Heli HK-450 z HC II.

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
petr_P
Kontaktovat uživatele:

#901 Příspěvek od petr_P »

potřeboval bych poradit, jak demontuji ložiska hlavní hřídele z jejich domku (kovového)... díky moc
PKZ F4U Corsair, F16 Alfa Model,
CopterX 450AE V2, KK Tricopter
Blade mCP X V2, DX6i
Ladul
Kontaktovat uživatele:

#902 Příspěvek od Ladul »

Klepnout zespodu nepomohlo ?
MC-22s CH-50+Assan
Towmaster, Tiger Trener
Tarot-450PRO, T-REX 500 3G,T-REX 600EFL PRO
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#903 Příspěvek od pkotatko »

mrkni sem : http://pkotatko.rajce.idnes.cz/20100730 ... 010050.jpg
Na helině vlevo je to udělané, netvrdím že to odstraní vůle beze zbytku, ale pomůže to. Je to úprava co nic nestojí a za pět minut nemáš co dělat.
Vůle na vrtulce naprosto řeší upgrade na heli vpravo. Tam není naprosto žádná vůle. Vemu za list vrtulky a opravdu není cítit žádná vůle. Přitom to celé chodí zlehka.

Mně se ocas při vyšším zisku gyra náhle (nemusí to být hned) rozkmitá na konci řádově +-1cm, frekvence může být tak 3Hz. Na rádiu mám nastavený poměrně malý rozsah nastavení zisku kolem nuly (možná 30% rozsahu kanálu na celý rozsah příslušného knoflíku, nepamatuji si to) a ani na koncích se mi to takto nerozkmitá nějak brutálně.
Tak tohle jsem nepochopil. Kolik máš tedy opravdu nastaven zisk v normal/HL ?
Velký zisk gyra se projevuje rozkmitáním a může se to stávat nepravidelně. Taky se to může projevovat, že va visu je to dobrý a při rychlé táhlé zatáčce se to rozkmitá. Nejlépe se pozná správně nastavený zisk při rychlém couvání, nebo padání po ocase dolu.
Naposledy upravil(a) pkotatko dne úte 10.08.2010 18:22, celkem upraveno 1 x.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

Nářadí

#904 Příspěvek od MartinMartin »

Zdarec, budu kupovat vrtulník HK-450 a chtěl bych se zeptat jaký je potřeba vercajk na smontování a případné opravy vrtulníku křížové a klasické šroubováky mám všech velikostí jde mi spíš o velikosti inbusových klíčů a nastrčkových na matice ať vím co mám a co musím koupit popřípadě jaké příslušenství doporučíte k seřízení bude mi stačit pouze měrka na nastavení úhlů listů? vyvažovačky si vyrobím sám to není problém. A ještě jaké typi pojistných lepidel modrý loctaid mám ten by šel ne? ale na ložiska se používá něco jiného nebo se mílím? A také zda-li je potřeba na vrtulníku některé místa mazat asi jenom hlavní ozubené kolo že a popřípadě jaká vazelína je vhodná moc díky za odpověď s vrtulníkami jsem začínající pokud nepočítam mSR létám jinak plošníky.

A ještě jeden dotaz pokud by měl někdo k prodeji HK-450 nejlépe zalétaný nebo i nesložený se vším vybavením tak ať nabídne třeba se domluvíme.
Kenny McCormick

#905 Příspěvek od Kenny McCormick »

pkotatko píše:mrkni sem : http://pkotatko.rajce.idnes.cz/20100730 ... 010050.jpg
Na helině vlevo je to udělané, netvrdím že to odstraní vůle beze zbytku, ale pomůže to. Je to úprava co nic nestojí a za pět minut nemáš co dělat.
Vůle na vrtulce naprosto řeší upgrade na heli vpravo. Tam není naprosto žádná vůle. Vemu za list vrtulky a opravdu není cítit žádná vůle. Přitom to celé chodí zlehka..
Cumim na ten lavy a nevidim nic 8O 8O 8O :lol:
som slepy jak patron ci co...

To upgrade na pravo od microheli si kupil kde? Nic som nevygooglil ani na ebay nic...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#906 Příspěvek od pkotatko »

Tady: http://www.flying-hobby.com/shop/index. ... ts_id=5200

Heli nalevo - mezi smykátkem a pákou vrtulky je vložen kousek silikonové hadičky, která to jakoby napruží. Dá se tím do jisté míry eliminovat vůle.
strahlung

#907 Příspěvek od strahlung »

pkotatko píše:Tak tohle jsem nepochopil. Kolik máš tedy opravdu nastaven zisk v normal/HL ?

Pokud byl zisk moc velký, snadno se to rozkmitalo jak jsem popisoval. Protože to není právě nejbezpečnější situace, omezil jsem rozsah regulace. S tou bužírkou to zkusím.

