guchar píše: Prošel jsem tohle vlákno hodně pozpátku. Ale nejsem se stavu dostat k tomu co řešíš. Model a jeho váha, baterka, DC motor napřímo, jeho odběr za letu, koupený časovač ze kterého chceš vyjít? Asi máš nějakou představu o snadnosti nastavení časové prodlevy = nastaveného času. A případně o rozsahu potřebné prodlevy od - do. Po jejím uplynutí potřebuješ: A) Přejít do klouzavého letu s vypnutým motorem? B) Nějakou regulací snížit otáčky na "volnoběh" a vyklesat sestupným motorovým letem, při volnoběhu? V případě A) odpojíš baterku od motoru. Pro B) totéž jen ten rozepnutý spínač časovače překleneš něčím, co zmenší proud tekoucí do motoru. Odporem na kterém vznikne úbytek napětí úměrný proudu. Nebo zenerovou diodou, která o zenerovo napětí sníží napájecí napětí pro motor. Třetí možností je spínač v rozepnutém stavu překlenout spínaným zdrojem konstantního proudu. Tedy vřazení neproměnné PWM regulace. Když si odpovíš na tyto otázky "CO", pak teprve je možné hledat cestu "JAK". (Z tvých (zde napsaných příspěvků) soudím, že s použitím BLDC (AC = brushless) motoru neuvažuješ.)
Minimaketa poháněná elektromotorem, a to buď ss nebo BLDC.
Létá se na čas, a to buď venku nebo v hale.
- Venku musíš dosáhnout letu co nejblíže 60s, hodnotí se jen ten čas. Čím dál od 60 s na "obě strany", tím hůř

Požadavkem je tedy po startu plný výkon pro nastoupání výšky, pak snížení otáček pro udržení hladiny a další krok ideálně ubrání pro vyklesání a přistání,
nebo lépe plynulé (2-4s) vypnutí. Do hry vstupuje vítr, termika...
Je tedy nutno korigovat celkovou délku letu a výkon po dobu "výdrže" (lépe i startovací výkon).
Například:
https://www.youtube.com/watch?v=gXWLsrd3BX8&t=8s v druhé, letové části, jsou tam i modely s pohonem gumou (Dvacetinky).
- V hale se hodnotí letový projev, tedy start, průběh letu. přistání. To se boduje. Ideál je tedy po zapnutí prodleva, plynulé přidání plynu pro start,
ubrání pro udržení hladiny a ubrání pro vyklesání na přistání, po přistání (či po nastaveném čase) vypnutí.
Například:
https://www.youtube.com/watch?v=Ef4Nador4V4&t=71s Tam opět více kategorií, vč. modelů na CO2. Ale hodnocení stejné, letový projev. Je tam i kategorie "Oříšek" a "Pistácio" jen na čas, bez hodnocení projevu - to jsou ty nejmenší maketky na gumu.
Jyrry mi kdysi připravil časovač, který splňuje v rámci možnosti co potřebuju - po zapnutí prodleva, 10 s plný výkon, pak délka a výkon s možností nastavení obou hodnot, krátké plynulé vypnutí. Nevýhodou je jen jistá hmotnost (pro halové modely ne úplně ideální) a to, že už to Jirka nedělá a šváby, co od něj mám k dobastlení jsem dobře schoval

KP-Aero dodává vhodný časovač, s třemi nebo čtyřmi trimry, které lze celkem definovatelně nastavovat, pro dvě verze - do 35s a do 120s. Ale v současné době dodává jen tu 35s verzi a koupíš ji jen v Anglii.
Létalo se venku dříve na maxe, používal jsem ss motor a NiCd napřímo, do vybití, což bylo jednoduché.
Ale u Lixx toto používat v zásadě nelze a doba letu je již daná, co nejblíže těch 60s.
Problematika je rozsáhlejší, ale v podstatě není potřeba řešit moc velké požadavky, spíše hmotnost, velikost, dostupnost, nastavení....
V zásadě mi stačí i "něco", co motor zapne a max. po minutě vypne, možnost nastavit třeba jednotné otáčky třeba nějakým děličem (pro výkon) by byla plusem.
Případně s průběhem jako vybíjení kondíku, tedy plný výkon s plynulým ubíráním do zastavení.
A bavíme se o modelech "na ven" do max. 200g, výkon pro volný klidný let, tedy stačí cca do 15W. Pro modely do haly pak do 100g, výkon odpovídající (cca do 8W). V prvním případě spíše dvoučlánek do 2A odběru, v druhém jednočlánek (Li-Pol). Baterka bývá co nejlehčí, cca od 150mAh do 400mAh.
U více motorů je lépe ss pohon (jeden regler), jinak cokoliv dle předlohy - pro WWI s převodovkou kvůli průměru vrtule, rychlosti letu...pro jiné typy napřímo. Něco málo v RCM.
Je to sice elektro záležitost, ale jsou to volné modely (lze použít i v "nemaketách") a jsou to časovače.
Takže předpokládám, že jsem správně a jinde by to těžko někdo hledal. Ani v "maketách", ani v "modelech do 250g"...
Tak mě nebijte