Ahoj, takže firmware:
Líbí se mi čeština, přijde mi, že kamera svižněji reaguje na přepnutí módu, dobrý je taky ten pododní mód a wdr. Zkuste si to, reaguje na změny množství světla trochu rychleji. Nejlepší mi pak přijde ta možnost barevné korekce, řeší to problém s takovou tou divně studenou barvou obrazu. Jako samosebou, není to žádný bigbeat, ale kolikrát se u low-endového zařízení dočkáte takovéhle aktualizace fw, navíc docela dlouho po jeho uvedení na trh? Ještě mi chybí možnost trvalého nastavení TV-outu, vždycky před lítáním a při výměně baterky to je třeba vyndat z gimbalu a přenastavit... Opruz.
Nemá to někdo nějak pěkně vyřešeno? Jo, a taky u Tarotu T-2D musím mít kamerku vzhůru nohama, abych se dostal k USBčku, to se mi taky nelíbí.
A co se týče objektivu, zkoušel jsem různé experimenty, od rozebírání původního objekktivu (výsledky se kupodivu dostavily, ale nic moc), přes nahrazení původního objektivu něčím jiným, až po koupi skorokompatibilního objektivu. Ten závit na objektivu je naštěstí stejný jako u řady CCTV kamer, ale ty obvykle nemají tak dobrou optiku (plastová sklíčka vůbe další fuj věci) a když, je to drahé. Pak kamarád narazil na
toto řešení. Tak jsme t objednali, přendali a voilá, funguje to. Pravda, musí se to utáhnout poněkud kleštěmi, velmi opatrně a je třeba se při tom modlit, pokud to máte ve zvyku, ale výsledek pro koptéristu fakt stojí za to.
Takže postup:
1 ) rozšroubovat kameru tak, abychom měli dbrý přístup k objektivu
2 ) opatrně odloupat to tavné lepidlo, kterým výrobce fixuje objektiv v zaostřené pozici
3 ) odšroubovat objektiv a schovat pro horší časy. Neodšroubovávejte ty dva šroubky, kterými drží čip a bajonet. To byste pohnojili.
4 ) vyčistit čip, napadá vám tam při téhle operaci hromada sajrajtu.
5 ) vzít nový objektiv, otřít jeho závit acetonem (rozpustil jsem tím barvu na objektivu, aby šel líp zašroubovat. Případně malinko nahřát - ten, který mi přišel, je celý kovový (až na čočky

), takže jsem se nebál jeho deformace.
6 ) chytit objektiv tak na dva až tři závity do bajonetu
7 ) připojit k PC jako PC camera, rozsvítit a zamířit kameru na vzdálený kontrastní bod.
8 ) dotahovat, dotahovat, dotahovat a mezitím sledovat zaostřující se obraz v počítači. Nakonec přijdou na řadu kombinačky. Obalil jsem si jejich čelisti smršťovačkou, abych objektiv náhodou nepodrápal. Utahujte pevnou rukou a moc tím při tom neklepejte a netahejte za objektiv směrem ven. Dotahujte kleštěmi a doostřujte.
9 ) zavřít, zakrytovat. Opětovná fixace lepidlem v mém případě nebyla nutná, šlo to tam fakt ztuha. Ale v něčím případě to třeba půjde hladce, tak by bylo asi dobré závit zajistit, třeba žvejkou, nebo takněčím.
Zní to fakt hrozivě, ale nebojte, zas tak šílené to není. Před použitím kleští jsem to důkladně měřil pomocí šuplery a udělal si na závitu značku, kdy už bych ryl zadním členem objektivu do čipu. Bylo to na krev, ale neryl.
Prosťe rát bastlým.