svižnější větroň na základní akrobacii

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
jelelen

svižnější větroň na základní akrobacii

#1 Příspěvek od jelelen »

Ahoj lidi, mám už docela dlouho Easy Glidera Pro a už s ním začínám ve vzduchu dělat blbosti. Při ostrých výkrutech se mi ale hodně ohýbají křídla. Vím,že můžu dát jinou tyč do křídel,ale chtěl bych spíš nějaký svižnější větroň který bude jak dobrý v termice tak i na svahu. Zatím se vůbec neorientuji ve tvarech křídla a rozpětí a jiných detailech které mají vliv na letové vlastnosti. Co byste mi doporučili za větrone? Líbí se mi balsové křídlo v kombinaci s kompozitovým trupem. Ale to je názor spíše o vzhledu než o letových vlastnostech. Jaký je rozdív v ovládání klasického ocasu (výškovka, směrovka jako mám na EG) a motýlkem (doufám,že se to tak jmenuje) Děkuji za názory a tipy na svižného větroně. Vítám každou radu.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Vigo »

Podívej se třeba na Optimu a nebo Iona. Obojí najdeš na galerii rcserveru. Za rozumné peníze jsou to povedená letadla.
jelelen

#3 Příspěvek od jelelen »

Moc díky skouknu co je to zač.
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lindbergh »

Ion i Optima jsou super éra. Co jsem je viděl létat, tak jsou to pěkná žihadla. Také jsem o jednom z nich vážně uvažoval. Nakonec jsem si pořídil Filipa600 (mam ho v galerii) a to hlavně z toho důvodu, že jsem chtěl přesně jako ty éro jak na svah, na blbnutí, tak i do termiky. Pořídil jsem si proto jedno éro se dvěma křídlama... Podle povětrnostních podmínek, je-li léto, nebo zima, jsem-li na svahu, nebo na louce kde chodí termika, nasazuji křídla. Na termiku potřebuješ malé plošné zatížení a jiný profil křídla. Na svah a blbnutí zase pevnější křídla (ty svahová jsou pol.+balza). Zatím jsem se s ním opravdu vyblbnul a přitom mám 2 éra, ale jinak jsem investoval do jedné Li-pol..., jednoho přijímače..., jednoho motoru a réglu...atd, atd :wink: Je to takový projekt Minimax...Minimální náklady, maximální požitek :twisted:
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Jano
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jano »

,,,a ION na termiku neni moc dobrý sice sa dá ale taká termika sa podarí
chytiť 2-3x za sezonu
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
powder
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od powder »

Obrázek Obrázek
Profil MH30, reálná letová hmotnost V2 - 1000g, V3 - 1400g
m2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od m2 »

Ako pokračovací model by som Iona ani Optimu nevolil, akokoľvek kultové éra to sú. Tie si zaobstaráš, až budeš jasne vedieť, čo od nich očakávaš - a tak si ich necháš vystužiť a omotorovať. Na úvod by som šiel do čohosi, čo dobre (nezáludne) lieta, ale človeku toho nie je po malej havárke tak ľúto. Variant je v tomto smere dobrá voľba. Z novšej produkcie tam má Reichard tiež dvojicu Kakadu/Surikata, detto dvojice Filip/Filip Sport od Pelikána atď.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Jano
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jano »

Inak na akrobaciu je zaujímavý model Kulbutin ,ale termiku nie
inak ma to lietadlo láka .... :wink:

Obrázek
jelelen

#9 Příspěvek od jelelen »

díky za rady, kouknu jeste kde se to nechá nějak rozumě pořídit,ale docela mě chytil ten Ion. Vypadá dost zajímavě. To co psal Lindberg je taky zajímavé řešení? Jak se tam potom řeší výměna křídel? To jsou obě s nějakým univerzálním uchycením k trupu? Kde se nechá zjistit jaká křídla jdou k jakému trupu? Ten Filip v provedení jako jsi psal by mohl být totiž můj případ. Je to taky vzhledově povedené éro.

ještě jednou díky pánové
Jano
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jano »

jelelen

kridla sa menia na filipovi 600, sa mi s tvojho príspevku zdá že myslíš IONa , ak nie tak nič :wink:
powder
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od powder »

jelelen píše:Jak se tam potom řeší výměna křídel? To jsou obě s nějakým univerzálním uchycením k trupu?

