Ulétlá heli
Re: Ulétlá heli
No já až tak konkretně nevím... viděl jsme, ze kluci to zmiňovali vzhledem k tx a taky kdyz asi ztratili heli z dohledu - a mozna - i z dosahu tx a tim ze helina pak bezpecne přistála...
Fly & land in safe.
DEVO 10 - Deviation4, Agile 7.2, T-REX 450L, 450 DFC, V120D02S, Cessna 400
- JosefSvejk
Vrtulník není větroň, lítá se s ním "kolem hlavy". Případ, který se probírá v tomto vláknu je asi dost ojedinělý. Já osobně neznám žádný jiný případ uletěného modelu vrtulníku.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Já neříkám, že s ním lítám kilometry daleko, ale muze se stát cokoliv, i tx muze přerušit vysílání signálu, a heli jde do kytek... našel jsem v manuálu k beastxu fail safe, coz jsem pochopil tak, ze v pripade ztraty signalu se nastavi hodnota thr preddefinovana. Nicmene se ptam, jestli jsou i nějaké jine moznosti.. nejsem si napr jist, jestli se heli i sama stabilizuje, kdyz by byla napr.v nejake zatacce ci co v pripade failu signalu...
Fly & land in safe.
Viděl jsem modeláře při penězích který si nechal postavit 550
Něco měl odlétáno, základ uměl.
Najednou se zamotal a vrťas si to namířil přes pole do města.
Když byl už malinký jak lentilka tak to tam spadlo.
Na tu vzdálenost nešlo odhadnout jak to bylo daleko.
Vrtas kolem 70,- se prolét jen 2x
Ani ho nešel hledat, vytáh jiného a poletoval dál.
Jednou jsem taky poletoval s akrobattem na paloučku, přišla za mnou pani se psem že ji přistál v okapu vrtulník, tak jestli ho nechci.
Bylato nějaká 50cm koaxiální Walkera.
To nemohlo letět z dálky. A majitelé ho asi také nehledali.
Něco měl odlétáno, základ uměl.
Najednou se zamotal a vrťas si to namířil přes pole do města.
Když byl už malinký jak lentilka tak to tam spadlo.
Na tu vzdálenost nešlo odhadnout jak to bylo daleko.
Vrtas kolem 70,- se prolét jen 2x
Ani ho nešel hledat, vytáh jiného a poletoval dál.
Jednou jsem taky poletoval s akrobattem na paloučku, přišla za mnou pani se psem že ji přistál v okapu vrtulník, tak jestli ho nechci.
Bylato nějaká 50cm koaxiální Walkera.
To nemohlo letět z dálky. A majitelé ho asi také nehledali.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
- JosefSvejk
Jistý problém vidím i v "nasazování" těch různě chytrých stabilizačních systémů (a bohužel se jedná i o případ řešený v tomto vláknu). Systém dokáže vrtulník stabilizovat sám a pilot už jen dává příkazy, kam má letět, stejně jako u sofistikovaných nosičů kamer - různých koptér.
Mám celkem 5 vrtulníků a nedovedu si vůbec představit, jak by mohl některý uletět. Létám na dostatečně velkém prostranství a pokud by vrťas odletěl tak daleko, že ho neuvidím, poroučí se během chvilky k zemi, protože ho zkrátka přestanu řídit.
Takže moje rada - řiďte svoje vrtulníky a oni vám nezdrhnou
.
Mám celkem 5 vrtulníků a nedovedu si vůbec představit, jak by mohl některý uletět. Létám na dostatečně velkém prostranství a pokud by vrťas odletěl tak daleko, že ho neuvidím, poroučí se během chvilky k zemi, protože ho zkrátka přestanu řídit.
Takže moje rada - řiďte svoje vrtulníky a oni vám nezdrhnou
JosefSvejk píše:Jistý problém vidím i v "nasazování" těch různě chytrých stabilizačních systémů (a bohužel se jedná i o případ řešený v tomto vláknu). Systém dokáže vrtulník stabilizovat sám a pilot už jen dává příkazy, kam má letět, stejně jako u sofistikovaných nosičů kamer - různých koptér.
Takže moje rada - řiďte svoje vrtulníky a oni vám nezdrhnou.
Tak to je zrovna omyl, tato heli letěla v čistém akro režimu.
Právě proto mi uletěla, že jsem nemohl zapnout jakoukoliv stabilizaci, klidně se ve vzduchu podívat jak je natočená a pomalu se rozletět směrem k sobě. Naopak kdybych tam takovou stabilizaci měl (a můj systém to umožňoval, jen jsem ho neměl aktuálně zapnutý), jsem si absolutně jistý že bych v pohodě přiletěl zpět. Tuto situací znám důvěrně z kopter a tam není žádná šance, že by to uletělo.
