Délka letu.

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
x.line

Re: Délka letu.

#91 Příspěvek od x.line »

Drondys píše:Doporučoval bych přeměřit si jaký odběr proudu ten model se vším všudy za provozu opravdu má.

nejsem kdo ví jaký elektroodborník :D Takže předpokládám, že si vystačím s multimetrem a přivázanou koptérou a měřením na přivodních kabelech? :wink:
Troll

#92 Příspěvek od Troll »

To nevystačíš, to chce logger a měřit za letu. Na zemi s mutimetrem je to k ničemu. Obzvláště proto, že bys měl být daleko mimo rozsah běžného mutimetru. :!: Ale mohl bys zkusit změřit odběr každého motoru zvlášť na plný plyn a pak také s polohou plynu odpovídajícímu takové, jakou máš pro visení. Důležité je změřit všechny motory, ne jenom jeden. :!: Pak uvidíme víc. A bacha ať Ti to nenafackuje.
Naposledy upravil(a) Troll dne pon 26.01.2015 14:43, celkem upraveno 1 x.
dt

#93 Příspěvek od dt »

x.line píše:nejsem kdo ví jaký elektroodborník :D Takže předpokládám, že si vystačím s multimetrem a přivázanou koptérou a měřením na přivodních kabelech? :wink:

No jestli spálíš za 2 minuty nějaké 4Ah, tak to máme velmi nahrubo spočítáno 120A. Máš takový multimetr? :wink:
Jinak taky mi to přijde divné.
dt

#94 Příspěvek od dt »

A jak správně napsal Troll (taky mě to mělo napadnout), v téhle konfiguraci bys měl viset za zhruba 150W/kg (beru podle sebe), takže do 400W by ses měl v příkonu vejít. To tvoje naznačuje trojnásobek. Něco tam musí být po létání strašně horké.
Naposledy upravil(a) dt dne pon 26.01.2015 14:49, celkem upraveno 1 x.
x.line

#95 Příspěvek od x.line »

dt píše:No jestli spálíš za 2 minuty nějaké 4Ah, tak to máme velmi nahrubo spočítáno 120A. Máš takový multimetr? :wink:
Jinak taky mi to přijde divné.

No, to je fakt, že by se ten multimetr asi roztekl :D
x.line

#96 Příspěvek od x.line »

dt píše:A jak správně napsal Troll (taky mě to mělo napadnout), v téhle konfiguraci bys měl viset za zhruba 150W/kg (beru podle sebe), takže do 400W by ses měl v příkonu vejít. To tvoje naznačuje čtyřnásobek. Něco tam musí být po létání strašně horké.

přiznám se, že jsem po motorech a esc nesahal, ale baterka horká nebyla. Řekl bych že skoro vlahá.
JosefSvejk

#97 Příspěvek od JosefSvejk »

x.line píše:přišel jsem na to tak, že po dvou minutách byla baterka prázdá a hexa "šla k zemi". Při zpětném nabití jsem do ní nacpal necelou kapacitu baterky

A udělal jsi aspoň dva takové lety a dvě měření dodaného náboje za sebou? Nevíme, jestli jsi startoval s plně nabitou baterií. Nabíjení probíhá standardně, netrvá moc dlouho? Jenom špekuluju nad dalšími možnostmi problému.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Troll

#98 Příspěvek od Troll »

Tak na ně sáhni, a hlavně vezmi ten multimetr a poměř motory. Do té doby budeme jenom hádat Ale opatrně s plynem abys neodpálil bočník v mutimetru jestli máš takový standardní do 20A.
x.line

#99 Příspěvek od x.line »

JosefSvejk píše:
A udělal jsi aspoň dva takové lety a dvě měření dodaného náboje za sebou? Nevíme, jestli jsi startoval s plně nabitou baterií. Nabíjení probíhá standardně, netrvá moc dlouho? Jenom špekuluju nad dalšími možnostmi problému.

Aku byla nová, nabil jsem ji do plna(nabito cca 2500mAh. To stejné s i druhá aku. První doba letu 1,58 minuty. Po přistání (uběhlo asi 10 minut) jsem použil druhou baterku a zde byla doba letu cca 2,3 minuty. Následné nabíjecí (po cca hodině) po příjezdu domů trvalo cca 2 hodiny na 3A a nabilo se do první baterky 4500mAh a do druhé 5200mAh
x.line

#100 Příspěvek od x.line »

Troll píše:Tak na ně sáhni, a hlavně vezmi ten multimetr a poměř motory. Do té doby budeme jenom hádat Ale opatrně s plynem abys neodpálil bočník v mutimetru jestli máš takový standardní do 20A.