Jistě se tu o tom muselo psát, že... Koukám, že na fotce jsou listy vrtulky zafixované v nějaké poloze. Já jsem je nechal v gripech volně stejně jako listy rotoru. Samozřejmě musím dávat pozor hlavně při rozjezdu motoru. Ale prostě si myslím, že u těchto vrtulníků to může a proto má být volně. Nebo né?
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

Re: Nářadí

#908 Příspěvek od strahlung »

MartinMartin píše:Zdarec, budu kupovat vrtulník HK-450 a chtěl bych se zeptat jaký je potřeba vercajk na smontování a případné opravy vrtulníku křížové a klasické šroubováky mám všech velikostí jde mi spíš o velikosti inbusových klíčů a nastrčkových na matice ať vím co mám a co musím koupit popřípadě jaké příslušenství doporučíte k seřízení bude mi stačit pouze měrka na nastavení úhlů listů? vyvažovačky si vyrobím sám to není problém. A ještě jaké typi pojistných lepidel modrý loctaid mám ten by šel ne? ale na ložiska se používá něco jiného nebo se mílím? A také zda-li je potřeba na vrtulníku některé místa mazat asi jenom hlavní ozubené kolo že a popřípadě jaká vazelína je vhodná moc díky za odpověď s vrtulníkami jsem začínající pokud nepočítam mSR létám jinak plošníky.

A ještě jeden dotaz pokud by měl někdo k prodeji HK-450 nejlépe zalétaný nebo i nesložený se vším vybavením tak ať nabídne třeba se domluvíme.

Co se týká imbusů, kup si ten nejkvalitnější 1,5mm a raději i 1/16´. Většina šroubů je 1,5mm a nejsou moc dobré, snadno se protočí. Přitom běžný klíč za chvilku ohladí, ani kvalitní tomu tak docela neodolá. Některé šroubky pak lze lépe šroubovat tím palcovým, on do nich pak už víceméně vleze.
psena
Kontaktovat uživatele:

#909 Příspěvek od psena »

strahlung píše:
Jistě se tu o tom muselo psát, že... Koukám, že na fotce jsou listy vrtulky zafixované v nějaké poloze. Já jsem je nechal v gripech volně stejně jako listy rotoru. Samozřejmě musím dávat pozor hlavně při rozjezdu motoru. Ale prostě si myslím, že u těchto vrtulníků to může a proto má být volně. Nebo né?

Vrtulkovy listy nemusi byt moc utahnute, ale uplne volne bych je nenechal, uz jen kvuli tomu, ze by mohly kolidovat s ocasni trubkou pri roztaceni. U hlavniho rotoru pro bezny let muzou byt volne asi tak, ze mirnym tlakem na konec listu dochazi k jeho pohybu, ovsem pro autorotaci je potreba mit listy dotahle vic.
A je to i prakticke, rozhodne kdyz vezmu heli do ruky do jakekoliv polohy tak ani hlavni listy ani vrtulkovy me nemeni pozici.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#910 Příspěvek od pkotatko »

Listy rotoru dotahuji tak, aby když je helina na boku nepadaly svojí vlastní vahou i při mírném zatřesení. Když je skládám do držáku kladou docela odpor. Listy vrtulky jsou dotaženy podobně. Při prvním roztočení se to usadí tam kam má. Volné listy nejsou dobře.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#911 Příspěvek od OPR »

pkotatko píše:...... Při prvním roztočení se to usadí tam kam má. Volné listy nejsou dobře.

Dávám za pravdu.....

až poznáš co to je za strach a sevřenou pr..... když se ti po roztočení jeden z listů sklopí a teď to začne dělat psí kusy ještě na zemi , než se list znava uvelebí na svoje místo to docela trvá - nakonec to celé dopadlo dobře ale vypadalo to hrůzostrašně :)

lepší je to mít drobet utáhlejší než "povolnější" :D
strahlung

#912 Příspěvek od strahlung »

OPR píše:
pkotatko píše:...... Při prvním roztočení se to usadí tam kam má. Volné listy nejsou dobře.

Dávám za pravdu.....

až poznáš co to je za strach a sevřenou pr..... když se ti po roztočení jeden z listů sklopí a teď to začne dělat psí kusy ještě na zemi , než se list znava uvelebí na svoje místo to docela trvá - nakonec to celé dopadlo dobře ale vypadalo to hrůzostrašně :)

lepší je to mít drobet utáhlejší než "povolnější" :D

Nevím, proč by volné listy měly dělat potíže při autorotaci. Dokud vrtulník letí, musí se rotor všemi dostupnými prostředky držet na "normálních" otáčkách, jinak se nedá řídit orientace v prostoru. A dokud se takto točí, neměl by být mezi rotací a autorotací podstatný rozdíl.