Přesně jak píšeš, když jsem byl tak daleko že jsem ho přestával vidět (orientaci), tak se poroučel k zemi - na můj příkaz, autorotací. "Bohužel" - mám tak dobré oči, že ještě na těch 300 m jsem ho docela řídil. Pak už ne. Nebýt toho čistého Acro, tak jsem ho mohl ustabilizovat. pomalu otočit, určit orientaci a vrátit se.
Naposledy upravil(a) Woita dne pát 18.07.2014 14:29, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Presně tak. Přijde mi docela vtipné, že helináři vidí problém v používách stabilizačního systémů, zatímco my koptéráři, kteří tyto systémy používáme snad každodenně (resp. máme možnost je zapnout), to vidíme naprosto opačně.
Naposledy upravil(a) yawCZ dne pát 18.07.2014 9:15, celkem upraveno 2 x.
Ano, je to zajímavé. Josefe Švejku, pokud vím tak ty jsi helinář, ale s kopterami maličko taky koketuješ. Schválně, až si některý systém na kopteře důkladně osaháš, jestli maličko nezměníš názor. Já znám oba způsoby, a s absolutní jistotou tvrdím, že mít v tomto diskutovaném případě možnost zapnout obyčejnou stabilizaci, která by mi podržela helinu vodorovně, tak bych se zcela bezpečně vrátil, pak vesele přepnul zase na Acro a poletoval bych v pohodě dál.
JosefSvejk píše:Jistý problém vidím i v "nasazování" těch různě chytrých stabilizačních systémů (a bohužel se jedná i o případ řešený v tomto vláknu). Systém dokáže vrtulník stabilizovat sám a pilot už jen dává příkazy, kam má letět............ .........Takže moje rada - řiďte svoje vrtulníky a oni vám nezdrhnou.
Nedá mi to, a musím ještě jednou zareagovat, co tam bylo za systém. Nějak mě to hodně nadzvedlo...
Je to jako kdyby farář tvrdil, že "Věřící čte různé pochybné knihy, například Bibli".
Koukni v diskuzi, kdo s tím lítá a jak to vlastně funguje.
Ezio píše:Já neříkám, že s ním lítám kilometry daleko, ale muze se stát cokoliv, i tx muze přerušit vysílání signálu, a heli jde do kytek... našel jsem v manuálu k beastxu fail safe, coz jsem pochopil tak, ze v pripade ztraty signalu se nastavi hodnota thr preddefinovana. Nicmene se ptam, jestli jsou i nějaké jine moznosti.. nejsem si napr jist, jestli se heli i sama stabilizuje, kdyz by byla napr.v nejake zatacce ci co v pripade failu signalu...
Takové systémy existují, najdi si třeba "Spirit system" nebo "Bavarian Demon".
Koukni třeba zde na RCManii:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=107&t=65010
Na vysílačce si nastavíš, co který kanál má posílat v případě "fail_safe_stavu", může to být např. pokyn stabilizovat (tedy helikoptéra se srovná do vodorovné pozice) a pomalu klesat - až do případného přistání. Co by se dělo na zemi, je otázka, asi by se to pak trochu omlátilo. Holt řízená pomalá havárie (nouzové přistání), ale aspoň by to neuletělo. Nebo by místo malého plynu to mohlo vypnout motor (autorotace), pak by to žuchlo rychleji, ale zase by se to pak na zemi neumlátilo, takže to je lepší volba, i kvůli bezpečnosti.
Naposledy upravil(a) Woita dne pát 18.07.2014 14:32, celkem upraveno 1 x.
Woita píše:Otázka je, jestli při přistání (bylo to z velká výšky na autorotaci, tedy bylo jistě tvrdé) se baterka nevyškubla.
Před cca rokem a půl jsem dával s jetem přemet, baterka se ve vzduchu vyškubla a letěla na louku. Nenašel jsem jí. (Mimochodem zajímavost: neřiditelné éro se sneslo velice pomalu v poloze nohama vzhůru na zem, jako na padáčku.)
Pak tuto baterku po několika měsících (přes zimu tam ležela, sníh, deště, ...) našla malá holka sousedka, a světe div se, baterka měla nějak kolem storage napětí. Normálně jsem jí nabil a mám ji dodnes. Jen jsem vyměnil konektor, ten byl zoxidovaný. Byl to 3článek Turnigy 1600 mAH.
Takže prdel kvůli té baterce mám poněkud staženou. Ale pokus tam leží samotná, tak ji kombajn nenabere, tím se utěšuju.
