Obaly na křídla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Obaly na křídla

#91 Příspěvek od zdzd »

blabla píše:
Proč by Sunflex nesměl na slunce?

Čti: https://www.sunflex.cz/termoreflexni-fo ... of-in-plus

Skladovací podmínky:

skladovat v suchu
nevystavovat UV záření
nevystavivat dlouhodobé tlakové zátěži

Ale asi v tom mají guláš, protože:

100% parozábrana (fólie nepředstavuje žádný prvek do systému navíc)
odráží až 95 % sálavého tepla zpět do místnosti
uspoří až 20 % tepelné energie (výrazně snižuje náklady na vytápění)
ochrana proti elektromagnetickému záření
velice pevná fólie
odolná proti slunečnímu UV záření a chemickým látkám
velice dlouhá životnost
složení vrstev: polyester / hliník / polyetylén / bublinková fólie (polyetylen)

Já osobně funguji s mirelonem PETZ + šedá 3M páska a spokojenost.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Celeron »

zdzd píše:Ale asi v tom mají guláš, protože:
odolná proti slunečnímu UV záření a chemickým látkám
složení vrstev: polyester / hliník / polyetylén / bublinková fólie (polyetylen)

Možná záleží z který strany to UV jde. Ze strany hliníku to bude mít určitě lepší odolnost než ze strany brblinek.
Je to takový divný, kámošovi se na baráku po 10 letech zcela rozsypal ve střeše Jutafol. Zajímavý ovšem je, že jen na severní straně.

Dnes jsem měl cestu na sever a tak jsem se stavil: stavebniny Krkonoše Vrchlabí, stavebniny BigMat Dvůr Králove n.L, GP podlahy tamtéž, stavebniny ProDoma Hořice v P. všude lautr kulový.
Maximálně půlmetrovej. Šířka 1 m nesehnatelný.
Už jsem to objednal na ešopu Mirelu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Celeron »

Dnes dorazil 3 mm z jedný strany plátovanej Mirelon. Hned jsem zkusil udělat potahy. Spoje jsem v šířce 5 mm svařil mezi pravítkama a pak přelepil 3M šedivkou. Paráda!
Taky jsem zkusil, jestli to jde šít entlovákem na mašině. Pokud se nastaví malý utahování tak se neprořezává.
Díky za tip na e-šhop Mirelu.
jirinovo

#94 Příspěvek od jirinovo »

nějakej tip na lemovku, dík
Jiri

#95 Příspěvek od Jiri »

Používám materiál obdobný Sunflexu (tj. bublinky s fólií, původně určeno na zateplování střech, balení 1m x 10m) přes 10 let , fólií ven to nijak ani na slunci netrpí. Svařuje se velmi snadno žehličkou, švy 0,5 - 1cm ani ničím nepřelepuji a funguje to v pohodě. Takže lemovky jsem nikdy neřešil, nicméně na tý fólii drží skoro všechno. Pokud je třeba lepit na bublinky, tak je nutno je předem přes papír ze samolepek zažehlit do placata nebo přižehlit druhý kus materiálu, aby fólie byla na vrchu. Pak na tom krásně drží i samolepící suché zipy.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
jirinovo

#96 Příspěvek od jirinovo »

no mám koupenej mirelon, a kluci co prodávaj éra tak jejich futrály maj takovou oranžovou lemovku, někde to kupujou a určitě to nebude drahý. Chtěl bych to prošít na stroji, lepidlo na kobercovce asi nebude to pravý, a slepit to jenom tou šedivou izolepou, ta za čas povolí, sluníčko jí nedělá dobře.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od veka1 »

Svum na hranach ( tudiz i lemovkam) se cilene vyhybam, viz fotky.

