Jakou soupravu ( vysílač ) od FrSky, rady, fígle

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Jakou soupravu ( vysílač ) - rady, recenze

#91 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:Priznám sa, že síce neviem podrobne ako to tam všetko funguje, ale domnieval som sa, že keď sa musí každý prijímač s vysielačom spárovať, tak si vymenia jeho jedinečný identifikačný kód...

Všechno špatně, tak to není. Bez ohledu na komunikaci TX vzhledem k modulu si FASST nic nevyměňuje. Jde o jednocestné spojení, při kterém vysílač vysílá svůj jedinečný identifikační kód. Při spárovaní se jen přijímač seznámí s tím, který vysílač má poslouchat.

Výsledkem je to, že s vysílačem lze spárovat libovolný počet přijímačů, které ho vždy budou poslouchat, třeba všechny najednou. V modelu tedy může být více přijímačů. Na jednu stranu je chybějící modelmatch výhoda, na jinou nevýhoda.
mior
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od mior »

VTjr píše:... domnieval som sa, že keď sa musí každý prijímač s vysielačom spárovať, tak si vymenia jeho jedinečný identifikačný kód ...

Vlado, tiež sme si mysleli, že naše RC súpravy sú "múdrejšie".

A ako Zdeněk vysvetlil, nie sú:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... vysielacom
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
VTjr

#93 Příspěvek od VTjr »

jyrry píše:No jo, ale kdo má doma křišťálovou kouli, aby tu perspektivu viděl a odhadnul...
A zvlášť pokud začíná, nemá zkušenosti a přehled, to je jen odkázaný na poradce a jsme tam kde jsme byli :-)
Zvlášť, když v tom čase jsem ještě netušil o existenci RCmanie, kde bych se mohl zeptat a dostat desítky rad, ze kterých bych si mohl vybrat. :lol: Takhle jsem postupoval podle rady jen jednoho kamaráda, asi ne nejlepši (z dnešního pohledu), ale už pomĕrnĕ záhy jsem byl jiným upozornĕn, že jsem koupil uzavřený systém, bez možnosti aktualizace. Otázkou je, jestli bych z tĕch desítek rad byl tehdy schopen vybrat tu nejlepši, a jestli by byla vůbec lepší, protože tu sklenĕnou kouli nemĕl nikdo. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#94 Příspěvek od VTjr »

mior píše:Vlado, tiež sme si mysleli, že naše RC súpravy sú "múdrejšie".

A ako Zdeněk vysvetlil, nie sú:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... vysielacom

No nie sú, čo už s tým. Ale fakticky ma to, vzhľadom na to, s čím lietam, zatiaľ nijako neobmedzuje, takže "plačem" za tým čo nemám, ale vlastne mi to v skutočnosti vôbec nechýba. :mrgreen:
Len raz som bol v situácii, keď som pri štarte opakovane 3-krát havaroval kvôli tomu, že som zabudol prepnúť model vo vysielačke, a s opačnými výchylkami krídelok sa naozaj štartuje zle. :lol: Našťastie model bol riadny ozembuch, takže poškodenia neboli veľké a štvrtý štart sa už podaril, keď už som konečne prišiel na to, kde je pes zakopaný. Ale aspoň som si dobre zapamätal, že treba tieto veci zakaždým kontrolovať. :P

Každopádne Tebe a Zdeňkovi ďakujem za informácie. V tomto som menej zorientovaný než napr. v spaľovacích motoroch, a to napriek tomu, že mám elektrotechnické vzdelanie. :)
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 18.05.2020 12:59, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#95 Příspěvek od prikrylm »

zdzd píše:Výsledkem je to, že s vysílačem lze spárovat libovolný počet přijímačů, které ho vždy budou poslouchat, třeba všechny najednou. V modelu tedy může být více přijímačů. Na jednu stranu je chybějící modelmatch výhoda, na jinou nevýhoda.

V čem může být výhoda chybějícího "model match"?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
zdzd

#96 Příspěvek od zdzd »

prikrylm píše:V čem může být výhoda chybějícího "model match"?

V modelu může být více přijímačů, což se někdy dělá pro zvýšení bezpečnosti. Nebo druhý přijímač může být na zemi u rozhodčích ke kontrole, zda nebyla třeba nebyla překročena doba chodu motoru.

Případně taky nemusíš řídit model, ale nějakou technologii a z jednoho místa ovládat současně několik aplikačních míst - třeba nějakou signalizaci, zamykání a pod.