A prý kombajny John Deer mají nějaká čidla, která reagují na kov, kámen apod. Na jak velké předměty to reaguje, nevíte někdo?
Jsi ale psal, že potom, co dopadla jsi měl signál z telemetrie, ne? Takže baterka zůstala zapojená.
Taky jsem měl takto jednou strach, spadlo mi éro do pšenice, baterka se opravdu uvolnila. Telemetrie nebyla, ale doufal jsem ve zvuk vrtule, která klepe o klasy. Byly zrovna ty vedra, kdy bylo i zakázané rozdělávání ohňů. Sklizeň měla být každým dnem. Nakonec našel. Zrovna v pásu, kde bylo nejnižší, nejřidčí ale i tak jsem kolem prošel asi 4x než jsem ho našel. Hledal jsem taky několik hodin. Byl to plackolet s tou nejlevnější výbavou. Takže škoda nic moc. Ale je to malá vesnička a každej ví, že já jako jedinej tam v okolí létám. V případě požáru by šli najisto.
Minulý víkend mi taky zalétl Easystar s FPV výbavou do pšeničného pole. Špatný odhad a bylo to hned. Byl jsem v klidu, telemetrie mi ho najde říkal jsem si. Ale ouha. Před sebou jsem měl 100m pás pole s řepkou. Kdo se snažil řepkou projít, ví o čem mluvím. Než jsem ještě pobalil i FPV výbavu na zemi a podobně, chvilinka utekla a než jsem se dostal přes pole, FPV výbava vyždímala baterku takřka během 15 minut na 6V. Takže jsem došel na pole, kde jsem věděl, že asi bude. RSSI 60dB (byl jsem ale o 3 metry víš než pole) potom telemetrie vypla. No měl jsem štěstí. Stačilo 15 minut a donašel jsem ho, ale bez té telemetrie alespoň na začátku bych byl v háji.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Marena píše:...Jsi ale psal, že potom, co dopadla jsi měl signál z telemetrie, ne? Takže baterka zůstala zapojená....
Takhle zpětně si tím už tak jistý nejsem.
Totiž pokud se urve baterka, na displeji vysílačky svítí poslední známé údaje (díky bohu, v případě GPS souřadnic je to super vlastnost, viděl bych tak poslední souřadnice v okamžiku pádu).
V tom stresu si nejsem jistý, jestli jsem vysílačku vypnul a zapnul pro načtení nových dat, nebo jestli jsem jí nechal zaplou celou dobu je to tak 50 na 50.
Největší poučení jsem si z této situace vzal, že se pomocí režimu se sníženým dosahem dá na 20 - 30 metrů určit poloha. Příště tedy takto, pokud zůstane baterka připojená. Ale dneska na helinu namontuju GPSku, takže budu klidnější. To je jediná opravdu tutová věc. A vyzkouším si, jak to maká a jak se to potom dá třeba mobilem najít.
Naposledy upravil(a) Woita dne pát 18.07.2014 14:35, celkem upraveno 1 x.
- JosefSvejk
Nechtěl jsem tě, Vojto, nějak rozčílit, to se omlouvám, jestli to vyznělo bojovně
. Jen jsem napsal svůj názor na ty různé stabilizační systémy. Opravdu např. neznám helináře, který by měl v modelu GPS. V koptéře mají ty GPS stabilizace svůj smysl, protože jsou to defacto jen nosiče kamer. Já si zkrátka myslím, že to potom zkresluje pocit bezpečí a pokud tam ten systém máš, tak si víc dovolíš (třeba letět daleko od sebe).
Nijak jsi mě naštval, to jsem napsal blbě.
Jenom to co jsi napsal bylo přesně naopak než to cítím já - mě by ta stabilizace byla tutově zachránila cca 20k + moře práce.
Já v helikoptéře sice chci mít GPS (dneska ji tam dám), ale ta nijak nekecá do řízení, je to jenom kvůli informaci o poloze, přes telemetrii mi dá souřadnice na displej vysílačky a hotovo. Rád bych takovou GPS měl v každém dražším modelu. Sice je to poměrně drahý špás, ale může to zachránit model v daleko vyšší ceně (+ následné problémy a trápení).
Pokročilý systém řízení tam mám, dokonce jistě jeden z nejlepších, je to Spirit. Ten umí dát tu moji vytouženou "Stabilizaci", tedy na pokyn tlačítka dát vodorovnou polohu (je to pak skoro jako koaxiál). To by mě bylo spasilo. Ovšem já ji neměl zapnutou, letěl jsem v čistém Akro režimu. Kromě něj jsem měl k dispozici už jen režim "Záchrana", ale ten na stisk páčky jen srovná do vodorovna (nohama nahoru nebo dolů, kam to má blíž) a vystřelí heli rychle směrem nahoru. Tedy to je jen záchrana před pádem v kritické situaci, ale je to jen na vteřinu, dělá se to jen na okamžik a pak zase musíš přepnout na Akro a pokračovat v letu, takže v mé situaci to bylo skoro na nic.
