Uletěl mi copter - ale proč?
Re: Uletěl mi copter - ale proč?
@Drondys, shrnul jsi to naprosto přesně, snad to bude poučení pro další uživatele Multiwii, kteří nemají failsafe aktivní. Tovární výrobky to snad mají všechny, ale zase to není zcela v souladu s legislativou (RTH). Tak si vyberte.
V budoucnu se budou objevovat i tovární koptéry se zabudovaným systémem ukončením letu včetně kupříkladu padáku což by mělo být plně v souladu s naší stávající legislativou. Jen pro zajímavost DJI už na takovém systému pracuje zatím pro větší verze koptér, ale časem se podobný systém nejspíš stane součástí i menších verzí budoucích potomků Phantomů.
Já si v tom Multiwii dokážu zapnout jakýkoliv druh failsafe (dokonce i ten padák mám nachystaný
). Protože nechci vyčnívat z řady tak jsem zvolil to co má většina. To jsou asi nazisti (pěkné slovo čteno německy), takže jsem zvolil co mají oni.
OK2BUH píše:J...Takže to nejde vymyslet univerzálně. Každý si to musí dořešit sám. V helpu je tučně napsáno, že základní failsafe je defaultně vypnuto. Stačí mu k činnosti jen gyroskopy, které má každá deska. Zapneme ho jen v případě kdy nemáme jinou lepší možnost.
Takže naprogramované to je, len to je vypnuté.. Možno sa mýlim ale tipol by som že tak minimálne cca tretina tých dosiek lieta takto, bez fs.?
Stále si myslím že sa cez to programátor preniesol niekedy nadránom zrejme vulgárnejšou variantou slovného spojenia "nechce sa mi".
Žeby to bolo zapnuté (t.j. po 1-2 alebo hoci aj až po 10 sekundách len sproste vypnúť pohon) ak nie je zapnutá iná lepšia možnosť, mi pripadá ako jedna trápna podmienka.. Ak je to pri kompilácii, tak možno ifdef.. ale to je jedno.
A k tomu prečo mu to uletelo že nie je moc čo napísať, ale bola by zaujímavá diskusia na tému prečo stratil signál. Tie príjmače signál len tak nestrácajú a aj keby náhodou tak sa zas chytajú hneď. Aj po hocičom čo sa udeje nanapájaní.
Tož muselo sa niečo stať čo úplne bežné nie je.
Hlavne ak to potom po zozbieraní zase funguje - to nie je vlastnosť toho rádia. To sa porazí raz a je pokazené kým sa neopraví, neničí modely ako sériový vrah len raz za čas!
Vždyť je to úplně jednoduchý. Multiwii RTH umí, tak stačí nastavit přijímačový failsafe tak , aby v kanálu AUXu nastavil hodnotu , které multiwii rozumí jako příkaz k RTH. otázka půl minutky.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
krtek2k píše:Vždyť je to úplně jednoduchý. Multiwii RTH umí, tak stačí nastavit přijímačový failsafe tak , aby v kanálu AUXu nastavil hodnotu , které multiwii rozumí jako příkaz k RTH. otázka půl minutky.
Jistěže, já to tak mám. Ale inkriminovaný přijímač od T9X to neumožňuje.
krtek2k píše:Vždyť je to úplně jednoduchý. Multiwii RTH umí, tak stačí nastavit přijímačový failsafe tak , aby v kanálu AUXu nastavil hodnotu , které multiwii rozumí jako příkaz k RTH. otázka půl minutky.
Je vidět, že jsi nečetl předchozí diskusi jinak bys věděl, že Matlos měl v té koptéře přijímač, který nemá nastavitelné failsafe a v případě ztráty spojení má na výstupech CH4 a CH5 stav HOLD a na všech ostatních výstupech je stav zcela bez signálu což pro aktivaci RTH u Multiwii nestačí.
Pokud by měl Matlos nastaveno failsafe v Multiwii, tak je to řešeno jako pouhé přistání což by mu v tomto případě úplně stačilo, ale on neměl nastaveno ani toto minimum. Neudělal ani toto minimum a neměl ani žádnou jinou náhradu. Bohužel jako v tomto ohledu neznalý neudělal pro tento účel žádné řešení.
Pokud by chtěl do budoucna použít RTH s tím samým přijímačem tak by musel zapojit mezi desku a jeden z výstupů přijímače třeba CH8 externí failsafe jako je třeba viz tento odkaz za pár dolarů. Za provozu s aktivním spojením by si v TX namixoval pro CH8 trvale stav, který by nevyvolal RTH, ale pokud by došlo ke ztrátě spojení tak ten přijímač co používá má na CH8 stav zcela bez signálu a zmíněné externí failsafe umožňuje nastavit hodnotu výstupu pro tento případ a tu by si nastavil tak, aby to aktivovalo RTH. Teprve pak by to fungovalo jak zmiňuješ. Další možnost je přejít na jiný přenosový systém třeba Frsky, který má přijímače s nastavitelným failsafe, ale to je zas otázka vyšších nákladů.
gardenroute píše:Souhlas Stando, a nějak netuším, proč se zde FailSafe takto dokola pořád řeší, každý pilot multikoptér dobře ví o čem je řeč, a jak to funguje.
Evidentně neví. A čím více si myslí, že ví, tím hůře.