Mám klasický do 20A. Na co má dát pozor? Přiznám se, že jsem v tomto ohledu lajk 8)
Troll

#101 Příspěvek od Troll »

Přidávej plyn pomalu a koukej přitom kolik to bere A, když to poleze ke 20ti, tak už nepřidávej. I tato informace postačuje. Ten motor s devítkou vrtulí za normálních okolností nemůže brát ze 3S baterky 20A. Pokud bude, je to špatně a bude třeba zjistit co není dobré. To je ale až další krok, teď je všechny poměř a uvidíme.
x.line

#102 Příspěvek od x.line »

zítra proměřím. Dostanu se k tomu asi až odpoledne...
Každopádně zatím všem díky za snahu ;-)
Drondys

#103 Příspěvek od Drondys »

V tomto případě je tam zřejmě nějaký výraznější problém jak zde již bylo zmíněno a ten by se měl projevit i na zemi.

Pokud to skutečně z lipolky 5000mAh 3S třeba i jen při visení vycucne např. 4500mAh za cca dvě minuty pak by tam musel být celkový odběr okolo 135A.

Pokud to budeš měřit tím multimetrem co je jen do 20A tak měř postupně jeden motor po druhém samostatně i s vrtulí na něm, aby měl odběr podobně jako za provozu a jak už tady bylo zmíněno dávej pozor ať to nepřeženeš s plynem a ať si ten multimetr neodpálíš.
x.line

#104 Příspěvek od x.line »

Drondys píše:V tomto případě je tam zřejmě nějaký výraznější problém jak zde již bylo zmíněno a ten by se měl projevit i na zemi.

Pokud to skutečně z lipolky 5000mAh 3S třeba i jen při visení vycucne např. 4500mAh za cca dvě minuty pak by tam musel být celkový odběr okolo 135A.

Pokud to budeš měřit tím multimetrem co je jen do 20A tak měř postupně jeden motor po druhém samostatně i s vrtulí na něm, aby měl odběr podobně jako za provozu a jak už tady bylo zmíněno dávej pozor ať to nepřeženeš s plynem a ať si ten multimetr neodpálíš.

jo, to mi taky vrtalo hlavou, že takovou baterku jak kjávu to vycucá za 2 minuty. Jo, vzpomněl jsem si na známého v GME, tak jsem mu volal a zítra to se mnou proměří. Plus bude mít k dispozici i klešťový do 250A, takže změříme i co cucá z baterky.
Marek_Km

#105 Příspěvek od Marek_Km »

Dovolím si přidat vlastní zkušenost. Na Phantomovi jsem si loni udělal úpravu na použití 2 aku paralelně. Už to samo o sobě bylo s váhou na prd. Pak (nebo před, musel bych dohledat) jsem k té hmotnosti přidal BL gimbal (noname, vcelku těžký) a s to vše s FPV výbavou už bylo hodně na hraně. Ty paralelně zapojené aku si sice "pomáhaly", ale ta váha... S 2 ks 3S 2,2 Ah (zánovníma) mi to dalo max 14 minut, což i tak bylo dost slušné. Lítal jsem tak delší dobu, ale pak přišla havárie, kterou zapříčinilo z velké části to, že jsem měl gimbal moc vpředu a tím i těžiště. Koptéra se rozhoupala a šla dolu. Bylo tu i pár případů Phantomů 2. Gimbal šel dolů (měl jsem ho jen kvůli tiltu při FPV) a bez něj jsem se s těmi lepšími aku dostal až k 18,5 minutám. To vše při použití vrtulí 9443. A teď to nejdůležitější: Po té havárce jsem zkoušel nahradit vrtule menšími 8045, se kterými je koptéra stabilnější, ale při té maximální AUW ještě s BL gimbalem mi to ty 2 aku vyšťavilo během pár minut, že jsem ani nestihnul přistát a dosed byl tvrdší. To jsem tu taky někde psal. Prostě to byla úplně jiná koptéra. Proto můj verdikt zní: při použití menších vrtulí a hustokruté AUW to i přes výpočty nemusí fungovat a může to aku vymlátit doslova během chvilky.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“