Blizzard-větroň 3,5m

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

Blizzard-větroň 3,5m

#1 Příspěvek od Lindbergh »

Ahoj kluci,
nedávno při dotazu na mého nového Filipa600 jste mě pěkně nahlodali a moje přesvědčení, že si jednou pořídím většího větroně se jen utvrdilo. Když se pak zde objevil inzerát na Blizzarda, tak jsem asi tři dny nezamhouřil oka, chodil jako tělo bez duše a nakonec si pro něj dojel :D Je to sice obrovskej, ale nádhernej mazel (zatím ve sklepě) Zatím jsem létal s něčím podobným jen s EGEm. (promiňte mi ten výraz podobným, ale na rozdíl od SuperZooma, nebo YAK-3 má k němu jediný trochu blízko). Mám ho bez přijímače a baterek, které budu letos do něho pořizovat a nerad bych na tom šetřil. Vysílač mám Optic6. Mám to osazené:MEGA AC 22/45/3, serva 4xHS-81+2xGraup.C5077,régl MGM Compro 40A, vrtuli Graupn. 13x7, plošné zatížení 29g/dm2. Potřebuju slyšet pár názorů:
1 - co se přijímače do takovéhleho éra týče, asi by to chtělo nějaký lepší přijímač...jaký a proč?

2 - baterky jsou tam doporučené 12 Sanyo 1700 CP, zatím jsem létal jen Li-polky a s takovýmhle hovadem nemám zkušenosti...Když tam dám třeba 4xli-pol, tak to bude asi zaprvé zbytečný (na to abych to dostal nahoru) a budu to muset dovážit...?

3 - prosím o jakékoliv rady. Např. nemám zkušenosti s klapkama, s mixama na přistání, s mixama na termiku atd, atd...moc děkuji za podělení se o zkušenosti...
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Prijimac - ja pouzivam do vetronich Schulze Alpha, zatim spokojenost. Vetsinou mam v trupu hodne malo mista, takze se mi tam nic vetsiho nevejde. Predpokladam ze v Blizzardovi bude mista vic nez dost, takze bych se nebal i nejakyho vetsiho prijimace, klidne s dvojim smesovanim (konkretni typ neporadim, nemam zkusenost).
Spis bych videl trochu problem v tom Opticovi - ma jen 6 kanalu, takze klapky budou muset jit obe serva na jeden kanal :( A taky nemuzes pouzit pcm prijimac... Ohledne mixu - to je na delsi povidani, ale Optic vicemene vyhovi, pro rekracni litani, s urcitejma kompromisama. Kamarad s nim lita s Mistralem (kterej mi pripada dost podobnej Blizzardovi, jen o metr mensi :wink: ). Ale nevim jestli tam jdou takovy paradicky jako snap-flap (klapky jdou opacne nez vyskovka) nebo klapky souhlasne s kridylkama. Ale to stejne asi nepouzijes, to je spis pro F3B, F3F a podobny divociny. To nejdulezitejsi = zakriveni odtokovky do termiky a brzdeni crow (klapky dolu, kridylka nahoru + kompenzace VOP) to Optic zvladne.

Baterky - s tim motorem, reglem a vrtuli nemas moc moznost manevrovat s napetim, chce to se drzet kolem toho 12ti clanku, takze bud 12x Nixx nebo 4x Lipol nebo 5x A123. Podle toho co se vejde do trupu, s cim to bude vyvazeny a na co mas nabijecku. Nejlevnejsi reseni bude asi 12x Sanyo 1700, kdyz koupis 2 packy budes litat nepretrzite (nabijes do pul hodiny), na vaze snad neni potreba u takovyho modelu nejak uzkostlive setrit (naopak, tech 29 mi prijde jako docela malo, bal bych se ze to bude hricka vetru).

