Kamera SJ4000

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

Re: Kamera SJ4000

#91 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ahoj, koupím si jí odsud http://www.kamerov.cz/sjcam-sj4000-cerna-1 předpokládám že bude pravá :)
Na FPV jak jsem se dočetl připojit už teď prodávaná verze půjde v pohodě s kabelem na který tu byl odkaz, koupil bych ho z česka http://www.gitupkamery.cz/Micro-USB-AV- ... escription s čímž by taky neměl být problém a používal to společně s Boscam FPV setem z Hobbykingu. To je asi vše ok. Umí s výstupem videa zároveň i nahrávat že?

Plánuju taky mít kameru na přilbě a napájet jí trvale, aby nahrála třeba celé odpoledne bez přerušení, kamera musí mít teda nějaký nabíječ uvnitř a přes tenhle kabel http://www.gitupkamery.cz/Micro-USB-AV- ... escription bych to mohl zapojit jen plusem a mínusem k 5V baterce, třeba 4x 1,2V NIMH akumulátor v packu na přilbě. Stihne se ta kamera nabíjet stejně rychle jako bude žrát? Můžu takhle filmovat trvale a nebude to kamerce vadit? Chci se ujistit než vše koupím. Díky chlapi.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
Marsyas

#92 Příspěvek od Marsyas »

Loni jsem s touhle kamerkou natáčel v kuse (sice teda časosběr, ale i tak) deset hodin. Byla připojená k powerbance a jela na slideru. Vrchol Králického Sněžníku, stabilně kolem -20°C. Myslím, že powerbanka je lepší řešení, než 4x 1,2V akumulátor. Řekl bych, že pokud napětí trochu klesne, nabíjení se odpojí a nevyužiješ tak celou kapacitu. Požívám DC-DC step-down konvertory z aliexpressu nebo Li-pol USB modul z hobbykingu, který dokonce hlídá napětí a nezničí ti baterku, když napětí klesne moc.
Jo, a s AV výstupem videa zároveň i nahrávat samozřejmě umí, ale po každém připojení se musí navolit TV out znova, což je trochu otrava.

Edit: Tak mě napadá, že s 32Gb kartou dokáže kamerka v kuse v plném rozlišení nahrávat pouze 5 hodin. Větší karta použít nelze.
Prosťe rát bastlým.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od vojta mansfeld »

Tak 5h pro mě na 32GB kartu není problém, 5h je asi to co potřebuju nejhůř kartu vyměním, to mi jednou nevadí, jen abych nemusel po hodině.
Powerbanku mám taky (4000mah takže víc než 4h nabíjení + hodina dá už nabitý 900mah aku minimálně=5h záznamu s rezervou stejně jako se vejde na kartu) Bude to lepší než NIMH pack ten takovou kapacitu nemá.
Jinak ještě mě zmátlo že FPV kabel k tý SJ kameře má výstup normálně + - a pak zelenej a bílej, do Mobiuse se zapojoval zase jenom žlutej a bílej, jakej je v tom rozdíl? FPV sada má bílej a potom jak zelenej tak i žlutej + samozřejmě + a - jen mě zajímalo čím se to u SJ a mobiuse liší že mají tyhle 2 barvy jiný a proč FPV vysílač má obě.
To je asi poslední věc co chci ujistit, díky.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od jamesgsf »

Osobně si si myslím že xiaomi yi je daleko lepší volba.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
tomashr

#95 Příspěvek od tomashr »

jamesgsf píše:Osobně si si myslím že xiaomi yi je daleko lepší volba.

Souhlasím. SJ4000 byla v době svého vzniku docela průlom, ale vývoj šel dále a dnes už to moc dobrý nákup není. I SJCAM uvedl nový model SJ5000, Xiaomi YI je parametry v podstatě stejné jako SJ5000, ale za cenu stejnou či spíše menší než SJ4000. A jelikož ji Banggood běžně nabízí i v EU warehousu bez rizika celníků, tak moc není co řešit.