Pozn... mista koncovych oblouku mam prelepene paskou nejdrive zevnitr, aby se vnesi paska nelepila ke kridlu a nasledne i zvenci. Zvenci dlouhodobe funguji pokovene pasky, odolne UV zareni.

obaly f2b_01.JPG

obaly f2b_02.JPG

obaly f2b_04.JPG

odpoledne 24.11.2019_002.JPG

veka1
jirinovo

#98 Příspěvek od jirinovo »

všichni lepíte, nikdo nešije? Byl jsem v montaku, tam nic nemaj a galantérky jsou zavřený :(
Golfista

#99 Příspěvek od Golfista »

Jakákoli bavlna, plátno nejlépe. Stříhat pod 45° v šířce podle potřebné hotové šířky. Použil bych tohle na založení: https://www.fler.cz/zbozi/zakladac-sikm ... u-11415088
Lemování není problém, ani na tu stříbrno-bílou izolační folii. dělávám to běžně. Lemovat tím šikmým proužkem jde i cokoli jiného. Fotku obalů na křídla nemůžu najít. Později něco vyfotím a vložím.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jirinovo

#100 Příspěvek od jirinovo »

ok, děkuju, ty ušitý futrály na koupený éra mám doma, ale potřebuju si udělat na další, která jsem si postavil. Tak že, jak to vypadá vím. Taky mě napadlo že bych rozstříhal starý trika, ale budu ještě chvilku hledat.
Golfista

#101 Příspěvek od Golfista »

Dělat lemování sice jde stejně dobře i z úpletu (ty zmiňované trička), ale plátno je opravdu pohodlnější při lemování, našívání a kontrole šířky v rozích i zatáčkách. Úplet nedrží tak dobře předžehlený tvar, ale jde to solidně oběma způsoby. Já lemoval jeden obal na křídla stuhou, respektive silnějším popruhem a taky bez problémů.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jirinovo

#102 Příspěvek od jirinovo »

tak nakonec jsem mirelon 2mm sešil cikcak stehem na stroji bez lemovky. Vypadá to použitelně i to jde dobře od ruky.
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od xpetr »

Obaly na křídla..., to je ta jednodušší záležitost...

Jsou nějaký náměty na futrál na trupy? Potřebuji obléknout macka 2,4m (maketa větroně)...
Cestou ze sklepa do auta dostane tolik ran, až to není pěkný. Zatím jen navlékám na směrovku. Na druhou stranu bez futrálu se při vyplejtání lépe drží a nepromáčkne kabina....
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
jirinovo

#104 Příspěvek od jirinovo »

viděl jsem futrál na Orlik II, ušitej stejně jako na křídlo, dole normální šev, nahoře zip a uši jako taška
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Šití obalů na křídla

#105 Příspěvek od TomasC »

Zahájil jsem přípravu na další sezónu šitím obalů na křídla.

Použil jsem 3mm izolaci s lesklým plastem a mřížkou z obou stran. Běžně jsem ji neviděl, ale zakázkově šla dojednat. Role 30metrů mi možná nějakou dobu vystačí. Cena kolem 100Kč/m.

Na obšití jsem použil šikmo řezaný proužek bavlny. Koupeno v galanterii s tím, že chci "Lemovací proužek". Cenovka cca 20Kč/m.

První šablonu a obal jsem udělal poněkud větší, sešil a na dalším ubral na správných místech. Třetí obal a další už byly definitivní. Experimentoval jsem hlavně proto, že mi z křídla kouká páka a táhlo křidélka. Při řezaní jsem využil toho, že odtokovka je docela rovná a tak jsem tam izolaci jen ohnul a tím ušetřil několik metrů šití. Na obaly model nelétá.

Hrozně jsem se trápil s lemováním, prostě mi chybí praxe. Nakonec jsem si pomohl vytištěním Zakladače pro lemování. Okamžité zlepšení rychlosti a kvality výsledku. Sice jsem Zakladač několikrát předělával, ale bude se mi hodit příště.

Zakladač ke stažení: https://www.printables.com/cs/model/320 ... o-lemovani

Postup lemování je snadný: Olemovat kraje, kde se vkládá křídlo. Přeložit a olemovat podél náběžky až na konec.

Nakonec jsem se rozhodl, že tam nebudu dávat žádné suché zipy. Obaly drží dost a se suchým zipem je potřeba víc rukou. Taky když leží křídla na sobě (na závody po ČR vozím 3 letadla, na Mistrovství světa 5 letadel), tak je kupka křídel o suchý zip tlustší.

Na něco jsem zapomněl? Ptejte se.

Teď ještě obaly naplnit. :D
Přílohy
20221119_144303.jpg
20221119_144224.jpg
20221119_153659.jpg
20221119_144349.jpg
20221119_155712.jpg
Odpovědět

Zpět na „Dílna“