Doufam ze tam mas prijimacovy baterky, nejaky slusny (Sanyo Eneloop AA nebo jeste lepe nejaky Sanyo NiCd 1200-1500) !!
Naposledy upravil(a) Abu dne sob 05.04.2008 21:38, celkem upraveno 3 x.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od m2 »

Nemáš niekoho poblíž, kto by Ti s tým pomohol, komu dôveruješ a kto by to aj zalietol? Predpokladám, že tu Ťa totálne domotáme protichodnými názormi...

Za mňa (bez detailov, bez značiek výrobcov):

prijímač: PPM IPD s dobrou citlivosťou, značku a model blízky Tvojmu srdcu alebo na odporúčanie dôveryhodnej osoby. Radšej 7 až 8 kanál, keď sa zbavíš Optica, aby si mohol každé servo ovládať samostatne a nastavovať "pokročilé mixy". Keďže máš len šesťkanálový vysielač, tak prechodne klapky na Y-kábel, ak to mechanická inštalácia umožňuje.

baterky: Ono to uvezie aj NiCD aj NiMH aj A123 aj LiPo. Zvoľ napätie podobné pôvodnej zostave a hmotnosť takú, aby si nemusel dovažovať. C-rejting taký, aby si to neodpálil. A hlavne fyzické rozmery, aby pasovali.

mixy: budeš riešiť po zálete. Na úvod klasika s diferenciáciou krídeliek cca 2:1 + klapky na ťahový potenciometer poprípade plyn na spínač a klapky na plynovú páku. Ak tam rovno mixneš butterfly, nič tým nepokazíš, ale neviem, ako Optic. Pri Tvojom plošnom zaťažení to ale nevidím na úvod ako dôležité.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lindbergh »

To Abu: Místa je tam dost a jak jsem psal, šetřit na tom nechci, je to přeci jen větší éro. Optic6 jsem si kupoval jako můj první vysílač loni, kdy jsem nevěděl, jestli mě to vůbec bude bavit. No a chytlo mě to pekelně 8) Teďka šetřím do prasátka na něco pořádnýho, ale nechci jít o půl třídy nebo o třídu víš. Chci rovnou "plnokrevnej vysílač" a počítám s tím, že to bude stát možná i přes dvacku. Někde jsem četl (tuším, žes to psal ty, ale nejsem si jistej :wink: ), že je dobrý koupit přijímač, kterej umí nouzový výchylky (který Optic6 umí a s Opticem6 prý pcm přijímače lze použít...???), akorát musím koupit Hi-tec přijímač aby to chodilo....? Si mně udělal teď guláš v hlavě chlape :lol: :lol: :lol:

Baterky: To co píšeš zvládne moje nabíječka bez problému...Kdybych tě dal narvanou kreditku asi bys šel stejně do nejlevnějšího řešení, protože je třeba ho "dovážit"...chápu to dobře? :D

Mixy - Optic6 umí tyto:
mix křidélka-směrovka (kombi-mix)
mix elevony (pro samokřídla)
mix pro motýlkové ocasní plochy
diferenciace výchylek křidélek
mix flaperony
mix výškovka-klapky
přistávací konfigurace
mix butterfly (crow)
ovládání zakřivení odtokové hrany
mix pro ovládání výškovky 2 servy
volba ovládání plynu přepínačem nebo křížovým ovladačem
2 volně programovatelné mixy

Předpokládám, že na rekreační polítání to bude stačit (použiju samozřejmě jenom něco z toho, okopčil jsem to z návodu) a ty klapky holt prdnu na V-kabel :cry:

Nejvíc si mě ale dostal s těma přijímačovejma baterkama! To já nikdy nepoužíval...Je to asi důležité jako záloha, když hlavní dojde...? Jestli jo, tak do toho určitě půjdu! Ty Sanyo NiCd 1200-1500 jsou dle tebe O.K.?
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lindbergh »