Tohle je koneckonců normální stav, nic není na vrcholu navždy :-)
Marsyas

#96 Příspěvek od Marsyas »

Po xiaomi jsem taky koukal. Docela mi vadí, že nemá displej. Přeci jenom, kompozice naslepo u pohyblivého timelapse snímání není žádnej bigbeat.

A FPV kabel mám vyřešený 5V, -, kabel pro video (já ho mám zelený, ale dělal jsem si ho sám, tak co já vím) a kabel pro zvuk nemám zapojený, FPV souprava to nejspíš
přenášet umí, ale nějak nevím, k čemu by mi to na koptéře bylo.
Edit: Jo a hele bacha, FPV vysílače mívají pro kameru 12V výstup, což je sice hrozně super nápad, ale jedna SJ4000 mi kvůli tomu kdysi zařvala, když jsem si to (já kokot) před připojením nezměřil.
Prosťe rát bastlým.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od jamesgsf »

Display pro xiaomi http://elproducente.com/xiaomi-yi-lcd-screen/
Jinak co je mne známo tak 4000ka má ve full HD jen 30fps což pro copter a vibrace je zásadní. Nevím tedy jestli nejsou nějaké novější verze s 60fps. Bez displaje jde náhled přes telefon.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
tomashr

#98 Příspěvek od tomashr »

Co to je "pohyblivé timelapse"??? Já si vždy myslel, že timelapse je naopak o snímání s kamerou v klidu na stativu.
A na kompozici v podobné situaci mi ideální přijde wifi a mobil/tablet, na rozdíl od pidi displeje kamerky člověk opravdu vidí, jak co vychází.

Displej přímo na akční kameře je zajímavý spíš pro točení z ruky v pohybu, trochu ve stylu normální kamery, ale upřímně asi jediná kamera, která tohle měla ergonomicky pořádně, je Sony Action Cam, tam to udělali slušně.
Asek
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od Asek »

tomashr píše:Co to je "pohyblivé timelapse"??? Já si vždy myslel, že timelapse je naopak o snímání s kamerou v klidu na stativu.

Jo, ale ten stativ se na každý snímek nepatrně posune nabo pootočí. Jsou na to mašinky.

Třeba tady jsou některé záběry statické, některé pohyblivé:
https://www.youtube.com/watch?v=Scxs7L0vhZ4
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
tomashr

#100 Příspěvek od tomashr »

Jo jasně, tohle znám.
To je ale to samé co jsem psal před tím - i zde mi přijde na kompozici lepší wifi, mimo jiné je výhodou, že se při kontrole ani nemusíš přibližovat ke stativu a riskovat postrčení atd. Wifi má u těchto kamer vesměs jisté potíže s latencí a jako akční hledáček je to diskutabilní, ale zrovna pro kompozici po uchycení na stativ ať už pro video nebo timelapse mi to přijde jako výborná varianta.
Marsyas

#101 Příspěvek od Marsyas »

No jo, máte pravdu. Asi by byla ta xiaomi fakt lepší. Ale stejně se na to asi brzy vyse*u a koupím GP4, to už je zas úplně jiný kafe a nestojí úplnej ranec.
Jo, povedlo se mi vyměnit u té mé SJ4000 původní objektiv za objektiv bez rybího oka. Kdyby to někoho zajímalo.
A ten nový firmware stojí za to. Viděli jste ho?
Prosťe rát bastlým.
oreb

#102 Příspěvek od oreb »

Zdravím, mám SJ 4000 wifi a určitě mě to osobně zajímá zda-li jsi vyměnil celý objektiv nebo jen čočku a jestli můžeš poslat odkaz odkud jsi to bral. Děkuji
T-Rex 450Pro,Hughes 500E,T-Rex 550E,Omega 1200,Trenér E,Beta 1400,Quad KK2.0,Phantom1+H3 2D+SJ4000
Wormsnake

#103 Příspěvek od Wormsnake »

Marsyas píše:No jo, máte pravdu. Asi by byla ta xiaomi fakt lepší. Ale stejně se na to asi brzy vyse*u a koupím GP4, to už je zas úplně jiný kafe a nestojí úplnej ranec.
Jo, povedlo se mi vyměnit u té mé SJ4000 původní objektiv za objektiv bez rybího oka. Kdyby to někoho zajímalo.
A ten nový firmware stojí za to. Viděli jste ho?

