využití nabíječky

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
revers

využití nabíječky

#1 Příspěvek od revers »

Zdar lidi
Měl bych prosbu ohledně využití této nabíječky:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... er/Charger

Tuto nabíječku mám doma a zajímalo by mě jestli by tato nabíječka byla
schopná bez problémů nabíjet tuto motobaterii:
http://www.nejlevnejsiautobaterie.cz/in ... ts_id=6325

Jinou nabíječku nemám a nechci si zbytečně kupovat pokud by tato nabíječka byla dostačující.
Všem předem dík za odpoědˇ
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Precti si poradne co pisou na HC o te nabijecce -

The Accucell has various programming and charging modes and will accept and safely charge NiCd,Lilo, Lipo, LiFe, Pb batteries.
Pb battery voltage: 2 to 36V

Takze tu 12V Vartu vpohode nabije.
(Dnes jsem pres noc doma nabijel 70Ah 12V baterku do auta Graupner Ultramat dvanactkou)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
revers

#3 Příspěvek od revers »

Díky ti :D
Mám radost
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od vitousek »

Abu píše:Precti si poradne co pisou na HC o te nabijecce -

The Accucell has various programming and charging modes and will accept and safely charge NiCd,Lilo, Lipo, LiFe, Pb batteries.
Pb battery voltage: 2 to 36V

Takze tu 12V Vartu vpohode nabije.
(Dnes jsem pres noc doma nabijel 70Ah 12V baterku do auta Graupner Ultramat dvanactkou)

Opravdu nejsem odborník, ale např. Novfra ti řekne, že jen velmi málo modelářských nabíječů nabije autoaku naplno.......
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Abu> koukam ze taky rad v noci nabijis Pb akumulatory :D ja dneska v noci jenom 14Ah a taky Ultramat 12kou :D:D

revers> samozrejme ze ji nabije :) nabijeci proud dodrz 1/10C, napr. pro tu tvoji 7Ah je to 0,7A. Hlavne u tech AGM bych to dusledne dodrzel, Pb baterky obecne nejsou stavene pro rychlonabijeni a AGM typy uz vubec ne. Nak
revers

#6 Příspěvek od revers »

Dík,budu se snažit :D
A když to budu nabíjet menším proudem např:0,4A tak nic neskazim ne?
A možná že by jí to svědčilo víc
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

Ne to nezkazis, a nezkazis nic ani 1/10C tak nespekuluj :D Nak
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

vitousek píše:Opravdu nejsem odborník, ale např. Novfra ti řekne, že jen velmi málo modelářských nabíječů nabije autoaku naplno.......

Ano, vim o tom, chtelo by to Temu nebo neco co umi nastavit max koncove napeti na vic nezt tech 14V. Modelarske nabijecky maji Pb rezim delany na gelovky, takze CC faze konci zhruba na 13.8 - 14V a pak zacnou stahovat proud. Je to proto aby baterka nezacala "plynovat", coz je u gelovky jista smrt. Autobaterky snesou vetsi napeti (mam pocit ze 14.4 - 14.8). Ale ja kvuli tomu dalsi nabijecku kupovat nebudu, staci mi, ze ta autobaterka bude nabita na 85%, hlavne aby to startovalo :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
LV
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od LV »

revers píše:Dík,budu se snažit :D
A když to budu nabíjet menším proudem např:0,4A tak nic neskazim ne?
A možná že by jí to svědčilo víc

Cez 0,5A by som nešiel a koncové napätie 13,85V určite nie nad 14V :!:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od vitousek »

Abu píše:Ano, vim o tom.....
..... staci mi, ze ta autobaterka bude nabita na 85%, hlavne aby to startovalo :wink:

O tom sem ani na chvilku nepochyboval, to jen pro úplnost.

Také to řeším ISL..... :lol:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Nakadah »

No jo ono ohledne nabijeni Pb akumulatoru panuje spousta polopravd a mytu. U ciste GELOVEHO akumulatoru (ktery je taky patricne nechutne drahy) tech maximalne 13,8V - elektrolyt ve forme gelu vazne bublinky nerad. Takze nad plynovaci napeti clanku neradno chodit.

Zbytek jsou AGM s elektrolytem vazanym ve skelne rohozi a potom klasicke s tekutym elektrolytem. Staci se podivat i do Varta datasheetu - primo baterii o ktere se tady dohadujeme pise maximalne 14,4V a 1A (presneji pise prvni faze IU nabijeni max 14,4 a nasledne udrzovaci napeti 13,2V)

A kazdy komu uz par AGM akumulatoru proslo rukama si jiste pamatuje napis "cyclic use max 14,4V - standy use max 13,8V".
Tim samozrejme nerikam, ze je spatne nabijet akumulator na koncove napeti napr. 13,5V - samozrejme zalezi na dodanem naboji. Jen proste at jsou jiste veci uvedeny na patricnou miru, aby pak mene znaly uzivatel nepropadal panice ze mu nabijecka do AGM akumulatoru pousti 14V. Nak
miho

#12 Příspěvek od miho »

Vše již bylo řečeno. Jen praktická zkušenost. Já tou samou nabíječkou nabíjím podobnou baterku do motorky, jen 14 Ah. Nabíjení je úplně v pohodě, jen dej pozor na nastavení max. dodaného náboje, abys nemusel nabíjení dělat na dvakrát jako já. Nabíjecí prod 1/10 C je tak akorát, i když některé baterky umožňují nabíjet i větším proudem. A ještě maličkost. V popisu je uvedeno něco o pevném elektrolytu. Není to pravda. Je normální tekutý, jen po nalití se baterka pevně uzavře zátkami, které se nevyndávají a baterie se nedolévá. Proto je třeba omezit max. napětí nabíjení jako u gelových. Uvedená nabíječka to ale běžně dělá.
mnov

#13 Příspěvek od mnov »

Měřil někdo jakým napětím dobíjí motorka. :)
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vita_Valke »

já nabíjím olova do auta úplně normálně, GT power dával 14.7V a udržovací napětí 13.8V, na iChargeru to jde nastavit
myslím si že okolo těch 15V na malých A je to uplně v poho, všechny autonabíječky co mi prošly rukama nedávali konstantní napětí ale postupně stoupalo až k těm 15ti

jinak na olovo stačí i zdroj, co já mám 16A z HC tak drží 14.5V, teď jsem s nim dva dny formoval 216Ah v olovu :)
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
luma

#15 Příspěvek od luma »

mnov píše:Měřil někdo jakým napětím dobíjí motorka. :)

Suzuki 650 i 750 14,1-2V při zapnutí všech spotřebičů neklesne pod 13,8V
Baterky jsou stále v pohodě.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“