Manta DLG (ukradli mi thread :D )

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
martijn
Kontaktovat uživatele:

Re: Manta DLG (ukradli mi thread :D )

#91 Příspěvek od martijn »

Brzdy: klapky 65mm nahoru a výškovka 2mm natáhnout

Tak to skutečně máš?
https://sites.google.com/site/martinzvysociny/
Golfista

#92 Příspěvek od Golfista »

Koukal jsem jak tele, když jsem brzdil co to dělá, ale takto to letí, teda spíš klesá rovně dolů.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od maroslong »

Gratulujem, pekná prácička, aj ten trup, RDS náhony atď... Ale prezradíš prečo máš brzdy (a teda pravdepodobne aj záves krídeliek resp. flaperonov) opačne ako všetky (teda aspoň mne známe) Káčka? Je to nejaký experiment? 8O
Golfista

#94 Příspěvek od Golfista »

Protože mechanické namáhání a taky možné poškození při přistání je méně pravděpodobné, když jdou klapky nahoru. Další důvod je, že konstrukčně je větší výchylka nahoru a tím taky účinnost brzd, než dolů. Netvrdím, že takto je to správně, ale funguje mi to zatím docela dobře.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od lakotamm »

Ako ti to reaguje pri kolmom zostupe?

Ak s tým nemáš problém pristáť do ruky (kde ja klapky potrebujem) tak je to OK.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Golfista

#96 Příspěvek od Golfista »

Reaguje to celkem slušně. Do ruky není problém s klapkama ani bez nich.
JMalik

#97 Příspěvek od JMalik »

Golfista píše:Protože mechanické namáhání a taky možné poškození při přistání je méně pravděpodobné, když jdou klapky nahoru. Další důvod je, že konstrukčně je větší výchylka nahoru a tím taky účinnost brzd, než dolů. Netvrdím, že takto je to správně, ale funguje mi to zatím docela dobře.

Když vyklápíš ten flaperon dolů, tak zakřivuješ profil, vztlakuje to a letí to s poměrně malým opadáním velmi pomalu dopředu. Pokud potřebuješ výrazně klesat, tak potlačuješ dál výškovkou. Na plně vyklopeném flaperonu to potom sestupuje hodně strmě a na malé rychlosti. (Kompenzace do výškovky (mix) je na "potlačeno")
Jestliže vyklopíš flaperon pro bzždění nahoru, tak při malém vyklopení napřed zvyšuješ rychlost, při zvětšující se výchylce to potom brzdí pro ztrátu vztlaku a současně brzdí ta velká výchylka flaperonu. Víc než o letu se potom dá mluvit o pádu. (Kompenzace do výškovky (mix) je na "nataženo").
Ve výsledku to nakonec brzdí v obou konfiguracích. Při té volbě flaperon nahoru se ti bude ale velmi špatně přistávat do ruky, hlavně pokud to bude turbulentní, silnější vítr.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Golfista

#98 Příspěvek od Golfista »

Postupem času jsem brzdy předělal. Mají sice podstatně nižší účinnost (menší výchylky), ale je to v pohodě. Po celé výchylce brždění letí rovně, ani se to nehne, jenom plynule zpomaluje. Tak jsem si to představoval.
Překvapilo mě ale, že ani v zimě v teplotě od 0 do 5-ti stupňů celsia, bez jakýchkoli úprav táhel to letí jako v létě a bez trimování. (nelétal jsem s ní celé měsíce, až teď na silvestra) Mám tam nějaké obyčejné (nejlevnější) šňůry z rybářských potřeb 0,25mm.
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od davelbc »

to golfista: Máš to moc pěkně postavené!!! Ať ti éro dělá radost a to pokud možno co nejdéle! :wink:

To víš, ty rybářský šňůry už nejsou co bejvaly. Už i ti "pingpongáči" co to motaj vědí jak na to.... :mrgreen: a Dynema jim už není tak neznámý pojem.
Golfista

#100 Příspěvek od Golfista »

Tyhle serva se mi líbí. 8O Cena je někde jinde a proto se zeptám, jestli je někdo nepoužívá. Mají sílu i rychlost a jsou malé a lehké. Co víc si přát. Máte je někdo v "Káčku"? Nechci vědět jesli jsou dobré, nebo kvalitní, to už z fotek vypadá že jsou. Jenom mě zajímá, jestli je tady taky používáte a co si o nich myslíte.
http://shop.jpmodels.net/product/serva/ ... -ds65k/283
martijn
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od martijn »

Dobré a kvalitní jsou. Bylo by smutné, aby za ty prachy nebyly :wink: Na soutěžích jich je vidět docela dost. Třeba pro Brko od Jardy Čermáka to je do křídla pro jeho nízký profil nejlepší volba a máme je tam asi všichni, co Brka létáme. Já je mám na křidélkách u dvou Brk letos druhým rokem, jsem spokojený. Snad jen v zimě se trochu rozjíždějí, doma v teple seřízený model musím venku dotrimovat. Ale to je myslím normální.
https://sites.google.com/site/martinzvysociny/
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“