Jaky novy FW co je v nem noveho? Myslis FW pro wifi verzi?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Wormsnake

#104 Příspěvek od Wormsnake »

Tak ho tam mam je tam spousta drobnosti navic ale co te tak caujalo?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Marsyas

#105 Příspěvek od Marsyas »

Ahoj, takže firmware:
Líbí se mi čeština, přijde mi, že kamera svižněji reaguje na přepnutí módu, dobrý je taky ten pododní mód a wdr. Zkuste si to, reaguje na změny množství světla trochu rychleji. Nejlepší mi pak přijde ta možnost barevné korekce, řeší to problém s takovou tou divně studenou barvou obrazu. Jako samosebou, není to žádný bigbeat, ale kolikrát se u low-endového zařízení dočkáte takovéhle aktualizace fw, navíc docela dlouho po jeho uvedení na trh? Ještě mi chybí možnost trvalého nastavení TV-outu, vždycky před lítáním a při výměně baterky to je třeba vyndat z gimbalu a přenastavit... Opruz.
Nemá to někdo nějak pěkně vyřešeno? Jo, a taky u Tarotu T-2D musím mít kamerku vzhůru nohama, abych se dostal k USBčku, to se mi taky nelíbí.

A co se týče objektivu, zkoušel jsem různé experimenty, od rozebírání původního objekktivu (výsledky se kupodivu dostavily, ale nic moc), přes nahrazení původního objektivu něčím jiným, až po koupi skorokompatibilního objektivu. Ten závit na objektivu je naštěstí stejný jako u řady CCTV kamer, ale ty obvykle nemají tak dobrou optiku (plastová sklíčka vůbe další fuj věci) a když, je to drahé. Pak kamarád narazil na toto řešení. Tak jsme t objednali, přendali a voilá, funguje to. Pravda, musí se to utáhnout poněkud kleštěmi, velmi opatrně a je třeba se při tom modlit, pokud to máte ve zvyku, ale výsledek pro koptéristu fakt stojí za to.
Takže postup:
1 ) rozšroubovat kameru tak, abychom měli dbrý přístup k objektivu
2 ) opatrně odloupat to tavné lepidlo, kterým výrobce fixuje objektiv v zaostřené pozici
3 ) odšroubovat objektiv a schovat pro horší časy. Neodšroubovávejte ty dva šroubky, kterými drží čip a bajonet. To byste pohnojili.
4 ) vyčistit čip, napadá vám tam při téhle operaci hromada sajrajtu.
5 ) vzít nový objektiv, otřít jeho závit acetonem (rozpustil jsem tím barvu na objektivu, aby šel líp zašroubovat. Případně malinko nahřát - ten, který mi přišel, je celý kovový (až na čočky :-) ), takže jsem se nebál jeho deformace.
6 ) chytit objektiv tak na dva až tři závity do bajonetu
7 ) připojit k PC jako PC camera, rozsvítit a zamířit kameru na vzdálený kontrastní bod.
8 ) dotahovat, dotahovat, dotahovat a mezitím sledovat zaostřující se obraz v počítači. Nakonec přijdou na řadu kombinačky. Obalil jsem si jejich čelisti smršťovačkou, abych objektiv náhodou nepodrápal. Utahujte pevnou rukou a moc tím při tom neklepejte a netahejte za objektiv směrem ven. Dotahujte kleštěmi a doostřujte.
9 ) zavřít, zakrytovat. Opětovná fixace lepidlem v mém případě nebyla nutná, šlo to tam fakt ztuha. Ale v něčím případě to třeba půjde hladce, tak by bylo asi dobré závit zajistit, třeba žvejkou, nebo takněčím.

Zní to fakt hrozivě, ale nebojte, zas tak šílené to není. Před použitím kleští jsem to důkladně měřil pomocí šuplery a udělal si na závitu značku, kdy už bych ryl zadním členem objektivu do čipu. Bylo to na krev, ale neryl.
Prosťe rát bastlým.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“