Futaba T14SG
Re: Futaba T14SG
Zkusím večer nastavit periodu na 0s a kouknu, co to udělá. Nicméně bych si představoval nastavení třeba 10vzorků/s, 5/s, 2/s, 1/s, 1/2s, 1/5s a 1/10s. M2l jsem v ruce akorát F1675(Robbe), SBS01G by mělo být stejné, ale přímo od Futaby. Jinak se mi nic ohledně toho nepodařilo zjistit.
PetrP2B píše:Zkusím večer nastavit periodu na 0s a kouknu, co to udělá. Nicméně bych si představoval nastavení třeba 10vzorků/s, 5/s, 2/s, 1/s, 1/2s, 1/5s a 1/10s. M2l jsem v ruce akorát F1675(Robbe), SBS01G by mělo být stejné, ale přímo od Futaby. Jinak se mi nic ohledně toho nepodařilo zjistit.
..........................................F1675.............................SBS01G
Meřicí rozsah Varia:.........-50m/s …+50 m/s...........-150m/s …+150 m/s
Rozlišení Varia: cca...........10 cm/s..........................100 cm/s
Meření výšky:...................-500 m ... +3000 m..........-700 m ... +5500 m
Rozlišení měření výšky:........1 m...............................1 m
Meření rychlosti:.................0 ... 500 km/h...............0 ... 500 km/h
Meření vzdálenosti:.............0 ... 3000 m..................0 ... 5000 m
Hmotnost:...........................cca. 21 g.........................cca 11g
alespoň podle papírových parametrů - mě to přijde, že obecně ta Futaba má větší rozsahy ale menší rozlišení ... ale je o polovinu lehčí. ... pokud naá Robbe tu krabku z olova, tak nevím, nevím, zda je to stejný matroš. Takže když koukám na papír, tak pokud mi stačí stoupat do 3000m (kdo z nás na to má, že), nebudu potřebovat hlásit rychlejší klesání než 50m/s (to už ale není klesání, kde mě zajímá vario) a nehodlám se vzdalovat o více než 3000m (což asi jedině s triedrem a nějkou retranslační stanicí
Protože z webu futaby (http://www.futaba-rc.com/software-updates.html) zmizel update na verzi 2.0, který byl nahrazen verzí 3.0, tak se ztratil návod, jak na dispaly nastavit počet sensorů zobrazovaných v základní telemetrii (dostupné stiskem tlačítka Home/Exit).
Snad někomu pomůže priložený zmizelý manuál k Update 2.0, kde je postup uveden.
Škoda, že ve verzi 3.0 stále není možnost nastavení alertu na ztrátu/pokles signálu.
Nenašel jste někdo možnost přepnout komplet zvukový výstup do sluchátek ? Když totiž nastavím například vario, tak mi po připojení scluchátek hraje jak z TX, tak ze sluchátek a zvuk je časově posunutý a vario se tak stává drásačem nervů
Snad někomu pomůže priložený zmizelý manuál k Update 2.0, kde je postup uveden.
Škoda, že ve verzi 3.0 stále není možnost nastavení alertu na ztrátu/pokles signálu.
Nenašel jste někdo možnost přepnout komplet zvukový výstup do sluchátek ? Když totiž nastavím například vario, tak mi po připojení scluchátek hraje jak z TX, tak ze sluchátek a zvuk je časově posunutý a vario se tak stává drásačem nervů
- Přílohy
-
- 14SG_V2.0(E)_MANUAL.pdf
- (328.67 KiB) Staženo 187 x
walter2 píše:Protože z webu futaby (http://www.futaba-rc.com/software-updates.html) zmizel update na verzi 2.0, který byl nahrazen verzí 3.0, tak se ztratil návod, ....
... i nezmizel
http://downloads.hobbico.com/software/fut/¨
a na tuto stránku je odkaz dole na té stránce s updaty .... "update history"
ale je to troch nenápadné
jinak odkud ti to hraje na Tx? a z jakého Tx? mě ze 14SG nic nehraje ... jen ze sluchátek
jindraj píše:s tím logem superjinak to byla pochopitelně ironie s tím přepínáním modelů za letu - sice teoreticky by to asi i šlo pokud by se nezměnil vysílací mod, ale prakticky samozřejmě nesmysl.