Možností je nepřeberně.
prikrylm

#97 Příspěvek od prikrylm »

VTjr píše:Priznám sa, že síce neviem podrobne ako to tam všetko funguje, ale domnieval som sa, že keď sa musí každý prijímač s vysielačom spárovať, tak si vymenia jeho jedinečný identifikačný kód a ten sa uloží do databázy flash pamäti vysielača, asi aj kód vysielača do prijímača. No a potom nevidím aký je problém tento záznam vo vysielači spárovať so záznamom konkrétneho modelu.

Jak psal zdzd. Párování je proces, kdy se přijímač přepne do režimu "čekám, že přijde číslo vysílačky, kterou mám poslouchat. Jakmile něco takového příjde, zapíšu si číslo a budu poslouchat jen data s tímto číslem". Vysílačka při párování zase posílá: "XYZ to jsem já.." . Nic jiného v tom není. Na vysílačce pak je, jestli dokáže poslat jiné číslo pro jiný model. V případě spojení vysílacího modulu s vysílačkou jen přes PPM změna id není možná (nebo složitě).

VTjr píše:... Teda popravde mi vyhovuje, zatiaľ, ale je bez perspektívy.

Není potřeba nepřítomnost "modelmatch" démonizovat. Přítomnost této funkcionality je sice příjemná, ale lítalo se bez ní desítky let, tak není důvod, aby se bez ní nedalo létat dál. Jen u přepínání modelů nesmí polevit ostražitost.

Ať má člověk jakoukoli vysílačku, proti těm ostatním má jednu dost podstatnou výhodu. Už ji máte. A pokud vyhovuje a není na ni nic podstatného, co by pilota omezovalo. Není důvod ji měnit.

Perspektivně se dá pořídit jiná Futaba, která bude umět komunikovat s už existujícími přijímači, ne?
prikrylm

#98 Příspěvek od prikrylm »

zdzd píše:V modelu může být více přijímačů, což se někdy dělá pro zvýšení bezpečnosti. Nebo druhý přijímač může být na zemi u rozhodčích ke kontrole, zda nebyla třeba nebyla překročena doba chodu motoru.

Případně taky nemusíš řídit model, ale nějakou technologii a z jednoho místa ovládat současně několik aplikačních míst - třeba nějakou signalizaci, zamykání a pod.

Možností je nepřeberně.

Model match nezabraňuje možnosti napárovat více přijímačů.
VTjr

#99 Příspěvek od VTjr »

prikrylm píše:Není potřeba nepřítomnost "modelmatch" démonizovat. Přítomnost této funkcionality je sice příjemná, ale lítalo se bez ní desítky let, tak není důvod, aby se bez ní nedalo létat dál. Jen u přepínání modelů nesmí polevit ostražitost.

Jistě, od té doby jsem ostražitý a nikdy nevzlétnu dřív, než si nezkontroluji všechny funkce a i včetně smyslu výchylek. :P To jak jsem psal, že jsem nepřepnul model, já jsem kontroloval taky, ale nevšiml jsem si že smysl je obrácený (nesoustředil jsem se na to). I když jednou se mi i předtím stalo (s FC16 a elektrovětroněm Fox1800, který je přece jen klidnější než z ruky startující motorák PONY), že jsem měl špatně zadaný model a výchylky křidélek obráceně. S ním to ale šlo se na chvíli přeonačit, v první zatáčce jsem to pochopil, přeonačil se, a pak s ním dokonce úspěšně přistál. 8) V případě Ponyho na přeonačení prostě nebyl čas, po hodu se to musí korigovat hned, no a když korekce jde obráceně, místo srovnáni jde model do nože, tak si člověk ani neuvědomí co se vlastně přihodilo. :oops:
A pokud delší období lítám jen s jedním modelem, tak to opravdu nevadí.

prikrylm píše:Ať má člověk jakoukoli vysílačku, proti těm ostatním má jednu dost podstatnou výhodu. Už ji máte. A pokud vyhovuje a není na ni nic podstatného, co by pilota omezovalo. Není důvod ji měnit.

Perspektivně se dá pořídit jiná Futaba, která bude umět komunikovat s už existujícími přijímači, ne?

