Profil, nebo rovnou desku

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
michalll
Kontaktovat uživatele:

Profil, nebo rovnou desku

#1 Příspěvek od michalll »

Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli je rozdíl v chování letadla, které má křídlo s profilem (symetrickým) a tím, které má křídlo z rovné desky. Modely si navrhuji i stavím sám a chtěl bych si vyrobit nějakého 3D akrobata (elektru) z EPP. Něco na způsob SUPER ZOOMA. Zatím jsem na všech dřívějších érech profil dělal. Ale ta vidina, že křídlo akorát "vypižlám" z desky EPP mě docela láká...
Díky
woro
Kontaktovat uživatele:

Re: Profil, nebo rovnou desku

#2 Příspěvek od woro »

michalll píše:Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli je rozdíl v chování letadla, které má křídlo s profilem (symetrickým) a tím, které má křídlo z rovné desky. Modely si navrhuji i stavím sám a chtěl bych si vyrobit nějakého 3D akrobata (elektru) z EPP. Něco na způsob SUPER ZOOMA. Zatím jsem na všech dřívějších érech profil dělal. Ale ta vidina, že křídlo akorát "vypižlám" z desky EPP mě docela láká...
Díky
Profil má menší odpor a u ovládacích ploch menší "mrtvé pásmo", tedy přesnější ovládání. Já deskolety nějak nemusím, ale pokud si chceš postavit halovku, nebudu ti do toho kecat :wink:
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
michalll
Kontaktovat uživatele:

dodatek

#3 Příspěvek od michalll »

Pardon, ještě jsem asi měl dodat, že to chci na venkovní lítání
woro
Kontaktovat uživatele:

Re: dodatek

#4 Příspěvek od woro »

michalll píše:Pardon, ještě jsem asi měl dodat, že to chci na venkovní lítání
Tak na ven určitě profil - není dobré když to na plný plyn stojí.
valino
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od valino »

michalll píše:Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli je rozdíl v chování letadla, které má křídlo s profilem (symetrickým) a tím, které má křídlo z rovné desky. Modely si navrhuji i stavím sám a chtěl bych si vyrobit nějakého 3D akrobata (elektru) z EPP. Něco na způsob SUPER ZOOMA. Zatím jsem na všech dřívějších érech profil dělal. Ale ta vidina, že křídlo akorát "vypižlám" z desky EPP mě docela láká...
Díky

I deska je profil. Tak navrhni, spočítej, otestuj a uvidíš.
michalll
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od michalll »

Tak jsem trochu navrhoval a počítal a ta rovná deska mi snad vychází lépe, než profil! 8O 8O .Určil jsem nějaké rozumné rozměry a rychlost, spočítal Re a součinitel odporu Cx mi u rovné desky vyšel cca 0,006. A co jsem se díval na poláry nějakých roměřených profilů, tak ty udávají Cx kolem 0,02 (takže podstatně větší odpor). Je teda pravda, že se mi to moc nezdá... (možná je to tím, že jsem našel jen vzorec pro nekonečně tenkou desku... :roll: )Kdyby byla ta rovná deska tak super, tak by se používala asi na podobných letadlech výhradně a nikdo by se neotravoval s výrobou profilu. (I když mě taky napadá, že se profilová křídla dělají kvůli větší ohybové pevnosti - přeci jen křídlo s profilem s největší tloušťkou kolem 2 cm se ohne méně, než 8 mm tenká placka. No, som z toho volaký zmetěný. Nejlepší by asi bylo postavit 2 stejná letadla, jedno s profilem a jedno bez... To mě ale nějak neláká :(
woro
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od woro »

michalll píše:Tak jsem trochu navrhoval a počítal a ta rovná deska mi snad vychází lépe, než profil! 8O 8O .Určil jsem nějaké rozumné rozměry a rychlost, spočítal Re a součinitel odporu Cx mi u rovné desky vyšel cca 0,006. A co jsem se díval na poláry nějakých roměřených profilů, tak ty udávají Cx kolem 0,02 (takže podstatně větší odpor). Je teda pravda, že se mi to moc nezdá... (možná je to tím, že jsem našel jen vzorec pro nekonečně tenkou desku... :roll: )Kdyby byla ta rovná deska tak super, tak by se používala asi na podobných letadlech výhradně a nikdo by se neotravoval s výrobou profilu. (I když mě taky napadá, že se profilová křídla dělají kvůli větší ohybové pevnosti - přeci jen křídlo s profilem s největší tloušťkou kolem 2 cm se ohne méně, než 8 mm tenká placka. No, som z toho volaký zmetěný. Nejlepší by asi bylo postavit 2 stejná letadla, jedno s profilem a jedno bez... To mě ale nějak neláká :(
Jenže ta deska má těch 8 mm, není nekonečně tenká. A navíc tady máš tu pevnost. Při dostatečné tloušťce vychází deska daleko hůř. Zkus si sehnat .dat soubor pro nějakou rovnou desku a hoď to do Xfoilu - třeba i desku s klínovitým zakončením a obroušenou náběžkou. Uvidíš že to není ono.
Kovboj

#8 Příspěvek od Kovboj »

Díky

Můj názor - letadlo s nosným profilem letí, letadlo s deskovým profilem plápolá za motorem. Ale na EPP akrobata, který stejně asi nemá ladně a plynule létat přes celou oblohu to nijak zvlášť nevadí :wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

Rovnou desku není třeba odsuzovat, velmi často se používá i na venkovních modelech. Třeba jako profil ocasních ploch....

Ale je to otázka vhodného výběru. Rovná deska má výhodu v absenci REkrit. Chová se tedy pořád stejně a to je u akrobata velká výhoda.

Pro pomalá a malá letadla je při akrobatických ambicích rovná deska vhodná, ale nad 1m rozpětí a 300g (beru běžné proporce) bych dal profil.
Lze použít i GOE 417+ přepočtený na nulové prohnutí. 8)
mirak
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mirak »

Presne tak. Pokud s tím budeš létat 3D akrobacii stylem furt v obratu, tak nepoznáš rozdíl. Pokud s tím budeš létat stylem F3A, Kde jsou dlouhé rovné lety, tak to není dobrá volba. Nemel jsi (TomasC) kdysi toho velkého 3m deskoleta? Jak to lítá?
seafire19
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od seafire19 »

tak ja mam doma Algola, ma to klasickej profil....a leti uplne spickove, neutika, proste leti... klidne 20 cisel nad zemi, a leti rovne
Yak 54 (35 - 60 ccm) (dodělává se)
Blast 3D (freeair)
Wayfarrer (moje, 6,5 ccm)
Sioux (el. větroň, Valentamodel)
Algol (el. akrobat)
Ultimate (stavím)
www.modelhb.com
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

mirak píše:Nemel jsi (TomasC) kdysi toho velkého 3m deskoleta? Jak to lítá?

Pořád ho mám. Létání je s tím jiné. Velikost tomu dává "relativní pomalost" Model je totiž dobře vidět i na velkou vzdálenost. Vzhledem k ploše křídla přes 2m2 (208dm2) a hmotnosti 6kg je zatížení 28g/dm2. Takže rychlost letu je opravdu halovková. Myslím, že při tomto zatížení na profilu až tak nezáleží.

Co je zajímavé tak je neuvěřitelná tupost na křidélka. Hloubka křidélek je 200mm a jsou po celé odtokovce. Celkem 4 16kg serva. A stejně se točí pomalu. SOP a VOP jsou v pohodě.
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“