Skutočné min. a max. napetie li-poliek..a i.

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdenasu

Re: Skutočné min. a max. napetie li-poliek..a i.

#91 Příspěvek od zdenasu »

ahoj , jsem zde skoro nový, ale jak zaznělo z minulých listů , že
"stráže servru" maže příspěvky KOHO-SI , je to pravda, bohužel je to úvaha pouze jednoho člověka. MÁ TO TAK BÝT ?????
NA TOMTO VLÁKNĚ SE HOVOŘÍ O NAPĚTÍ LIPOLEK,
založil jsem vlákno na téma vnitřní odpor lipolek
napětí a odpor sice spolu úzce souvisí , ale jsou to stále dvě rozlišné témata. Moje vlákno bylo vymazáno a přesunuto sem. e mail od webmastera manie, který jsem dostal "udělení varování na foru"....ZA ZALOŽENÍ VLÁKNA ...tak tomu se musím zasmát :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Spousu témat zde bude..a....... stále další a další roky opakovat se neustále budou POŘÁD DOKOLA , je potřeba si uvědomit, že stále zde budou noví RC piloti a modeláři. A co je jednodušší.....
prolistovat spousu hodin různých témat, konkrétně se nic kloudného nedovědět , nebo založit nové téma a krátkou odpovědí se dovědět ihned něco "pro mě důležitého" a zároveň to může být něco inspirujícího a pro "ABSOLUTNÍ NOVÁČKY", KTEŘÍ SE NEBUDOU TÍM PÁDEM OSTÝCHAT SE PŘIDAT!!!!!!!!
Nezapomínejte prosím nikdy na to , že doba pro tento "drahý koníček" nám moc nepřeje, ale klobouk dolů před těmi kdo teprve létat začnou....nebo teprve nedávno začali. V tomto vlákně jsem na moje otázky nenašel odpověď , proto jsem založil nové. Proto se neostýchám napsat pro web mastera : nezapomínej na to, že jsi také kdysi začínal...
...UDĚLENÍ VAROVÁNÍ NA FÓRU...
jsem zvědavý jak dlouho tento příspěvek zde necháš. Zdena S.
...polepším se, beru toho už jen půlku :):):)

www.vzduchoplavci.rajce.idnes.cz
JMalik

#92 Příspěvek od JMalik »

a.hanes píše:..ahojte zakladám toto vlákno z jediného dôvodu a to že som sa tu na viacerých miestach dočítal množstvo dohadov o baterkách a to konkrétne o ich min. , max. napetí, spôsobe nabíjania či skladovania.. rozdielne hodnoty, rozdielne názory ba protirečiace čísla..atď

a takto by som to chcel mať všetko takpovediac pod jednou strechou, bol by som rád, keby ste svoje príspevky presunuli sem a tu si mohli vzájomne protirečiť..

..nakoľko by som rád vedel, či je naozaj napetie pod 3V, 3,3, 3,6 na hranici ( a teda ktoré )..pod akou teplotou skladovať..atď, atď..vďaka

V tom v čem to létáš to řeš tak, že změříš napětí naprázdno dle.
[url]MarthiR[/url]
(omlouvám se za odkaz - je to ta tabulka)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jardátor

#93 Příspěvek od Jardátor »

Ještě k tomu nabíjení bych měl taky jeden dotaz,možná tu někde je,ale zatím jsem ho nenašel.Má pro životnost baterie nějaký význam nabíjet méně než 1C nebo je to blbost?Baterií mám dostatek a pokud dolítám a mám dostatek času,s "radostí" pustím do baterie i méně,než je doporučeno.Děkuji! :D
Drondys

#94 Příspěvek od Drondys »

Jardátor píše:Ještě k tomu nabíjení bych měl taky jeden dotaz, možná tu někde je, ale zatím jsem ho nenašel. Má pro životnost baterie nějaký význam nabíjet méně než 1C nebo je to blbost? Baterií mám dostatek a pokud dolítám a mám dostatek času,s "radostí" pustím do baterie i méně,než je doporučeno. Děkuji! :D