Jj, to je pravda. Každá změna je trochu problém a když je člověk na něco zvyklý, tak odpustí i drobné nedostatky. Navíc plusem je zatím absolutní spolehlivost, kde protokolu FASST opravdu nemohu nic vytknout.
No a s jinými Futabami - no, kdybych potřeboval si opravdu výrazně polepšit, tak ty lepší modely jsou dost drahé (řádově několik tisíc €). Já mám jinak doma celkem 4 Futaby. Krom zmíněné T10CG taky staré FM-ky FC16 a T9 a ještě jednu FASST T12, která je sice modernější, ale na které ovládání si nemohu jaksi zvyknout. Prostě Firmware T12 je proti T10 zcela jiné, jakoby to bylo od úplně jiné firmy. Staré FM-ky mám už jen kvůli simulátoru a učení na kabel. Roste mi vnuk, tak možná to za pár let ještě využiji. :D

Jó a ještě k ModelMatch. Je tu jisté řešení. :idea:
K Futabě mám 2,4GHz přijímače jednak FASST (8 a 12-kanálové) a pak taky jiné (7-kanálové a 4-kanálové do haly). No a mezi nima se musí vysílač překonfigurovat a resetovat. No a pak, když je v jednom modelu FASST a v druhém ten 7-kanálový protokol, tak bez změny modelu to prostě nejde.
Čili pro případy, když někdo lítá v daném období jen se 2 modely (a takových nás je hodně), tak mu stačí do jednoho modelu vrazit 8-kanálový a do druhého 7-kanálový přijímač a má defacto něco jako ModelMatch. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše:V čem může být výhoda chybějícího "model match"?

zdzd píše:V modelu může být více přijímačů, což se někdy dělá pro zvýšení bezpečnosti. Nebo druhý přijímač může být na zemi u rozhodčích ke kontrole, zda nebyla třeba nebyla překročena doba chodu motoru.

Možností je nepřeberně.

Další možnost je že si u každé paměti vysílače můžu navolit způsob párování, zda s "model-match" nebo bez něj.
Samozřejmě i s "model-match" si napáruji dva přijímače na jednu paměť.
To Futaba ještě nemá? ;-)
jyrry.webnode.cz
zdzd

#101 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše:Další možnost je že si u každé paměti vysílače můžu navolit způsob párování, zda s "model-match" nebo bez něj.
Samozřejmě i s "model-match" si napáruji dva přijímače na jednu paměť.
To Futaba ještě nemá? ;-)

Někde jo, někde ne. Poprvé to šlo u PCM-G3 tak patnáct let zpátky. To ještě 2,4 GHz ani nebylo.
prikrylm

#102 Příspěvek od prikrylm »

jyrry píše:Další možnost je že si u každé paměti vysílače můžu navolit způsob párování, zda s "model-match" nebo bez něj.

Jako že pokud je u modelu vybráno "bez model match", tak se na něj chytají všechny přijímače napárované na vysílačku nebo jen ty "bez model match" a je to tedy úplně stejný "model match" a jen se pro všechny modely (bez MM) vybere jedno konkrétní id (jako třeba 0)?
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od YenyaKas »

Jen pro zajímavost, AFHDS2A má 32-bitové ID vysílače i přijímače, a minimálně u FS-iA6B se i ví, kde přesně je ten identifikátor uložený, takže pomocí nějakého programátoru (stlink) jde vyrobit víc přijímačů se stejným ID.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
prikrylm

#104 Příspěvek od prikrylm »

YenyaKas píše:Jen pro zajímavost, AFHDS2A má 32-bitové ID vysílače i přijímače, a minimálně u FS-iA6B se i ví, kde přesně je ten identifikátor uložený, takže pomocí nějakého programátoru (stlink) jde vyrobit víc přijímačů se stejným ID.

U AFHDS 2A se docela určitě ID zapisuje z vysílačky do přijímače v době párování. ID přijímače není pevné ani "napevno" nahrané při výrobě. Model match je pak schopnost vysílače vyprodukovat pro každý model jiné ID.

---
Jestli dobře čtu, tak XX MHz PCM a Multiplex SMART SX (M-LINK?) dělají "model match" obráceně jako všichni ostatní. Tedy id je napevno v přijímači a zadává/nahrává se do rádia (u PCM ručně, u M-LINK při párování). U 2,4GHz Multiplexu bych tipnul, že předání ID z vysílačky do přijímače proběhne taky, ale jistý si tím nejsem.

Je tedy možné, že Multiplex (M-LINK) nedokáže napárovat více přijímačů na jeden model?
leve89

#105 Příspěvek od leve89 »

Tak už vyšel Radiomaster TX16S a dá se koupit u Hořejšího....velice zvažuji koupi.
Je ještě nějaká další alternativa vysílačky s multiprotokolem co by stála za zvážení nebo jakákoliv další co pobere protokol AFHDS 2A od Flysky?

Máme s tátou novou FlySky FS-i6, která je dost na pohodu a jednoduchá, ale má málo mixů a na 4 servové křídlo už to asi nebude to pravé ořechové + nemluvě o nastavení letových režimů.
Plánuji v budoucnu plnohodnotného termického věteoně nebo F3K a tam ta vysílačka asi už nebude stačit nebo se pletu?
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“