Kdyby věděli, nemohlo by existovat ani jediné vlákno na téma emigrovaného copteru. Ale to ty pochopit nechceš. No nic, tvůj boj, tvůj problém...
Ostatně, to není o copterech. To platí o čemkoliv ve vzduchu.
- gardenroute
Asi tak, kdyby jsi to precetl dukladne od zacatku, jiste by jsi vedel, ze on VI, o cem je FS, ale rozhodl se (slendrian ci arogance ?), ze to nepotrebuje pro nejake poletovani na zahrade. O tom to bylo, a byl to pouze důsledek. Pocatek toho bylo, ze chtěl zjistit, co se mu prihodilo před uletem, tzn. PRICINA a ne DUSLEDEK. V tom je tvůj omyl, když jsi si z toho tady opet udelal osvetovou besedu na téma, jak se ma letat apod. Nikoho to nezajima, a tady to bylo o kopterach (ja je radeji zovu zenskym jmenemzdzd píše:Evidentně neví. A čím více si myslí, že ví, tím hůře....Kdyby věděli, nemohlo by existovat ani jediné vlákno na téma emigrovaného copteru. Ale to ty pochopit nechceš. No nic, tvůj boj, tvůj problém...Ostatně, to není o copterech. To platí o čemkoliv ve vzduchu.
Bud objektivni, o nic jiného nejde.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute píše:...on VI, o cem je FS...
Soudě podle toho co zde Matloš uvedl musím konstatovat, že pořádně neví vo co go jelikož vysloveně pochyboval o tom, že by to v tomto konkrétním případě pomohlo když uvedl "... Fail safe jsem bohužel neměl nastavený, i když nevím jestli by mi v téhle situaci pomohl..." z čehož usuzuji že pravděpodbně nevěl ani o tom, že v případě výpadku spojení drží Multiwii poslední stav a když nemá nastaveno FS ani nic co by ho nahrazovalo tak mu prostě koptéra ulétne, a to, že ze zahrady může ulétnout jinam a něco či někoho poškodit si bylo možné velmi lehce domyslet.
gardenroute píše:...ale rozhodl se (slendrian ci arogance ?), ze to nepotrebuje pro nejake poletovani na zahrade...
Popravdě Matloš může být tak akorát rád, že to nedopadlo mnohem hůř a doporučoval bych mu se rozhodně nikde nechlubit tím, že se tak rozhodl ať už to byla arogance či neznalost, protože tak jako tak je tento případ jako vyšitý na žalobu pro obecné ohrožení z nedbalosti.
Žaloba je silné slovo. Mne by spíš zajímalo uspořádat zcela anonymní anketu pro provozovatele Multiwii, kde by každý uvedl jestli má zapnuté failsafe a jakého typu. Pokud nemá tak proč. Z neznalosti nebo schválně a z jakého důvodu. Je nás tady dost, myslím, že většina akrobatů létá na Multiwii, poslední dobou populární Naze 32 je taky Multiwii.
- JosefSvejk
Drondys píše:... tak jako tak je tento případ jako vyšitý na žalobu pro obecné ohrožení z nedbalosti.
Protože mu spadl model někam na pole? Tak to já párkrát za rok taky obecně ohrožuji. Létám (a padám) běžně s modely bez fail safe
OK2BUH píše:Žaloba je silné slovo.
Pokud by to došlo až tak daleko pak by v tomto konkrétním případě byla žaloba nejspíš úšpěšná. Je třeba si konečně uvědomit, že takovéto hazardování ať už z neznaloti či z arogance je obecně nepřijatelné, a to nemluvě o tom, že létal přímo v osídleneném prostoru. Bylo jen otázkou štěstí, že tu koptéru při stoupání během výpadku spojení vítr nezanesl jiným směrem a že následně nespadla na někoho.
Drondys píše:... tak jako tak je tento případ jako vyšitý na žalobu pro obecné ohrožení z nedbalosti.
JosefSvejk píše:Protože mu spadl model někam na pole? Tak to já párkrát za rok taky obecně ohrožuji. Létám (a padám) běžně s modely bez fail safe.
Protože létal v osídleném prostoru a navíc ani nepřijal opatření ke snížení rizika viz vypnuté failsafe, ale už to samotné létání v osídleném prostoru je na pováženou. Podle toho co sám Matloš uvedl je zřejmé, že bylo jen otázkou štěstí, že tu koptéru při stoupání během výpadku spojení vítr zanesl nad pole a ne nad domy a že následně nespadla na někoho.
matlos píše:...Visím si takhle na zahradě pár metrů ode mne, začnu stoupat, a v tu chvíli... Pak už jsem jen pozoroval jak se stroj na obloze zmenšuje a zmenšuje a když už byl úplně malinkatý, došla baterka. Tzn. jeden z regulátorů vysadil a copter si to v kotrmelcích frčel k zemi. Díky Bohu ho během stoupání vítr zanesl nad pole a ne nad domy...
- JosefSvejk
Nelétal nad lidmi, nelétal nikomu nad domem. Jak daleko od "čehokoliv" musím létat, abych nemusel čelit žalobě za obecné ohrožení?
To mi fakt přijde už trošku přitažené za vlasy..
To mi fakt přijde už trošku přitažené za vlasy..