych měl reagovat na neochotu vrtulníkářů bavit se a poradit, tak já jsem se pouze setkal s opakem. Ač věčný začátečník, jsem oslovil dle mého špičku českého vrtulníkového nebe (Zdeněk Dráždil, Zdeněk Zvědelík, Martin Bednář, Pavel Kefurt, Marek Blahutka, Karel Páník a další) vždy byli ochatní a vstřícní k jakému koli i debilnímu dotazu. Proto jim za vše zatím moc dík.

PS šlo o létání v Jihlavské hale a v modelcity Znojmo

No, mě z té špičky vynechej, nesahám jim ani po kotníky.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“