K tomuto doporučuji k prostudování dva články viz tento odkaz a viz tento odkaz.
JMalik

#95 Příspěvek od JMalik »

Jardátor píše:Ještě k tomu nabíjení bych měl taky jeden dotaz,možná tu někde je,ale zatím jsem ho nenašel.Má pro životnost baterie nějaký význam nabíjet méně než 1C nebo je to blbost?Baterií mám dostatek a pokud dolítám a mám dostatek času,s "radostí" pustím do baterie i méně,než je doporučeno.Děkuji! :D

Dnes už prakticky nenarazíš na pohonnou baterku lipol, která má nabíjecí proud 1C.
Většinou všechny umožňují 2, obvykle 5 i více "C".
Nemá význam to zkoušet nabíjet proudem menším než 1C, baterka odejde na stáří, i kdyby jsi jí jenom skladoval na Storage napětí. Z výroby je dodaná nenabitá. Jakmile jí poprvé nabiješ, začne běžet odpočet její životnosti. Můžeš jí výrazně zkrátit život vybíjením vysokými proudu, podvybitím, nebo když necháš rozbalancované články.
Nabíjením proudem menším než 1C jí život neprodloužíš.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jardátor

#96 Příspěvek od Jardátor »

V tom odkazu,který mi poslal Drondyz/děkuji!/píší,že je lepší nabíjet pomalu,klidně 0,5C,prý se elektrony lépe "poskládají na své pozice"Baterie dnes nejsou drahé,je to spotřební zboží,teoreticky o njc nejde,chtěl jsem to vědět jen tak ze zvědavosti! :D
JMalik

#97 Příspěvek od JMalik »

Jardátor píše:V tom odkazu,který mi poslal Drondyz/děkuji!/píší,že je lepší nabíjet pomalu,klidně 0,5C,prý se elektrony lépe "poskládají na své pozice"Baterie dnes nejsou drahé,je to spotřební zboží,teoreticky o njc nejde,chtěl jsem to vědět jen tak ze zvědavosti! :D

V tom odkazu je další odkaz na článek v RCR, který je z r. 2010. Tenkrát bylo dost baterek s max. nabíjecím proudem 1C, tak mělo snad nějaký smysl nabíjet 0,5C.
Současné 5C baterky můžeš nabíjet 1C, když chceš udělat maximum pro nějakou výdrž (dost pofiderní, většinou to odejde na něco jiné, než na nabíjení 2 - 3C).
Nabíjet tohle 0,5C je zbytečné.
Mě odešly zatím všechny baterky po přiměřené době na proudové zatížení pohonem. I by to tak mělo být normální, protože za současného stavu dimenzuješ pohon tak, aby to bylo lehké a výkonné, když nepočítám nějaké případy, že dáš větší baterku místo olova na dovážení.
Drondys

#98 Příspěvek od Drondys »

Ten druhý odkazovaný článek viz tento odkaz je z 22.11.2012. Je tedy starý cca 4 měsíce což není zas tak moc a jsou v něm popsány testy různých variant nabíjení s označením rychlé (několik C), střední (1C) a pomalé (méně než 1C). Předpokládám, že autor článku nepopisoval nějaké pravěké testování z dávné minulosti a že při těch testech nepoužil ani nějak extrémně staré lipolky.

Pro někoho může být zajímavé třeba to co je tam zmíněno ohledně pomalého nabíjení (méně než 1C).

...Batéria má najviac energie zo všetkých spomínaných prípadov...

...Niekto môže namietať, že to sú zanedbateľné hodnoty, ale niekoľko výpočtov nám ukázalo, že rozdiel môže byť 5 % aj viac...