Je rozdíl mezi suchým a viskozním třením. Při suchém tření dochází k pohybu až po překonání určité síly, která není úměrná rychlosti pohybu, ale je pevně dána okolnostmi, je konstantní. U listů jde o suché tření. Síla, která posouvá listy do jejich polohy s těžištěm nejdále od osy rotace, je odvozena od odstředivé síly a při přibližování k této poloze lineárně (v limitě) klesá. To znamená, že listy i jen málo utažené ostanou na blíže neurčeném místě v nějaké oblasti kolem "správné" polohy. Možná, že pokud nejsou utažené moc, tak se díky vibracím (tzv. dynamickému mazání) dostanou, kam mají. Na Walkera#4 (nemá kolektiv) jsou listy tvarované tak, že utažené musejí být, jinak by uhnuly dozadu. A je to věčný problém, pořád je musím rovnat podle laťky, aby to nevibrovalo. Ale na HK450 se vždy spolehlivě usadí přesně tam, kde mají být. Gripy nechávám nedeformované, takže je u rotoru možná i několik desetin mm vůle. Nevěděl jsem, jestli nebude vadit, že se listy mohou v malých mezích naklánět i ve zbylých dvou osách, ale nepozoroval jsem zatím nějaké problémy.
Existuje nestabilita, která vznikne u stabilizátoru Bell-Hiller obvyklé konstrukce, pokud jsou listy za "správnou" polohou. Nejde přesně o nejvzdálenější polohu těžistě od osy rotace. Jde o polohu, při které rotující listy při naklonění vyvozují nulovou reakční sílu na táhlo. Pokud jsou natočené dopředu, působí reakční síla směrem k dalšímu naklánění, což (kupodivu a není to úplně jednoduché vysvětlit, já nad tím dlouho musel přemýšlet) vede ke stabilitě soustavy se stabilizátorem. Naopak pokud jsou listy natočené dozadu, působí reakční síla proti jejich naklonění a tato soustava vázaných setrvačníků je v principu nestabilní :!: . Na Walkera#4 to musím hlídat a listy natáčet trochu dopředu, jinak nestabilita vyvolá rychlé tvrdé houpání. Konce osy rotoru opisují zvětšující se protiběžné spirály a vrtulník nutně záhy po startu havaruje. S původním fórovým plastovým nosníkem rotorové hlavy to nebylo tak horké, spíš to bylo nepředvídatelné, ale já si pak vyrobil solidní kovový nosník. U vrtulníků jako HK450 je to částečně potlačené použitím pryžových silentbloků, které bohužel poněkud absorbují i užitečnou energii a jsou účinné jen v nějakých mezích výchylek. U hodně utažených listů rotoru a natočených dozadu trochu víc by nějaký manévr mohl vést k rozhoupání (spíše rozkmitání) a let by mohl špatně skončit. Existuje řešení, které nestabilitu odstraňuje, ale nevím, jestli o něm výrobci vrtulníků vědí. Každopádně ho nepoužívají.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#913 Příspěvek od OPR »

strahlung píše:....... .......

Ale já nemluvil o aotopádu - já mluvil jen o běžném STARTU 8O
Moc hezkej "článek" jenže problém to nevyřešilo :)

za sebe říkám že listy sou lepší utáhlejší než povolenější a končim :D
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#914 Příspěvek od pkotatko »

Trochu více laicky :
Nebavím se o deformaci unašeče. Pokud je mezi unašečem a listem vůle, je potřeba ji vymezit podložkou.
Proč listy přiměřeně utáhnout ?
1. nenechat přenos síly při změně náběhu listu jen na šroubu a pouzdru v kořeni listu. Ty síly tam budou docela velké. List je dobré stáhnout i plochama unašeče.
2. omezit ( eliminovat úplně se to nedá ) pohyb listu dopředu a dozadu za letu. A že se tak děje každou otáčku, resp, půlotáčku je jasné. Že je to nežádoucí jev je jasné taky.
Nechci se pouštět do hlubokých teorií, ani na to nemám. Víceméně vycházím z doporučení zkušenějších a chytřejších.
3. to co popisuješ u Walkery je ale dáno špatně vyrobenými listy.
Rotorový list má svoje podélné těžiště. Podle konstrukce a umístění tohoto těžiště se list v otáčkách chová rozdílně. Buď je v předstihu (podélná osa listu není v ose příčné hřídele, ale směřuje dopředu ), nebo neutrální. Vše je v ose. U klasických mechanik s Bell-Hiler mixem se právě používají listy s předstihem ( pověs si list za díru a uvidíš, že nevisí kolmo dolů ). U bezpádlových mechanik a elektronickou stabilizací je zase vhodnější list s nulovým předstihem.
Snad jsem to napsal srozumitelně :wink:
Kenny McCormick

#915 Příspěvek od Kenny McCormick »

pkotatko píše:Tady: http://www.flying-hobby.com/shop/index. ... ts_id=5200

Heli nalevo - mezi smykátkem a pákou vrtulky je vložen kousek silikonové hadičky, která to jakoby napruží. Dá se tím do jisté míry eliminovat vůle.
Zle som googlil a aj na flying-hobby som zle hladal :lol:

Ale ta cena je dost velka.
Zostanem pri svojom z ebay
http://cgi.ebay.com/Metal-Tail-Rotor-Co ... ccessories
Velmi dobre a zatial /100 bateriek/ drzi slusne. Za tu cenu vratane postovneho kupim 3ks :D

Ja mam zadne listy volnejsie, hlavne na procku sa mi sami preklapaju o nejakych +/- 30-40 stupnov dopredu dozadu. Niekto tu pisal, ze je to lepsie pri hrabnuti o zem kvoli kardanovym prevodom. :?:
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“