prikrylm píše:Není potřeba nepřítomnost "modelmatch" démonizovat. Přítomnost této funkcionality je sice příjemná, ale lítalo se bez ní desítky let, tak není důvod, aby se bez ní nedalo létat dál. Jen u přepínání modelů nesmí polevit ostražitost.
Jistě, od té doby jsem ostražitý a nikdy nevzlétnu dřív, než si nezkontroluji všechny funkce a i včetně smyslu výchylek.

To jak jsem psal, že jsem nepřepnul model, já jsem kontroloval taky, ale nevšiml jsem si že smysl je obrácený (nesoustředil jsem se na to). I když jednou se mi i předtím stalo (s FC16 a elektrovětroněm Fox1800, který je přece jen klidnější než z ruky startující motorák PONY), že jsem měl špatně zadaný model a výchylky křidélek obráceně. S ním to ale šlo se na chvíli přeonačit, v první zatáčce jsem to pochopil, přeonačil se, a pak s ním dokonce úspěšně přistál.

V případě Ponyho na přeonačení prostě nebyl čas, po hodu se to musí korigovat hned, no a když korekce jde obráceně, místo srovnáni jde model do nože, tak si člověk ani neuvědomí co se vlastně přihodilo.
A pokud delší období lítám jen s jedním modelem, tak to opravdu nevadí.
prikrylm píše:Ať má člověk jakoukoli vysílačku, proti těm ostatním má jednu dost podstatnou výhodu. Už ji máte. A pokud vyhovuje a není na ni nic podstatného, co by pilota omezovalo. Není důvod ji měnit.
Perspektivně se dá pořídit jiná Futaba, která bude umět komunikovat s už existujícími přijímači, ne?
Jj, to je pravda. Každá změna je trochu problém a když je člověk na něco zvyklý, tak odpustí i drobné nedostatky. Navíc plusem je zatím absolutní spolehlivost, kde protokolu FASST opravdu nemohu nic vytknout.
No a s jinými Futabami - no, kdybych potřeboval si opravdu výrazně polepšit, tak ty lepší modely jsou dost drahé (řádově několik tisíc €). Já mám jinak doma celkem 4 Futaby. Krom zmíněné T10CG taky staré FM-ky FC16 a T9 a ještě jednu FASST T12, která je sice modernější, ale na které ovládání si nemohu jaksi zvyknout. Prostě Firmware T12 je proti T10 zcela jiné, jakoby to bylo od úplně jiné firmy. Staré FM-ky mám už jen kvůli simulátoru a učení na kabel. Roste mi vnuk, tak možná to za pár let ještě využiji.
Jó a ještě k ModelMatch. Je tu jisté řešení.
K Futabě mám 2,4GHz přijímače jednak FASST (8 a 12-kanálové) a pak taky jiné (7-kanálové a 4-kanálové do haly). No a mezi nima se musí vysílač překonfigurovat a resetovat. No a pak, když je v jednom modelu FASST a v druhém ten 7-kanálový protokol, tak bez změny modelu to prostě nejde.
Čili pro případy, když někdo lítá v daném období jen se 2 modely (a takových nás je hodně), tak mu stačí do jednoho modelu vrazit 8-kanálový a do druhého 7-kanálový přijímač a má defacto něco jako ModelMatch.