BTW Ten Variant od Reicharda má také záměnná křídla a normálně před letem ke trupu přišroubíš to nebo ono...
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Doktor »

>jelen

Můj tip, jako pokračovací model po "bublině" :)

http://reichard.cz/eshop/product_info.p ... ucts_id=48

Díky profilu S 3021 to nebude až tak rychlé, ale vzhledem k prázdné hmotnosti cca 800g to zase nebude problém za pomoci křidélek urychlit. Konstrukce křídla (polystyren potaženej balzou a zpevněnej laminátem) už něco vydrží. Navíc to vše podtrhuje cena za verzi ARF 3200,-Kč.

P.S.:Optima; Ion; Dion atd. jsou určitě skvělá letadla, ale jak píše "m2", tak přechod na ně rovnou z "bubliny" asi nebude to pravé.
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Lindbergh »

jelelen píše:díky za rady, kouknu jeste kde se to nechá nějak rozumě pořídit,ale docela mě chytil ten Ion. Vypadá dost zajímavě. To co psal Lindberg je taky zajímavé řešení? Jak se tam potom řeší výměna křídel? To jsou obě s nějakým univerzálním uchycením k trupu? Kde se nechá zjistit jaká křídla jdou k jakému trupu? Ten Filip v provedení jako jsi psal by mohl být totiž můj případ. Je to taky vzhledově povedené éro.

ještě jednou díky pánové

Není to žádné univerzální uchycení, ale naprosto standartní. Je to vlastně jako bys měl dvě éra. Na Filipa600 termik i Filipa600 sport máš totožný trup. Křídla (obě) mají na náběžné hraně kolíček a zezhora se pak přišroubují plastovým šroubem. Jednou jsem s ním blbnul na svahu a dost prudce přistál (čti zapíchl do svahu :lol: ) a ten plastový šroub v tom případě funguje jako střižný. Éru se nic nestalo, pouze jsem z kufru vyměnil šroub a lítal dál. Já si na začátek léta koupil toho termickýho a pak k němu na podzim dokoupil jen ty svahová křídla. Pokud chceš podrobnější info, klidně se ozvi na ICQ, rád s čímkoliv poradím :wink:
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

Doktor píše:>jelen
Můj tip, jako pokračovací model po "bublině" :)
http://reichard.cz/eshop/product_info.p ... ucts_id=48
Díky profilu S 3021 to nebude až tak rychlé, ale vzhledem k prázdné hmotnosti cca 800g to zase nebude problém za pomoci křidélek urychlit. Konstrukce křídla (polystyren potaženej balzou a zpevněnej laminátem) už něco vydrží. Navíc to vše podtrhuje cena za verzi ARF 3200,-Kč.
P.S.:Optima; Ion; Dion atd. jsou určitě skvělá letadla, ale jak píše "m2", tak přechod na ně rovnou z "bubliny" asi nebude to pravé.

Doktor mi pekne nahral na smec :wink:
Mefistaka jsem lital 2 sezony, jako druhy vetron (prvni byl, a porad je, takova lehoucka balzova 1.6m 500g poletucha). Mefisto neni spatny ero, ale myslim ze proti Ionovi nema zadne vyhody, snad akorat nizsi cenu? Ale s tim zase souvisi o neco nizsi kvalita provedeni. Mam docela srovnani, casto jsem byl ve vzduchu zaroven s jinymi modely, Ionem taky. Mefisto ma proti Ionovi mensi rozsah rychlosti a je trosku min obratny. Co se tyka stability a chovani na minimalce, jsou na tom zhruba stejne. Ion je podle me lepe udelany (pevnejsi trup, kridlo, spojka kridla, ....) Jedine co ma Mefisto navic je rizena smerovka. Iona zase muzes koupit s 2ma ruznymi profily (trosku pomalejsi a termictejsi SD7037 a rychlejsi MH30).
Ja osobne bych teda doporucil Iona.
Jano píše:,,,a ION na termiku neni moc dobrý sice sa dá ale taká termika sa podarí chytiť 2-3x za sezonu

:D :D :D To zrejme v pripade ze jdes litat tak 4x za sezonu. Mnohokrat jsme tocili (ja s Mefistem a Viktor s Ionem) spolecne stoupak az nekam pres 400m....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Doktor »

Dobrá, dobrá! :D
Odpovědět

Zpět na „Větroně“