Pravdou je, že to není nijak extrémní rozdíl, ale pro někoho to může být třeba zajímavé. Pokud má někdo dost času na pomalé nabíjení tak ho může preferovat a lipolkám to nijak neublíží.
Vlado C

#99 Příspěvek od Vlado C »

Drondys píše:Ten druhý odkazovaný článek viz tento odkaz je z 22.11.2012. Je tedy starý cca 4 měsíce což není zas tak moc a jsou v něm popsány testy různých variant nabíjení s označením rychlé (několik C), střední (1C) a pomalé (méně než 1C). Předpokládám, že autor článku nepopisoval nějaké pravěké testování z dávné minulosti a že při těch testech nepoužil ani nějak extrémně staré lipolky.

...Niekto môže namietať, že to sú zanedbateľné hodnoty, ale niekoľko výpočtov nám ukázalo, že rozdiel môže byť 5 % aj viac...[/i][/color]

Pravdou je, že to není nijak extrémní rozdíl, ale pro někoho to může být třeba zajímavé. Pokud má někdo dost času na pomalé nabíjení tak ho může preferovat a lipolkám to nijak neublíží.[/quote]

Vies co je podstatne? Vyvazeny pristup zohladnujuci viacero podstatnych faktov nielen zivotnost Lipo baterky a tomu sa zvykne hovorit aj optimalizacia/kompromis. Dnes je taziskovym faktom to ze takmer kazdy chce mat nalietane co najviac. A takmer kazdy ma malo casu na vsetko, vcitane svojich konickov, ktorym mozu venovat len limitovany cas ak to nema mat negativne dosledky vo viacerych oblastiach. (Ani to nie su vynimky. :) Modelarskych estremistov je tiez dost.) A ked uz sa vytrepes na letisko tak urobit co najviac startov. :) Ja chcem mat v sezone min. 150 startov lepsie viac ako 200 (to je 200 hodin nabijania = viac ako fond pracovnej doby za mesiac) Z toho 25% je realne nabijat doma. Mas tolko casu?
Ja som si uz s lacnejsou automatickou nabijackou bez displeja uzil jednu sezonu s takmer 1 hodinovym nabijanim kazdej baterky. :roll:

Moj kompromis vyzera nasledovne: Pridem na letisko s 3 lipo pouzivanych pre 1-2 era. Doma nabijam na cca 1,5-2C a na hodnotu cca 4,15-4,18 V/cl podla moznosti hned po navrate z letiska. Zvysok dobyjam na letisku a mam problem urobit 5 startov a viac spravidla od 16:00. Vybijam lietanim na cca 3,7-3,8 V/cl. A mam uz aj 3 rocnu baterku s viac ako 100 startami a nevykazuje citelne znaky opotrebenia. Nejake mi vsak odisli aj skor aj tesne pred 50 startmi, ale to je v podstate 1 sezona a pomerne intenzivna. To je vsak skor o kvalite bateriek. Dalsi podstatny fakt su deklarovane vybijacie C. Ja nekupujem baterky ktore nemaju viac ako 30C to povazujem za podstatne pri vsetkych tych nejasnostiach ale aj klamani vyrobcov. Nabijacku mam Raytronic 16 C. Vacsina kolegov nabija nad 2C a velmi som si nevsimol ze by mali problemy s baterkami presnejsie ich zivotnostou. Pritom lietaju casto krat na baterky z HK. Takto vyzera kompromis modelara "lietaca". Je samozrejem viac typov modelarov, dalsi pomerne rozsireni su "stavaci" tym na lietani az tak velmi nezalezi a existuju aj "nabijaci". Taki cosi su chcu kvalitne a vela zanabijat. Je to samozrejme ich sloboda. Ja im to doprajem. :) Vsak si to platia sami tak nech si uziju.

Kam sa chces zaradit (ak to uz nevies) lahko zistis aj tym ze budes nabijat baterky mensim prudom ako 1C. Na baterkach vela neusetris ale si zanabijas od srdca. Ak ti to vyhovuje nie je dovod to nerobit.

A to som este nespomenul dolezity parameter a to Zdroj prudu na letisku. Zvysovanim prudu dost citelne klesa pocet bateriek ktore je schopny nabit najma ak pouzivas gelovky do 20 Ah.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“