Pozn. Ten Spirit umožňuje buď Acro režim + Záchranu, NEBO Acro režim + Stabilizaci. Já měl bohužel navolenou tu první variantu.
Ale: Autor slibuje v brzku že bude možnost použít to jako trojici Acro + Záchrana + Stabilizace. A bude to dokonalé, přesně to chci! Lítat si Akro, v nouzi mžikové stisknout Záchranu, a pro případ návratu z blbě čitelné pozice na chvíli (na minutu) si pustit Stabilizaci, pěkně vlažně a jistě si to přivést k noze a pak pokračovat v normálním Akru.
Já v helikoptéře sice chci mít GPS (dneska ji tam dám), ale ta nijak nekecá do řízení, je to jenom kvůli informaci o poloze, přes telemetrii mi dá souřadnice na displej vysílačky a hotovo. Rád bych takovou GPS měl v každém dražším modelu. Sice je to poměrně drahý špás, ale může to zachránit model v daleko vyšší ceně (+ následné problémy a trápení).
Pokročilý systém řízení tam mám, dokonce jistě jeden z nejlepších, je to Spirit. Ten umí dát tu moji vytouženou "Stabilizaci", tedy na pokyn tlačítka dát vodorovnou polohu (je to pak skoro jako koaxiál). To by mě bylo spasilo. Ovšem já ji neměl zapnutou, letěl jsem v čistém Akro režimu. Kromě něj jsem měl k dispozici už jen režim "Záchrana", ale ten na stisk páčky jen srovná do vodorovna (nohama nahoru nebo dolů, kam to má blíž) a vystřelí heli rychle směrem nahoru. Tedy to je jen záchrana před pádem v kritické situaci, ale je to jen na vteřinu, dělá se to jen na okamžik a pak zase musíš přepnout na Akro a pokračovat v letu, takže v mé situaci to bylo skoro na nic.
Pozn. Ten Spirit umožňuje buď Acro režim + Záchranu, NEBO Acro režim + Stabilizaci. Já měl bohužel navolenou tu první variantu.
Ale: Autor slibuje v brzku že bude možnost použít to jako trojici Acro + Záchrana + Stabilizace. A bude to dokonalé, přesně to chci! Lítat si Akro, v nouzi mžikové stisknout Záchranu, a pro případ návratu z blbě čitelné pozice na chvíli (na minutu) si pustit Stabilizaci, pěkně vlažně a jistě si to přivést k noze a pak pokračovat v normálním Akru.
Naposledy upravil(a) Woita dne pát 18.07.2014 14:38, celkem upraveno 3 x.
No to je taky pravda. To už jen v tu chvíli kouknout na stav signálu RSSI. Já létám převážně větroňě, takže já mám stav signálu vždy na první obrazovce. Pokud ale signál je roven nule, telemetrie mlčí. Pokud je slabý, řve dost. Otázkou pak je, jak jsi byl daleko, jestli mohl být skutečně nulový nebo ne.
Mě když teď žuchnul ten easystar, tak to bylo za horizontem cca 3m převýšení (železniční trať násep), v cestě protihluková stěna kolem železnice a ležel v poli. Na 330m se pohyboval signál mezi 0 a 9dB dle natočení.
Takže podle toho co jsi popisoval, pokud signál byl, určitě by byl pod mez cca 48dB, kdy telemetrie hlásí problémy se signálem a to by jsi si pamatoval, že pípala. Pokud jsi rádio hned nevypnul a vydal jsi se tím směrem, signál by jsi alespoň mizerný zachytil dle mého názoru. Takže je skutečně možné, že se baterie mohla odpojit.
Mě když teď žuchnul ten easystar, tak to bylo za horizontem cca 3m převýšení (železniční trať násep), v cestě protihluková stěna kolem železnice a ležel v poli. Na 330m se pohyboval signál mezi 0 a 9dB dle natočení.
Takže podle toho co jsi popisoval, pokud signál byl, určitě by byl pod mez cca 48dB, kdy telemetrie hlásí problémy se signálem a to by jsi si pamatoval, že pípala. Pokud jsi rádio hned nevypnul a vydal jsi se tím směrem, signál by jsi alespoň mizerný zachytil dle mého názoru. Takže je skutečně možné, že se baterie mohla odpojit.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter