Futaba T14SG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Moren

Re: Futaba T14SG

#946 Příspěvek od Moren »

Jasný. U telefonu si novou verzi udržuji. U rádia jsem to bral, že pokud to funguje....nehrabej se v tom. Vím že u 8SG třeba update přidal podporu vyššího počtu kanálů, takže přidávají i nové funkce, ale říkal jsem si, že tohle mi stačí i tak využiju tak 10% funkcí co to nabízí. Ale když to opravuje takovouto chybu, už není třeba otálet a šup do nového FW. :) Návod počítám najdu v návodu k vysílačce, ne? Myslím že se to jen zkopíruje do rootu karty, ta se dá do vysílačky a nastartuji s tisknutým tlačítkem EXIT. Tak nějak jsem to myslím zaregistroval.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#947 Příspěvek od PetrP2B »

Návod je u FW http://www.futaba-rc.com/software-updates.html. V ZIPu je exe, který si řekne o naformátovanou SD kartu v rádiu, pak na ní přehrne několik souborů. Karta se vloží do vypnutého rádia, které se následně zapne s podržením talčítka HOME/EXIT, po chvilce na displeji vyběhne hláška, aby jsi zmačknul U.MENU/MON., tím začne update.
Moren

#948 Příspěvek od Moren »

Super. Exe pro můj Mac. :) Tak to nahraju přes virtuální widle nebo z notesa manželky.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#949 Příspěvek od koulinek »

Moren píše:Super. Exe pro můj Mac. :) Tak to nahraju přes virtuální widle nebo z notesa manželky.

to by neměl byt problém, taky to tam cpu z virtuálky (na linuxu)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#950 Příspěvek od jindraj »

nějak jsem se zacyklil při pipani éra. Mám na křídle klapky, jejichž primární smysl byla "brzda" na přistání. Mám tedy nastaven butterfly a ten funguje. Uvažuji ale zda by klapky nešly nějak smysluplně využít i při letu - přiklapkování křídla na větší vztlak a pod. Zjistil jsem (nejspíš objev ameriky někým kdo s klapkami zatím neobcoval), že nemá moc smysl dávat je na proporcionální ovladač ... to ve vzduchu nikdy nevím, kam jsou zrovna nastaveny. Asi by bylo lepší dát je na třeba třípolohový vypínač s konkrétně definovanými a tedy opakovatelnými polohami. Jenže nevím, jak to udělat na 14 SG. Když je hodím na přepínač, tak jdou stylem "jedna krajní poloha" - "neutrál" - "druhákrajní poloha". Můžu omezit krajní polohy serv, ale to není účel a navíc to ovlivňuje ten butterfly. Pro butterfly potřebuji výchylku dolů skoro 90° . Pro ty klapky by mi stačilo jen pár stupňů.

Jak máte tohle řešené, případně jak používáte a máte napípané klapky

.... moc dík.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#951 Příspěvek od kratas »

Cele klapky ridim pomoci letovych rezimu, ale pokud si je chci doladit muzu je ovlivnit jeste potenciometrem. Klasika.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#952 Příspěvek od jindraj »

kratas píše:Cele klapky ridim pomoci letovych rezimu, ale pokud si je chci doladit muzu je ovlivnit jeste potenciometrem. Klasika.

a pomocí těch režimů .... to máš nastavené trimy neutrálu klapek pro každý režim nebo nějak jinak?
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#953 Příspěvek od Dejfak »

Ahoj, jdu pro radu
Chci se poradit.
Zapojuji 3 proudová čidla, do nich připojuji napěťová čidla.
Pak mám k tomu teplotní snímač, a optický snímač vrtule.
Mám PowerBox který komunikuje přes S-Bus
A přijímač R7008SB s FasTest.
Teď ohledně telemetrie. Všechny čidla se zapojí paralelně do S-Bus2, a ovládání PowerBoxu do S-Bus?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#954 Příspěvek od Rapeman »

Ahoj, nevím jestli tady byl odkaz ke stažení českého návodu, tak ho sem dávám. Stahujte zde: http://uloz.to/xjdxyC51/futaba-t14sg-czech-pdf
Futaba T14SG, Proxima II, MX2 EPP
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5623
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#955 Příspěvek od jindraj »

zpět k telemetrii ....

.... jsem teď zjistil zvláštní věc .... log z futaby 14SG mi při zobrazení v grafu v excelu ukazoval takové divné schody. jsem si říkal "debilní excel". Jenže když kouknu do toho logu, tak to výjimečně není problém excelu ... ono je fakt vždy cca 14-15 hodnot stejných, což odpovídá cca úseku cca 1s .... tedy u dat telemetrie. Polohy kniplů to loguje hezky každou další hodnotu jinak. tedy rychlost logování hodnot kniplů je cca 1x za 1/15s (tedy cca 66-70 ms). Ale telemetrická data se logují jen 1x za 1s. Respektive všechny mezihodnoty jsou v rámci tohoto intervalu stejné.

výsledek ... u 14SG nemá smysl nastavovat kratší interval ukládání logu než 1s (leda vám jde o to, jak páčkujete) ... to jen kdyby také někdo vymejšlel jak nastavit. Já teď musím vybrat každý 15. řádek, aby se na to dalo koukat :)

Jinak na konverzi logu Futaby do KLM formátu, který si pak můžete otevřít v Google Earth a prohlížet si ve 3D kudy jste létali je tu tahle nadšenecká stránka ....

FUTABA Telemetry Log Converter

stačí naklikat jen výchozí nadmořskou výšku místa startu a vybrat soubor s logem z vysílačky .... přímo to CSV bez jakýchkoliv úprav. Pokud v něm máte záznam z GPS čidla, ta utilitka jej vydestiluje do KLM 3D trasy a s tou si pak můžete kouzlit v Google Earth a hledat, kam vám to éro spadlo :)
Přílohy
log-zálet.jpg
graup15

#956 Příspěvek od graup15 »

Kurňa chlape..super!!!!! Chtělo by to poslat do Futaby s dovětkem....Hovada japonský,to musíme dodělávat telemetrii za vás?
Díky....Konečně má smysl si to GPS čidlo koupit.
rodzr

#957 Příspěvek od rodzr »

...tak konečně - to co mi ukazovala provizorní GPS ( pro turisty ) naložená v Piperovi před cca 5 lety bude možno i s GPS čidlem od Futaby...jo a pak že pokrok jde mílovými kroky - jak kdy a jak u který firmy....
Moc díky za tip, třeba to na novoročním lítání zkusím...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#958 Příspěvek od jindraj »

graup15 píše:Kurňa chlape..super!!!!! Chtělo by to poslat do Futaby s dovětkem....Hovada japonský,to musíme dodělávat telemetrii za vás?
Díky....Konečně má smysl si to GPS čidlo koupit.

rádo se stalo :) ..... je s tím celkem psina když s tím klubkem čar koulíš ve 3D

a když budeš mít mezi svátky trochu času, tak bych se nebránil nějak zkonzultovat ten pohon té Optimy (heslo "RFM vrtule" jak jsem nedořešili přes ty SZ :)

jo a jak jsem Optimu dostavěl tak sice bude určitě nějakou dobu lítat, ale už začínám lehce přenýšlet co dál (neříkejte to manželce :) .... a dál bude něco noooo jako třeba ten Viking :) tak mám dojem, že se ještě uslyšíme.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#959 Příspěvek od Dejfak »

Jen se zeptám, k čemu to je?
Jako ta dráha letu v 3D?
To si pak vytiskneš, a dáš si to na zeď?
Nebo k čemu to je?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#960 Příspěvek od jindraj »

eeeeeee ..... třeba pro zábavu? na hraní? já myslel, že celý tenhle koníček děláme pro zábavu :) a že si hrajeme .... tedy já se tím alespoň neživím a jen na tom děsivě hýřím časem a trochu i penězi.

to se pak můžu zeptat k čemu je dobré že tu blbneme s letadýlkama.

P.S. když jde o tu zábavu (neb je dobré nazývat věci pravými jmény), tak se jde bavit třeba tím, že:
- jde třeba spustit průlet "kamerou" po té Google Earth krajině (která je také 3D, pokud není člověk zrovna v polabí, kde jsem byl) po té trajektorii;
- můžeš si projíždět po výškovém profilu a ono ti to ukazuje na té trajektorii, kde jsi v tu chvíli byl, kde byl ten který z výškových bodů;
- můžeš si perfektně udělat představu o prostoru, ve kterém lítáš (ze země vidíš popravdě prd jak jsi daleko a vysoko), respektive ne vždy je to jak se zdá a takhle krásně vidíš, jak jsi skutečně daleko od těch drátů, kterých se bojíš, nebo stromů, co přitahují jak magnet;
- můžeš se třeba podívat, zda už někomu létáš nad hlavou nebo jinde, kde bys už být nutně nemusel ...
atd atd atd.
- můžeš (když budeš dobrý pilot) napsat do vzduchu žádost o ruku a pak tu dráhu poslat své vyvolené, abys otestoval, zda zkousne ty blbiny, co děláš;
- můžeš krásně analyzovat z jakého směru a úhlu jsi to napikoval do které krtiny, když se zadaří;
- a pokud chceš mermo náznak praktična, tak si můžeš lépe uvědomit jak lítáš - ve kterém místě a při jakém manévru třeba ztrácíš jak moc výšku, nebo že třeba to, co považuješ za kolmý sestup ani zdaleka naní tak kolmé, jak se ti ze země zdálo, .... atd. limity přínosů jso omezeny jen otázkami, co tě napadají.

prostě je to k tomu, k čemu jsou všechna ostatní zalogovaná data .... abys z nich něco vykoukal, když tě napadají ty správné otázky.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“