To m2: Díky za rady :D S tím přijímačem jsem z toho nějaký volajaký zmetěný :D Mám tady kámoše on-line na Skypu a ten mně tvrdí, že Optic6 pcm přijímač umí, ale já fakt nevím, přece jen ty znalosti zatím u mě občas pokulhávaj :oops:

PS: Ta tvoje Proxima II je fakt boží :!:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Optic sice umi nejakou pcm, ale k ty potrebujes HiTec pcm prijimac, kterej je snad jenom jeden a zatim jsem na nej neslysel nic nez nadavky. S jinejma pcm prijimacema si to rozumet nebude! Ale myslimz e pcm neni do takovyhleho stroje nijak nutna, to je spis potreba do helin, kde jediny kopnuti znamena okamzitou smrt. I klasickej kvalitni ne-pcm prijimac bude zcela vyhovovat. Jinak jak uz jsem psal, kamarad lita s Mistralem (taky 6 serv) a Opticem a jde to.

Prijimacove baterky jsem myslel ne jako nejakou zalohu, ale jako hlavni zdroj pro serva a prijimac. Pri napajeni 12ti clankem bude napeti na reglu (pri vypnutem motoru) kolem 15V, BEC by z toho mel udelat 5V, to je ubytek 10V, odber sesti serv muze byt chvilkove nekolik amper, i kdyby to byl prumerne 1A, je to dost velka vykonova ztrata co by musel BEC protopit. Reseni jsou dve - spinanej BEC nebo prijimacovy baterky. Ja se priklanim k tomu druhymu. Pokud to puvodne litalo bez prijimacovek jen z BECu, tak obdivuju nervy puvodniho majitele (nebo to byla neznalost) ? Ja byl lehce nervozni uz kdyz jsem lital se 4ma servama a 10ti clankem, ted us 6ti servovyho era tam mam 4xNiCd 1200... Schvalne se podivej na stranky MGM co tam pisou o BECu a dimenzovani napajeni serv !
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od m2 »

Abu píše:Schvalne se podivej na stranky MGM co tam pisou o BECu a dimenzovani napajeni serv !

Mám leták v šuflíku ... 4 servá pri LiPo 4s.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

PCM od Hitec jsou myslím už v pohodě.Co měly problémy byly starý typy dodávaný s Prismou.
ICQ 638556901
georg
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od georg »

arda1 píše:PCM od Hitec jsou myslím už v pohodě.Co měly problémy byly starý typy dodávaný s Prismou.

I na ty nový jsem slyšel špatné zkušenosti. Řěšení by možná bylo dát do optica modul třeba na 2.4, popřípadě koupi určo slušnej přijímač, Abu má jistě pravdu, ty schulze budou fajčit dobře.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
JardaF

#10 Příspěvek od JardaF »

Vysílač MC 22s a přijímač SMC 16 a seš v pohodě. :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

No ale cenově trocha jinde ne? To já můžu klidně napsat FF9 a R149DP -ale jaký to má pro něj smysl? :roll: :roll: :roll:
ICQ 638556901
JardaF

#12 Příspěvek od JardaF »

arda1 píše:No ale cenově trocha jinde ne? To já můžu klidně napsat FF9 a R149DP -ale jaký to má pro něj smysl? :roll: :roll: :roll:
Páč pravil že nechce šetřit mistře "ignore list".
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

JardaF píše: mistře "ignore list".
Co to???
Jinak jsem myslel že máš 19ku. :wink:
ICQ 638556901
JardaF

#14 Příspěvek od JardaF »

arda1 píše:
JardaF píše: mistře "ignore list".
Co to???
Jinak jsem myslel že máš 19ku. :wink:
Já teď psal o ICQ nikoliv o vysílačce. A mj. MC 19 je super ale na plně mechanizovaný křídla je lepší MC 22 a proto sem ji doporučil, taky ji budu kupovat.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

Dal jsem tě na ICQ na ignore list? Ani nevím-proč?
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Větroně“