Pokud jde o periodu logování, tak koukám na stranu 5 manuálu k tomu jejich data conversion toolu (v praxi jsem ještě nestačil pustit) a tam mají ukázku výsledné tabulky convertované z logu. Čas je v prvním sloupci a podle popisu je jeho jednotkou 1/1000 s ... záznamy jsou (s výslovným upozorněním) ne ve zcela přesných odstupech, ale v principu pokud vidím správně jsou cca 50/1000 s od sebe. Tak si říkám, že by nějak mohl jít kratší interval než 1s. Není to náhodou tak, že když tam necháš tu 0s (tu jsem tam viděl včera defaultně), tak to píše těch 5/100 od sebe a jen je problém, že nejbližší další interval k nastavení je 1s?
A dotaz k čidlům, co jsme tu řešili včera: GPS/vario čidla pokud vidím jsou pro 14SG (Fasstest) k dispozici 2:
SBS01G (GPS + vario + výškoměr) a F1675 (GPS Multi senzor - má nicméně také GPS + vario + výškoměr)
Zatímco to SBS01G od Futaby stojí pomalu dvojnásobek toho F1675 od Robbe, tak s výjimkou 10g navíc má všechny parametry, rozlišení, rozsahy to levnější od Robbe lepší - je nějaký racionální důvod či použití, kde by mělo smysl uvažovat o něčem jiném nežb té F 1675?
Při nastavení intervalu logování na 0s je v logu časový rozdíl od 110 do 220ms. Logování je zatím v plenkách, ale krom tohoto a nutnosti logování vypínat před změnou modelu, se zdá, že funguje dobře.
jindraj píše:jinak odkud ti to hraje na Tx? a z jakého Tx? mě ze 14SG nic nehraje ... jen ze sluchátek
Zvuk varia jde jak z pípáku T14Sg, tak z připojených sluchátek, čekal bych, že z TX se přestane po připojení sluchátek ozývat.
To je zvláštní. Me to včera vecer slo ze sluchátek ale z pípaku nic. Bud jsem blbe poslouchal. Nebo to byla nějaká shoda okolnosti a nebo to je tim, ze jsem updatoval jak FW tak soundFW. Zkusím dnes nebo zitra znovu kdyz bude cas.
Jinak 1/10s uz je celkem použitelné rozlišení ne ?
Uvnitř TX není klasické repro, které by umělo přehlrávat hlásky (speech), ale pípák s melodiemi tam je a funguje i bez slochátek. Pro alerty (pokud nepoužiješ vibrace) je to myslím důelžité. Zkus se podívat do menu SYSTEM-SOUND.
Perioda logování 0,1s je OK, asi nejkratší čas, který stíhá radio ukládat.
Přesně tak pípák pípá pořád, ale pro vario to není zrovna nejlepší řešení. Jak už jsem psal, vario bych uvítal při připojení sluchátek posílat jen do nich.
Přesně tak pípák pípá pořád, ale pro vario to není zrovna nejlepší řešení. Jak už jsem psal, vario bych uvítal při připojení sluchátek posílat jen do nich.
walter2 píše:Uvnitř TX není klasické repro, které by umělo přehlrávat hlásky (speech), ale pípák s melodiemi tam je a funguje i bez slochátek. Pro alerty (pokud nepoužiješ vibrace) je to myslím důelžité. Zkus se podívat do menu SYSTEM-SOUND.
to jo.... já tě pochopil tak, že by taky měla žvatlat samotná Tx. Mě z Tx jdou jen ta pípání, ze sluchátek zase jen povídání. tak to je zřejmě stejné a jen jsem tě blbě pochopil
jindraj píše:to jo.... já tě pochopil tak, že by taky měla žvatlat samotná Tx. Mě z Tx jdou jen ta pípání, ze sluchátek zase jen povídání. tak to je zřejmě stejné a jen jsem tě blbě pochopil
Nene rádio má pouze piezo pípák.
Snad někomu usnadním laborování s logováním svým tápáním:
1. Pokud se budete marně snažit stáhnout log z SD karty pomocí utility Telemetry Log Data Conversion Tool v1.0 a na SD kartě bude tvrdošíjně pouze soubor tinyfs.img (nebo neuvidíte dokonce ani ten), tak je (jak uvádí návod) potřeba opravdu použít Futaba File System Utility - (603 KB) - updated October 28, 2013 - viz http://www.futaba-rc.com/software-updates.html
2. Pokud byste hledali indikátor, zda se opravdu data logují (potvrzení správně zasunuté SD karty a potvrzení zapnutí spínače logování), tak Futaba indikuje logování
3. Síle signálu se sice nedá nastavit alert, ale síla signálu se loguje (RECEIVER STATUS). Přikládám ukázku, kde jsem sice nehýbal kniply, ale šel jsem dát vysílačku do sporáku a přijímač do hrnce, abych ověřil logování síly signálu
. LOgování bylo nastaveno po jedné vteřině.
1. Pokud se budete marně snažit stáhnout log z SD karty pomocí utility Telemetry Log Data Conversion Tool v1.0 a na SD kartě bude tvrdošíjně pouze soubor tinyfs.img (nebo neuvidíte dokonce ani ten), tak je (jak uvádí návod) potřeba opravdu použít Futaba File System Utility - (603 KB) - updated October 28, 2013 - viz http://www.futaba-rc.com/software-updates.html
2. Pokud byste hledali indikátor, zda se opravdu data logují (potvrzení správně zasunuté SD karty a potvrzení zapnutí spínače logování), tak Futaba indikuje logování
- akusticky - buhužel tón kdy zapnete logování bez zasunuté karty se liší minimálně od tónu, kdy je vše v pořádku
- vizuálně - našel jsem pouze v menu LINKAGE-TELEM. SET - zde se ale opravdu objeví on v řádku LOGGING pouze v případě, když se opravdu loguje (karta je zasunutá...).
3. Síle signálu se sice nedá nastavit alert, ale síla signálu se loguje (RECEIVER STATUS). Přikládám ukázku, kde jsem sice nehýbal kniply, ale šel jsem dát vysílačku do sporáku a přijímač do hrnce, abych ověřil logování síly signálu
- Přílohy
-
- LOG2.csv
- (6.01 KiB) Staženo 92 x
jindraj píše:to jo.... já tě pochopil tak, že by taky měla žvatlat samotná Tx. Mě z Tx jdou jen ta pípání, ze sluchátek zase jen povídání. tak to je zřejmě stejné a jen jsem tě blbě pochopil
TX mi nepovídá. Ale ze sluchátek mi chodí kromě žvatlání i pípání varia s tím, že pípání na TX neumím vypnout.
tak jsem trochu ztratil orientaci v těch Futabích programech na zpracování logu ... myslel jsem že pomocí Telemetry Log Data Conversion Tool načtu data z karty a vyexportuje mi je to do CSV souboru. ale to se nějak nekoná. Tak jsem inspirován příspěvkem od walter2 použil File system utility abych vyexportoval soubor logu na disk PC s tím, že ho pak zkonvertuji pomocí Telemetry Log Data Conversion Tool do CSV souboru. To mi také nešlo - respektive v Telemetry Log Data Conversion Tool jsem nenašel vyexportovaný soubor. ALE pak koukám, že už to, co je vyexportované z té File system utility JE přímo CSV soubor. OK
Tak jen nevím, k čemu je ta Telemetry Log Data Conversion Tool, když log mi do CSV uloží už File system utility.
no nic pro dnes končím s experimenty
P.S. Je boží jak to loguje pohyby kniplů - hodit do grafu je celkem sranda. ... až budu příště přemýšlet co jsem udělal za chybu než jsem šel k zemi, tak tady to už nepůjde okecat
Tak jen nevím, k čemu je ta Telemetry Log Data Conversion Tool, když log mi do CSV uloží už File system utility.
no nic pro dnes končím s experimenty
P.S. Je boží jak to loguje pohyby kniplů - hodit do grafu je celkem sranda. ... až budu příště přemýšlet co jsem udělal za chybu než jsem šel k zemi, tak tady to už nepůjde okecat
z trochu jiného než telemetrického soudku ... netušíte, zda jde na 14 nastavit alarm nebo upozornění přiřazený k nějakému spínači. Konkrétně třeba když zapnu brzdu neo klapky. Stalo se mi nedávno, že jsem omylem drcnul do přepínače a ve vzduchu se m vysunuly klapky ... já se divil, co to letadlo najednou tak blbne dokud jsem se nedostal blíž a neviděl to. Tak mě při té debatě o alarmech napadlo, zda se nedá alarm nastavit na přepnutí některých spínačů/mixů.